Einde 2e helft verlenging
120'
Nog een grote mogelijkheid voor Spanje. Navas snelt aan de zijkant de zestien in en legt de bal terug. Maar zowel Martinez als Iniesta weten de bal niet in het doel te schieten.
120'
De laatste minuut is ingegaan. Het lijken dan toch penalty's te gaan worden die deze wedstrijd moeten beslissen.
116'
Een schot van Navas vliegt rakelings voorlangs. Druk nu van de Spanjaarden op het Italiaanse doel. Een doelpunt blijft echter uit.
115'
Xabi schiet op de paal! De Spaanse middenvelder schiet vanaf de rand van het strafschopgebied richting de kruising. Via de vingertoppen van Buffon en de paal blijft de bal uit het doel. Mooie poging van Xavi. De rebound van Martinez vliegt overigens ook niet in het doelman Buffon maar gaat naast.
113'
Was in de eerste helft van de verlenging Spanje duidelijk de bovenliggende partij, de tweede helft van de verlenging gaat tot dusver aardig gelijk op.
109'
Na een goede aanval van Spanje komt de bal op de rand van de zestien terecht bij Mata. Die haalt uit, maar zijn poging vliegt een ruime meter naast.
106'
Spanje en Italië hebben nog een kwartier om het nemen van strafschoppen te voorkomen. Kunnen zij de energie na 105 minuten voetbal in de bloedhitte nog opbrengen om een goal te scoren?
106'
Aanvang 2e helft verlenging
105'
Einde 1ste helft verlenging
105'
Gele kaart voor Piqué (Spanje)
Pique krijgt geel omdat hij in de Italiaanse zestien de bal met zijn hand meeneemt.
104'
De vrije trap van Xavi vliegt een meter over de kruising van het Italiaanse doel.
103'
Een onterechte vrije trap voor Spanje op ongeveer twintig meter van het doel van Buffon. Dit kan een gevaarlijk moment opleveren.
102'
Invaller Martinez, normaal gesproken toch een middenvelder, is overigens op Torres' positie in de spits gaan spelen.
101'
Een vrije trap van Xavi wordt ingekopt door Pique, maar terwijl hij dit doet, staat hij buitenspel.
99'
Heerlijk balletje van Iniesta op Alba. Die moet in een keer uithalen, op zo'n 5 meter van het Italiaanse doel, maar hij schiet rakelings over. Veel druk van Spanje nu op het doel van de Italianen.
97'
Enkele gevaarlijke momenten van Spanje uit corners. Eerst kopt Pique in waarna de bal op de hand van Chiellini belandt die daar overigens weinig aan kon doen. Daarna werken de Italianen de bal weg ten koste van een nieuwe corner. Ook die hoekschop ziet er gevaarlijk uit, maar ook de inzet van Ramos levert de Spanjaarden geen doelpunt op.
95'
Na een weggekopte vrije trap komt de bal terecht bij Pique. Die staat geheel vrij in de zestien meter van Italië, maar hij heeft teveel tijd nodig waarna een verdediger het schot van Pique kan blokken.
94'
Wissel in bij Spanje -> Javi Martínez
94'
Wissel uit bij Spanje -> Fernando Torres
93'
Giaccherini schiet op de paal! Nadat Giovinco een voorzet vanaf de zijkant schampt, komt de bal bij Giaccherini. Die staat aan de zijkant van het strafschopgebied en schiet snoeihard in. Casillas kan alleen maar naar die bal kijken en prijst zich gelukkig dat de bal op de paal belandt.
92'
Uit een afgeslagen corner schiet Navas van grote afstand, een meter of 25-30. Buffon was nog niet geheel in positie na die corner en weet de bal enkel met moeite te pakken.
91'
Italië heeft voor de laatste keer deze wedstrijd gewisseld. Giovinco is in de ploeg gekomen voor Gilardino.
91'
Wissel in bij Italië -> Sebastian Giovinco
91'
Wissel uit bij Italië -> Alberto Gilardino
91'
Aanvang 1ste helft verlenging
90'
Ook de Spanjaarden zijn, in de laatste seconden, nog een keer gevaarlijk. Ramos kopt, maar De Rossi raakt die bal aan en die vliegt naast. De corner wordt door scheidsrechter Webb niet meer gegeven. We gaan verlengen!
