03.12.2016 21:42

Excelsior geeft driemaal de voorsprong weg

Stanley Elbers (r.) baalt opzichtig nadat Excelsior voor de derde maal een voorsprong weggeeft tegen AZ. (03-12-2016)

Drie keer scoren tegen AZ, maar niet winnen. Excelsior gaf zaterdagavond in eigen huis tot drie keer een voorsprong weg in het duel met de Alkmaarders. Het spektakelstuk op Woudestein eindigde uiteindelijk in 3-3. Doelpunten van Stanley Elbers, Nigel Hasselbaink en Hicham Faik werden tenietgedaan door Robert Mühren, Muamer Tanković en Stijn Wuytens.

De eerste kans van de wedstrijd leverde meteen een doelpunt op. Een vlotte aanval belandde aan de rechterkant in de voeten van Kevin Vermeulen. De middenvelder gaf goed strak voor aan de vrijstaande Elbers, die wel raad wist met de voorzet. Zo keek AZ al na negen minuten tegen een 1-0 achterstand aan.

Lang kon Excelsior niet genieten van de verrassende voorsprong. Vanaf de linkerkant mocht de Zweedse vleugelspits Tanković dreigend naar binnen dribbelen en een medespeler uitzoeken. Tanković vond Mühren, die de bal in één keer achter de kansloze Excelsior-doelman Tom Muyters pegelde: 1-1.

In een periode waarin AZ de bovenliggende partij was, kreeg Excelsior enkele spaarzame kansen. Een hoekschop leek in eerste instantie geen gevaar op te leveren, totdat Khalid Karami de bal opnieuw in het strafschopgebied van AZ bracht. De meeverdedigende Wout Weghorst trok Jurgen Mattheij naar de grond, wat zowel geel voor de spits als een penalty voor Excelsior opleverde. Hasselbaink benutte de penalty beheerst door de bal in de linkerhoek achter doelman Sergio Rochet te schieten.

Nog voor rust kwam AZ op gelijke hoogte. Een steekpass van Mats Seuntjens bereikte aan de linkerkant Ridcegiano Haps. De linksback versnelde naar de achterlijn en legde de bal terug op de vrijstaande Tanković. De Zweedse vleugelspits kreeg vanaf randje zestien alle gelegenheid om de 2-2 binnen te schuiven. Tanković stuurde de bal naar de linkeronderhoek, nadat Muyters al naar de verkeerde hoek was gedoken.

Na de thee kwam AZ het gretigst uit de kleedkamer. Het resulteerde vijf minuten na rust tot een schotenregen voor het doel van Muyters. In drie instanties wist de Alkmaarse luchtmacht niet de 2-3 op het scorebord te zetten. Aan de andere kant was het wél raak voor Excelsior. Bel Hassani dribbelde de verkeerde kant op, waarna hij van de bal werd gezet door Faik. Hasselbaink countert snel, gaf mee op de meegelopen Faik, die de bal achter doelman Rochet plaatste.

Ook de derde voorsprong van de wedstrijd wist Excelsior niet langer dan tien minuten vast te houden. De vijfde hoekschop van AZ leverde in eerste instantie niets op voor de Alkmaarders. Via de invallers Alireza Jahanbakhsh en Joris van Overeem kwam de bal uiteindelijk op het hoofd van Wuytens. De centraal verdediger kopte de bal onhoudbaar achter Muyters: 3-3. Wuytens zette daarmee de eindstand van een boeiend duel op het scorebord.

Excelsior zet met dit gelijkspel de knappe reeks voort. Na een periode van zes nederlagen lijkt het lek boven bij de Rotterdammers. Er werd gewonnen tegen stadsgenoot Sparta en een punt gepakt bij Vitesse. Met het punt neemt Excelsior voorlopig de twaalfde plek over van NEC. Beide ploegen hebben na vijftien speelronden vijftien punten verzameld.
AZ heeft dure punten laten liggen om in het spoor te blijven van de top drie. De Alkmaarders zagen eerder op de zaterdagavond sc Heerenveen langszij komen. AZ is na dit weekend de nummer vijf van de Eredivisie.

Door: Maarten Elst