SBV Excelsior Zaterdag, 3. December 2016
19:45 uur
AZ Alkmaar
3:3
1 : 0 Torinfos in de Ticker Stanley Elbers 9. / Schot met rechts  (Kevin Vermeulen)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Robert Mühren 11. / Schot met rechts  (Muamer Tanković)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Nigel Hasselbaink 26. / Penalty
2 : 2 Torinfos in de Ticker Muamer Tanković 34. / Schot met rechts  (Ridgeciano Haps)
3 : 2 Torinfos in de Ticker Hicham Faik 65. / Schot met links  (Nigel Hasselbaink)
3 : 3 Torinfos in de Ticker Stijn Wuytens 76. / Kopbal  (Joris van Overeem)

90'
Ook na rust houden Excelsior en AZ elkaar in evenwicht. De Rotterdammers kwamen voor de derde keer op voorsprong. Na ietwat schlemielig dribbelen van Bel Hassani nam Hasselbaink de bal over. De spits passt op de vrijstaande Faik, die de bal achter doelman Rochet plaatste.
Opnieuw gaf Excelsior binnen tien minuten de voorsprong weg in eigen huis. Dit keer kreeg Wuytens de bal op het hoofd nadat invaller Van Overeem de bal voorgaf.
90'
90'
Beide ploegen willen nog wel de winnende maken, maar tot een kans leidt het niet. Het gaan nog twee spannende minuten worden in de blessuretijd.
90'
De eerste van de vier extra minuten is ingegaan. Komt er een winnaar op Woudestein?
89'
Ryan Koolwijk is terug bij Excelsior. De spelverdeler maakt de resterende minuten vol. Hij vervangt Vermeulen, die met een van pijn vertrokken gezicht het veld verlaat.
89'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Ryan Koolwijk
89'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Kevin Vermeulen
89'
Een hoekschop van Karami gaat over alles en iedereen heen.
88'
Tweede wissel bij Excelsior. Net als vorige week vervangt Terell Ondaan zijn collega Elbers.
88'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Terell Ondaan
88'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Stanley Elbers
87'
Jahanbakhsh krijgt de bal wel over het muurtje, maar zijn inzet is te zwak om Muyters te verrassen.
86'
Vrije trap voor AZ op een aantrekkelijke positie. Jahanbakhsh gaat achter de bal staan.
84'
Hasselbaink komt net te kort na goed voorbereidend werk van Mattheij. Mattheij kopt de bal terug naar de spits, maar deze komt net een voet te kort om de 4-3 binnen te tikken.
81'
Haps! De linksback verkiest het doel van Excelsior eenmalig voor de voorzet vanaf de achterlijn. Haps krijgt dé uitgelezen mogelijkheid op 3-4, na een goede steekpass van Friday, maar mikt de bal voorlangs.
80'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Luigi Bruins
80'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Fredy
77'
Direct na het doelpunt heeft Van den Brom een verse kracht in het veld gebracht. Fred Friday moet voor het winnende doelpunt zorgen. Hij vervangt Weghorst.
77'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Fred Friday
77'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Wout Weghorst
76'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 3:3 door Stijn Wuytens
Wuytens maakt zijn eerste doelpunt van het seizoen! De centraal verdediger van AZ is mee naar voren gekomen voor een hoekschop van de Alkmaarders. Nadat de actie in eerste instantie geen gevaar oplevert, komt de bal via Jahanbakhsh en invaller Van Overeem op het hoofd van Wuytens. Als een ervaren spits kopt hij de bal hard binnen.
72'
Gele kaart voor Fredy (SBV Excelsior)
Een dieptepass op Haps is nog wel te belopen voor de verdediger van AZ. Nog voor de cornervlag lijkt hij de bal binnen te houden totdat de meegelopen Fredy hem vloert. Het komt de aanvaller van Excelsior op een gele kaart te staan.
71'
Tanković probeert het uit de draai vanaf een metertje of 25. Het schot gaat maar nét over.
68'
Nog een wissel bij AZ. Aanvoerder Ron Vlaar is er bij gaan en kan de negentig minuten niet volmaken. Voor hem in de plaats komt Joris van Overeem. Rienstra lijkt een linie naar achter te schuiven en posteert zich naast Wuytens.
68'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Joris van Overeem
68'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Ron Vlaar
67'
Een aanvallende wissel aan de kant van AZ. De schlemiel van de 3-2, Bel Hassani, wordt naar de kant gehaald. Voor hem in de plaats komt vleugelaanvaller Alireza Jahanbakhsh.
