Polen Donderdag, 30. Juni 2016
21:00 uur
Portugal
3:5 d.p.
1 : 0 Torinfos in de Ticker Robert Lewandowski 2. / Schot met rechts  (Kamil Grosicki)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Renato Sanches 33. / Schot met links  (Nani)

3 : 5 Ricardo Quaresma raakt

120'
120'
Strafschop raak Portugal -> Ricardo Quaresma
120'
Strafschop gemist Polen -> Jakub Błaszczykowski
120'
Strafschop raak Portugal -> Nani
120'
Strafschop raak Polen -> Kamil Glik
120'
Strafschop raak Portugal -> João Moutinho
120'
Strafschop raak Polen -> Arkadiusz Milik
120'
Strafschop raak Portugal -> Renato Sanches
120'
Strafschop raak Polen -> Robert Lewandowski
120'
Strafschop raak Portugal -> Cristiano Ronaldo
120'
penalty's
120'
Samenvatting

Ook tijdens de tweede helft van de verlenging werd niet meer gescoord. We gaan dus strafschoppen nemen. Echt gevaarlijk werden beide ploegen ook niet meer.
120'
Einde 2e helft verlenging
120'
Brych heeft er slechts één minuut blessuretijd bijgetrokken.
120'
Komt dat schot. Piszczek schiet van afstand, maar zijn poging gaat huizenhoog over.
120'
Wordt er nog gescoord of gaan we echt strafschoppen nemen?
119'
Polen kan niet meer. Jakub Błaszczykowski zoekt een oplossing, maar valt bijna om van vermoeidheid.
118'
Strafschoppen... Er valt bijna niet meer aan te ontkomen.
117'
Polen kan nog altijd één keer wisselen... Gaan ze dat ook nog doen?
115'
Een hachelijk moment voor het doel van Portugal. Na een verre inworp van Jędrzejczyk ontstaat er een gevaarlijk moment, maar het loopt goed af voor de Portugezen.
114'
Aangezien we zojuist een veldbestormer op het veld hadden, zullen we ook wel een aantal minuten blessuretijd krijgen. Het heeft ongeveer twee à drie minuten geduurd.
112'
Portugal probeert het een keer via een counter, maar het eindresultaat is 'slechts' een hoekschop.
110'
We gaan weer verder...
109'
We hebben een veldbestormer op het veld! Het spel ligt daardoor even stil...
108'
De hoekschop van Milik wordt weggewerkt door Danilo.
108'
Polen krijgt een hoekschop...
106'
Nog vijftien minuten, we zijn weer begonnen.
106'
Aanvang 2e helft verlenging
105'
Samenvatting eerste helft verlenging

Nog 15 minuten gegaan en het blijft voorlopig 1-1. Beide ploegen kregen een aantal mogelijkheden tijdens de eerste helft van de verlenging, maar gescoord werd er niet.
105'
Einde 1ste helft verlenging
103'
Nu is het Portugal met een afstandsschot. Nani probeert het vanaf een meter of 25, maar weet Fabiański niet te verrassen.
102'
Het spelbeeld blijft overigens onveranderd. Portugal heeft het meeste balbezit en probeert via het combinatiespel tot kansen te komen. Polen zakt in en loert op de counter. De Polen zijn echter al een tijdje niet meer in de buurt van het Portugese doel geweest.
100'
Komt dat schot! Polen laat eindelijk weer wat zien. Het is uiteindelijk Milik die vanuit de tweede lijn kan schieten, maar hij produceert een afzwaaier.
98'
Portugal blijft 'kansjes' krijgen. Cédric geeft voor vanaf rechts. Nani kopt, maar zijn poging is te zwak en mist precisie.
98'
De tweede wissel bij Polen is een feit. Tomasz Jodłowiec komt voor Krzysztof Mączyński.
98'
Wissel in bij Polen -> Tomasz Jodłowiec
98'
Wissel uit bij Polen -> Krzysztof Mączyński
97'
Mogelijkheid voor Portugal weer. Invaller Quaresma kan schieten vanuit een moeilijke hoek, maar zijn poging wordt geblokt.
96'
Portugal is uitgewisseld. Danilo, oud-speler van Roda JC Kerkrade, komt in het veld voor William.
96'
Wissel in bij Portugal -> Danilo
96'
Wissel uit bij Portugal -> William Carvalho
95'
Beide ploegen lijken weinig energie meer te hebben. Het tempo is bijzonder laag en zowel Polen als Portugal lijkt nu al toe te zijn aan strafschoppen.
92'
Weer een goede mogelijkheid voor Portugal. Eliseu slingert de bal voor vanaf de linkerflank. De bal komt bij Ronaldo terecht, maar die kan de bal niet controleren.
91'
De bal rolt weer in Marseille. Portugal heeft afgetrapt.
91'
Aanvang 1ste helft verlenging
90'

