2:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Mimoun Mahi 70. / Schot met rechts
2 : 0 Torinfos in de Ticker Mimoun Mahi 86. / Schot met links  (Bryan Linssen)

90'
FC Groningen had het lastig om de ban te breken, maar de invalbeurt van Mimoun Mahi deed het Groningse publiek juichen. Mahi verving in de 65ste minuut Albert Rusnák, die niet het gevaar kon brengen. Mahi maakte vijf minuten later de eerste treffer van de wedstrijd. Uit een vrije trap wist hij de muur te omzeilen en in de korte hoek raak te schieten. Vijf minuten voor tijd maakte hij ook de 2-0 voor de Groningers. Bryan Linssen behield het overzicht en gaf de bal aan de rechterkant mee aan Mahi. De invaller bepaalde de eindstand op 2-0. Groningen heeft de eerste overwinning binnen en Excelsior blijft op één punt staan.
90'
90'
De extra speeltijd bedraagt drie minuten.
86'
Doelpunt voor FC Groningen, 2:0 door Mimoun Mahi
Wat een invalbeurt voor Mahi. In een counter houdt Bryan Linssen het overzicht en geeft hij de bal mee aan Mahi. De invaller schiet nu kundig de bal met zijn linker onder doelman Kurto door.
83'
Groningen heeft zijn laatste wissel ook doorgevoerd. Burnet kan niet verder en moet zich laten vervangen. De inkomende wissel is Kasper Larsen.
83'
Wissel in bij FC Groningen -> Kasper Larsen
83'
Wissel uit bij FC Groningen -> Lorenzo Burnet
81'
Nog tien minuten te gaan in de Euroborg. FC Groningen gaat op zoek naar de 2-0 en wordt daarbij aangemoedigd door het Groningse publiek.
78'
Alfons Groenendijk heeft zijn laatste wissel gebruikt en brengt Kevin Vermeulen in de ploeg. Jeff Stans maakt de omgekeerde weg.
78'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Kevin Vermeulen
78'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Jeff Stans
76'
Ja, Mahi heeft het vertrouwen en dat weten zijn medespelers. Groningen zoekt de invaller nadrukkelijk en nu verovert Mahi ook een corner. De corner wordt net bij de tweede helft gemist.
73'
Jordan Botaka kon het vanavond niet waarmaken. Hij wordt vervangen door Brandley Kuwas.
73'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Brandley Kuwas
73'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Jordan Botaka
72'
Excelsior wordt ook gevaarlijk vanuit een vrije trap. Adil Auassar gaat achter de bal staan en met zijn linker draait hij de bal in richting de tweede paal. Sergio Padt tikt de bal uit de gevarenzone.
70'
Doelpunt voor FC Groningen, 1:0 door Mimoun Mahi
Invaller Mimoun Mahi zorgt voor de openingstreffer van de wedstrijd. Hij doet dat vanuit een vrije trap, die in eerste instantie beter is weggelegd voor een linkspoot, maar Mahi doet het met zijn rechter. Hij stuurt de bal langs de muur de korte hoek in. Prima goal.
69'
Gele kaart voor Kevin van Diermen (SBV Excelsior)
Het eerste geel van de wedstrijd is voor Kevin van Diermen. De verdediger kan Danny Hoesen niet bijhouden en trekt de invaller naar de grond. Van Diermen heeft geluk dat Fischer meeliep anders moest hij het met rood bekopen.
68'
Stans heeft het vanavond ook nog niet bij Excelsior. De middenvelder speelde vorige week een prima wedstrijd tegen AZ, maar vanavond kan hij zich niet onderscheiden, althans, nog niet. Nu probeert hij het ineens vanaf 32 meter, maar zijn schot gaat over.
66'
Beide trainers hebben gewisseld. FC Groningen brengt een extra spits in het veld in de persoon van Danny Hoesen. Ook Mimoun Mahi komt binnen de lijnen. Kinderen van de rekening zijn Albert Rusnák en Tom Hiariej. Bij Excelsior heeft Nigel Hasselbaink het veld verlaten en voor hem is Daryl van Mieghem in de ploeg gekomen.
65'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Daryl van Mieghem
65'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Nigel Hasselbaink
65'
Wissel in bij FC Groningen -> Mimoun Mahi
65'
Wissel uit bij FC Groningen -> Albert Rusnák
65'
Wissel in bij FC Groningen -> Danny Hoesen
65'
Wissel uit bij FC Groningen -> Tom Hiariej
62'
Vrije kopkans voor Botaka! Nigel Hasselbaink krijgt de bal op de vleugel aangespeeld en geeft de bal hoog voor richting het doel van Groningen. Botaka is daar naar binnen gekomen en kopt de bal net naast. Burnet laat zich daar verrassen.
