ADO Den Haag Donderdag, 21. April 2016
18:30 uur
AZ Alkmaar
1:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Dabney dos Santos 21. / Schot met rechts  (Joris van Overeem)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Tom Beugelsdijk 30. / Kopbal  (Édouard Duplan)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Markus Henriksen 65. / Schot met rechts  (Ben Rienstra)

90'
ADO begon weliswaar beter aan het tweede bedrijf, alleen het was AZ die verrassend genoeg wederom de voorsprong pakte. In de 65ste minuut kon een volledig vrijgelaten Henriksen de 1-2 tegen de touwen schieten. In het restant van de wedstrijd was de aanvallende inspanning van ADO ronduit teleurstellend. De thuisploeg zette amper aan om de 2-2 op het scorebord te zetten. Daarom bleef het bij 1-2 in Den Haag, waardoor AZ zegevierde.
90'
90'
Wat doet Van Overeem nou!? Hij krijgt de bal en moet zelf afmaken, maar geeft af richting Henriksen, die geïsoleerd staat tussen ADO-spelers. De kans op 1-3 is verkeken.
90'
Het is zover! Hansen komt mee naar voren bij een corner. Die is alleen teleurstellend, waardoor AZ weer makkelijk wegkomt. De thuisploeg heeft nog drie minuten blessuretijd.
89'
Janssen wurmt zich langs de Haagse defensie, maar maakt niet goed af.
87'
Het Haags kwartiertje loopt, ADO staat achter, maar er gebeurt toch erg weinig. AZ kan met veel gemak overeind blijven.
84'
Gele kaart voor Muamer Tanković (AZ Alkmaar)
Tanković tikt de bal weg als er al gefloten is en krijgt geel.
80'
Doelpuntenmaker Dos Santos moet het veld verlaten ten behoeve van een defensieve ingreep. Derrick Luckassen komt de Alkmaarse verdediging versterken.
80'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Derrick Luckassen
80'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Dabney dos Santos
79'
ADO krijgt een vrije trap op een mooie positie. Édouard Duplan neemt, maar mikt net over.
76'
Het Haags kwartiertje is van start gegaan. Een mooi startschot van een spectaculair slotoffensief.
74'
Dubbele wissel bij ADO. Jansen en Bakker verlaten het veld, supersub Dennis van der Heijden en Thomas Kristensen komen erop.
74'
Wissel in bij ADO Den Haag -> Thomas Kristensen
74'
Wissel uit bij ADO Den Haag -> Danny Bakker
74'
Wissel in bij ADO Den Haag -> Dennis van der Heijden
74'
Wissel uit bij ADO Den Haag -> Kevin Jansen
73'
De tijd tikt langzamerhand weg en ADO komt er maar zelden uit. Komt er nog een gelijkmaker?
69'
Het begint er door de treffer van Henriksen steeds meer op te lijken dat ADO een vervelende serie voortzet. De laatste keer dat de ploeg van Henk Fraser twee keer op rij won, was ruim een jaar geleden: op 12 april 2015. Met de huidige stand lijkt het er niet op dat ADO de zege tegen Willem II van afgelopen zondag een vervolg kan geven.
65'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:2 door Markus Henriksen
Daar is uit het niets de voorsprong voor AZ! Markus Henriksen staat compleet vrij en ontvangt de bal van Ben Rienstra, waarop de Noor feilloos afmaakt en de 1-2 op het bord zet.
62'
Gele kaart voor Stijn Wuytens (AZ Alkmaar)
Wuytens komt keihard in op Havenaar en ontvangt een meer dan terechte gele kaart.
61'
Jahanbakhsh probeerde zijn wedstrijd nog even te verlengen door snel in te gooien, maar tevergeefs. Hij wordt er afgehaald voor Muamer Tanković.
61'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Muamer Tanković
61'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Alireza Jahanbakhsh
57'
ADO blijft de betere ploeg in de openingsfase van de tweede helft. Het thuisteam lijkt vooralsnog meer aanspraak te hebben op een voorsprong.
53'
Duplan is weer verantwoordelijk voor een goede voorzet met een mooie corner. Beugelsdijk torent boven iedereen, alleen krijgt zijn hoofd niet tegen de bal. Van Overeem kan vervolgens weghalen.
51'
De eerste wissel bij ADO. Schaken heeft last van zijn hamstring en gaat eruit. Ludcinio Marengo betreedt het veld.
51'
Wissel in bij ADO Den Haag -> Ludcinio Marengo
51'
Wissel uit bij ADO Den Haag -> Ruben Schaken
48'
Dos Santos en Janssen combineren richting de rand van het strafschopgebied, vanwaar de buitenspeler over schiet.
