sc Heerenveen Donderdag, 26. September 2013
18:45 uur
FC Twente
3:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Luciano Slagveer 20. / Schot met rechts  (Alfreð Finnbogason)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Alfreð Finnbogason 50. / Schot met rechts  (Pelé van Anholt)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Alfreð Finnbogason 64. / Kopbal  (Luciano Slagveer)

90'
Pieter Vink heeft voor het einde van de wedstrijd gefloten bij een stand van 3-0 voor de thuisploeg. SC Heerenveen heeft mooi voetbal laten zien, maar de wedstrijd was na 24 minuten al beslist. Met het wegsturen van Rosales verloor Twente de macht om aanvallen op te zetten en de wedstrijd te domineren. Op dat moment stond het al 1-0 door Slagveer. In de tweede helft kwamen daar twee doelpunten van Finnbogason bij, zodat op het scorebord na 90 minuten de stand 3-0 te zien was. Heerenveen gaat verder in de beker en FC Twente mag zich volledig richten op de competitie.
90'
89'
Nog een schot van Luciano Slagveer van 25 meter afstand, na balverlies van Mokhtar. Een makkelijke redding voor Marsman, die toch zal balen van de drie tegentreffers. Hij was niet verantwoordelijk voor de gemaakte doelpunten, maar het doet je nooit goed als doelman om drie keer te moeten vissen in een duel.
86'
Alfreð Finnbogason laat in het laatste kwartier van de wedstrijd zien dat hij alle aspecten van het spelletje wel beheerst. Dat de IJslander zeer effectief is op het gebied van doelpunten maken, dat wisten we. Maar in deze wedstrijd laat hij ook zien dat hij een prima techniek heeft, mannetjes makkelijk kan uitspelen en de spits is ook nog eens zeer sterk aan de bal. Een voltreffer dus voor Heerenveen, die Finnbogason.
83'
FC Twente mag in de slotfase nog wat laten zien voor de meegereisde fans uit Overijssel. Mokhtar en Corona worden gezocht aan de flanken. Die doen ook wel leuke dingen met de bal, maar echte aanvallen worden niet opgezet. Heerenveen houdt de boel achterin dicht en wil de nul houden, ook in de beker.
80'
De hoekschop van De Kamps is zwak en komt bij Schilder terecht. De middenvelder krijgt die bal niet goed weg en dan krijgt De Kamps opnieuw een kans op een voorzet. Ditmaal is de bal prima en belandt ie bij de tweede paal op het hoofd van Otigba, maar de Hongaarse verdediger mist het doel ruim.
78'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Magnus Eikrem
78'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Marten de Roon
77'
Finnbogason is de man die de hele wedstrijd al gezocht wordt en zeker in het laatste kwartier is het de IJslander die voor leuke acties zorgt. Nu wordt hij aangespeeld op twintig meter van het doel. Hij flitst langs Bengtsson, die gefrustreerd een overtreding op de spits maakt. De vrije trap neemt Finnbogason zelf, maar hij schiet hem net over het doel van Marsman.
74'
SC Heerenveen vindt 3-0 wel een mooie uitslag en wil de wedstrijd nu rustig uitspelen. De thuisploeg laat zich terugzakken, wacht af wat Twente van plan is en proberen soms nog wat op de counter. Nu een schitterende actie van Finnbogason aan de rechterkant van het strafschopgebied bij zo'n aanval van Heerenveen. Het resulteert dit keer niet in een doelpunt, maar wel in gejuich van het publiek.
71'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Joeri de Kamps
71'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Hakim Ziyech
70'
De man bij Heerenveen die zijn tegenstander van top tot teen kent, is de Tukker Ramon Zomer. Geboren in Almelo en van 1995 tot 2009 spelend voor FC Twente: eerst in de jeugd en later in het eerste elftal. In de hoofdmacht kwam Zomer uiteindelijk tot 122 Eredivisiewedstrijden. Via NEC kwam de verdediger uiteindelijk in Friesland bij Heerenveen terecht.
69'
Wissel in bij FC Twente -> Jesús Corona
69'
Wissel uit bij FC Twente -> Dušan Tadić
67'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Yanic Wildschut
67'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Rajiv van la Parra
67'
De supporters van Heerenveen zijn al bezig met het volgende duel op het programma. Komend weekend is de derby tegen Cambuur en de supporters beweren dat als je niet springt, je voor de ploeg uit Leeuwarden bent. Creatieve manier om warm te blijven op deze frisse avond.
