NEC Nijmegen Zaterdag, 5. November 2016
19:45 uur
FC Groningen
1:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Tom van Weert 78. / Schot met rechts  (Yoëll van Nieff)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Ferdi Kadıoğlu 83. / Schot met links  (Quincy Owusu-Abeyie)

90'
Samenvatting

Tijdens het eerste kwartier na rust bleef het spelbeeld onveranderd. FC Groningen had het meeste balbezit, NEC loerde op de counter. Kansen waren er eigenlijk niet. Via een standaardsituatie kwam FC Groningen echter bijna op gelijke hoogte, maar Kasper Larsen kopte de hoekschop van Yoëll van Nieff op de lat. Een kwartier voor tijd leek NEC via Dario Dumić op voorsprong te komen, maar zijn treffer werd afgekeurd door scheidsrechter Ed Janssen omdat hij Larsen in zijn rug had geduwd. Twee minuten later kwam FC Groningen via Tom van Weert op voorsprong omdat hij goed anticipeerde op een goede voorzet van Van Nieff. FC Groningen leek met drie punten huiswaarts te keren, maar vijf minuten later kwam NEC via invaller Ferdi Kadıoğlu op gelijke hoogte.
90'
90'
Nog drie minuten blessuretijd.
89'
Na een heerlijke actie van Kadıoğlu krijgt Gregor Breinburg een schietkans. Maar de linkspoot ziet Sergio Padt redding brengen in de korte hoek.
89'
Nog een wissel bij FC Groningen. Bryan Linssen komt voor Mahi.
88'
Wissel in bij FC Groningen -> Bryan Linssen
88'
Wissel uit bij FC Groningen -> Mimoun Mahi
87'
Buitenspel! Van Weert schiet op aangeven van Mahi de bal tegen de touwen. Maar de spits staat buitenspel, waardoor Janssen het doelpunt afkeurt.
85'
Gevaar voor het doel van NEC, maar het schot van Sørloth wordt geblokt. De rebound lijkt goed te vallen voor Groningen, maar Delle is op tijd zijn doel uit.
83'
Doelpunt voor NEC Nijmegen, 1:1 door Ferdi Kadıoğlu
Daar is de gelijkmaker van NEC! Invaller Quincy gaat de combinatie aan met Awoniyi. Quincy lijkt de bal verspelen, maar de bal valt perfect voor Kadıoğlu, die de bal snoeihard tegen de touwen schiet.
82'
Alles of niets bij NEC. Aanvaller Quincy Owusu-Abeyie komt voor verdediger Dyrestam.
82'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Quincy Owusu-Abeyie
82'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Mikael Dyrestam
81'
Mayi! Dat had de gelijkmaker moeten zijn. De Fransman kan schieten en zoekt de verre hoek. Maar schiet voorlangs.
78'
Doelpunt voor FC Groningen, 0:1 door Tom van Weert
Oh, oh, oh... Daar is aan de andere kant wel het doelpunt. Van Nieff heeft wederom een prima voorzet in huis. Van Weert is alles en iedereen te snel af en werkt de bal achter doelman Delle: 0-1. Pijnlijk voor NEC!
76'
Doelpunt afgekeurd! NEC dacht via Dumić op voorsprong te zijn gekomen. Maar de verdediger van NEC gaf Larsen een duw in zijn rug, waardoor scheidsrechter Janssen - op advies van zijn grensrechter - de treffer heeft afgekeurd.
74'
Ai, ai, ai... Bij toeval komt de bal voor de voeten van Van Weert terecht. De spits staat op de rand van het strafschopgebied en probeert de bal in de verre hoek te plaatsen, maar schiet de bal de tribune in.
73'
Oef! Bijna de 0-1. Van Nieff heeft een goede voorzet in huis vanaf de linkerflank. Van Weert komt bij de eerste paal voor zijn directe tegenstander en zet zijn hoofd tegen de bal, maar de poging van de spits gaat voorlangs.
72'
Daar is de eerste wissel van FC Groningen. Alexander Sørloth komt in de plaats van Rusnák.
71'
Wissel in bij FC Groningen -> Alexander Sørloth
71'
Wissel uit bij FC Groningen -> Albert Rusnák
69'
NEC kan simpel weg geen vuist maken zodra het in de buurt van het doel komt.
68'
Als er vanavond gescoord wordt in Nijmegen, dan zal het van FC Groningen moeten komen. NEC doet eigenlijk niet mee.
67'
Opnieuw FC Groningen met een kans. Jenssen weet de bal met een goede pass bij Mahi te krijgen. De aanvaller krijgt de bal deze keer snel onder controle, maar zijn poging wordt geblokt.
64'
Weer FC Groningen. Tibbling brengt Mahi in stelling, maar de aanvaller heeft moeite om de bal onder controle te krijgen. Mahi komt uiteindelijk tot een schot, maar zijn poging mist kracht.
62'
Nog een klein half uur in Nijmegen. NEC kan nog één keer wisselen. Ernest Faber heeft nog drie wisselmogelijkheden.
59'
Gele kaart voor Taiwo Awoniyi (NEC Nijmegen)
Awoniyi gaat stevig in duel met Ruben Jenssen en vloert laatstgenoemde. Scheidsrechter Ed Janssen trekt een gele kaart voor de aanvaller.
58'
De lat! Bijna komt FC Groningen op voorsprong. Kasper Larsen kopt een hoekschop van Van Nieff tegen de lat. Delle was kansloos geweest.
57'
Het tempo blijft laag in Nijmegen, waardoor kansen uitblijven. Op deze manier wordt het een 0-0 wedstrijd.
55'
Het publiek begint te morren. Invaller Buwalda speelt, met niemand in de buurt, de bal terug naar de keeper. Het Nijmeegse publiek is het daar niet mee eens en laat zich horen.
52'
Het spelbeeld lijkt vooralsnog onveranderd. FC Groningen heeft het meeste balbezit en zoekt de aanval. NEC loert op de counter.
49'
Komt dat schot! Mimoun Mahi probeert het al vroeg in de tweede helft met een schot van 25 meter. Delle brengt - met moeite - redding op de poging.
47'
Hyballa was niet tevreden over de prestaties van zijn ploeg en heeft ingegrepen. Hopelijk wordt de tweede helft beter.
46'
We zijn weer begonnen in Nijmegen. NEC heeft twee keer gewisseld. Ferdi Kadıoğlu komt voor Bikel en Robin Buwalda is de vervanger van Fomitschow.
46'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Robin Buwalda
46'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> André Fomitschow
46'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Ferdi Kadıoğlu
46'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Janio Bikel
46'
45'

