26.09.2013 22:01

Heerenveen wint met 3-0 en bekert verder.

Het was een ontspannend avondje voor trainer Marco van Basten in Heerenveen. Vooraf werd dit duel tegen FC Twente als een heuse kraker aangekondigd en ook Van Basten zal de nodige spanning vooraf hebben gehad. Na 24 minuten was de wedstrijd eigenlijk al beslist en werd het een lange avond voor de Twente-supporters.

In de eerste twintig minuten van de wedstrijd ging het nog gelijk op tussen beide ploegen. Niet dat er veel kansen ontstonden, maar het tempo lag wel hoog in de beginfase. De strijd om het middenveld barstte los en de ploegen waren aan elkaar gewaagd. FC Twente was het dichtst bij een treffer na acht minuten voetballen, toen de kleine Eghan maar eens uithaalde van twintig meter. Via Nordfeldt knalde de bal tegen de paal, waardoor de Friese supporters weer konden ademhalen. Twaalf minuten later hadden ze alle reden om te juichen, want het was de thuisploeg die op voorsprong kwam. Een prima voorzet van Finnbogason strak over de grond, zette Slagveer vrij voor het doel en hij benutte de kans optimaal: 1-0 voor Heerenveen. Even later was het een speler van FC Twente die in de spotlights kwam te staan, maar niet op een positieve manier. Rechtsback Rosales maakte kort na de treffer van Slagveer een domme overtreding op het middenveld, waarvoor hij de gele kaart krijgt. Twee minuten later krijgt Rosales weer geel en dus rood, voor het vasthouden van Rajiv van la Parra. En zo speelde Twente na 24 minuten met tien man tegen een thuisploeg die al een 1-0 voorsprong had. Meteen greep Alfred Schreuder in door Gutiérrez naar de kant te halen en Cuco Martina in te brengen als nieuwe rechtsback. Daarmee was Twente definitief de macht op het middenveld kwijt en moest het niet rekenen op veel kansen. In het resterende deel van de eerste helft was Heerenveen wel dreigend, maar had de ploeg van Van Basten niet echt gevaarlijke kansen meer.

Dat veranderde in de tweede helft. Al na vijf minuten spelen dook de IJslander Finnbogason op in het strafschopgebied van Twente. De voorzet van Pele van Anholt was prima op maat en de spits kon de bal makkelijk achter de hulpeloze Marsman tikken: 2-0 voor de Friezen. Na de tweede treffer zakte de thuisploeg iets in en ging het de wedstrijd meer controleren. Aanvallen werden zorgvuldig opgezet en het balbezit was heilig in het resterende deel van de tweede helft. FC Twente had niets in te brengen, Luka Đorđević was onzichtbaar in de tweede helft en de bal kon niet in de ploeg worden gehouden. Wel was daar het debuut van de Mexicaan Jesús Corona bij Twente. Hij verving Tadić, die gespaard werd voor komend weekend. Corona liet wat leuke dingen zien, maar kon niet voorkomen dat Heerenveen er ook nog 3-0 van zou maken. In de 64e minuut sprintte Slagveer weer langs de rechterkant en gaf een voorzet op maat. Finnbogason koos positie en kon vogelvrij inkoppen vanaf de vijfmeterlijn. Zijn tweede van de avond en de derde tegentreffer voor doelman Nick Marsman, die geen gelukkige avond beleefde. Het zou bij 3-0 blijven, want Heerenveen speelde het laatste kwartiertje rustig uit. Scheidsrechter Vink vond het ook niet nodig om blessuretijd bij te tellen en floot na negentig minuten voor het einde van de wedstrijd.

FC Twente kan deze wedstrijd snel vergeten en zich opmaken voor het duel in de competitie tegen FC Groningen. De supporters van Heerenveen mogen zich opmaken voor een derby die al lang niet meer gespeeld is: Cambuur Leeuwarden is namelijk de volgende tegenstander. Dertien jaar geleden was de laatste editie van deze Friese derby: toen won Heerenveen met 2-0 door doelpunten van Popovich en Mika Nurmela. 3-0 is de eindstand bij de bekerwedstrijd tussen Heerenveen en FC Twente.