64'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 3:0 door Alfreð Finnbogason
De tweede treffer van Alfreð Finnbogason op de prima voorzet van Luciano Slagveer. Twente wordt heel snel weggetikt op de eigen helft en de IJslander stond samen met Van la Parra vrij voor het doel. Marsman was kansloos op de kopbal van Finnbogason en met 3-0 zullen de fans erg tevreden zijn.
61'
Van Basten zit comfortabel op zijn stoeltje met een 2-0 voorsprong. De Friese supporters zijn vrolijk gestemd op de tribunes en de spelers op het veld houden de bal rustig in de ploeg. 2-0 is een mooie score en de aanvallen worden dus erg zorgvuldig opgebouwd: balbezit is heilig.
58'
Ondanks het treurige verloop van dit spel, is het wel een mooi moment voor Robbert Schilder. Na vijf maanden blessureleed mag hij nu zijn rentree gaan maken in het eerste elftal bij FC Twente. Je kan betere wedstrijden hebben voor je rentree, maar voor het opdoen van wedstrijdritme is dit prima geschikt.
56'
Wissel in bij FC Twente -> Robbert Schilder
56'
Wissel uit bij FC Twente -> Shadrach Eghan
56'
FC Twente had meer verwacht van dit duel want normaal gesproken is het een wedstrijd tussen twee ploegen die doorgaans erg sterk zijn als het op bekercompetities aankomt. FC Twente won twee jaar geleden nog de beker: toen, in 2011, waren de Tukkers te sterk voor Ajax in de finale, door met 3-2 van de Amsterdammers te winnen. De Oostenrijker Marc Janko was toen het goudhaantje, door in de verlenging de winnende treffer te maken. Heerenveen was zoals eerder genoemd, de bekerwinnaar van 2009.
53'
Opnieuw een grote kans voor de IJslander Finnbogason. De voorzet komt vanaf de linkerkant van Mitchell Dijks. De spits wordt helemaal vrijgelaten door de goede koppers Bjelland en Bengtsson. Finnbogason kopt hard, maar wel over het doel van Marsman. Doeltrap voor FC Twente.
50'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 2:0 door Alfreð Finnbogason
FC Twente vertoont even een moment van verslapping en Heerenveen slaat meteen toe! Pele van Anholt snelt aan de rechterkant langs Koppers en Mokhtar, voordat hij de bal voorzet met rechts. Finnbogason duikt daar ineens voor doelman Marsman op en de IJslander doet wat hij het hele seizoen al doet: scoren. 2-0 voor Heerenveen.
47'
Gele kaart voor Joey van den Berg (sc Heerenveen)
Hij staat twee minuten in het veld na een kalmerend kopje thee in de rust, maar aanvoerder Joey van den Berg krijgt een gele kaart van scheidsrechter Vink. Het neerhalen van Martina was genoeg om Van den Berg op de bon te slingeren. Leuk detail is dat Vink zijn kaarten is vergeten mee te nemen na de rust en nu dus iemand naar de kleedkamer stuurt om de kaarten op te halen.
46'
We zijn weer aan het voetballen in het Abe Lenstra stadion! Nog 45 minuten heeft FC Twente om iets te verzinnen met tien man. En nog 45 minuten is Heerenveen met deze stand gescheiden van de volgende ronde in het bekertoernooi.
46'
45'
Pieter Vink fluit voor het einde van de eerste helft bij een stand van 1-0 in het voordeel van Heerenveen. Het belangrijkste moment van de eerste 45 minuten is ongetwijfeld de rode kaart voor Roberto Rosales na een kleine 25 minuten spelen. Een paar minuten voor de rode kaart, kwam de thuisploeg op voorsprong door een doelpunt van Slagveer. We gaan zien wat de trainers Jansen en Schreuder van Twente kunnen bedenken voor de tweede helft.
45'
44'
Heerenveen laat verzorgt voetbal zien in de eerste helft en de spelers lijken er ook ontspannen bij te lopen. Twente zet soms druk, maar daar voetballen de mannen van Marco van Basten zich makkelijk onderuit.