De eerste helft van NEC Nijmegen - FC Groningen is weinig enerverend. Het tempo lag laag, waardoor er geen grote kansen werden gecreëerd. FC Groningen en NEC kregen bij toeval een kans om tot scoren te komen, maar NEC-doelman Joris Delle bracht redding op de volley van Simon Tibbling en Mohamed Rayhi zag zijn poging over het doel vliegen.
45'
45'
Nog een aardige kans voor FC Groningen. Door een rare inworp van NEC krijgt FC Groningen de bal. De bezoekers krijgen via Tibbling een kans, maar zijn poging wordt geblokt.
42'
We gaan langzamerhand richting de rust. Wordt er voor de theepauze nog gescoord?
39'
Slordigheden. Beide ploegen zijn ontzettend slordig in balbezit, waardoor het natuurlijk erg lastig is om kansen te creëren.
36'
Boem! Bij toeval komt de bal in het strafschopgebied terecht bij Mohamed Rayhi. De aanvaller van NEC twijfelt niet en haalt meteen uit. Maar schiet de bal snoeihard over het Groningse doel.
33'
Komt dat schot! Hateboer geeft de bal voor vanaf de rechterflank. De verdediger weet Rusnák te vinden, die op een meter of twintig van het doel staat. De Slowaak neemt aan en haalt uit, maar ziet zijn poging een meter of twee naast het doel vliegen.
32'
FC Groningen-trainer Ernest Faber heeft Tibbling een aantal aanwijzingen gegeven. Wellicht dat het snel beter gaat bij de bezoekers.
29'
Tom van Weert lijkt het niet naar zijn zin te hebben. De spits van FC Groningen laat al een paar keer via gebaren gezien dat hij ontevreden over het spel van zijn ploeggenoten is.
27'
Het is tot dusver nog geen leuke wedstrijd voor de neutrale toeschouwer. Het tempo ligt te laag, weinig kansen...
24'
Het is vooral FC Groningen dat het spel moet maken. NEC loert steeds meer op de counter.
22'
Er lukt voorlopig weinig bij NEC en FC Groningen, waardoor grote kansen uitblijven.
19'
Kopkans voor Taiwo Awoniyi. De aanvaller kan koppen uit een hoekschop van Fomitschow, maar zijn poging mist richting. Dario Dumić brengt de bal vervolgens opnieuw in, maar daarna kan FC Groningen de bal makkelijk wegwerken.
18'
Het spel blijft op en neer golven. FC Groningen heeft wellicht een nipt overwicht, maar veel scheelt het niet.
17'
Yoëll van Nieff slingert de bal voor het doel, maar doet dat in de handen van Delle.
16'
FC Groningen krijgt een vrije trap op een bruikbare positie...
14'
NEC moet steeds meer in de achteruit. De thuisploeg komt nog amper van de eigen helft af.
12'
Oef! Een afgeslagen voorzet van Albert Rusnák valt voor de voeten van Simong Tibbling. De Zweed neemt de bal op de volley en dwingt NEC-doelman Joris Delle tot een goede redding.
11'
Groningen lijkt wat beter in de wedstrijd te komen. Beide ploegen zijn aan elkaar gewaagd.
9'
Het tempo ligt nog niet al te hoog. Zowel NEC als FC Groningen laat de bal rustig van voet tot voet gaan, waardoor het voor de tegenstander niet moeilijk is om te verdedigen.
7'
NEC lijkt het initiatief te pakken tijdens de beginfase, al is het vooralsnog lastig om de Groningse defensie te doorbreken.
5'
Kansje voor NEC. André Fomitschow geeft de bal vanaf de linkerkant voor het doel. Kévin Mayi probeert het ineens vanuit de draai, maar schampt de bal. Zijn poging gaat daardoor naast het Groningse doel.
3'
Er is nog geen bovenliggende partij in Nijmegen. Het spel speelt zich vooral op het middenveld af.
1'
De eerste poging van de wedstrijd komt van Hans Hateboer. De rechtsback van FC Groningen probeert het met een schot vanuit de tweede lijn, maar zijn poging wordt geblokt.
1'
We zijn begonnen in Nijmegen. FC Groningen heeft afgetrapt.
1'

