De Graafschap Vrijdag, 15. Mei 2015
Almere City FC
2:1 n.v.
(Heenwedstrijd 1:1)
1 : 0 Torinfos in de Ticker Jerry van Wolfgang 90. / Schot met rechts  (Vincent Vermeij)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Soufyan Ahannach 90. / Schot met rechts  (Charles Dissels)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Cees Toet 94. / Eigen goal

120'
Samenvatting verlenging:
De ploeg die het meest de controle had heeft deze wedstrijd uiteindelijk gewonnen. De Graafschap 'scoorde' in de verlenging de 2-1 en Almere City kon het daarna niet meer bolwerken. Toet verraste zijn eigen doelman met een inzet, na een voorzet vanaf rechts. De Graafschap meldt zich eind mei in de tweede ronde, waarin het speelt tegen NAC Breda of Go Ahead Eagles.
120'
120'
Nog één minuut blessuretijd.
120'
Jurjus, waarom kom je uit je doel!?
De goalie maakt een inschattingsfout, waardoor Boldewijn hem kan omspelen met de bal, maar Robin Pröpper ruimt op voordat een aanvaller van Almere City de bal in het lege doel kan werken.
118'
Nog maar een paar minuutjes te gaan voor Almere City. Eén doelpunt is wederom voldoende, maar nu lijkt De Graafschap het toch echt niet te gaan weggeven.
115'
Van Ewijk krijgt die bal niet lekker mee!
Koolhof zet voor en op de doellijn raakt de spits van De Graafschap in een fysiek gevecht met de verdediger. Die raakt de bal eerst, waardoor Van Ewijk de bal op zijn standbeen krijgt. Het speeltuig hobbelt richting doel, maar Etemadi kan simpel oppikken.
112'
De winnaar van deze wedstrijd speelt in de tweede ronde tegen een club uit de Eredivisie. Dit kan Go Ahead Eagles of NAC Breda zijn, dit hangt af van de uitslagen in de laatste speelronde van de Eredivisie.
109'
Het slotoffensief van Almere City blijft voorlopig uit. De Graafschap heeft de touwtjes in handen en lijkt het initiatief niet graag uit handen te geven.
106'
Cavlan, held van beroep!
De creatieve linksback zoekt met de buitenkant van zijn linkervoet de rechterhoek. Met een heerlijke curve zeilt de bal richting de kruising, maar Etemadi pakt de bal vanaf de zestien stijlvol.
106'
Aanvang 2e helft verlenging
105'
Het is normaal gesproken de bedoeling dat de teams alleen wisselen van speelhelft en vervolgens meteen doorvoetballen, maar in de praktijk gebeurt dit nooit. Een korte teambespreking bij Almere City en De Graafschap en dan gaan we weer verder.
105'
Einde 1ste helft verlenging
105'
Ook in de verlenging extra tijd erbij. Ditmaal één minuutje.
104'
Dit moet gewoon de 3-1 zijn!!
Edwin Linssen gooit een corner op de penaltystip en daar blijft de bal plakken. Straalman zit er met een voetje bij, maar de bal komt uiteindelijk bij Vermeij, die op de achterlijn staat. Met een harde knal zoekt hij het doel, maar het is zo druk op de lijn dat de bal gepareerd wordt door de doelman, in combinatie met een dijbeen.
102'
De inbreng van Koolhof is tot nu toe subliem te noemen. De invaller brengt een bepaalde energie met zich mee die deze wedstrijd, en De Graafschap, nodig had.
99'
Weer lijkt Almere City een goede kans te krijgen, ditmaal via Mamedov, maar opnieuw is het buitenspel. Een voorzet vanaf links wordt behendig ingetikt door de man met geel achter zijn naam, maar de actie wordt teruggefloten.
97'
Wat extra fyiek en frisheid in de verdediging bij De Graafschap. Lazić gaat naar de kant en Bart Straalman komt hem vervangen.
