FC Groningen Woensdag, 8. April 2015
20:00 uur
SBV Excelsior
3:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Hans Hateboer 40. / Schot met rechts  (Tjaronn Chery)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Albert Rusnák 53. / Schot met rechts
3 : 0 Torinfos in de Ticker Tjaronn Chery 88. / Schot met rechts  (Juninho Bacuna)

90'

Na rust gooide FC Groningen de wedstrijd in het slot. Eerst was het Albert Rusnák die de belangrijke 2-0 maakte, vlak voor tijd besliste Tjaronn Chery de wedstrijd.
90'
90'
Wissel in bij FC Groningen -> Yoëll van Nieff
90'
Wissel uit bij FC Groningen -> Tjaronn Chery
88'
Doelpunt voor FC Groningen, 3:0 door Tjaronn Chery
Daar is de beslissing! Op aangeven van invaller Juninho Bacuna tikt Tjaronn Chery, één van de beste spelers op het veld, van dichtbij de 3-0 binnen.
86'
Nog een hoekschop voor Excelsior. Dit lijkt de allerlaatste kans te zijn voor de Rotterdammers.
84'
De lat! FC Groningen krijgt ongelooflijk veel ruimte voorin en speelt een drie-tegen-twee-situatie goed uit. Invaller Juninho Bacuna is het eindstation en hij mikt de bal op de lat.
84'
Als Carlo de Reuver in het veld komt, weet je genoeg: alle hens aan dek!
83'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Carlo de Reuver
83'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Jurgen Mattheij
82'
Wissel in bij FC Groningen -> Juninho Bacuna
82'
Wissel uit bij FC Groningen -> Albert Rusnák
80'
De maker van de 2-0, Albert Rusnák, maakt het wisselgebaar. Hij zal zometeen worden vervangen door Juninho Bacuna.
78'
De tijd tikt langzaam maar zeker weg in het nadeel van Excelsior. De Rotterdammers begonnen goed aan de wedstrijd, maar zijn in de tweede helft (te) weinig in het stuk voor gekomen.
76'
Gino Coutinho is geblesseerd of voelt zich niet echt lekker, want hij neemt zelf de uittrappen niet meer. Dat laat de doelman nu over aan Sander Fischer.
75'
FC Groningen krijgt voorin veel ruimte, maar verzuimt om de beslissende 3-0 te maken. Het zou natuurlijk ook een leuk extraatje zijn voor de supporters.
74'
Wissel in bij FC Groningen -> Dino Islamović
74'
Wissel uit bij FC Groningen -> Danny Hoesen
72'
Nee, FC Groningen overleeft de corner en Excelsior mag weer vanaf de eigen helft beginnen.
71'
Een hoekschop voor Excelsior, wie weet dat een dood spelmoment de bezoekers terug in de wedstrijd kan brengen.
68'
Excelsior lijkt niet bij machte om nog wat te doen. FC Groningen, dat bij tijd en wijlen wat laconiek is, heeft de wedstrijd volledig onder controle.
65'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Kevin Vermeulen
65'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Rick Kruys
65'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Daryl van Mieghem
65'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Jordan Botaka
64'
Dat moest de 3-0 zijn! Een schot van Albert Rusnák wordt door een Excelsior-speler aangeraakt, waarna Tjaronn Chery op drie meter van het doel de bal vrij in kan koppen. Op de een of andere manier krijgt de middenvelder het voor elkaar om de bal met zijn hoofd over het doel te mikken.
63'
Daar moet Excelsior meer mee doen. Na een goede aanval komt de bal bij Jordan Botaka terecht, die vanuit een bijna onmogelijke hoek probeert te scoren. Neeschuddend ziet trainer Marinus Dijkhuizen de mogelijkheid verdwijnen.
61'
Maikel Kieftenbeld probeert het maar eens van heel ver. Het schot van dertig meter gaat ruim naast.
60'
Excelsior is nergens meer na de 2-0. De hoop op een goed resultaat lijkt weg te zijn de bezoekers uit Rotterdam.
58'
Sommige supporters juichen, maar dat is niet de 3-0. Het schot van Chery eindigt in het zijnet en dat zagen sommige fans niet goed.
57'
Her en der wordt er vuurwerk opgestoken op de tribunes. De omroeper vraagt de supporters om daarmee op te houden.
56'
Er hangt een geweldige ambiance in de Euroborg, wat natuurlijk ook niet zo gek is met deze tussenstand.
54'
Hoe komt Excelsior deze klap te boven? En wat gaat trainer Marinus Dijkhuizen doen?
53'
Doelpunt voor FC Groningen, 2:0 door Albert Rusnák
FC Groningen staat met anderhalf been in de finale van de KNVB beker! Albert Rusnák vangt een weggekopte bal van Jurgen Mattheij op. De Slowaak dreigt en schiet vervolgens de bal uitstekend in de lange hoek: 2-0!
51'
Even leek Jordan Botaka aan de rechterkant een vrije doortocht te hebben, maar Lorenzo Burnet knokt zich knap terug. Excelsior houdt wel een corner over aan de aanval.
50'
Erg groot is deze mogelijkheid voor Excelsior niet, maar het is wel weer een kansje. Na kaatsen van Tom van Weert schiet Jeff Stans, maar zijn schot hobbelt ver naast het doel over de achterlijn.
49'
Met iets meer drang naar voren is het Excelsior van trainer Marinus Dijkhuizen aan de tweede helft begonnen. De Rotterdammers moeten nu natuurlijk ook wel meer aanvallen.
47'
Beide teams hebben in de rust niet gewisseld.
46'
Dat scheelt weinig! Tom van Weert wordt een paar seconden na rust meteen in stelling gebracht en de spits maakt bijna de gelijkmaker. Zijn schot, dat richting de lange hoek gaat, wordt door Groningen-doelman Sergio Padt naast het doel getikt.
46'
45'