41'
Grote kans opnieuw voor Heerenveen en ditmaal is het Finnbogason die de bal net naast schiet, op de voorzet van Van Anholt. Het meeste gevaar komt in de eerste helft sowieso over de rechterkant, met de opkomende back Van Anholt en de rappe rechtsbuiten Slagveer.
39'
FC Twente heeft de opdracht van Alfred Schreuder gekregen om het eigen spelletje intact te houden. Nu Gutiérrez eruit is, zet Tadić de lijnen uit op het middenveld. Zo kan de opbouw van Twente verzorgd blijven verlopen.
36'
Als Heerenveen aanvalt, dan is dat op een mooie manier, over veel schijven. Nu stoomt Marten de Roon naar voren met de bal. Hij wacht, hij kijkt en ziet uiteindelijk Slagveer aan zijn rechterkant versnellen. De steekpass is op maat van De Roon en Slagveer kan de bal voorgeven. Hij zoekt Finnbogason, maar vindt Bjelland die de bal wegwerkt.
33'
Wissel in bij FC Twente -> Cuco Martina
33'
Wissel uit bij FC Twente -> Felipe Gutiérrez
33'
Een vrije trap op twintig meter van het doel. Na enig getreuzel met de muur en een hinderende Ziyech, staan Tadić en Mokhtar achter de bal. Waar iedereen een trap van de linksbenige Serviër verwacht, wordt het de rechtspoot uit Utrecht. Hij trapt de bal in de muur, de bal gaat de lucht in en Nordfeldt kan de bal dan wegboksen.
32'
Bij FC Twente krijgt Cuco Martina de laatste instructies. De verdediger, overgekomen van RKC Waalwijk, gaat de plek achterin opvangen die leeg is na het vertrek van Rosales. Dan is het nog de vraag wie er na dik een half uur spelen uit moet aan de kant van de Tukkers.
29'
Heerenveen zet meteen druk op de tien van FC Twente. Dat resulteert al snel in balbezit en dan wordt Van la Parra op de linkerflank gezocht. De buitenspeler heeft een actie in huis en laat dat ook nu zien: hij speelt Gutiérrez uit en schiet op doel. Helaas voor hem wordt het schot geblokt voordat Marsman in actie moet komen.
27'
Het wordt nu wel heel erg lastig voor FC Twente om nog met een overwinning terug te keren naar Enschede. Met tien man, 1-0 achter, in een sfeervol Abe Lenstra Stadion. Benieuwd wat het trainersduo Jansen/Schreuder kan bedenken om nog iets uit dit duel te halen.
25'
Gele kaart voor Luka Đorđević (FC Twente)
Ook de Serviër Luka Đorđević heeft een kaart gekregen van Vink, voor het protesteren tegen het wegsturen van Rosales.
24'
Geel-rode kaart voor Roberto Rosales (FC Twente)
Dom. Het enige woord om de actie van Rosales te omschrijven. De lange doeltrap is van Nordfeldt, in de richting van Rajiv van la Parra. De rechtsback wil voorkomen dat de buitenspeler van Heerenveen er met de bal vandoor gaat en houdt zijn shirtje vast. Scheidsrechter Pieter Vink kan niet anders dan de tweede gele kaart tonen en Rosales van het veld sturen.
22'
Gele kaart voor Roberto Rosales (FC Twente)
De man uit Venezuela heeft de reputatie om soms onnodig kaarten te pakken en deze actie kan erbij geschreven worden. Rond de middenveld komt Rosales ietwat onbesuisd in en Vink geeft hem daarvoor de eerste gele kaart van de avond.
20'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:0 door Luciano Slagveer
Balverlies door Bjelland rond de middenlijn en dan is Heerenveen er razendsnel uit. Finnbogason wordt weggestuurd aan de rechterkant en kan de zestienmeter binnentrekken. Dan geeft hij de bal voor het doel, waar ineens Slagveer tussen al die verdedigers in het rood opduikt. Slagveer tikt de bal langs Marsman en schiet Heerenveen op 1-0.
17'
FC Twente nu veel in balbezit op de helft van Heerenveen. De Friezen laten de bezoekende ploeg komen, wachtende op een countermogelijkheid. Onder andere de snelheid van Slagveer en Van la Parra komen dan van pas.
14'
De wedstrijden tussen FC Twente en Heerenveen van de afgelopen jaren worden qua overwinningen goed afgewisseld. In de laatste zes ontmoetingen was Heerenveen driemaal de winnaar. Twee keer won FC Twente de pot, terwijl de afgelopen ontmoeting, drieënhalf week geleden, in een gelijkspel eindigde.