67'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Alireza Jahanbakhsh
67'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Iliass Bel Hassani
65'
Doelpunt voor SBV Excelsior, 3:2 door Hicham Faik
Bel Hassani dribbelt de verkeerde kant op en wordt van de bal gezet door Hicham Faik. Hasselbaink pikt de bal op en dribbelt in de richting van het doel van AZ. De spits ziet de meegelopen Faik vrijstaan, die de bal vanaf links achter doelman Rochet plaatst.
64'
Opnieuw stoomt Johansson op aan de rechterkant van het veld. Ditmaal is de IJslander al eerder naar binnengekropen en wordt hij tegen de vlakte gewerkt door Kuipers. Higler ziet er terecht geen strafschop in.
63'
Ben Rienstra speelt de vrijstaande Weghorst aan. De spits maakt onbewust een één-tweetje met Excelsior-verdediger Drost en kan vervolgens uithalen. Zijn schot wordt nog aangeraakt, waardoor AZ een hoekschop mag nemen. De corner levert uiteindelijk niets op.
60'
Verschillende spelers zijn aan het warmlopen aan de zijkant. Excelsior kan in de tweede helft wel de creativiteit van Ryan Koolwijk of Luigi Bruins gebruiken in deze fase van de wedstrijd.
58'
Seuntjens heeft duw- en trekwerk nodig om Hasselbaink af te stoppen en begaat een overtreding. Een vrije trap vanaf de linkerkant van Excelsior levert geen gevaar op.
57'
AZ is het gretigst uit de kleedkamer gekomen. Opnieuw een snelle aanval aan de rechterkant van het speelveld. Johansson mag tot aan de rand van het zestienmetergebied dribbelen, maar geeft vervolgens te zacht de bal voor. Henrico Drost kan makkelijk opruimen.
53'
Hasselbaink jaagt goed door op Wuytens, maar staat volgens de grensrechter in buitenspelpositie. Hier kon Excelsior gevaarlijk worden.
50'
Kans na kans voor AZ! Een hoekschop van AZ levert genoeg kansen op om op voorsprong te komen. Eerst duikt Weghorst onder de bal door, waardoor Muyters weet te keren. Vervolgens probeert Mühren het van net buiten de zestien, maar zijn schot smoort in de verdediging. De derde kans is voor Seuntjens, maar de middenvelder schiet niet tussen de palen. Excelsior haalt opgelucht adem.
49'
Haps blijft zijn waarde voor AZ tonen. Ook in de tweede helft is de veelbelovende verdediger van AZ zeer scherp wanneer Fredy er vandoor denkt te zijn. Met een keurige tackle herovert hij de bal.
47'
Snelle hoekschop van AZ. Bel Hassani lijkt de bal over de achterlijn te spelen, maar volgens scheidsrechter Higler zat Bas Kuipers nog aan de bal. Bel Hassani neemt de corner vervolgens kort, zet voor, maar Tanković mikt de bal net naast het doel.
46'
Beide ploegen zijn ongewijzigd begonnen aan de tweede helft. Zowel Excelsior als AZ heeft nog interessante troeven op de reservebank zitten.
46'
45'
Een interessante eerste helft in Rotterdam voor de neutrale toeschouwer. Met vier eerlijk verdeelde doelpunten en enkele kleine kansjes op en neer voldoet de wedstrijd ruimschoots aan de verwachtingen.
Excelsior verspeelde twee keer een voorsprong in eigen huis. Het was Mühren die het snelle doelpunt van clubtopscorer Elbers ongedaan maakte. Slordig meeverdedigen van Weghorst resulteerde in een 2-1 voorsprong voor Excelsior. Hasselbaink benutte de penalty. Uiteindelijk komt AZ verdiend op gelijke hoogte via Tanković. De Zweed had de bal voor het intikken na goed voorbereidend werk van Haps.
45'
45'
Het laatste wapenfeit voor rust levert geen gevaar op. Een vrije trap van Bel Hassani wordt makkelijk weggekopt door Excelsior. Higler fluit direct voor het rustsignaal.
45'
De extra speeltijd in de eerste helft bedraagt één minuut. Beide ploegen lijken klaar voor de rust.
42'
Klein kansje voor Excelsior. Vermeulen geeft een afgemeten voorzet op Elbers, die op de rand van het zestienmetergebied foutloos aanneemt. Elbers geeft een steekpass op de doorgebroken Hasselbaink, maar de bal wordt opgepakt door Rochet.
41'
Elbers lijkt zich te verstappen en gaat naar de grond. Het spel gaat gewoon door, maar wordt door Higler al gauw stilgelegd nadat Hasselbaink met zijn arm tegen het hoofd van Haps zwaait.
40'
Slordig meeverdedigd door Fredy. De vleugelaanvaller wordt onder druk gezet door Haps en verwerkt de bal onnodig tot een hoekschop. De hoekschop komt vervolgens eenvoudig in de handen van doelman Muyters.
37'