FC Groningen-trainer Ernest Faber heeft zijn elftal flink omgegooid. Jason Davidson, Samir Memišević, Tom Hiariej en Bryan Linssen zijn hun basisplaats kwijt. Yoëll van Nieff, Etiënne Reijnen, Juninho Bacuna en Mimoun Mahi krijgen tegen NEC een kans voor Faber.
Peter Hyballa heeft in vergelijking tot het competitieduel met FC Utrecht (1-1) slechts één wijziging aan zijn basiselftal doorgevoerd. Michael Heinloth moet plaatsnemen op de bank en wordt vervangen door Mikael Dyrestam.

Van harte welkom bij de wedstrijd NEC Nijmegen tegen FC Groningen. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe live verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijddetails kunt u vanaf ongeveer één uur voor aanvang de opstellingen van beide elftallen bekijken.

NEC

De Nijmegenaren zijn na elf competitiewedstrijden terug te vinden op de twaalfde plaats. De ploeg van de Duitse trainer Peter Hyballa wist dit seizoen pas twee keer te winnen, maar deed dat wel tegen sc Heerenveen (2-1) en Roda JC Kerkrade (1-0). De laatste drie competitiewedstrijden werden niet gewonnen. Achtereenvolgend speelde NEC tegen Feyenoord (1-2), Vitesse (1-1) en FC Utrecht (1-1). Tegen FC Groningen hoopt NEC de weg omhoog weer in te slaan.

De Groningers zijn bezig aan een teleurstellend seizoen. Na elf competitiewedstrijden staat FC Groningen zestiende en dat is teleurstellend te noemen. Tegen AZ Alkmaar (2-0) wist FC Groningen eindelijk de eerste overwinning binnen te halen, maar afgelopen weekend ging de ploeg van trainer Ernest Faber opnieuw onderuit. Faber, die het zaterdagavond opneemt tegen zijn oude ploeg NEC, zag zijn team met 2-1 verliezen van Willem II. FC Groningen heeft een overwinning nodig om uit de degradatiezone te geraken.

Historie

Op basis van de historie is NEC zaterdagavond de favoriet. 31 keer eerder werd NEC – FC Groningen afgewerkt in de Eredivisie. Twaalf keer wonnen de Nijmegenaren, daar staan acht overwinningen van FC Groningen tegenover. Elf keer eindigde het in een gelijkspel. Vorig seizoen werd het 1-1 in Nijmegen. FC Groningen kwam via Albert Rusnák op voorsprong, maar Christian Santos zorgde vanaf de strafschopstip voor de gelijkmaker.

Tijdens het seizoen 2013/2014 wist FC Groningen eenvoudig te winnen in De Goffert. De Groningers wonnen met 4-1 dankzij treffers van Tjaronn Chery, Andraž Kirm, David Texeira en Richairo Živković. Navarone Foor deed wat terug namens NEC. De laatste overwinning van NEC dateert van 27 januari 2013. Het werd 2-1 via Rens van Eijden, Søren Rieks en Lorenzo Burnet.