47'
Een scherpe voorzet van Jahanbakhsh draait bijna het doel in, alleen Martin Hansen pakt.
46'
45'
De wedstrijd kende een begin waarin beide ploegen vooral op zoek waren. De openingstreffer viel dan ook eigenlijk uit het niets; uit een pijlsnelle counter kwam Dos Santos in de 21ste minuut tot scoren. Lang kon AZ niet van de voorsprong genieten, want negen minuten later was het alweer gelijk. Beugelsdijk zorgde met een rake kopbal voor de 1-1. ADO had vervolgens het betere van het spel, maar kwam niet tot scoren. Daarom bleef het bij 1-1 in het Kyocera Stadion.
45'
44'
AZ is er sinds de goal eigenlijk amper goed uitgekomen. ADO is heer en meester in het tweede gedeelte van de eerste helft.
40'
Weer een vrije trap vanaf de zijkant door Duplan, weer is het Beugelsdijk die kopt. De bal gaat over.
38'
Schaken geeft een voorzet richting Mike Havenaar, die de bal vanuit een lastige hoek nog knap op doel krijgt. Rochet kan pakken.
36'
Duplan geeft weer een voorzet vanuit een vrije trap richting de Alkmaarse zestien. Ditmaal kopt Timothy Derijck richting doel, maar Sergio Rochet voorkomt een goal met een fraaie reflex.
32'
Gele kaart voor Ruben Schaken (ADO Den Haag)
Schaken begaat een charge op Ridgeciano Haps en ontvangt geel van scheidsrechter Siemen Mulder.
30'
Doelpunt voor ADO Den Haag, 1:1 door Tom Beugelsdijk
Daar is de gelijkmaker voor de thuisploeg! Een goede vrije trap van Édouard Duplan belandt op het hoofd van Beugelsdijk, die prima binnen kopt en de 1-1 op het scorebord zet.
29'
ADO kent een fase van overmacht in balbezit. De Hagenezen zitten niet bij de pakken neer en lijken een snelle gelijkmaker te willen forceren.
25'
Beide ploegen hebben niet bijster veel kansen gecreëerd, maar één counter was duidelijk voor de thuisploeg. ADO zal nu moeten aanvallen.
21'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:1 door Dabney dos Santos
Nog geen halve minuut na de kans voor ADO is daar de voorsprong voor AZ! Een razendsnelle counter komt terecht bij Dabney dos Santos, die Tom Beugelsdijk omspeelt en koel afmaakt: 0-1.
21'
Uitstekend aangesneden voorzet van Aaron Meijers, alleen Kevin Jansen krijgt zijn lichaam er net niet goed achter.
19'
Er zijn nog maar nauwelijks kansen gecreëerd in Den Haag. Het begin is behouden.
15'
AZ zoekt nu steeds vaker de route richting het Haagse doel. Vooral Alireza Jahanbakhsh is dreigend in de openingsfase, maar hij verzuimt steeds een goede slotpass te geven.
12'
Vincent Janssen kan met een doelpunt zijn totaal over dit kalenderjaar op twintig zetten. Daarmee zou hij samen met Coen Dillen in 1957 en Henk Groot in 1961 de enige zijn in de Eredivisie die dat flikt vóór mei.
8'
Er ontstaat al iets meer rust in de opbouw van beide ploegen. ADO heeft vooralsnog het merendeel van de bal, in een poging via de zijkanten tot aanvallen te komen.
4'
Het gaat over en weer in de openingsfase. Geen van beide ploegen heeft al langer dan een twintig seconden de bal vast kunnen houden.
1'
We zijn begonnen in het Kyocera Stadion! Doet ADO Den Haag een stapje richting eventuele play-offs of stoot AZ door richting vierde plek? De komende negentig minuten gaan het uitwijzen.
1'
ADO is het enige team dat met een gewijzigde opstelling ten strijde gaat op deze donderdagavond. Henk Fraser heeft ervoor gekozen om het terugkerende tweetal Kevin Jansen en Martin Hansen weer in zijn eerste elf te kiezen. Dat gaat ten koste van Thomas Kristensen en Robert Zwinkels. AZ is compleet ongewijzigd ten opzichte van de met 5-1 gewonnen wedstrijd tegen PEC Zwolle.
De afsluiting van de midweekse Eredivisiespeelronde breekt aan. ADO Den Haag en AZ spelen op deze donderdagavond hun twee-na-laatste Eredivisiewedstrijd van het seizoen. ADO zal daar nog dolgraag vier wedstrijden aan toe willen voegen, maar de mogelijkheden daarvoor zijn gering. AZ daarentegen zit helemaal niet te wachten op de play-offs voor Europees voetbal en hoopt met de vierde plaats zich direct te kunnen plaatsen voor de derde kwalificatieronde van de Europa League. Het verslag van deze wedstrijd wordt gedaan door Nino Vermeulen.