We gaan verlengen in Marseille. Na rust gebeurde er eigenlijk weinig meer. Adrien Silva kreeg een aardige kans, terwijl Cristiano Ronaldo vlak voor tijd de 1-2 had moeten maken, maar er werd niet meer gescoord in het Vélodrome. Verlengen dus!
90'
Einde tweede helft
90'
Gele kaart voor William Carvalho (Portugal)
William is er in de halve finale in ieder geval niet bij. De middenvelder trekt aan de arm van Krychowiak en gaat op de bon. Het is zijn tweede gele kaart van het toernooi.
90'
Nog drie minuten blessuretijd in Marseille.
89'
Invaller João Moutinho heeft een blessurebehandeling nodig. De middenvelder is geraakt door een elleboog van Milik, maar de scheidsrechter heeft besloten om de Ajacied niet te bestraffen.
89'
Gele kaart voor Bartosz Kapustka (Polen)
Invaller Kapustka krijgt geel van Brych. De Pool ging op de voet staan van Nani en dat heeft de Duitse scheidsrechter gezien.
88'
Tik, tak, tik, tak... Beide ploegen lijken genoegen te nemen met een verlenging.
86'
Ronaldo moet scoren! Ronaldo krijgt een levensgrote kans om de wedstrijd te beslissen, maar de aanvaller maait langs de bal. Dit had de 1-2 moeten zijn.
85'
Portugal en Polen speelden in de achtste finales ook al een verlenging. Portugal wist in de verlenging nog te scoren tegen Kroatië. Polen had strafschoppen nodig tegen Zwisterland.
83'
Daar is de eerste wissel van Polen. Bartosz Kapustka komt in de plaats van Grosicki.
82'
Wissel in bij Polen -> Bartosz Kapustka
82'
Wissel uit bij Polen -> Kamil Grosicki
81'
Bijna een eigen goal van Polen! Polen stoomt op en probeert Ronaldo in stelling te brengen. Jędrzejczyk zit er met zijn grote teen tussen, maar werkt de bal bijna in zijn eigen doel.
81'
Portugal kan nog één keer wisselen. Polen heeft nog drie mogelijkheden.
80'
Dat werd tijd ook. Ricardo Quaresma komt in het veld voor João Mário. Laatstgenoemde was onzichtbaar vanavond.
80'
Wissel in bij Portugal -> Ricardo Quaresma
80'
Wissel uit bij Portugal -> João Mário
79'
Mogelijkheid voor Portugal. José Fonte kan koppen uit een hoekschop vanaf de rechterkant, maar mikt recht in de handen van Fabiański.
77'
De tijd begint te dringen in Marseille. Beide ploegen hebben nog een kwartier om tot scoren te komen, anders gaan we verlengen.
74'
Wissel bij Portugal. João Moutinho komt voor Adrien Silva.
74'
Wissel in bij Portugal -> João Moutinho
74'
Wissel uit bij Portugal -> Adrien Silva
70'
Gele kaart voor Adrien Silva (Portugal)
Adrien Silva gaat nog op de bon. Het is niet helemaal duidelijk waarom de middenvelder wordt beboet door de Duitse leidsman.
69'
Weer een kansje voor Polen. Jędrzejczyk geeft de bal voor vanaf de linkerkant. Milik komt voor Pepe en zet zijn voet tegen de bal, maar brengt Rui Patrício niet echt in de problemen.
66'
Gele kaart voor Kamil Glik (Polen)
Kamil Glik gaat op de bon. De Poolse mandekker beukt Ronaldo omver en krijgt geel van de Duitse scheidsrechter.
65'
Komt dat schot! Cédric probeert het maar eens met een afstandsschot, maar zijn poging verdwijnt een halve meter naast het doel.
62'
De Polen zakken steeds verder terug. Dat is vragen om problemen!
60'
Eindelijk een grote kans! Ronaldo lijkt te kunnen schoten uit een voorzet vanaf de linkerflank, maar maait over de bal heen. De rebound valt voor de voeten van Adrien Silva, die een grote schietkans krijgt. Maar Krychowiak werpt zichzelf voor de bal en voorkomt een tegentreffer.
60'
De defensies van Polen en Portugal verdienen een compliment. Ja, beide ploegen hebben al een doelpunt moeten incasseren, maar eigenlijk worden er amper (lees: geen) grote kansen weggeven.
56'
Ai, ai, ai... Daar zat meer in! Ronaldo wordt weggestuurd door Nani. De aanvaller kan schieten vanuit een moeilijke hoek, maar heeft ook de optie om João Mário proberen aan te spelen. Laatstgenoemde loopt in de dekking bij Pazdan, waardoor Ronaldo voor eigen succes gaat. De aanvaller schiet de bal in het zijnet.
55'
Jędrzejczyk lijkt te ontsnappen na een goede steekpass van achteruit, maar de linksback staat buitenspel...
51'
Bijna wordt Ronaldo gevaarlijk. Nani slingert de bal voor het doel vanaf de linkerflank. Ronaldo gaat het luchtduel met doelman Fabiański. Ronaldo komt niet aan de bal, maar toch laat de sluitpost de bal vallen. Er staat echter geen Portugees in de buurt, gevaar verkeken.
49'
Kansje voor Polen. Łukasz Piszczek geeft de bal voor vanaf de rechterflank. Lewandowski komt voor Cédric, maar kan zijn kopbal niet veel kracht meegeven. Makkelijk redding voor Rui Patrício.
48'
Polen heeft voorlopig het meeste balbezit, maar veel doen de Polen daar nog niet mee.
46'
We zijn weer begonnen in Marseille. Portugal heeft afgetrapt.
46'
45'

