Sparta Rotterdam Vrijdag, 4. December 2015
20:00 uur
FC Volendam
3:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Soufiane Laghmouchi 48. / Schot met links  (Jermano Lo Fo Sang)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Paco van Moorsel 71. / Kopbal  (Finn Stokkers)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Thomas Verhaar 86. / dir. vrije trap
3 : 1 Torinfos in de Ticker Thomas Verhaar 90. / Penalty

90'
Na een teleurstellende eerste helft viel er weinig te klagen over het tweede bedrijf. Volendam kwam al snel op voorsprong door na drie minuten via Soufiane Laghmouchi de 0-1 op het scorebord te zetten. Dit bleef het een lange tijd, maar in de 71ste minuut kwam Volendam langszij via Paco van Moorsel, die met een vakkundige kopbal 1-1 maakte. Het leek daarmee af te stevenen op een remise als eindstand, maar toen stond Thomas Verhaar op. Hij stelde in de rest van de wedstrijd teleur, maar in de slotfase scoorde hij tweemaal. Eerst maakte hij de cruciale 2-1 uit een vrije trap, daarna maakte hij 3-1 uit een penalty. Sparta behoudt door de zege de koppositie in de Jupiler League, terwijl Volendam afglijdt naar een derde plaats.
90'
90'
Oh, oh, oh! Van Drongelen, 16 jaar, staat nog maar koud in het veld en maakt bijna zijn eerste doelpunt van Sparta! Verhulst redt maar net.
90'
Tien minuten geleden nog de schlemiel, nu krijgt hij een publiekswissel. Verhaar verlaat het veld, de 16-jarige Rick van Drongelen maakt zijn debuut.
90'
Wissel in bij Sparta Rotterdam -> Rick van Drongelen
90'
Wissel uit bij Sparta Rotterdam -> Thomas Verhaar
90'
Doelpunt voor Sparta Rotterdam, 3:1 door Thomas Verhaar
Verhaar benut de penalty! Het is beslist op het Kasteel. Zijn tweede van de avond.
90'
Gele kaart voor Henny Schilder (FC Volendam)
Schilder ontvangt een gele kaart omdat hij volgens Eric Braamhaar Stokkers naar beneden werkt in het strafschopgebied. Een penalty volgt.
89'
Het duel stevent af op een zege voor Sparta. En dat lijkt toch de rechtvaardige eindstand. Sparta was grote gedeelten van de wedstrijd beter, terwijl Volendam slechts een bevlieging had aan het begin van de eerste helft.
86'
Doelpunt voor Sparta Rotterdam, 2:1 door Thomas Verhaar
Hij speelt misschien wel de slechtste wedstrijd van het seizoen tot nog toe, maar scoort toch gewoon! De absolute slotfase breekt aan als Verhaar de bal feilloos in het doel krult vanuit een vrije trap. Zo lijken de drie punten toch nog naar de thuiszijde te gaan.
84'
De taken van Vlak zitten erop. Raoul Esseboom vervangt hem, om te helpen bij het behouden van de gelijke stand.
84'
Wissel in bij FC Volendam -> Raoul Esseboom
84'
Wissel uit bij FC Volendam -> Gerry Vlak
82'
Het lijkt Sparta dat echt voor de zege wil gaan in de slotfase. Volendam brengt nog maar heel weinig, terwijl de Rotterdammers de weg richting de aanval vaak proberen te zoeken.
79'
Beide ploegen lijken eerder het gelijkspel vast te willen houden dan de overwinning te claimen. Als we vanavond een driepunter willen zien, moet er snel wat gebeuren.
75'
Met nog een kwartier op de klok staat er nog van alles op het spel. In dit absolute zespuntenduel zou een winnend doelpunt cruciaal zijn.
71'
Doelpunt voor Sparta Rotterdam, 1:1 door Paco van Moorsel
Het is gelijk op het Kasteel! Van Moorsel kopt tactisch uitstekend binnen op een voorzet van Stokkers. Het is weer helemaal open!
67'
Sparta probeert wel, maar het lukt de Rotterdammers niet om erdoorheen te komen.
63'
Ook voor Gyliano van Velzen zit het erop. Hilal Ben Moussa krijgt de mogelijkheid om zich te bewijzen.
63'
Wissel in bij FC Volendam -> Hilal Ben Moussa
63'
Wissel uit bij FC Volendam -> Gyliano van Velzen
59'
Daar komt Sparta akelig dichtbij! Verhulst pareert een poging van Verhaar, waarna e bal doorschiet langs het doel en bijna terechtkomt bij de inlopende Bergkamp. Een corner is wat rest.
59'
Vissers heeft zijn wedstrijd erop zitten. Finn Stokkers neemt de spitspositie over Bergkamp, die verhuist naar de linkerkant.
59'
Wissel in bij Sparta Rotterdam -> Finn Stokkers
59'
Wissel uit bij Sparta Rotterdam -> Melvin Vissers
56'