90'
Einde tweede helft
90'
Nog een gevaarlijk moment voor het Spaanse doel. Een omhaal van Aquilani mislukt waarna de bal terecht komt bij Gilardino maar die staat buitenspel.
90'
Nog drie minuten extra speeltijd om een verlenging te voorkomen.
90'
Torres kopt de bal bij de tweede paal voor de voeten van Mata. Die probeert uit te halen, maar tijdens zijn poging wordt de bal aangeraakt. Buffon kan daarom rustig pakken.
89'
Er ligt in de slotfase veel ruimte voor beide elftallen. Misschien krijgen we dan toch nog een winnaar in de reguliere speeltijd.
86'
Navas passeert Chiellini op snelheid en schiet op het Italiaanse doel. Zijn poging is niet goed genoeg om Buffon van slag te maken. De keeper pakt de bal daarom eenvoudig.
85'
Grote kans voor Pique! De centrale verdediger krijgt de bal in de zestien op een presenteerblaadje van Navas. Pique schiet vervolgens hopeloos over, daar had hij meer mee moeten doen.
84'
Buffon is net op tijd om Navas van een goede kans af te houden. Attent gereageerd door de Italiaanse aanvoerder.
81'
Beide invallers hebben nog tien minuten om hun stempel op dit duel te drukken. En wellicht nog wel langer als er niet wordt gescoord.
79'
Wissel in bij Italië -> Alberto Aquilani
79'
Wissel uit bij Italië -> Claudio Marchisio
79'
Wissel in bij Spanje -> Mata
79'
Wissel uit bij Spanje -> Pedro
76'
Ook de zesde hoekschop voor Italië deze wedstrijd levert geen doelpunt op. Nog een kwartier en dan gaan we verlengen.
74'
Een gevaarlijk moment van Spanje. Een lange bal van Alba op Pedro biedt de Spaanse aanvaller vrije doortocht. Buffon komt alert zijn doel uit en Pedro schrikt hier zo van dat hij de kans verprutst.
72'
Een gevaarlijke indraaiende vrije trap van Pirlo wordt door Pique tot corner verwerkt. Uit deze corner kopt Chiellini in, maar zijn inzet belandt op het dak van het Spaanse doel.
71'
Na druk van Italië op het Spaanse doel kan Candreva uithalen. Zijn schot wordt echter geblokt.
69'
Marchisio is net het veld weer in en krijgt gelijk een kans aangeboden van Maggio. Pique weet de inzet van Marchisio van dichtbij echter te blokken en voorkomt zo dat Casillas in actie moet komen.
67'
Marchisio blijft geblesseerd op het veld liggen na een duel. Het lijkt er op dat hij gewoon verder kan spelen.
65'
Gele kaart voor Daniele De Rossi (Italië)
De Rossi komt te wild in op Torres en wordt bestraft met een gele kaart.
64'
Nadat Iniesta twee Italianen heeft gepasseerd, kan hij uithalen vanaf de rand van het zestienmetergebied. Hij raakt de bal niet goed en dus vliegt die meters naast.
61'
Aan de lichaamstaal van Del Bosque is te zien dat hij verre van tevreden is. Zijn collega aan Italiaanse zijde, Prandelli, kan een stuk tevredener zijn.
58'
Invaller Navas krijgt de bal op de rand van het strafschopgebied toegespeeld van Torres. Hij haalt uit, maar zijn lage inzet wordt makkelijk gepakt door Buffon.
56'
Ramos kan koppen uit een vrije trap. Maar de verdediger van Spanje staat buitenspel, bovendien is zijn kopbal niet goed.
54'
Ramos claimt een penalty als hij wil koppen uit een hoekschop, maar de 'overtreding' van Chiellini is nooit een strafschop waard.
52'
Gilardino komt een paar centimeter te kort om een voorzet van Candreva met zijn hoofd te raken.
52'
Wissel in bij Spanje -> Jesús Navas
52'
Wissel uit bij Spanje -> David Silva
51'
Het spel van Spanje verloopt niet naar wens volgens Del Bosque. Hij bereidt daarom een wissel voor.