FC Groningen staat halverwege de halve finale van het bekertoernooi met 1-0 voor. Het was Excelsior dat via Ninos Gouriye en Rick Kruys de eerste echte kansen van de wedstrijd kreeg, maar de Rotterdammers scoorden niet. 'Kind van de club' Hans Hateboer deed dat namens FC Groningen wel: vijf minuten voor rust zette hij de thuisploeg na een mooie aanval op 1-0.
45'
45'
Schot Tjaronn Chery! Vlak voor rust zelfs bij de 2-0! Er zit een lastige stuit in het schot van de middenvelder, waardoor Gino Coutinho enige moeite heeft om de bal uit het doel te houden. Verder leed wordt Excelsior echter bespaard.
45'
Prachtige! Met een sliding uit het boekje maakt Johan Kappelhof Jordan Botaka de bal afhandig. Dat levert de verdediger een groot applaus op.
42'
Dit is niet het scenario waar Marinus Dijkhuizen op hoopte. Excelsior zal nu zelf ook vaker de aanval moeten zoeken, in plaats van op de counter spelen.
40'
Doelpunt voor FC Groningen, 1:0 door Hans Hateboer
Een gesmeerde aanval levert FC Groningen de 1-0! Hans Hateboer speelt Tjaronn Chery in, die met een geweldige steekbal de rechtsback weer bereikt. Hateboer twijfelt niet en uit een lastige positie schiet hij de bal in de korte hoek, langs Gino Coutinho!
38'
Huizenhoog over! Adil Auassar neemt een hoge bal direct op de pantoffel, maar zijn inzet eindigt ergens in de tribunes.
35'
Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen heeft zijn spelers uitstekend geprepareerd voor deze wedstrijd: de Rotterdamse verdediging staat uitstekend. FC Groningen is zoekende!
32'
Mimoun Mahi draait even Adil Auassar en Bas Kuipers dol vlakbij de cornervlag. De linksback van Excelsior maakt uiteindelijk een overtreding op Mahi.
30'
Weer bijna Excelsior! Dat is de tweede grote kans van de Rotterdammers. Uit een vrije trap legt Adil Auassar de bal perfect in het strafschopgebied, waar Rick Kruys staat. De middenvelder kopt de bal richting doel, maar Sergio Padt redt.
29'
Na een overtreding van Johan Kappelhof op Tom van Weert krijgt Excelsior een vrije trap op een veelbelovende plaats.
27'
Dat was bijna een geslaagde één-twee tussen Tjaronn Chery en Danny Hoesen. De creatieve middenvelder speelt zijn spits in, die 'm op zijn goed kaatst. Chery vergeet echter de bal mee te nemen, waardoor deze aanval FC Groningen niets oplevert.
24'
Daar is Excelsior weer dreigend. Na balverlies van Maikel Kieftenbeld komen de Rotterdammers er via Jeff Stans en Ninous Gouriye razendsnel uit, maar een kans levert het ze niet op.
22'
Haha, daar is de tweede panna van de avond. Dit keer is Ninos Gouriye niet het slachtoffer, maar de dader. Mimoun Mahi is degene die de bal door zijn benen gespeeld krijgt.
20'
Schotje Tjaronn Chery! De middenvelder wacht, dreigt en schiet vervolgens verraderlijk met de binnenkant van zijn voet. Excelsior-doelman Gino Coutinho kan Chery's inzet vrij simpel pakken.
19'
Hans Hateboer zet een rush in en komt tot ver op de helft van Excelsior. Zijn actie levert de Groningers een hoekschop op.
18'
Excelsior zakt veel in, maar schroomt niet om er massaal uit te komen zodra da bal is veroverd. Dit wordt zeker geen walk-over voor de Groningers!
16'
Met een lange bal probeert Johan Kappelhof Danny Hoesen te bereiken, maar de spits van FC Groningen maakt een overduidelijke overtreding op Sander Fischer. Pol van Boekel kan vervolgens niets anders doen dan Excelsior een vrije trap toe te kennen.
14'
Koekkoek! Aan de zijlijn speelt Hans Hateboer de bal door de benen van Ninos Gouriye. De voorwaartse voortzetting is echter niet goed.
12'
Daar is bijna FC Groningen! Mimoun Mahi steekt de bal op Tjaronn Chery, die met een lage voorzet Danny Hoesen probeert te bereiken. De voorzet komt te vroeg, of de spits is te laat. Hoe dan ook: de bal gaat voorlangs.
9'
Ninos Gouriye verzuimt de 0-1 te maken! Na een uitstekende directe pass van Jeff Stans komt Gouriye één op één met Sergio Padt. De buitenspeler schiet de bal langs de doelman, maar ook langs de paal.
8'
Excelsior krijgt een hoekschop, maar het was eigenlijk een achterbal voor FC Gronigen. Rasmus Lindgren tikte de bal via een Rotterdammer over de achterlijn, maar dat zag de vijfde (of zesde) man niet goed.
6'
Maikel Kieftenbeld is de verpersoonlijking van de Groninger teamspirit in de beginfase van de wedstrijd. Door goed doorjagen verovert de aanvoerder de bal, die hij vervolgens echter wel weer inlevert.
4'
Voor het eerst Excelsior! Na wat gepruts van Rasmus Lindgren krijgt Ninos Gouriye de bal met wat geluk mee aan de linkerkant van het veld. De voorzet die volgt is te scherp voor Jordan Botaka.
2'
Gesteund door de supporters begint de thuisploeg fel aan de wedstrijd. Pol van Boekel laat eerst doorspelen na een beuk van Simon Tibbling, maar voor een duw van Johan Kappelhof wordt even later wel gefloten.
1'
FC Groningen heeft afgetrapt; we zijn begonnen!
1'
Scheidsrechter Pol van Boekel schudt de handen van aanvoerders Maikel Kieftenbeld en Sander Fischer. De wedstrijd gaat zo beginnen!
Bij Excelsior weinig grote verrassingen. Trainer Marinus Dijkhuizen geeft Rick Kruys, die terug van een blessure is, weer een basisplaats. Daardoor begint Toni Varela vanavond op de bank.
FC Groningen moet het vanavond doen zonder Michael de Leeuw, die zowel in de Eredivisie als de KNVB beker de clubtopscorer is. Een andere bekende Groningen-naam die ontbreekt is Eric Botteghin. De Braziliaan zit een schorsing uit.