60'
Stans ziet op de rand van de zestien de bal voor zich opstuiten en met een halve omhaal probeert hij de bal dan op goal te schieten, maar hij mist de bal compleet.
58'
De Groningse fans beginnen nu de ploeg ook te ondersteunen. Ze zien dat de ploeg van Erwin van de Looi moeite heeft de verdediging van Excelsior te slechten.
56'
Mooie splijtende pass van Tibbling in de richting van Drost. Drost controleert de bal, maar hoort dan het fluitsignaal. Hij stond een metertje buitenspel.
53'
Daar is De Leeuw met zijn vierde kopkans van de wedstrijd. Deze is wel wat moeilijker, maar de voorzet vanaf de rechterkant, ditmaal van de voet van Hans Hateboer, is wel goed op maat. De Leeuw komt goed voor zijn tegenstander en probeert zijn kopbal de korte hoek in te sturen. Kurto heeft het door en keert de bal.
52'
Hoewel de flanken constant open liggen, kiest FC Groningen voor combinaties door het midden. Daar is het veel te druk en moeten de spelers zich door de kleine ruimte heen manoeuvreren.
50'
Mooie combinatie tussen Albert Rusnák en Lorenzo Burnet door de Rotterdamse verdediging heen, maar wanneer Rusnák dan weer terug in balbezit is, zet hij zichzelf in een onmogelijke positie, doordat hij nog een keer over de bal heen stapt en dan is een Excelsior-verdediger alweer terug in positie om de bal te blokkeren.
49'
In de omschakeling kan FC Groningen er snel uitkomen. Albert Rusnák komt op het middenveld in balbezit en heeft de medespelers voor het uitkiezen, maar omdat die goed gedekt staan, probeert hij het van een metertje of 25. Het schot gaat over en ruim ook.
48'
Net als in de eerste helft begint Excelsior ook goed aan de tweede helft. Het zet meteen druk op de verdediging van FC Groningen.
46'
FC Groningen heeft afgetrapt voor het tweede bedrijf van deze wedstrijd. Wie behaalt de eerste overwinning van het seizoen? Of blijft het gelijk? We gaan het binnen drie kwartier meemaken.
46'
45'
Na een leuke en aantrekkelijke eerste helft tussen Groningen en Excelsior staat de stand nog op 0-0. Excelsior begon goed en binnen tien minuten kwam er veel dreiging van de Rotterdammers, vooral in de persoon van Nigel Hasselbaink. Daarna vocht FC Groningen zich terug in de wedstrijd en kreeg met name Michael de Leeuw enkele grote kansen, maar hij mistte nog scherpte. De beste kans van de wedstrijd was voor FC Groningen-back Hateboer, maar hij schoot een bal van dichtbij huizenhoog over. De wedstrijd heeft een doelpunt nodig en hopelijk zien we die straks na de thee.
45'
44'
Vrije trap op een mooie positie voor een linkspoot, maar het is rechtspoot Albert Rusnák die plaats achter de bal gaat nemen. Hij schiet de bal echter hard in de muur, waardoor de bal hoog over het doel van Kurto gaat.
41'
Een elleboog in het gezicht van Bryan Linssen. De Groningen-speler blijft op het veld liggen. Hoewel het geen bewuste actie van Nigel Hasselbaink lijkt, doet het wel pijn bij Linssen, maar hij kan verder.
39'
De wedstrijd kabbelt langzaamaan voort en hoewel er nog geen doelpunten zijn gemaakt, is het alles behalve een saaie wedstrijd. FC Groningen had net het initiatief, maar Excelsior komt weer beter in de wedstrijd.
36'
De eerste kans voor Tom van Weert is een feit. Karami kan heel ver mee opkomen en mag in alle vrijheid Tom van Weert inspelen, die in de zestien goed in de bal komt. Hij schiet de bal ineens met de binnenkant van zijn voet. Het schot is gericht en hard, maar gaat een halve meter langs de kruising heen.
35'
Het is weer de beurt aan Excelsior om een schot op doel te schieten. Dat gebeurt dan in de persoon van Adil Auassar, maar het is een afzwaaier.