Bel Hassani geeft aan de rechterkant van het veld met buitenkantje rechts de bal mee aan de opstomende Johansson. De rechtsback besluit voor eigen succes te gaan, maar schiet de bal in het zijnet. Higler geeft geen corner waar Johansson om vraagt.
34'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:2 door Muamer Tanković
Dit keer is Tanković het eindstation van een goedlopende AZ-aanval. Aan de linkerkant vindt linksback Haps de achterlijn en schuift de bal over de grond naar randje zestien, waar Tanković vrij staat. De Zweed blijft kalm en stuurt de bal naar de linkeronderhoek. Excelsior-doelman Muyters lag al in de andere hoek.
29'
Gele kaart voor Kevin Vermeulen (SBV Excelsior)
Vermeulen trapt linksback Haps op de hakken, waarvoor hij een gele kaart ontvangt. Tanković lepelt de vrije trap op het hoofd van de meegekomen Wuytens. De bal belandt in het zijnet.
28'
Bal op de lat! Stijn Wuytens is dichtbij het tweede snelle antwoord van AZ. De middenvelder van de Alkmaarders kopt de bal op de lat.
26'
Doelpunt voor SBV Excelsior, 2:1 door Nigel Hasselbaink
Hasselbaink benut de strafschop. De spits van Excelsior blijft oog in oog met Rochet kalm en schiet de bal in de linkerhoek. Excelsior leidt, misschien wel tegen de verhouding in, met 2-1.
25'
Gele kaart voor Wout Weghorst (AZ Alkmaar)
Een corner van Excelsior leidt tot een penalty voor de Rotterdammers. In plaats van in te lopen, verzamelen de spelers van Excelsior bij de eerste paal voor de hoekschop. In eerste instantie levert de hoekschop niets op, maar nadat Excelsior de bal in tweede instantie inbrengt, trekt Wout Weghorst zijn directe tegenstander naar de grond. Strafschop voor Excelsior en geel voor de spits van AZ.
21'
Tanković passt de bal over de grond vanaf de linkerkant naar de andere kant van het speelveld in de voeten van Mattias Johansson. De IJslander mag volledig ongedekt het strafschopgebied binnen dribbelen, maar zijn schot bereikt het doel niet. Sterker nog, de afzwaaier haalt zelfs de zijlijn niet.
20'
Vermeulen verstuurt een steekpass tussendoor naar Nigel Hasselbaink, die oog in oog komt met AZ-goalie Sergio Rochet. De doelman is eerder bij de bal, waarna scheidsrechter Higler affluit voor buitenspel.
18'
AZ is aan de linkerkant weg via Ridgeciano Haps. De linksback bereikt de opkomende Tanković, die een hoofd van een AZ-spits probeert te bereiken. Zijn pass bereikt geen medespeler.
16'
De eerste hoekschop van de wedstrijd is voor AZ. Muyters weet de bal makkelijk weg te boksen, waarna de bal wordt opgeruimd door Jeffry Fortes. AZ lijkt wakker geschud na het vroege doelpunt van Excelsior.
15'
Een aantrekkelijk begin van de wedstrijd in Rotterdam. Aan de rechterkant heeft Iliass Bel Hassani balbezit namens AZ. De middenvelder probeert Mühren te bereiken, maar zijn bal komt op het hoofd van Excelsior-verdediger Jurgen Mattheij terecht.
11'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:1 door Robert Mühren
En daar is gelijk het antwoord van AZ! Opnieuw scoort Mühren voor AZ. Vanaf de linkerkant schuift de Zweedse vleugelaanvaller Muamer Tanković de bal naar de vrijstaande Mühren. De spits mikt de bal hoog in het doel achter de kansloze Excelsior-doelman Tom Muyters.
9'
Doelpunt voor SBV Excelsior, 1:0 door Stanley Elbers
Een vlotte aanval aan de rechterkant van het speelveld van Excelsior. De goed meegelopen Kevin Vermeulen ziet Stanley Elbers vrij voor het doel staan van AZ. Elbers weet wel raad met de voorzet en tikt de 1-0 binnen.
5'
De ervaren Ron Vlaar geeft een crosspass op de ontsnapte Robert Mühren. De spits neemt de bal op de hak mee, maar laat de bal vervolgens van zijn voet schieten.
3'
AZ-trainer John van den Brom rekende vooraf weliswaar op een terughoudend Excelsior, maar de Rotterdammers spelen al enkele keer de lange bal naar voren. De voorhoede van Excelsior krijgt het speeltuig nog niet onder controle.
1'
Stijn Wuytens heeft de wedstrijd in gang gezet in Rotterdam. De spelers dragen rouwbanden vanwege de vliegramp in Colombia eerder deze week.
1'
De tweeëntwintig spelers die aan de aftrap verschijnen zijn bekend. Bij de thuisploeg zijn er geen wijzigingen in de basiself. Zo staat vleugelaanvaller Stanley Elbers opnieuw in de basis van Excelsior-trainer Mitchell van der Gaag. Elbers haakte tijdens de training deze week ziek af, maar is okselfris voor het duel met AZ.

