AZ Alkmaar Zaterdag, 10. September 2016
18:30 uur
Willem II
2:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Alireza Jahanbakhsh 19. / Schot met links  (Joris van Overeem)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Levi García 90. / Schot met rechts  (Fred Friday)

90'
Willem II had heel veel balbezit in de tweede helft, maar deed daar uitermate weinig mee. AZ hoefde zich niet in te spannen en vertrouwde op de voorsprong die de ploeg had. Bij Willem II sloop het vertrouwen geleidelijk uit de ploeg. 1-0 had een prima eindstand geweest, maar Lachman ging in de blessuretijd nog hopeloos in de fout, waarna Levi García de 2-0 mocht aantekenen.
90'
90'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:0 door Levi García
Lachman gaat hopeloos in de fout achterin, waarna Garcia door kan lopen richting Lamprou. Hij blijft rustig en beslist de wedstrijd definitief met de tweede treffer.
89'
Bel Hassani weet op slimme wijze een vrije trap te versieren op het moment dat hij de bal dreigt te verliezen. Geen fouten maken is het enige devies bij AZ momenteel.
85'
Met deze laatste wissel gooit AZ het achterin helemaal dicht en besluit om ervoor te zorgen dat de nul op het bord blijft staan.
84'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Ben Rienstra
84'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Joris van Overeem
82'
Vlaar krijgt alle tijd en ruimte om van net buiten de zestien uit te halen, maar de aanvoerder mikt te hoog en schiet de bal hoog over het doel heen het publiek in.
79'
Wissel in bij Willem II -> Bruno Andrade
79'
Wissel uit bij Willem II -> Jordy Croux
78'
Croux is na de tackle van Haps dusdanig geblesseerd geraakt dat hij niet meer verder kan vanavond.
77'
Een aanvalsteken van leven van Willem II. Falkenburg probeert het van afstand maar krijgt zijn poging niet tussen de palen. Over en naast is het resultaat van zijn schot.
75'
Gele kaart voor Ridgeciano Haps (AZ Alkmaar)
Haps zet een tackle in op de bal, maar is te laat en raakt voornamelijk Croux. Ook dat is goed voor geel.
74'
Gele kaart voor Erik Falkenburg (Willem II)
Falkenburg is het niet eens met een beslissing van de grensrechter. Hij vindt dat hij recht heeft op een hoekschop, maar maakt dat op zo'n onhandige manier duidelijk, wat Kuipers hem bestraft met geel.
73'
De invalbeurt van Iliass Bel Hassani is vooralsnog het hoogtepunt van de tweede helft. Er is nog maar zeer weinig gebeurd na de thee in Alkmaar.
71'
Wissel in bij Willem II -> Bartholomew Ogbeche
71'
Wissel uit bij Willem II -> Fran Sol
69'
Onder luid gejuich maakt Bel Hassani zijn debuut in het shirt van AZ, De supporters zijn duidelijk blij met zijn komst.
68'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Iliass Bel Hassani
68'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Dabney dos Santos
63'
Sinds lange tijd weer actie richting het doel. AZ krijgt via Wuytens een goede kans. Uit de draai probeert de Belg vanaf de rand van de zestien op doel te schieten, maar mist de controle. Hij schiet hoog over.
60'
Na een uur spelen zit de wedstrijd een beetje op slot. AZ hoeft niet zo nodig door de voorsprong en Willem II is momenteel niet bij machte om de achterstand ongedaan te maken.
58'
Wissel in bij Willem II -> Freek Heerkens
58'
Wissel uit bij Willem II -> Dico Koppers
57'
Daar was bijna de tweede van AZ! Uit een korte corner komt er een schot van afstand, die door Friday van richting wordt veranderd. De bal caramboleert maar nipt naast de paal.
54'
Na de rust is de wedstrijd erg slordig. Zowel AZ als Willem II krijgen het niet voor elkaar om de bal lang in de ploeg te houden, waardoor de wedstrijd na de rust ook niet echt op gang wil komen.
51'
Net als in de eerste helft loopt de hoekschop vervolgens op niets uit.
50'
Vanaf rechts geeft Croux een dwarrelbal voor, die zowaar richting doelt zeilt. Rochet maakt er voor de zekerheid een hoekschop van, voordat deze net onder de lat binnen zou kunnen ploffen.
47'
Jahanbakhsh krijgt met het oog op het drukke programma van de komende weken rust en hoeft zijn kunsten na de rust niet verder te vertonen.