33'
FC Groningen gaat weer in de aanval, maar wederom geen succes. Lorenzo Burnet zet de aanval op. Hij speelt de bal af naar De Leeuw, loopt dan zelf door naar binnen en ziet het wippertje van De Leeuw niet aankomen, omdat een verdediger van Excelsior de bal kan wegkoppen.
31'
Een half uur gespeeld in de Euroborg in Groningen. De thuisploeg heeft de regie overgenomen van de bezoekers. De vraag is niet of er een doelpunt gaat vallen, maar wanneer.
27'
Jesper Drost gaat naar de grond in de zestienmeter van Excelsior, maar scheidsrechter Van de Graaf wil van een strafschop niks weten en wuift het voorval weg.
26'
Het ligt in ieder geval niet aan de slechte voorzetten die goed afgeleverd worden bij Michael de Leeuw, maar de aanvoerder van FC Groningen heeft het vizier nog niet op scherp staan. Nu wordt een kopbal na een voorzet van Linssen geschampt, terwijl er veel meer kracht achter gezet moet worden.
24'
De druk op de goal van Filip Kurto wordt groter. Nadat een voorzet van Linssen onschadelijk gemaakt kan worden, brengt Tom Hiariej de bal opnieuw hoog in. Uiteindelijk via een carambole komt de bal voor de voeten van Albert Rusnák. Hij probeert het vanuit een moeilijke hoek met links in de korte hoek, maar Kurto brengt redding.
23'
De kansen stapelen zich nu wel op. Lorenzo Burnet legt de bal panklaar neer op het hoofd van Michael de Leeuw, maar opnieuw weet de spits niet te scoren. De bal gaat twee meter naast.
21'
FC Groningen kan er gevaarlijk uitkomen. Weer zet Jesper Drost de aanval op en krijgt daarna de bal mee in de loop. In eerste instantie neemt hij de bal goed mee, maar zit net als hij wil schieten verliest hij de controle over de bal.
17'
Nigel Hasselbaink komt weer op hoge snelheid op het doel afstormen. Naast zich heeft hij drie medespelers lopen, maar net wanneer hij het strafschopgebied nadert, is de laatste pass niet goed en is de aanval voorbij. Daar had meer ingezeten.
15'
Weer is daar Excelsior wat brutaal in de aanval gaat. Een lange inworp wordt slim verlengt door Tom van Weert. Jordan Botaka staat een metertje daarachter en probeert op zijn beurt de bal met zijn hak achter FC Groningen-doelman Sergio Padt te krijgen, maar de doelman doorziet het gevaar.
14'
Na een klein kwartier spelen kent de wedstrijd een interessante en leuke openingsfase. FC Groningen was het dichtstbij een treffer, maar ook Excelsior laat zich in aanvallend opzicht zien. Vooral Nigel Hasselbaink heeft het op de heupen.
11'
Nu krijgt Excelsior een kansje. Nigel Hasselbaink is een rush begonnen aan de linkerkant van het veld en sluit naar binnen. Wanneer hij de kans krijgt om te schieten, laat hij dat niet na. Zijn schot gaat echter niet ver genoeg naar de hoek, zodat Padt redding kan brengen.
10'
Hateboer mist!
Bryan Linssen met een prachtige voorzet richting de aanvoerder Michael de Leeuw. De spits komt boven zijn tegenstander Sander Fischer uit en kopt op goal, maar Kurto weet opnieuw te redden. In de rebound moet Hateboer binnenschieten, maar hij schiet hoog over. Wat een kans!
8'
Daar is de eerste echte kans voor FC Groningen! Jesper Drost zet een één-twee op met Lorenzo Burnet. De middenvelder houdt het overzicht en legt de bal terug op Albert Rusnák. De oud-Cambuur speler draait, kapt en probeert het dan in de korte hoek, maar Kurto redt.
7'
Burnet zet goed door en ontzet de bal aan de linkerflank. Hij dribbelt de zestien binnen, wacht dan totdat zijn teamgenoten goed positie hebben gekozen en probeert dan De Leeuw te bereiken, maar de pass komt niet aan.
3'
Excelsior begint lekker aan de wedstrijd. Nigel Hasselbaink troeft Simon Tibbling af in een duel op de linkerflank van het veld en geeft de bal dan laag voor richting de zestienmeterlijn. Tom van Weert staat daar de bal op te wachten, maar trapt dan compleet mis.
1'
Scheidsrechter Van de Graaf heeft gefloten voor het fluitsignaal. Excelsior is daarna aan de wedstrijd begonnen. Heel veel plezier bij deze wedstrijd.