97'
Wissel in bij De Graafschap -> Bart Straalman
97'
Wissel uit bij De Graafschap -> Vlatko Lazić
94'
Doelpunt voor De Graafschap, 2:1 door Cees Toet (eigen doelpunt)
Wat een ongelukkig moment voor Cees Toet! Een voorzet van Lazić wordt niet aangeraakt door Vermeij, maar dat verwacht de verdediger niet. Hij krijgt de bal tegen zijn scheenbeen en passeert zo zijn eigen doelman: 2-1.
91'
Daar gaan we dus weer! Hopen dat de knotsgekke slotfase wordt doorgetrokken in de verlenging. Twee keer vijftien minuten en daarna mogelijk penalty's.
91'
Aanvang 1ste helft verlenging
90'
We gaan verlengen bij De Graafschap - Almere City. Na de 1-1 in Almere staat het na negentig minuten op De Vijverberg ook 1-1. Vlak voor tijd werd het een waar gekkenhuis in Doetinchem, met de 1-0, de 1-1, een afgekeurde treffer van Almere City en een megakans voor De Graafschap.
90'
Einde tweede helft
90'
En dan valt de treffer bijna aan de andere kant!
Koolhof kan uithalen vanaf de zestien, maar mist de rechterhoek op een haar na.
90'
Doelpunt Almere City afgekeurd!
Bijna verpesten de Superboeren het hele seizoen in één minuut. Boldewijn loopt een voorzet bij de tweede paal binnen, maar stond buitenspel volgens de grensrechter. Het lijkt echter op het randje te zijn.
90'
Doelpunt voor Almere City FC, 1:1 door Soufyan Ahannach
En daar is die gelijkmaker! Wat een slot in Doetinchem zeg! Het lijkt erop dat we gaan verlengen in deze wedstrijd. Ahannach krijgt de bal van Dissels en de middenvelder schiet, via de voet van een verdediger, de bal in de lange hoek: 1-1.
90'
Dit doelpunt verandert echter niets aan de situatie van Almere City. De ploeg moet alsnog één keer scoren om kans te maken op die tweede ronde.
90'
Doelpunt voor De Graafschap, 1:0 door Jerry van Ewijk
Daar is dan de eerste treffer van vanavond! Vermeij zet goed door na een lange bal en behoudt het overzicht. Hij speelt de bal op rechts, waar Van Ewijk vrij staat. Die kan de bal in het lege doel prikken: 1-0.
88'
Er komen vier minuten extra tijd bij op De Vijverberg.
85'
De laatste vijf minuten zijn aangebroken en Almere City gaat alles op alles zetten. Eén doelpunt is voldoende voor een plek in de tweede ronde van de play-offs.
82'
Hectische minuten, de wedstrijd lijkt dan eindelijk te ontvlammen. Gaan we dan ook nog doelpunten zien?
80'
Wissel in bij Almere City FC -> Enzio Boldewijn
80'
Wissel uit bij Almere City FC -> Thijs Bouma
78'
Dat het nog geen 1-0 staat is onvoorstelbaar. Ditmaal is het Cavlan die een kans krijgt, maar zijn schot in de korte hoek is wederom een prooi voor Etemadi.
78'
De Graafschap zet door! Invaller Dean Koolhof laat zien waarom hij een publiekslieveling is. Hij zet goed door op links en vindt Tarfi op de zestien. De maker van de 1-0 in de vorige wedstrijd schiet in één keer, maar vindt Etemadi op zijn weg.
76'
En Vida met de volgende honderd procent kans!
De oud-speler van FC Twente krijgt een uitgelezen mogelijkheid op de 1-0 na een lage voorzet vanaf rechts, maar met binnenkant schoen vindt Vida Etemadi op zijn weg naar de openingstreffer.
75'
VERMEIJ, HOE KUN JE DEZE MISSEN!?
Koolhof bereikt invaller Van Ewijk in de zestien, die het overzicht houdt. De spits vindt Vermeij bij de tweede paal, die de bal voor het intikken heeft. De bal stuitert echter op, maar dan nog moet deze bal gewoon zitten. Vermeij raakt echter de kruising.