Ondanks de snelle tegenslag lijkt Sparta weer goed in de wedstrijd te komen. Het is nu zaak om het benodigde doelpunt te maken.
52'
De donderpreek van Robert Molenaar lijkt geholpen te hebben. Volendam is een stuk sterker uit de kleedkamers gekomen. Aan Sparta nu de taak om zich terug in de wedstrijd te vechten.
48'
Doelpunt voor FC Volendam, 0:1 door Soufiane Laghmouchi
Daar is de openingstreffer voor Volendam! Breuer gaat in de fout, waarna Steltenpool de bal doorgeeft op Soufiane Laghmouchi. Hij omspeelt Kortsmit en schiet prima binnen.
47'
Volendam begint fel. De bal wordt in het strafschopgebied voorgezet door Steltenpool, waarna Mertens net niet goed bij de bal komt.
46'
Bert Steltenpool mag het weer proberen namens Volendam. Aan hem de taak om zijn eerste doelpunt sinds 29 september te maken, toen hij een hattrick maakte tegen Almere City. Hij vervangt Jack Tuyp, die niet overtuigde.
46'
Wissel in bij FC Volendam -> Bert Steltenpool
46'
Wissel uit bij FC Volendam -> Jack Tuyp
46'
45'
Dé topper in de Jupiler League brengt vooralsnog niet wat velen ervan verwachtten. Sparta en Volendam balanceren elkaar uit en naast een paar schoten is er maar weinig gebeurd. Het is een schaakspel en de zet die de wedstrijd drastisch verandert moet nog gezet worden. Het is hopen dat dat in de tweede helft gebeurt.
45'
43'
En weer een schotje van Sparta. Vissers krijgt wat ruimte op ruim twintig meter van het doel en probeert het maar eens. Recht in de handen van Verhulst.
42'
Dumfries mag nogmaals aanleggen binnen het strafschopgebied. De rechtsback schiet na een mooie aanval richting doel, maar ziet zijn schot geblokt worden door El Hamdi.
39'
Rechtsback Denzel Dumfries krijgt een grote kans in het strafschopgebied. Hij is niet bij machte om met zijn linker een goed schot te produceren.
36'
Uitstekende actie van Sanusi! Hij omspeelt Dylan Mertens en vuurt vanaf 25 meter richting de verre hoek, maar Verhulst redt goed.
33'
Gele kaart voor Rick Ketting (Sparta Rotterdam)
Rick Ketting komt met een gestrekt been in op El Hamdi en krijgt daarvoor geheel terecht een gele kaart.
32'
Daar komt Volendam dichtbij!
Michel Breuer verspeelt de bal op een cruciale plek, waardoor Gyliano van Velzen mag aanleggen voor de openingstreffer. Hij schiet alleen via doelman Kortsmit op de buitenkant van de paal. Gevaarlijkste moment vooralsnog.
29'
Het stelt vooralsnog bijzonder weinig voor. Sparta en Volendam kunnen het niet brengen.
24'
Goede vrije trap van Rafik el Hamdi! Een harde vrije trap zeilt richting de bovenhoek, maar Roy Kortsmit pakt zelfverzekerd.
22'
Even schrikken voor Volendam. Van Moorsel verlengt een corner tot aan de tweede paal, waar Vissers staat. Hij krijgt zijn hoofd net niet tegen de bal.
19'
Het is vooralsnog een schaakspel tussen de twee ploegen. Daarbij wordt er wel af en toe een schaakstuk per ongeluk omgegooid. Het lijkt wachten tot een van de ploegen het gehele schaakbord omver kiepert.
16'
Och, Verhulst! Hij is veel te langzaam met de bal controleren en wordt onder druk gezet door Bergkamp. De bal komt terecht bij Paco van Moorsel, die aanlegt en over schiet.
14'
Thomas Verhaar ziet Melvin Vissers diep lopen en speelt een scherpe bal, maar laatstgenoemde komt net te laat. De verdediging van Volendam zag er daar niet goed uit.
10'
Volendam neemt onderduims het initiatief in de openingsfase, ondanks het goede begin van Sparta.
7'
De sfeer zit er goed in op het Kasteel, waar de fans klaar zijn voor een driepunter.
2'
Uit die vrije trap komt Sparta nogmaals dichtbij! Ryan Sanusi krult de bal over de muur heen, maar nogmaals is het Verhulst die redt.
2'
Er wordt een overtreding begaan op Roland Bergkamp terwijl hij van twintig meter op doel afvuurt. Hobie Verhulst redt, waardoor Sparta een vrije trap krijgt.
1'
We zijn begonnen op het Kasteel! Sparta en Volendam strijden vanavond negentig minuten met één doel: de koppositie.
1'
De enige wisseling die is doorgevoerd binnen de opstellingen van Sparta Rotterdam en FC Volendam is een noodzakelijke. Bij Sparta mag Loris Brogno wegens een schorsing niet meedoen, zijn vervanger is Melvin Vissers.

