NEC Nijmegen
0:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Søren Rieks 45. / Schot met rechts

90'
Het is afgelopen. De slotfase was hectisch, maar NEC heeft genoeg aan het doelpunt van Søren Rieks om door te bekeren. De hekkensluiter van de Eredivisie staat nu in de kwartfinale.
90'
90'
Nog één minuut te gaan. NEC probeert de bal voorin vast te houden, waardoor FC Groningen niet meer gevaarlijk wordt.
90'
Een verdedigende wissel bij NEC, natuurlijk. Christoph Hemlein naar de kant en Seydina Diarra erin. Er komen ook vijf minuten blessuretijd bij.
90'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Seydina Diarra
90'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Christoph Hemlein
89'
Gele kaart voor Daan Disveld (NEC Nijmegen)
Nog een gele kaart voor Daan Disveld, die Género Zeefuik naar de grond trekt.
88'
Het is nu vrouwen en kinderen eerst bij NEC. Maikel Kieftenbeld schiet nu vanuit de tweede lijn over het doel van Kalle Johnsson. Nog maar een paar minuten te gaan.
86'
ONGELOOFLIJK! Kalle Johnsson ontpopt zich tot een ware held van NEC en een plaaggeest voor FC Groningen. Tjaronn Chery wordt aangespeeld in de zestien en omdat de keeper van NEC nog in de hoek staat ligt de linkerhoek open. Hij plaatst de bal, maar met een geweldige reflex houdt Johnsson zijn doel schoon.
84'
Ook nog een wissel van NEC in de slotfase. Alireza Jahanbakhsh wordt vervangen door de iets minder aanvallend ingestelde Navarone Foor.
84'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Navarone Foor
84'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Alireza Jahanbakhsh
82'
Opnieuw staat de lat een gelijkmaker in de weg!
Michael de Leeuw komt hoog boven iedereen uit op de penaltystip en zijn kopbal spat uiteen boven Kalle Johnsson. Kan NEC de overwinning uit het vuur slepen?
80'
"Alles of niets", zingen de thuisfans nu al enkele minuten in koor. FC Groningen is al aanvallender gaan voetballen, maar heeft nog maar tien minuten om iets te doen aan die 0-1 achterstand.
77'
Gele kaart voor Marnick Vermijl (NEC Nijmegen)
De kaarten die vandaag vallen zijn allemaal voor het tegenhouden van tegenstanders. Marnick Vermijl houdt nu Giliano Wijnaldum tegen, die probeerde door te lopen.
74'
Weer een wissel bij FC Groningen. Filip Kostić gaat naar de kant en spits Género Zeefuik komt in het veld. Hij gaat in de punt van de aanval spelen, waardoor Tjaronn Chery naar de linkerkant verhuist.
73'
Wissel in bij FC Groningen -> Género Zeefuik
73'
Wissel uit bij FC Groningen -> Filip Kostić
73'
Krisztián Adorján raakt het aluminium! Tjaronn Chery legt de bal terug op de invaller, maar die schiet met heel veel gevoel iets te hoog. Kalle Johnsson duikt, maar kan niet bij de bal.
71'
Enkele minuten later komt Eric Botteghin goed weg! Ryan Koolwijk zet opnieuw een één-tweetje op en wederom houdt de verdediger van FC Groningen de doorlopende man tegen. Een identieke situatie, waar Botteghin eerder geel voor kreeg. Reinold Wiedemeijer besluit hem nu te sparen.
69'
Eric Botteghin van dichtbij met een kopbal op doel!
De verdediger van FC Groningen wordt bereikt na een perfecte corner, maar zijn kopbal mist richting. Hierdoor kan Kalle Johnsson keren, hetzij in twee instanties.
67'
FC Groningen probeert meer druk te zetten, maar geeft dan ook veel ruimte weg. Alireza Jahanbakhsh profiteert van de ruimte aan de linkerkant, dribbelt naar binnen en haalt uit. Marco Bizot ziet de bal naast gaan, maar het geeft wel aan dat de thuisploeg op moet passen.
64'
Wissel in bij FC Groningen -> Krisztián Adorján
64'
Wissel uit bij FC Groningen -> Tom Hiariej
64'
Bij de aanvallende wissels die FC Groningen kan gebruiken hoort natuurlijk ook Krisztián Adorján. De huurling van Liverpool staat klaar om in te vallen.
61'
Wat een geweldige knal van invaller Samuel Štefánik!
Hij neemt een bal verkeerd aan, maar doordat de bal verkeerd stuitert kan hij wel aanhalen. Met een volley schiet hij de bal van ruim twintig meter richting de linkerhoek, maar met een reflex haalt Marco Bizot de bal uti de kruising.