Polen had twee minuten nodig om de wedstrijd open te breken. Na een gruwelijke fout van Cédric Soares kon Kamil Grosicki er met de bal vandoor. Grosicki gaf voor vanaf de linkerflank en bracht daarmee Robert Lewandowski in stelling: 1-1. Portugal had het moeilijk na de snelle achterstand, maar kwam langzamerhand beter in de wedstrijd. Portugal moest het spel maken, terwijl Polen op de counter loerde. Na ruim een half uur spelen kwam Portugal op gelijke hoogte. Het super talent Renato Sanches ging de combinatie aan met Nani en kreeg vervolgens een kans om te schieten. Łukasz Fabiański had geen antwoord op het schot: 1-1. Dat was ook de ruststand.
45'
45'
We krijgen nog één minuut blessuretijd.
43'
Nog een paar minuten tot de rust. Wordt er voor de theepauze nog gescoord?
42'
Gele kaart voor Artur Jędrzejczyk (Polen)
Daar is de eerste kaart van de wedstrijd. Jędrzejczyk verliest de bal aan Renato Sanches en probeert vervolgens te voorkomen dat William er met de bal vandoor gaat. Jędrzejczyk krijgt geel voor zijn overtreding en mist daardoor hoe dan ook de halve finale van het EK.
40'
Ronaldo heeft het nog niet naar zijn zin. De aanvaller krijgt de bal niet van William Carvalho en laat duidelijk merken daar niet blij mee te zijn.
37'
Grzegorz Krychowiak begaat een flinke overtreding op Ronaldo, maar krijgt geen kaart van de Duitse scheidsrechter.
36'
Het staat weer gelijk, maar dat zal het spelbeeld waarschijnlijk niet doen veranderen. Polen voelt zich comfortabel in de counter.
33'
Doelpunt voor Portugal, 1:1 door Renato Sanches
En daar is de gelijkmaker. Het super talent doet het! Renato Sanches gaat de combinatie aan met Nani. Laatstgenoemde weet Renato Sanches met een hakje te bereiken, waardoor de middenvelder kan schieten. Fabiański is kansloos op het schot van de Bayern München-aanwinst.
30'
Ronaldo wil een strafschop. Michał Pazdan loopt Ronaldo in de rug, maar scheidsrechter Felix Brych wuift het weg. Pazdan komt goed weg.
28'
Daar is eindelijk Portugal weer. Ronaldo krijgt op aangeven van Nani een goede schietkans, maar schiet recht op doelman Łukasz Fabiański af.
28'
Polen blijft ontzettend traag in de opbouw. De Polen vinden het natuurlijk wel best, want ze hebben een 1-0 voorsprong te pakken.
27'
Er moet wat veranderen bij Portugal, want als de ploeg van bondscoach Fernando Santos zo doorgaat, dan kunnen ze vanavond nog naar huis.
24'
De counters van Polen worden steeds gevaarlijker. Portugal speelt nog altijd bijzonder matig.
23'