75'
Wissel in bij De Graafschap -> Dean Koolhof
75'
Wissel uit bij De Graafschap -> Tim Janssen
72'
Het is wachten op de aanvallende wissels van Almere City. De uitploeg van vanavond moet minimaal één keer scoren om uitzicht te houden op een vervolg in deze play-offs.
69'
Overigens heeft bij Almere City ook Keller het veld verlaten. De mandekker oogde niet meer fris en is vervangen door Lars Nieuwpoort.
68'
Een bijzondere wissel bij De Graafschap, waar spits/aanvallende middenvelder Jerry van Ewijk in het veld komt voor verdediger Will. Vlatko Lazić zakt hierdoor een linie en Vida gaat naar de zijkant. Veel omwisselingen in het elftal dus, gaat dit effect sorteren?
68'
Wissel in bij De Graafschap -> Jerry van Ewijk
68'
Wissel uit bij De Graafschap -> Nathaniël Will
66'
Wissel in bij Almere City FC -> Lars Nieuwpoort
66'
Wissel uit bij Almere City FC -> Sander Keller
66'
Wissel in bij Almere City FC -> Charles Dissels
66'
Wissel uit bij Almere City FC -> Jason Oost
65'
Gele kaart voor Norair Aslanyan-Mamedov (Almere City FC)
Geel voor Norair Aslanyan-Mamedov, die de bal vanaf een korte afstand op zijn arm krijgt. Een overdreven gele kaart, maar hij wordt uitgedeeld.
64'
Cavlan, wat een heerlijke poging van afstand!
De linksback van De Graafschap zoekt met zijn linkerbeen de rechterhoek, waardoor de bal geweldig de kruising in lijkt te draaien. Etemadi steekt daar met een heerlijke zweef een stokje voor.
63'
Trainer Fred Grim gaat zometeen Charles Dissels gebruiken als invaller. De aanvaller moet de sleur in Doetinchem doorbreken.
60'
Het voordeel voor beide teams is dat ongeacht het scoreverloop, de doelstelling hetzelfde blijft. Als De Graafschap scoort weet Almere City dat het nog steeds minimaal één keer moet scoren en andersom is dat natuurlijk hetzelfde.
57'
Daar lijkt Almere City gevaarlijk te worden, maar het is buitenspel! De Graafschap stapt goed na het uitverdedigen, waardoor een nieuwe voorzet van Ahannach wordt teruggefloten. Er stonden meerdere mensen klaar om te koppen, maar het feestje ging dus sowieso niet door.
55'
Nou, we hebben vanavond 145 minuten voetbal in de play-offs gezien, maar nog geen doelpunten. Na VVV-Venlo -FC Oss weten ook De Graafschap en Almere City niet te scoren. Laten we hopen dat het nog een stuk spannender wordt in de strijd om promotie.
52'
Kristopher Vida mag ver komen van Almere City en zijn voorzet / schot wordt voor het doel weggehaald door Thijs Bouma. Of de bal ook in het doel ging was moeilijk om te zien, maar nuttig werk van de verdediger.
50'
Het is weer De Graafschap dat meer op de helft van Almere City voetbalt dan andersom, maar tot kansen komt de thuisploeg maar moeilijk.
47'
De doelman van Almere City staat inmiddels weer en na wat rek- en strekoefeningen lijkt hij de wedstrijd gewoon te kunnen voltooien.
46'
Meteen veel pijn bij Etemadi, die zich in een groep spelers werpt na een indraaiende vrije trap. Hij komt hard in aanraking met Jason Oost en de goalie heeft last van zijn schouder.
46'
Geen wissels doorgevoerd in de rust, waardoor dezelfde 22 namen op het veld staan in de tweede helft. Gaan we nu wel doelpunten zien in de tweede helft?