46'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Levi García
46'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Alireza Jahanbakhsh
46'
45'
AZ en Willem II ontlopen elkaar weinig in de eerste helft. AZ kwam gelukkig op voorsprong, nadat de bal uit de kluts voor de voeten van Jahanbakhsh viel. De Iraans international schoot de bal daarna fraai binnen. Aan de andere kant raakte Falkenburg de paal voor Willem II, waar de bezoekers vooral inspiratie uithaalde en het gevoel kregen dat er wat te halen valt in Alkmaar.
45'
44'
Gele kaart voor Dico Koppers (Willem II)
Koppers is Jahanbakhsh bijna kwijt, maar hij weet de aanvaller nog net aan zijn shirtje te trekken. Daarmee is hij wel de tweede speler van de Tilburgers die op de bon gaat.
41'
Met nog een paar minuten tot de rust is de winst van AZ nog lang geen zekerheidje. Willem II komt steeds beter in de wedstrijd en aast op de gelijkmaker, terwijl AZ probeert uit de counter de voorsprong te vergroten.
37'
Gele kaart voor Thom Haye (Willem II)
De eerste kaart van de wedstrijd is voor Haye. Op rechts blokkeert hij zijn tegenstander en is daarmee de eerste in het boekje van Kuipers.
36'
Falkenburg schiet tegen de paal! Koppers komt op links goed door en haalt de achterlijn. Na zijn rush behoudt hij ook nog het overzicht, waarna hij de bal terugtrekt op Falkenburg. De oud AZ-speler haalt met links ineens uit, maar raakt slechts de buitenkant van de paal.
35'
Wederom levert Willem II een ongevaarlijke hoekschop af. Deze keer is het een afdraaiende variant, maar wederom heeft AZ geen probleem met het verdedigen ervan.
33'
Jahanbakhsh dribbelt vanaf links naar binnen en zoekt met zijn rechter via een schot de verre hoek. De doelpuntenmaker is echter totaal uit balans op het moment dat hij wil schieten, waardoor hij slechts een afzwaaier aflevert.
30'
Na een half uur spelen is de voorsprong van AZ terecht te noemen. De ploeg is niet al de hele wedstrijd de bovenliggende partij, maar komt voornamelijk achterin nauwelijks in de problemen.
28'
Willem II weet uit de hoekschoppen die het krijgt maar geen gevaar te stichten. Ook deze poging kan weer eenvoudig worden uitverdedigd.
24'
Lamprou heeft het moeilijk bij een terugspeelbal. Hij ziet de instormende Friday sneller op zich afkomen dan de rollende bal. Uiteindelijk is de bal toch net op tijd bij hem, waarna hij deze over de lijn kan trappen.
21'
Met deze treffer weet Alireza Jahanbakhsh al drie competitiewedstrijden op rij het net te vinden voor de Alkmaarders.
19'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Alireza Jahanbakhsh
Een droge treffer van Jahanbakhsh brengt AZ op voorsprong. Na slordig uitverdedigen bij Willem II, valt de bal pardoes voor de voeten van Jahanbakhsh. Zonder na te denken haalt hij van net buiten de zestien uit en laar Lamprou kansloos.
17'
Na ruim een kwartier spelen wacht Willem II nog altijd op de eerste kans van de wedstrijd. AZ kreeg die al wel, maar de kopbal van Friday werd prima gekeerd door doelman Lamprou.
14'
AZ gunt Willem II de bal op eigen helft maar zet rond de middenlijn direct druk. De bezoekers hebben nog geen manier gevonden om onder die druk uit te voetballen.
11'
Wat een kans voor Friday! De spits kopt een goede voorzet binnen drie meter van het doel snoeihard in, maar Lamprou weet met een katachtige reactie de bal uit zijn doel te houden.
10'
Willem II is slordig in deze openingsfase. Zo nu ook weer. Een breedtebal gaat zomaar over de zijlijn, zonder dat er een ploeggenoot in de buurt staat.
6'
De openingsfase gaat van voor naar achter en van links naar rechts. Het spel verplaatst zich snel over het hele veld, waardoor beide ploegen de controle nog niet hebben weten te plakken.
2'
De eerste corner van de wedstrijd is voor de bezoekers, maar de trap van Haye is te hard en kan bij de tweede paal eenvoudig worden weggewerkt.
1'
Willem II heeft afgetrapt in Alkmaar en daarmee de wedstrijd in gang gebracht.
1'
Aanwinst Iliass Bel Hassani begint bij AZ op de bank. De man die de vertrokken Markus Henriksen moet doen vergeten moet zaterdagavond dus nog afwachten of hij zijn eerste minuten voor zijn nieuwe ploeg mag gaan maken.

