21.04.2016 20:21

Vierde plek dichtbij voor AZ na winst op ADO

AZ heeft donderdagavond een overwinning geboekt bij ADO Den Haag. De Alkmaarders waren met 1-2 te sterk voor de Hagenezen, die met het idee dat er meer inzat huiswaarts keren. AZ loopt door de winst uit op FC Utrecht.

De eerste helft begon behoorlijk behouden en beide ploegen creëerden weinig uitgespeelde kansen. Steeds was de eindpass teleurstellend. De openingstreffer in de 21ste minuut viel dan ook uit het niets. Na een aanval van ADO kwam AZ er razendsnel uit en na een mooie pass van Joris van Overeem ontving Dabney dos Santos de bal, hij maakte het koel af. Echt lang konden de Alkmaarders niet genieten van de voorsprong. Na een halfuur was het alweer gelijk in het Kyocera Stadion, toen Tom Beugelsdijk met een fraaie kopbal een vrije trap van Édouard Duplan promoveerde tot assist. In het restant van de eerste helft kreeg ADO zelfs een aantal kansen om de voorsprong te pakken, alleen was het zwak in de afwerking.

ADO behield het initiatief aan het begin van de tweede helft. Vooral in het eerste kwartier van het tweede bedrijf kwam AZ er niet aan te pas en leek het thuisspelende team het meest in aanmerking te komen voor een voorsprong. Toch waren het de Alkmaarders die in de 65ste minuut de leiding namen. Ben Rienstra gaf een slimme pass naar Markus Henriksen, die aan buitenspel ontsnapte. De Noor nam goed aan en maakte strak af, waardoor AZ zowaar nogmaals de voorsprong nam in het Kyocera Stadion.

In het restant van de wedstrijd probeerde ADO op opportunistische wijze tot kansen te komen. Het startschot van het Haags kwartiertje gaf daar bovendien alle reden toe. Tot echt veel uitgespeelde kansen kwam dat alleen niet; AZ kon de pogingen tot aanvallen van de thuisclub met relatief gemak afslaan. Daarom bleef het bij 1-2 in Den Haag, waar AZ een aangename driepunter meenam.

AZ verstevigt dankzij de overwinning haar vierde positie op de ranglijst. De Alkmaarders staan nu drie punten los van achtervolgers FC Utrecht en Heracles Almelo. Indien Feyenoord de beker wint, geeft deze vierde plek recht op directe plaatsing voor de derde kwalificatieronde voor de Europa League. ADO kan door de nederlaag de play-offs definitief vergeten. Als de Hagenezen een overwinning pakten, was er nog een klein wonder mogelijk voor ADO om zich in de play-offs voor Europees voetbal te spelen.

Door: Nino Vermeulen