Wat een aanval van Polen! Grosicki en Artur Jędrzejczyk weten elkaar goed te vinden, maar Grosicki vergeet de bal in het doel te schieten.
22'
Weer een snelle uitval van Polen. Milik ontsnapt en kapt naar zijn linkerbeen. De Ajacied schiet, maar Pepe blokt zijn poging.
20'
Het spelbeeld is inmiddels duidelijk. Portugal heeft het meeste balbezit en probeert via het combinatiespel tot kansen te komen. Polen wacht af en loert op de counter.
17'
Lewandowski met het schot! Polen countert weer snel. Milik weet Lewandowski voor het doel te vinden. De spits is Pepe te snel af en kan - vanuit een moeilijke hoek - schieten. Rui Patrício brengt redding.
16'
Ronaldo schiet de vrije trap - met overtuiging - in de muur.
16'
De bal ligt op 35 meter van het doel... Ronaldo mag een vrije trap nemen!
15'
Daar is toch ineens Polen. De Polen schakelen snel om en dat levert Arkadiusz Milik een schietkans op. De Ajacied probeert het vanaf een meter of 25, maar mikt naast het doel van Rui Patrício.
14'
Polen komt steeds minder vaak van de eigen helft af. Portugal zet aan en gaat op zoek naar de gelijkmaker.
12'
Polen doet het wel heel erg rustig aan. Ze spelen in een héél laag tempo, Portugal blijft toekijken als Polen achterin probeert op te bouwen.
12'
Portugal is geschrokken na de vroege achterstand, maar komt langzamerhand beter in de wedstrijd.
10'
Daar is weer Portugal! Cédric Soares, die bij de 1-0 in de fout ging, geeft de bal voor vanaf de rechterflank. Ronaldo kan schieten, maar zijn inzet wordt geblokt. De rebound valt voor Nani, maar ook zijn poging wordt geblokt.
9'
De eerste poging van de Portugezen komt van Cristiano Ronaldo. De aanvaller zoekt het schot met zijn linkerbeen, maar wordt geblokt.
9'
Beide ploegen zijn vooralsnog slordig in balbezit. Vooral Portugal heeft moeite om de bal in de ploeg te houden.
7'
Polen is geduldig in balbezit. De Polen laten de bal achterin rustig van voet tot voet gaan, Portugal kijkt vanaf een afstandje toe.
4'
Lewandowski stond al vier EK-duels droog, maar scoort nu al na twee minuten tegen Portugal. Laten we hopen dat er nog veel doelpunten zullen volgen.
2'
Doelpunt voor Polen, 1:0 door Robert Lewandowski
Het is gelijk raak, Robert Lewandoski scoort zijn eerste treffer op het EK. Rechtsback Cédric Soares gaat opzichtig in de fout. Kamil Grosicki kan er daardoor met de bal vandoor. Grosicki geeft voor vanaf de linkerflank en weet Lewandowski te vinden: 1-0.
1'
We zijn begonnen in Marseille. Polen heeft afgetrapt.
1'