46'
45'
De Graafschap en Almere City maken er nog geen bijster bijzondere pot voetbal van, maar er ontstonden wel een aantal kansen. De Graafschap kreeg vlak voor rust via Will een vrije schietkans, maar Etemadi lag in de weg. Almere City kende een paar sterke minuten en kwam daarin tot een afstandsschot van Ahannach, maar Jurjus kon zijn harde inzet weg boksen.
45'
41'
Daar liep het weer even goed bij de thuisploeg!
Tim Janssen neemt aan en speelt slim door op Will, die vanaf de rechterkant naar binnen was gekomen. De verdediger kan met links de linkerhoek zoeken vanaf de zestien, maar Agil Etemadi ligt daar prima in de weg.
39'
Nog vijf minuutjes tot aan de rust en tot nu toe gaat de wedstrijd aardig gelijk op. Honderd procent kansen heb ik nog niet gezien op De Vijverberg.
36'
Gele kaart voor Paul Quasten (Almere City FC)
De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor Paul Quasten. De verdediger van Almere City verliest zelf de bal aan de zijlijn en als Vermeij er dan vandoor gaat legt hij de spits neer met een ippon.
34'
De Graafschap komt moeilijk door de rode muur met de naam Almere City heen. De lange ballen resulteren, ondanks de lengte voorin, niet in balbezit en via de combinatie lijkt de thuisploeg het niet eens te willen proberen.
31'
Het eerste half uur zit erop in Doetinchem. De Graafschap heeft het meeste balbezit, maar de grote kansen zijn voor de uitploeg.
28'
Vrije trap van Tarfi eindigt in de muur. De thuissupporters gingen al staan, aangezien de middenvelder van De Graafschap regelmatig scoort uit zulk soort momenten.
24'
De druk van Almere City blijft. Ahannach gooit een vrije trap strak voor de pot en Sander Keller komt inlopen. Jurjus blijft staan en gokt goed. Keller kan de bal net niet raken en in twee instanties sluit de goalie van De Graafschap de bal in zijn armen.
23'
Prima gekeept van Hidde Jurjus!
De goalie bokst eerst een indraaiende vrije trap uit zijn zestien, maar vervolgens is de rebound voor Soufyan Ahannach. Die ramt de bal van buiten de zestien op doel, maar met een goede reflex houdt Jurjus zijn doel schoon.
22'
Daar ontsnapt Nathaniël Will aan een gele kaart. Vincent Janssen is op snelheid aan de linkerkant en de verdediger van De Graafschap vangt hem op. Martin van den Kerkhof houdt de kaarten echter op zak.
20'
Eerder op de avond eindigde VVV-Venlo - FC Oss in een bloedeloze 0-0, het is te hopen dat De Graafschap en Almere City daar anders over denken. Mocht het 0-0 blijven, dan gaat de thuisploeg op basis van het uitdoelpunt door naar de tweede ronde.
16'
Kopkans voor Vermeij, die vanaf links een voorzet krijgt van Caner Çavlan. Op de penaltystip komt de spits van De Graafschap goed voor Cees Toet, maar de kopbal van Vermeij gaat hoog over.
15'
Het eerste schot op doel is nog niet gelost in de eerste vijftien minuten. De Graafschap lijkt wel het initiatief naar zich toe te trekken, Almere City gokt op de snelle uitbraak.
12'
Heel veel lege stoeltjes in De Vijverberg vanavond. Als De Graafschap een ronde verder komt, is het toch te hopen dat de fans in Doetinchem meer enthousiasme vertonen.
9'
Gek dat Tarfi zo mist, want in de heenwedstrijd tegen Almere City schoot de middenvelder van De Graafschap nog heerlijk raak van afstand. Met een rake vrije trap zorgde hij voor de 1-0 in Almere.
7'
Kans voor De Graafschap, maar Karim Tarfi raakt de bal verkeerd!