Ryan Koolwijk keert bij Excelsior terug op de bank na een blessure die hem tegen Vitesse aan de kant hield. Ook Luigi Bruins neemt weer plaats op de bank na blessureleed. Van der Gaag heeft nog echter geen basisplek voor de spelverdelers in gedachten. Voor hen speelt opnieuw Hicham Faik, die het met twee doelpunten meer dan verdienstelijk deed.

John van den Brom heeft zijn AZ op geen enkele positie hoeven wijzigen. Zijn selectie kent geen geblesseerde basisspelers, waardoor hij dezelfde elf de wei in kan sturen die het klusje klaarden tegen Heracles Almelo.
Nummer 4 AZ gaat vanavond op bezoek bij Excelsior, de nummer 13 van de Eredivisie. Het verschil tussen beide ploegen bedraagt tien punten. Bij winst van Excelsior kunnen de Rotterdammers bovenaan het rechterrijtje terechtkomen, terwijl de club uit Alkmaar de druk op de top drie kan opvoeren. Mijn naam is Maarten Elst en ik doe vanavond verslag van Excelsior – AZ.

Blessuregevallen keren terug bij Excelsior
Excelsior-trainer Mitchell van der Gaag kan tegen AZ over een fittere en bredere selectie dan afgelopen weekend op bezoek bij Vitesse. Van der Gaag zag deze week onder meer Ryan Koolwijk, Anouar Hadouir en Luigi Bruins aanschuiven bij de groepstraining. “Ze hebben allemaal begin deze week apart getraind, maar vanaf donderdag zaten ze weer volledig bij de groep”, vertelt hij tegenover RTV Rijnmond.
Wie er sowieso niet bij is, zijn spits Mike van Duinen en middenvelder Danilo Pantić. Van Duinen kampt met een blessure, terwijl Pantić met liesklachten niet bij de selectie zit. Stanley Elbers (ziek) en Milan Massop (scheenbeenblessure) zijn om verschillende redenen een twijfelgeval voor de ontmoeting met AZ.

Succesvolle Alkmaarse tandem voorin
John van den Brom lijkt zijn formatie op voorhand op twee posities in te kunnen vullen. Op basis van de recente cijfers is het spitsenduo Wout Weghorst – Robert Mühren onvervangbaar. Van de laatste veertien officiële doelpunten maakten de twee er maar liefst twaalf. Op de topscorerslijst staan Weghorst (derde met acht doelpunten) en Mühren (veertiende met vijf doelpunten) dan ook goed genoteerd.
Het team van Van den Brom is dit seizoen nog altijd ongeslagen op de veelbesproken kunstgrasvelden. AZ won bij PEC Zwolle en ADO Den Haag en speelde gelijk bij Roda JC Kerkrade en Sparta Rotterdam. Met Excelsior beleeft AZ de vijfde wedstrijd dit seizoen dat op kunstgras afspeelt.

Nachtmerrie in Woudestein
Woudestein, het is een stadion dat nog altijd een naar nasmaakje geeft in de monden van AZ-supporters. Dit seizoen is het precies tien seizoenen geleden dat de Alkmaarders op de slotdag de landstitel uit handen lieten glippen. In de spannendste titelstrijd ooit in de Eredivisie ging AZ met 3-2 onderuit, waar een gelijkspel al voldoende was voor de titel.
Van de negentien ontmoetingen in Rotterdam won AZ er acht, terwijl de thuisploeg zes keer wist te winnen. Vorig seizoen verspeelde Excelsior tot twee keer een voorsprong tegen AZ. Doelpunten van Jeff Stans (tegenwoordig NAC Breda) en Tom van Weert (FC Groningen) werden teniet gedaan door Markus Henriksen (Hull City) en Robert Mühren. Vindt de tandem Mühren – Weghorst vanavond opnieuw het net in de Eredivisie?

Om 19:45 uur gaat de eerste bal rollen op Woudestein. De wedstrijd staat onder leiding van Dennis Higler. Ongeveer een uur voor de aftrap maken Mitchell van der Gaag en John van den Brom hun basiself bekend. Deze zijn te vinden onder het kopje wedstrijddetails.