Van harte welkom bij de wedstrijd Polen tegen Portugal. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijddetails kunt u vanaf ongeveer één uur voor aanvang de opstellingen van beide elftallen bekijken.

Polen

Polen heeft tot dusver een degelijk EK achter de rug, maar de ploeg van bondscoach Adam Nawałka heeft één probleem: doelpunten. Na vier wedstrijden heeft de Poolse ploeg slechts drie keer gescoord. Robert Lewandowski, één van de beste spitsen ter wereld, heeft nog helemaal niet gescoord. Polen won desondanks met 1-0 van Noord-Ierland dankzij een doelpunt van Ajacied Arkadiusz Milik. Tegen Duitsland werd er niet gescoord (0-0), terwijl Jakub Błaszczykowski tegen Oekraïne de enige treffer van de wedstrijd voor zijn rekening nam. Błaszczykowski scoorde in de achtste finale tegen Zwitserland ook, maar zag vlak voor tijd Xherdan Shaqiri op fantastische wijze de gelijkmaker produceren. Zwitserland was de bovenliggende partij, maar Polen won na strafschoppen (5-4).

Portugal

Portugal heeft – net als Polen – eigenlijk nog geen sterke indruk kunnen achterlaten. Tijdens de groepsfase werd er drie keer gelijkgespeeld, waardoor Portugal als nummer drie naar de volgende ronde ging. Achtereenvolgend nam Portugal het op tegen IJsland (1-1), Oostenrijk (0-0) en Hongarije (3-3). De laatste wedstrijd was wellicht de meest enerverende wedstrijd van het EK tot dusver. Tijdens de achtste finale had Portugal het moeilijk met Kroatië. Na negentig minuten stond het nog altijd 0-0. De wedstrijd leek naar strafschoppen te gaan, maar in de 117e minuut scoorde Portugal via invaller Ricardo Quaresma uit een messcherpe counter.

Recente ontmoetingen

De laatste keer dat Polen en Portugal elkaar troffen was tijdens een oefeninterland in 2012. Die wedstrijd leverde weinig spektakel op, want het werd destijds 0-0 in Warschau. Op weg naar het EK in 2008 troffen beide landen elkaar in de EK-kwalificatie. Polen won destijds in eigen huis met 2-1 dankzij twee doelpunten van oud-Feyenoorder Ebi Smolarek, Nuno Gomes scoorde het doelpunt voor Portugal.
Het duel in Portugal eindigde in een gelijkspel. Polen kwam via Mariusz Lewandowski op voorsprong, maar Portugal nam vervolgens de leiding via treffers van Maniche en Cristiano Ronaldo. Dankzij een treffer van Jacek Krzynówek hield Polen vlak voor tijd een punt over aan het duel in Lissabon.
De laatste keer dat Portugal van Polen wist te winnen was tijdens het WK in 2002. Het werd een regelrechte afstraffing voor Polen. Pauleta scoorde een hattrick, terwijl ook Rui Costa wist te scoren. Ondanks de ruime overwinning op Polen wist Portugal de groepsfase niet te overleven. De Portugezen eindigen als derde achter Zuid-Korea en de Verenigde Staten.