49'
Een een-tweetje tussen Torres en Iniesta levert een kans op voor de Spaanse middenvelder. Iniesta schiet te onbenullig en de bal verdwijnt naast het Italiaanse doel.
47'
Na de wissel aan Italiaanse zijde, is De Rossi centraal achterin gaan spelen en speelt Montolivo op het middenveld naast Pirlo.
46'
Een wijziging in de rust en wel bij de Italianen. Montolivo vervangt Barzagli.
46'
Wissel in bij Italië -> Riccardo Montolivo
46'
Wissel uit bij Italië -> Andrea Barzagli
46'
45'
Na 45 minuten voetballen staat het nog 0-0 bij het duel tussen Spanje en Italië. Het is een aantrekkelijk duel om naar te kijken en dat komt vooral door het spel van de Italianen. Die laten de Spanjaarden de bal rondtikken om er vervolgens bij een balverovering snel en gevaarlijk uit te komen. Dit leverde het Italiaanse elftal enkele goede mogelijkheden op, voornamelijk kopkansen. Mede dankzij Casillas staat het echter nog 0-0. De grootste mogelijkheid voor Italië, een inzet van dichtbij van Maggio, wist de Spaanse doelman knap uit zijn doel te houden. Aan de andere kant zorgde Torres voor het grootste gevaar. Met een knappe actie maakte hij in de Italiaanse zestien ruimte voor een schot. Dit schot vloog vervolgens maar net naast. Laten we hopen dat de tweede helft net zo aantrekkelijk zal zijn als de eerste!
45'
45'
Xavi komt maar net te kort om een voorzet van Iniesta tot doelpunt te promoveren.
43'
Twee schoten van Italië op het doel van Casillas. Het eerste schot van Giaccherini wordt nog geblokt. Daarna komt de bal terecht bij De Rossi die hard uithaalt. Casillas ziet de bal recht op hem afkomen en bokst de bal weg.
41'
Het rondspelen van de Italianen wordt door het publiek begeleid met een olé bij elk Italiaans balcontact. Het Spaanse team is hier duidelijk niet de favoriet.
37'
Aan de andere kant een mooie actie van Torres die bijna een doelpunt oplevert. Hij draait zichzelf knap vrij in de zestien en haalt uit. Zijn poging vliegt maar net langs het doel van Buffon. Goede actie van de Spaanse spits.
36'
Gigantische mogelijkheid voor Italië! Maggio krijgt een vrije kopkans van dichtbij aangeboden na een mooie voorzet vanaf de linkerkant van Giaccherini. Casillas weet de 1-0 voor de Italianen echter te voorkomen. Wat een kans!
33'
Opnieuw een vrije trap op een mooie positie van Pirlo, maar een kans levert het de Italianen dit keer niet op.
30'
Van de spelers die momenteel op het veld staan, zijn er slechts twee die dit toernooi geen minuut hebben gemist: Chiellini en Buffon.
26'
Spanje laat de bal rondgaan en probeert een gaatje te vinden in de Italiaanse defensie. Die defensie staat goed en dus hebben de Spanjaarden nog geen grote mogelijkheid weten te creëren.
23'
Italië speelt aanvallend voetbal en dit zorgt ervoor dat deze wedstrijd tot dusver erg aantrekkelijk is.
19'
Opnieuw een kans voor Italië. Na een goede aanval kan Marchisio inkoppen. Zijn inzet gaat maar net naast. Zo volgen enkele goede kansen voor de Italianen elkaar in hoog tempo op. Vooralsnog weten ze echter nog niet raak te koppen.
19'
Uit een vrije trap van Pirlo kan De Rossi koppen. In vrijstaande positie kopt hij de bal naast. Daar had de Italiaanse middenvelder meer mee moeten doen.
17'
Maggio profiteert bijna van een lange bal die hij precies tussen Alba en Casillas ziet landen. Hij weet de bal te koppen maar de uitgelopen Casillas stopt de bal.
15'
Maggio speelt de bal vanaf de zijkant op spits Gilardino. De bal staat in de zestien van Spanje en weet een schot te produceren. Hij raakt de bal echter niet vol en zijn rollertje gaat naast.