1'
Weinig verrassingen in de opstellingen van beide ploegen vanavond. Beide trainers hebben hun opstelling in vergelijking met de laatst gespeelde wedstrijden op één positie gewijzigd. Bij FC Groningen krijgt Jesper Drost de voorkeur boven Jarchinio Antonia. De van PEC Zwolle overgekomen middenvelder was afgelopen wedstrijd tegen PSV in de rust ook al de vervanger van Antonia. Bij Excelsior kiest Alfons Groenendijk voor Jordan Botaka. Dat betekent dat Brandley Kuwas, vorige week nog basisspeler tegen AZ Alkmaar, plaat moet nemen op de bank. Voor Kevin Vermeulen is er ook een plekje bij de selectie. Hij neemt plaats op de bank en dat gaat dan ten koste van Cedric Badjeck.
FC Groningen en Excelsior trappen deze vrijdagavond af voor de derde speelronde van de Eredivisie. De plek waar het allemaal moet gebeuren is de Euroborg in Groningen. De wedstrijd van vanavond begint om 20.00 uur. De 22 namen van de spelers die aan de wedstrijd beginnen zullen rond de klok van 19.00 uur bekend zijn en deze kun je dan vinden onder deze knop. Scheidsrechter bij dit duel is Edwin de Graaf en mijn naam is Thomas Mulder. Ik doe op deze vrijdagavond verslag van deze wedstrijd in het hoge noorden.

FC Groningen behaalde uit de eerste twee wedstrijden slechts één punt. Dat punt werd in de openingswedstrijd behaald tegen FC Twente. Het werd 1-1 in de Euroborg, terwijl FC Groningen daar had moeten winnen gezien het wedstrijdbeeld. De wedstrijd erop, in Eindhoven tegen PSV, kwam FC Groningen er echter niet aan te pas en verloor het met 2-0. Alleen Michael de Leeuw heeft in dit prille seizoen een doelpunt gemaakt voor de Groningers.

Excelsior heeft uit de voorgaande twee wedstrijden ook één punt gehaald. De eerste wedstrijd in Nijmegen tegen promovendus NEC werd met 1-0 verloren. De Rotterdammers rechtten hun rug tegen AZ. Jeff Stans zette Excelsior binnen tien minuten op voorsprong en nadat Henriksen gelijk had gemaakt voor AZ, zette Tom van Weert de Rotterdammers weer op voorsprong. AZ-spits Robert Mühren bepaalde de eindstand door de 2-2 tegen de touwen te schieten.

FC Groningen-trainer Erwin van de Looi moet het vanavond in ieder geval doen zonder een viertal spelers. Rasmus Lindgren, Dino Islamović, Desevio Payne en Abel Tamata zijn niet van de partij. Alle vier zijn ze geblesseerd. Alfons Groenendijk mist twee spelers in het treffen met Groningen. Luigi Bruins en doelman Alessandro Damen zijn geblesseerd. De overige spelers zijn fit.

Terug in de tijd
In de Eredivisie speelden beide ploegen 28 keer tegen elkaar, waarin FC Groningen twaalf keer wist te winnen. Het duel eindigde negen keer in een gelijkspel en tot zeven keer toe was Excelsior de sterkste. Als we de geschiedenisboeken induiken dan zijn er een paar interessante wedstrijden naar boven te halen. We gaan terug naar 12 januari 2008 toen FC Groningen het thuis ook opnam tegen Excelsior.

Op aangeven van Stef Nijland, de zoon van FC Groningen-voorzitter Hans Nijland maakte in dat seizoen zijn debuut als profvoetballer, maakte Goran Lovre in de 58ste minuut de openingstreffer. Een minuut later was de stand alweer gelijk getrokken, toen Geert den Ouden, op aangeven van Johan Voskamp, de 1-1 maakte. Niet veel daarna, slechts vijf minuten later, was het Marcus Berg wederom op aangeven van Nijland, die de 2-1 voor de Groningers tegen de touwen schoot. Een kwartier voor tijd was Geert den Ouden weer belangrijk voor zijn ploeg, hij gaf de assist bij de 2-2 die door Daniel Guijo-Velasco werd binnen geschoten. Het slotakkoord was echter voor de thuisploeg. Goran Lovre maakte in de blessuretijd van de wedstrijd zijn tweede doelpunt van de avond en bezorgde FC Groningen de drie punten.