Wie wordt de tegenstander van PEC Zwolle in de bekerfinale? Wordt het FC Groningen of Excelsior? De twee clubs strijden vanavond in de Euroborg voor de felbegeerde finaleplaats. Mijn naam is Vincent Houttuin en ik doe verslag van dit duel. Je kunt een uur voor aanvang van de wedstrijd hier de opstellingen vinden.

Favoriet FC Groningen gewaarschuwd

Het moge duidelijk zijn dat FC Groningen de grote favoriet is in deze halve finale. Niet alleen hebben de Groningers een op papier beter team, het team van Erwin van de Looi heeft ook het thuisvoordeel. Excelsior heeft daarentegen dit seizoen laten zien een zeer taaie tegenstander te zijn: het lukte FC Groningen dit seizoen nog niet om de Kralingers te verslaan (twee keer 1-1).

Groningen overtuigt in KNVB beker

FC Groningen is op overtuigende wijze doorgestoten tot de halve finale van de KNVB beker. De ploeg van trainer Van de Looi begon het bekertoernooi Barendrecht (4-1) en schakelde in de derde ronde Flevo Boys uit (8-1). In de achtste finale troffen de Groningers FC Volendam, dat vrij eenvoudig met 3-0 aan de kant werd gezet. Ook in de kwartfinale won FC Groningen overtuigend: tegen Vitesse werd met liefst 4-0 gewonnen.

Excelsior verrast ook in bekertoernooi

Excelsior presteert dit seizoen niet alleen goed in de Eredivisie, maar ook in de KNVB beker. Net als FC Groningen troffen de Kralingers in de tweede en derde ronde van het bekertoernooi een amateurvereniging (AFC, 2-0 en WKE, 3-0). Daarna volgde een eclatante zege tegen NAC Breda, dat met 6-0 op de broek kreeg. In de halve finale rekende de ploeg van Marinus Dijkhuizen af met Roda JC (4-1).