60'
Eric Botteghin haalt een bal van de lijn! De verdediger van FC Groningen voorziet dat Alireza Jahanbakhsh gaat uithalen, want de aanvaller van NEC komt heel makkelijk langs zijn tegenstander. Hij schiet richting de rechterhoek, verschalkt Marco Bizot, maar vindt dus Botteghin op zijn weg.
57'
FC Groningen komt niet meer zo makkelijk door de verdediging van NEC. Een aanvallende wissel lijkt dan ook een kwestie van tijd.
54'
Hij heeft het nog even volgehouden, maar het gaat echt niet bij Jeffrey Leiwakabessy. Hij wordt vervangen door Samuel Štefánik. Hierdoor zakt Kevin Conboy een linie terug en wordt hij verdediger.
54'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Samuel Štefánik
54'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Jeffrey Leiwakabessy
51'
Het lijkt of Jeffrey Leiwakabessy ernstig geblesseerd raakt aan de schouder. Hij komt vervelend terecht en het is niet goed te zien of het nou een sleutelbeenbreuk is of een schouder uit de kom. Wonderbaarlijk genoeg stapt de verdediger van NEC wel weer op het veld, maar zijn arm hangt er nutteloos bij.
49'
Op de bank heeft FC Groningen nog genoeg stootkracht zitten. Richairo Živković en Género Zeefuik liepen zich in de rust al warm en als de stand zo blijft zal één van de twee zeker in het veld komen.
46'
Er is niet gewisseld aan het begin van de tweede helft, waar NEC met 0-1 voorstaat door een doelpunt vlak voor rust.
46'
45'
De eerste helft leek doelpuntloos te eindigen, maar een fout van Eric Botteghin betekent dat NEC met een 0-1 voorsprong de rust in gaat. Hij speelde te kort op Tom Hiariej, waardoor Søren Rieks de bal mee kon nemen en rustig de 0-1 kon afronden. Daarvoor kreeg FC Groningen de beste kansen, maar Tjaronn Chery en Michael de Leeuw stuitten op Kalle Johnsson.
45'
45'
Doelpunt voor NEC Nijmegen, 0:1 door Søren Rieks
Wat een fout achterin bij FC Groningen! Eric Botteghin speelt Tom Hiariej niet lekker aan, waardoor Søren Rieks tussen beide spelers kan komen. Hij neemt de bal mee en blijft één op één heel kalm. Hij schuift de bal koeltjes in de rechterhoek.
43'
In de eerste helft kreeg FC Groningen de beste kansen, maar was ook NEC dreigend. Een klein wonder dat het nog 0-0 staat in het noorden.
40'
Tom Hiariej verschalkt bijna zijn eigen doelman!
Uit een corner kopt hij de bal achteruit, maar die verdwijnt bijna onder de lat achter Marco Bizot. De goalie zorgt er met een stijvolle redding voor dat het 0-0 blijft.
39'
Er beginnen wat slordigheden in het spel van beide ploegen te sluipen. Er komt veel ruimte op het middenveld, maar vooral de verdedigers van NEC lijden veel balverlies. Jeffrey Leiwakabessy bijvoorbeeld, die de bal inlevert bij Andraž Kirm. Hij twijfelt niet en haalt vol uit, maar raakt Daan Disveld met de bal.
37'
Gele kaart voor Eric Botteghin (FC Groningen)
Weer geel voor een speler van FC Groningen. Alireza Jahanbakhsh gaat een één-tweetje aan met een teamgenoot en loopt door, maar Eric Botteghin houdt hem tegen.
36'
De eerste echte doelpoging van NEC is tien minuten voor rust ook een feit. Ryan Koolwijk legt een corner precies op het hoofd van Kevin Conboy, maar de verdediger van de uitploeg kopt recht in de handen van Marco Bizot.
34'
Maar hier is het volgende hoogtepunt van FC Groningen! Filip Kostić zet vanaf links laag voor richting de eerste paal, waar Michael de Leeuw naartoe is gelopen. Met de buitenkant van zijn rechterschoen probeert hij de 1-0 in te tikken, maar Kalle Johnsson staat weer in de weg.
32'
De aanvaller was overigens wel betrokken bij het hoogtepunt van deze wedstrijd. Zijn lage inzet in de rechterhoek werd echter gekeerd door Kalle Johnsson.
29'
Tjaronn Chery heeft nu al meerdere keren van hele grote afstand geprobeerd om het doel onder vuur te nemen. Tot frustratie van zijn teamgenoten, want de schoten vliegen ruim naast en over het doel van Kalle Johnsson.
