10.09.2016 20:22

Zakelijk AZ boekt zege tegen Willem II

Alireza Jahanbakhsh (l.) heeft de 1-0 op het scorebord gezet tijdens het competitieduel AZ Alkmaar - Willem II (10-09-2016).

Op zaterdagavond heeft AZ zich niet bovenmatig in hoeven spannen tegen Willem II. Zonder goed te voetballen wist de ploeg in de vijfde speelronde van de Eredivisie met 2-0 te winnen.

In de openingsfase waren zowel AZ als Willem II wat onrustig en onzorgvuldig met het balbezit. Hierdoor verplaatste het spel zich razendsnel over het hele veld, maar niet altijd omdat dat de bedoeling was van de spelers. Na ruim tien minuten liet AZ uiteindelijk de eerste kans van de avond noteren via Freddy Friday. Een sterke voorzet vanaf rechts stelde de spits in staat om vlak voor het doel in te koppen, maar doelman Kostas Lamprou wist op katachtige wijze de bal uit zijn doel te duiken.

Na een kleine twintig minuten kwam de thuisploeg toch op voorsprong. Op links zette Dabney dos Santos zijn dribbel net te ver door, waarna de bal in een kluts belande. Willem II leek de bal uiteindelijk uit te kunnen verdedigen, maar bezorgde de bal op de rand van de zestien zo in de voeten van Alireza Jahanbakhsh, die met links fraai binnen schoot.

In het verloop van de eerste helft kreeg Willem II voorzichtig meer grip op de wedstrijd en raakte via Erik Falkenburg ook de paal. Deze goede lijn konden de bezoekers na de rust echter niet door trekken. Lange tijd wist Willem II niet in de buurt van het vijandelijke doel te komen. Daartegenover was AZ ook weinig actief in aanvallend opzicht, wat de wedstrijd na rust tot een pover schouwspel degradeerde.

Beide ploegen kwamen in de tweede helft niet verder dan een paar ongevaarlijke schoten van afstand. Het inbrengen van Iliass Bel Hassani aan de kant van AZ was het hoogtepunt van de tweede helft. De van Heracles overgekomen spelmaker kon het verschil echter ook niet maken en kreeg de handen slechts op elkaar bij zijn invalbeurt. In de blessuretijd ging Darryl Lachman achterin bij Willem II nog hopeloos in de fout, waarna Levi García op eenvoudige wijze de 2-0 eindstand op het bord mocht zetten.

Door deze zuinige 2-0 zege komt AZ op tien punten uit haar eerste vijf wedstrijden, waarmee de aansluiting met de subtop blijft behouden. Willem II blijft op vier punten uit de eerste vijf wedstrijden staan en zakt daarmee langzaam af richting de onderkant van het rechterrijtje.

Door: Dennis Korpel