21.08.2015 21:51

Mahi bezorgt Groningen eerste overwinning

Excelsior-speler Khalid Karami (r.) kopt de ba uit de doelmond en daarmee is het gevaar geweken alvorens keeper filip Kurto (m.) in kan grijpen. (21-08-2015)

FC Groningen heeft vrijdagavond in de Euroborg voor eigen publiek de eerste drie punten van het seizoen binnengehaald. De ploeg van Erwin van de Looi kon pas in de tweede helft het verschil maken. Mimoun Mahi was met zijn invalbeurt goud waard.

De wedstrijd kende een leuke en aantrekkelijke openingsfase. Excelsior begon brutaal aanvallend in de eerste helft en met name Nigel Hasselbaink had het op de heupen. De linksbuiten van de Rotterdammers was zijn tegenstander Hans Hateboer de baas en zorgde voor de meeste dreiging in de Groningse verdediging. Groningen kreeg na tien minuten grip op de wedstrijd en dat zorgde voor een reeks aan gevaarlijke aanvallen. Zowel van de linkerkant van de voet van Lorenze Burnet, als van de rechterkant via Bryan Linssen kwamen gevaarlijke voorzetten terecht bij aanvoerder Michael de Leeuw. De spits van de Groningers had het vizier echter nog niet op scherp en wist zijn doelpogingen niet tot doelpunt te promoveren.

Michael de Leeuw had ook een groot aandeel in de grootste kans van FC Groningen in de eerste helft. Een prima indraaiende voorzet van Linssen kwam perfect op het voorhoofd van De Leeuw terecht, maar hij zag zijn inzet worden gekeerd door Excelsior-doelman Filip Kurto. In de rebound kon de meegekomen rechtsback Hans Hateboer de bal in de goal werken, maar zijn schot van dichtbij ging meters over. Excelsior daarentegen kreeg nog een goede mogelijkheid in de persoon van Tom van Weert. Rechterverdediger Khalid Karami had alle vrijheid om mee op te stomen. Er werd geen strobreed in de weggelegd en Karami leverde daarom de bal keurig af in de voet van Tom van Weert. De spits schoot vanuit de draai de bal net een halve meter langs de kruising.

De tweede helft ging op hetzelfde tempo verder en de eerste kans voor FC Groningen kwam wederom op naam van Michael de Leeuw. Na een voorzet vanaf rechts van Hans Hateboer kreeg De Leeuw de bal op zijn hoofd, maar ook zijn vierde kopkans werd geen goal. FC Groningen had moeite met kansen creëren en had invaller Mimoun Mahi nodig om eindelijk de ban te breken.

Mahi verving Albert Rusnák in de 65ste minuut en nog geen vijf minuten later scandeerde het publiek zijn naam, wanneer de invaller de thuisploeg op de bevrijdende 1-0 voorsprong bracht. Mahi nam een vrije trap met zijn rechter, wist de muur te omzeilen en zag zijn inzet in de korte hoek belandden. In de 86ste minuut was het opnieuw Mahi die zijn voeten deed spreken. Bryan Linssen behield goed het overzicht in de counter en gaf de bal simpel mee aan Mahi, die op zijn beurt de bal met zijn linker onder Kurto doorschoof in de verre hoek. FC Groningen pakt in de Euroborg de eerste overwinning van het seizoen. Excelsior blijft op één punt staan.

Door: Thomas Mulder