ADO: vijf punten verwijderd van play-offs
Er is een klein wonder nodig om ADO nog de play-offs voor Europees voetbal in te loodsen, maar het is zeker nog mogelijk. Aannemende dat FC Utrecht in de top zeven eindigt, is een plekje in de top acht sowieso genoeg om een plekje in de play-offs te bemachtigen. Daarvoor moet ADO de clubs FC Groningen, Vitesse en NEC voor zich dulden, terwijl ook PEC Zwolle nog een te pakken prooi is. Voor ADO is het devies in ieder geval duidelijk: win de komende drie wedstrijden en hoop dat de concurrentie punten verspeelt. Geen makkelijke taak, aangezien ADO nog thuis aantreedt tegen AZ, op bezoek gaat bij Heracles Almelo en op de slotdag sc Heerenveen ontvangt, maar er is geen andere uitweg voor de Hagenezen, willen ze de play-offs op het laatste moment bemachtigen.

AZ gaat vol voor vierde plaats
Voor AZ is het doel duidelijk: de vierde plaats. Aangezien directe concurrenten FC Utrecht en Heracles Almelo woensdagavond punten verspeelden, mag dat eigenlijk geen probleem zijn voor de ploeg van John van den Brom. Zelfs met het uitduel met ADO nog te spelen bezetten de Alkmaarders deze positie. Die kan weleens handig van pas komen, aangezien de nummer vier van de Eredivisie direct naar de derde kwalificatieronde van de Europa League gaat als de nummer drie van de Eredivise, Feyenoord, de beker wint. Anders moet AZ play-offs gaan spelen, iets waar het vermoedelijk niet op zit te wachten.

Eerder dit seizoen boekte ADO een knappe overwinning tegen AZ door met 0-1 te winnen in het AFAS Stadion. In een wedstrijd waarin Danny Bakker de score vroeg opende en John van den Brom in de slotminuten naar de tribune werd gestuurd door arbiter Björn Kuipers namen de Hagenezen de drie punten mee. Voor het duel in het Kyocera Stadion moet ADO het doen zonder Mathias Gehrt en Dylan Nieuwenhuis. AZ stelt het zonder Fernando Lewis.

Siemen Mulder is de arbiter van deze wedstrijd. De opstellingen der beide ploegen voor deze wedstrijd worden ongeveer een uur van tevoren bekendgemaakt onder het kopje wedstrijddetails.