26'
Het is mooi om te zien hoe beide ploegen op het juiste moment druk zetten. Een voorspelbare pass en de dichtstbijzijnde middenvelder stormt naar de man die de bal moet ontvangen. Het zorgt voor veel balverlies bij beide ploegen, maar ook dat er snelheid in het spel komt. De omschakeling kan nog wel eens belangrijk worden in deze wedstrijd.
23'
Gele kaart voor Michael de Leeuw (FC Groningen)
Een hele onnodige overtreding van Michael de Leeuw. De speler van FC Groningen gaat hard door op Søren Rieks en komt van achteren inglijden. Goed voor de eerste gele kaart van de wedstrijd.
20'
Daar is dan een gevaarlijk moment van NEC, natuurlijk uit een standaardsituatie. Ryan Koolwijk vindt met een vrije trap de volledig vrijstaande Micheal Higdon, maar omdat de bal iets te laag komt kan de lange Higdon de bal niet lekker raken. Zijn kopbal gaat dan ook naast.
18'
Het grote probleem met bekervoetbal is dat bij thuiswedstrijden van Eredivisieclubs de stadions lang niet altijd vol zitten. Ook in de thuishaven van FC Groningen zijn genoeg open plekken op de tribune te zien.
14'
Weer een prima kans voor FC Groningen! Tjaronn Chery legt een vrije trap op het hoofd van de vrijstaande Eric Botteghin, maar de verdediger kopt niet op doel. Hij probeert Andraž Kirm te bereiken met een kopbal breed, maar dan zit Rens van Eijden er al tussen. Zonde, want een kopbal op goal had ook succesvol kunnen zijn voor Botteghin.
11'
De openingsfase is voor FC Groningen, dat meer balbezit heeft en ook dreigender is. Toch weet NEC ook met vlotte combinaties en de sterke Michael Higdon naar voren te komen. Het kan alle kanten op.
8'
Al vroeg in de wedstrijd de eerste kans! Tom Hiariej bereikt Stéfano Magnasco met een mooie diepe bal. Magnasco legt de bal goed terug op Tjaronn Chery, die vanaf de zestien de bal knap in de rechterhoek schiet. Het is echter Kalle Johnsson die de bal knap uit de hoek houdt.
7'
Voor FC Groningen wordt het vanavond oppassen bij standaardsituaties. NEC scoorde namelijk bijna de helft van de doelpunten uit corners, vrije trappen en penalty's.
4'
Bij NEC maakt Daan Disveld zijn officiële debuut voor NEC. De verdediger krijgt dus zijn eerste speelminuten in de KNVB Beker.
1'
Werkelijk waar een schitterende en respectvolle minuut stilte in Groningen. Hoe diep het verlies van Martin Koeman zit is goed te zien in die minuut. Veel emotie op de tribune, maar ook bij de staf en spelers zelf.
1'
Normaal is een wedstrijd als FC Groningen – NEC belangrijk voor drie punten. NEC als hekkensluiter kan de punten heel hard gebruiken en FC Groningen wil als subtopper aansluiten bij de top. Dit is echter een wedstrijd in de KNVB Beker, waar winst een plek in de kwartfinale betekent. Van alles kan dus gebeuren. Mijn naam is Jos Boesveld en ik zal jullie vanavond voorzien van commentaar bij deze wedstrijd.

Toch staat bij FC Groningen niet alles in het teken van die KNVB Beker. Clubheld Martin Koeman overleed namelijk gisteren aan de gevolgen van een hartstilstand. De vader van Ronald en Erwin Koeman was ontzettend belangrijk bij FC Groningen. Hij was grondlegger van de Groningse jeugdopleiding, fungeerde als trainer, technisch manager en jeugdcoördinator en was zelfs dit seizoen nog werkzaam als scout. Om stil te staan bij het verlies zal voor de wedstrijd FC Groningen – NEC een minuut stilte worden gehouden.

Dan toch maar even over de wedstrijd, want er wordt ook zeker gevoetbald. NEC schakelde in de vorige rondes FC Eindhoven (1-0) en de amateurs van Harkemase Boys (8-0) uit. FC Groningen trof in het bekertoernooi alleen nog maar amateurs. Zowel VV Capella en Amsterdamsche FC werden met 2-0 over de knie gelegd. Tegen NEC wacht dus de eerste tegenstander uit het betaalde voetbal. Hoe leuk het bekervoetbal kan zijn wezen de voorgaande wedstrijden in deze achtste finales wel uit. Bij AZ – SC Heerenveen en Heracles Almelo – Feyenoord moesten penalty’s uitwijzen wie doorging naar de kwartfinale en de amateurs van JVC Cuijck schakelden MVV uit gisteren. Hierdoor staat er minimaal één amateurploeg in de kwartfinale. Dit kan er nog één worden, maar dan moeten de IJsselmeervogels op het eigen sportcomplex winnen van Ajax.