11'
De wedstrijd gaat in een lekker tempo op en neer. Kansen zijn er niet, op het schot van Eghan na. Het is strijden om de baas van het middenveld te worden. Nu FC Twente in balbezit met Tadić, maar die speelt de bal terug naar Bengtsson. De aanval kan opnieuw beginnen.
8'
Gevaarlijk schot van Eghan! FC Twente speelt fris in de openingsfase en durft ook te schieten van afstand. De jonge Shadrach Eghan haalt maar eens uit van twintig meter en dat is een goed schot! Nordfeldt kan er met de vingertoppen bij en via de paal gaat die bal dan terug het veld in.
7'
De eerste hoekschop is voor FC Twente en wordt genomen door de nieuwe man Youness Mokhtar. Een lage trap, makkelijk weg te werken door de defensie van SC Heerenveen.
5'
De laatste keer dat deze twee clubs elkaar tegenkwamen in het bekertoernooi was bijna vierenhalf jaar geleden. Dat was toen de bekerfinale, weet u nog? Na doelpunten van Popov en Elia in de reguliere speeltijd, scoorden Bonaventure Kalou en Youssouf Hersi in de verlenging: een penaltyreeks was het gevolg. Die werd met 7-6 gewonnen door de Friezen.
2'
Pieter Vink heeft gefloten voor het begin van de eerste helft. Het Friese volkslied heeft geklonken en het Abe Lenstra Stadion is er klaar voor: een bekerwedstrijd in het begin van het seizoen tussen Heerenveen en FC Twente.
1'
Goedenavond en welkom bij de derde dag van het KNVB-bekertoernooi deze week. Vanavond staat een wedstrijd op het programma die zomaar door kon gaan voor een halve finale: sc Heerenveen ontvangt in Friesland het FC Twente van Alfred Schreuder en Michel Jansen. Één van de teams kan zich na vandaag volledig op de competitie richten; de ander gaat verder in het bekertoernooi.

SC Heerenveen heeft een spectaculair duel achter de rug afgelopen weekend. In Kerkrade speelde de ploeg van Marco van Basten met 3-3 gelijk tegen Roda JC. Sowieso is het dit seizoen leuk om een duel van Heerenveen te bekijken, want het is nog maar één keer voorgekomen dat de ploeg één doelpunt of minder maakte. En uitgerekend dat duel was in de Grolsch Veste tegen FC Twente (1-1). En dat indrukwekkende aantal doelpunten heeft onder andere met Alfreð Finnbogason te maken. De IJslander speelde zes competitieduels dit seizoen voor Heerenveen en maakte daarin al negen treffers. FC Twente is gewaarschuwd voor deze spits.

Aan de andere kant staat Luka Đorđević in de spits. Maar dat is niet de blikvanger in de ploeg van trainers Jansen/Schreuder. Dat is een Serviër, die zijn elegantie toont op de flanken van het grasveld. Dušan Tadić is zijn naam en dit is het tweede seizoen dat hij FC Twente op sleeptouw neemt met zijn intelligente spel en mooie traptechniek. Verder zijn ook Ebecilio, gekomen van Arsenal, en Promes (verhuurd aan Go Ahead vorig seizoen) spelers op wie het elftal uit Enschede kan bouwen dit seizoen.

Heerenveen heeft een uitstekende seizoensstart met twaalf punten uit de eerste zeven duels. Daarmee bezet de ploeg op dit moment de vierde plek. FC Twente staat één plekje hoger, met hetzelfde aantal punten en ook evenveel overwinningen, gelijke spelen en verloren wedstrijden. De ploegen verschillen dit seizoen dus niet veel van elkaar. Dat kwam ook al naar voren in het duel dat ze drieënhalf week geleden tegen elkaar speelden. Toen werd het dus 1-1, met doelpunten van Joey van den Berg voor de Friezen en aanvoerder Rasmus Bengtsson, in de allerlaatste minuut, voor Twente. Vanavond zal Heerenveen dus revanche willen voor de wedstrijd die ze bijna gewonnen hadden. De aftrap is om 18:45 uur, het fluitsignaal zal klinken van de mond van Pieter Vink. Uw verslaggever bij dit duel is Brent van Ooijen.