15.05.2015 23:14

Promotie-avontuur nu al klaar voor Almere

Vincent Janssen (l.) is teleurgesteld na het missen van een kans tijdens De Graafschap - Almere City FC. (15-05-2015)

Het is Almere City vrijdag niet gelukt om haar debuut in het promotievoetbal glans te geven. In het tweede duel met De Graafschap werd er na verlenging met 2-1 verloren. De Superboeren gaan door naar de tweede ronde.

Tot hele grote kansen kwamen beide teams niet in de eerste 45 minuten. De Graafschap trok het initiatief naar zich toe, terwijl Almere City het probeerde via de counter. Soufyan Ahannach deed het na ruim twintig minuten bijna van afstand. De middenvelder kreeg een rebound, maar schoot van twintig meter hard op de vuisten van Hidde Jurjus. De Graafschap kreeg vier minuten voor rust de grootste kans van de eerste helft, maar Nathaniël Will vond, na goed werk van spits Tim Janssen, de vuisten van doelman Agil Etemadi.

Ook de tweede helft begon niet heel aantrekkelijk. Het was weer De Graafschap dat zichzelf veelvuldig terugvond op de helft van Almere City, maar tot echte kansen kwam de thuisploeg niet. Een kwartier voor tijd kwam de wedstrijd pas echt tot het hoogtepunt, mede door de inbreng van Dean Koolhof. De smaakmaker van de Superboeren stond dit seizoen herhaaldelijk langs de kant vanwege blessureleed, maar vrijdagavond was hij betrokken bij veel gevaar in het laatste kwartier.

De invaller had zelfs de voorassist op zijn naam moeten krijgen, toen hij invaller Jerry van Ewijk bereikte in de zestien. De aanvaller legde vervolgens breed op Vincent Vermeij, die van dichtbij de 1-0 moest maken. De bal stuiterde op, maar Vermeij stond zo kort op het doel, dat het geen excuus mocht zijn. De spits raakte het speeltuig verkeerd, waardoor hij op de kruising schoot. De Graafschap bleef aandringen en kreeg direct na de kans van Vermeij een nieuwe kans. Kristopher Vida stuitte echter op Etemadi na een lage voorzet vanaf rechts.

De wedstrijd leek af  te stevenen op een bloedeloze 0-0, maar het liep heel anders. Een knotsgekke slotfase zorgde voor vuurwerk op De Vijverberg. Van Ewijk maakte in de negentigste minuut de 1-0 op aangeven van Vermeij, maar vervolgens scoorde Ahannach met een volley de 1-1. Alsof dat nog niet genoeg was werd een doelpunt van Enzio Boldewijn afgekeurd vanwege buitenspel en miste Koolhof een opgelegde kans. In een paar minuten werd er door de clubs echter besloten dat er een verlenging nodig was.

De verlenging begon dramatisch voor Almere City. Vlatko Lazić zette voor vanaf rechts, Vermeij miste de bal, maar Cees Toet niet. De verdediger kreeg de bal op zijn scheenbeen en passeerde zo zijn eigen doelman: 2-1. In de tweede helft van de verlenging bleef het slotoffensief van Almere City uit. De Graafschap hield de controle, waardoor het in de tweede ronde uitkomt tegen Go Ahead Eagles of NAC Breda. De wedstrijden in de tweede ronde van de play-offs worden eind mei afgewerkt.

Door: Jos Boesveld