11'
Het publiek in Fortaleza is duidelijk op de hand van Italië. Balbezit van de Italianen wordt luidkeels toegejuicht.
8'
De eerste hoekschop van de wedstrijd is voor Italië. En het levert direct een kans op: Maggio kan koppen maar zijn poging vliegt naast het Spaanse doel.
7'
Het tempo in de eerste minuten ligt erg hoog. Het is Spanje dat het nadrukkelijkst de aanval zoekt.
3'
Giaccherini kan uithalen op de rand van de zestien. Hij raakt de bal helemaal verkeerd en die vliegt dan ook meters naast.
2'
De eerste kans is voor Spanje. Uit de kluts krijgt Pedro de bal iets buiten het strafschopgebied. Hij denkt niet na en haalt onmiddellijk uit, zijn schot vliegt naast het doel van Buffon.
1'
1'
Nadat de volksliederen van Spanje en Italië hebben geklonken, hebben de Spanjaarden afgetrapt. De strijd om een plek in de finale is begonnen!
Goedenavond en welkom bij de wedstrijd tussen de nationale elftallen van Spanje en Italië. Deze halve finale wedstrijd in de Confederations Cup in Brazilië zal starten om 21.00 uur Nederlandse tijd. Het duel wordt gespeeld in het Estádio Castelão te Fortaleza. Scheidsrechter voor deze halve finale is de Engelsman Howard Webb.

Beide selecties herbergen grote namen in het internationale voetbal. Voor de meeste voetballiefhebbers zijn de namen van spelers als Andres Iniesta, Xavi, Sergio Ramos, Mario Balotelli en Andrea Pirlo niet onbekend. Ook hebben beide teams een zeer ervaren doelman die tevens aanvoerder is. Bij Spanje staat Iker Casillas op goal. De 32-jarige doelman van Real Madrid heeft al maar liefst 146 interlands op zijn naam staan. In de groepsfase van de Confederations Cup liet trainer Vincente Del Bosque al zijn keepers in de Spaanse selectie een wedstrijd keepen. Voor deze halve finale echter staat eerste keeper Casillas weer ‘gewoon’ onder de lat. De Italiaanse doelman is de 35-jarige Gianluigi Buffon, in clubverband uitkomend voor Juventus. Ook hij heeft inmiddels een indrukwekkend aantal interlands op zijn naam staan: 131.

Grote afwezige vandaag bij de Italianen is enfant terrible Mario Balotelli. De spits keerde eerder deze week terug naar Italië omdat hij teveel last had van een spierblessure aan zijn dij om het toernooi af te kunnen maken. Voor hem speelt vandaag routinier Alberto Gilardino. Ook verdediger Ignazio Abate keerde deze week terug naar huis als gevolg van een blessure. Middenvelders Riccardo Montolivo en Pirlo hadden voorafgaand aan het duel van vanavond last van lichte blessures. Pirlo start gewoon in de basis, dit geldt niet voor Montolivo. Ook bij Spanje kampten twee spelers deze week met pijntjes: middenvelder Cesc Fabregas en spits Roberto Soldado. Beide spelers zijn niet fit genoeg om vanaf het begin te spelen en starten op de bank. Voor hen spelen Fernando Torres en David Silva.

De laatste keer dat Spanje en Italië elkaar troffen was in de eindstrijd van het EK in Oekraïne en Polen. Destijds eindigde die finale in een 4-0 overwinning voor het Spaanse team. Doelpuntenmakers waren Jordi Alba, Juan Mata, Torres en Silva. Ook vanavond zal het lastig worden voor Italië om favoriet Spanje te verslaan: de ploeg van Del Bosque is al sinds 2010 ongeslagen in officiële wedstrijden. De eerste groepswedstrijd van het WK verloor Spanje toen verassend tegen Zwitserland. Daarna wist Spanje 28 officiële wedstrijden op rij niet meer te verliezen. De Spanjaarden wonnen 24 keer en speelden 4 keer gelijk.

De winnaar van vanavond speelt zondag de finale tegen Brazilië dat gisteren moeizaam met 2-1 won van Uruguay. Pas vlak voor het einde scoorde Paulinho de winnende treffer voor de Brazilianen.