De andere 21 zijn hetzelfde als die in de vorige wedstrijden werden opgesteld. Jack Tuyp behoudt zijn veroverde spitspositie bij Volendam, bij Sparta betreedt doelpuntenmachine Thomas Verhaar wederom het veld.

De volledige opstellingen zijn hier te zien.
Er staat vanavond een topper op het programma in de Jupiler League. De nummers één en twee, Sparta Rotterdam en FC Volendam, ontmoeten elkaar. Het is voor beide ploegen een cruciale wedstrijd in aanloop naar een eventuele promotiestrijd. Als de Rotterdammers de uitploeg op ten minste een gelijkspel weten te houden, blijven ze de ranglijst aanvoeren. Wanneer Volendam drie punten pakt op het Kasteel, keert de ploeg als koploper terug naar het vissersdorp. Ik heet Nino Vermeulen en het verslag van deze wedstrijd komt van mijn hand.

Ploegen draaien uitstekend seizoen
Na twee seizoenen ronduit ellende voor Sparta lijkt het nu weer omhoog te klimmen en voor het kampioenschap mee te doen. In 2014 werd de ploeg zestiende. In dat seizoen veroverde Sparta weliswaar wel een verrassende plek voor de promotie-play-offs, echt een tevredenstellende campagne was 2013/14 niet. Vorig seizoen werd het al iets beter met een achtste plek. Nu, in 2015/16, lijkt Sparta een serieuze gooi te gaan doen naar promotie. Onder leiding van Alex Pastoor, die deze week zijn contract verlengde tot 2018, voert de ploeg de ranglijst aan en is nu al vijf wedstrijden op rij ongeslagen. Het laatste duel mag desalniettemin teleurstellend genoemd worden: Jong Ajax kwam toen pas in de blessuretijd langszij om de score gelijk te trekken tot 1-1. Toch is Volendam koploper, met drie punten voorsprong op de nummer twee.

Die nummer twee is de tegenstander van vanavond. Bij FC Volendam was de seizoensstart uitmuntend. Uit de eerste acht wedstrijden won het andere Oranje er zeven, de andere werd gelijkgespeeld. Deze fantastische start kreeg een iets minder vervolg. In de zeven daaropvolgende duels verzamelde Volendam maar acht punten, waardoor het nu genoegen moet nemen met een tweede plek. Topscorer Bert Steltenpool scoorde voor het laatst in de serie van de eerste acht wedstrijden, sindsdien staat hij droog. Het is zoeken naar vorm voor de Volendammers. Een zege vanavond zou ze weer aan kop brengen en een flinke boost geven voor wat komen gaat.

Schorsingen en blessures
Beide ploegen missen een speler die normaal in de basis staat. Sparta moet Loris Brogno missen. Hij pakte in het uitduel met Jong Ajax zijn vijfde gele kaart van het seizoen en moet deze topper aan zich voorbij laten schieten. Bij Volendam missen we Kees Kwakman. Hij is al sinds eind oktober buitenspel met een knieblessure. Voorlopig is het nog niet zeker wanneer hij weer kan aansluiten bij de groep. Verder mist de thuisploeg nog Daniël Breedijk. De twintigjarige verdediger is al sinds het begin van het seizoen geblesseerd.

Eric Braamhaar fluit het duel op het Kasteel. De vorige editie van deze ontmoeting eindigde in 0-5; vanavond is de kans klein dat we een eenzelfde spelbeeld te zien krijgen. De twee opstellingen zijn hier te bekijken.