Trainer John van den Brom heeft in zijn basisopstelling ten opzichte van de gewonnen wedstrijd tegen NEC geen wijzigingen doorgevoerd. Henriksen zat in die wedstrijd al niet meer bij de wedstrijdselectie en hoeft daardoor dan ook niet vervangen te worden.

Bij Willem II ontbreekt de geblesseerde Guus Joppen, waardoor hij niet mee kan spelen tegen zijn oude ploeg. Naast Joppen staat ook Andreas Calcan niet meer in de basis ten opzichte van de wedstrijd tegen Roda JC. Beide spelers worden vervangen door Dico Koppers en de nieuweling Jordy Croux.
Het verschil tussen AZ en Willem II op de ranglijst is na vier wedstrijden slechts drie punten. Toch oogt de start van AZ veel beter. Kan Willem II vanavond op gelijke hoogte komen met de thuisploeg, of weet AZ de aansluiting bij de subtop te houden? Mijn naam is Dennis Korpel en ik zal live verslag doen van deze wedstrijd.

AZ Alkmaar
De slotfase van de transfermarkt was in Alkmaar een bijzondere. Waar de transfer van Markus Henriksen er al wekenlang aan zat te komen, kwam het uiteindelijk was op het allerlaatste moment rond. Op dat moment hadden de Alkmaarders zijn vervanger al in huis, doordat ze Illias Bel Hassani hadden opgepikt bij Heracles. Thuis tegen Willem II wil de ploeg van trainer John van den Brom de goede start van de competitie een vervolg geven. Het behalen van de groepsfase en van zeven punten in de eerste vier competitiewedstrijden stemt de gemoederen gunstig in Alkmaar. Tegen de ploeg uit Tilburg kan AZ gewoon beroep doen op Ron Vlaar, die bij Oranje nog moest afhaken met een blessure. Bel Hassani verwacht zelf niet direct te debuteren in de basis, maar hoop wel op zijn eerste minuten voor zijn nieuwe werkgever.

Willem II
Bij Willem II had men het in de transferperiode voornamelijk over Jordan Peters. De aanvoerder bleef continu hoop houden op een overgang naar sc Heerenveen, maar uiteindelijk kwam die transfer et niet van. Op sportief gebied loopt het in Tilburg nog niet helemaal hoe het zou moeten. Op bezoek bij het geplaagde Ajax werd er verrassend met 1-2 gewonnen, maar tegen Vitesse, Heracles en Roda JC liep de ploeg tegen twee nederlagen en een 0-0 gelijkspel aan. Trainer Erwin van der Looi kan tegen AZ niet beschikken over Guus Joppen. De oud AZ-speler kampt met een blessure en moet het weerzien met zijn voormalige ploeggenoten aan zich voorbij laten gaan.

De wedstrijd staat vandaag onder leiding van scheidsrechter Björn Kuipers. De opstellingen van beide teams zijn vanaf ongeveer een uur voor aanvang van de wedstrijd hier te vinden.