Vermeij laat zijn waarde meteen zien door met een schitterend hakje zijn collega te bereiken. Die kan vrij schieten vanaf de zestien, maar met links raakt hij de bal volledig verkeerd, waardoor deze dichter bij de cornervlag eindigt, dan bij het doel.
4'
De Graafschap begint weer met Vincent Vermeij en Tim Janssen in de spits, waardoor Jerry van Ewijk, dit seizoen goed voor achttien doelpunten, op de bank blijft.
1'
Daar gaan we! VVV-Venlo was eerder op de avond de eerste ploeg die zich vanuit de eerste ronde meldde in de tweede ronde, nu is het de beurt aan De Graafschap en Almere City.
1'
De opstellingen:
Maar weinig verrassingen en dus ook wijzigingen in de basisopstellingen van De Graafschap en Almere City. Bij de thuisploeg keert Edwin Linssen terug van een schorsing. Hij miste de heenwedstrijd, maar neemt nu weer de plaats van Lion Kaak in op het middenveld.

Almere City komt naar Doetinchem met dezelfde basisopstelling als in de eerste wedstrijd, die in een 1-1 gelijkspel eindigde.
Vanavond gaan de eerste beslissingen vallen rondom het promotievoetbal in de Jupiler League. De Graafschap en Almere City staan in de eerste ronde van de play-offs voor de tweede keer tegenover elkaar, wat betekent dat de verliezer zich ook volgend seizoen op het tweede voetbalniveau van Nederland mag melden. De winnaar gaat door naar de tweede ronde en maakt nog steeds kans op promotie naar de Eredivisie. Mijn naam is Jos Boesveld en ik volg De Graafschap – Almere City voor jullie.

De vorige wedstrijd
Deze week stond de eerste wedstrijd tussen de Jupiler League-clubs op het programma. In Almere werd het 1-1, nadat De Graafschap in de eerste helft op een voorsprong was gekomen. Karim Tarfi promoveerde een vrije trap tot een schitterend doelpunt, maar in de tweede helft was het clubtopscorer Vincent Janssen die zijn ploeg aan een gelijkspel hielp. De spits werd in de diepte aangespeeld en rondde koelbloedig af, waardoor hij dit seizoen al goed is voor het knappe aantal van 22 doelpunten. Negentien scoorde hij er in de Jupiler League, twee in de KNVB beker en de treffer tegen De Graafschap was vorige week zijn 22e treffer.

De opponent in ronde twee
Omdat De Graafschap en Almere City relatief laag op de ranglijst eindigden, moeten zij via ronde één richting ronde twee. Ploegen als FC Eindhoven, FC Volendam en Roda JC eindigden hoger, waardoor zij volgende week pas in actie komen in de play-offs. De winnaar van vanavond mag zich in de tweede ronde melden tegen Go Ahead Eagles, mits de ploeg uit Deventer niet weet te winnen in de laatste competitiewedstrijd van de Erediviise. De club uit Deventer eindigt in dat geval als zeventiende en moet daardoor strijden tegen degradatie. De wedstrijden tussen Go Ahead Eagles en De Graafschap of Almere City vinden eind mei plaats.

Verder vooruit
Stel dat één van de ploegen die vanavond in actie komt weet te winnen in ronde drie, dan is er al vooruit te blikken op ronde drie. De winnaar van het tweeluik FC Eindhoven – FC Volendam komt namelijk uit tegen Almere City, De Graafschap of Go Ahead Eagles. Indien ook in de derde ronde gewonnen wordt, is promotie naar of lijfsbehoud in de Eredivisie een feit. Voor De Graafschap betekent in dat geval een terugkeer na drie seizoenen. In het seizoen 2010/2011 eindigde de ploeg uit Doetinchem als zeventiende in de Eredivisie en degradeerde toen uiteindelijk via de play-offs. Almere City speelde nog nooit in de Eredivisie en kan in dat geval dus een primeur beleven. Maar vooralsnog is de derde ronde nog mijlenver weg. Eerst maar eens de wedstrijd in de Vijverberg afwachten.