04.12.2015 21:59

Sparta wint in extremis en blijft koploper

Thomas Verhaar (r.) is een aanvaller, maar hij doet ook zijn verdedigende taken. Hier verdedigt hij Jermano Lo Fo Sang tijdens Sparta Rotterdam - FC Volendam. (04-12-2015)

Sparta Rotterdam blijft de koploper van de Jupiler League. De Rotterdammers leken deze plek te verliezen aan FC Volendam, dat lang op voorsprong stond op het Kasteel. Sparta scoorde echter driemaal en won alsnog, waardoor de koppositie in Rotterdam blijft.

Het was vooraf een veelbelovende pot. Sparta was de koploper met Volendam kort daarachter. De nummers één en twee beleven een uitstekend seizoen in de Jupiler League, waarin het erop lijkt dat deze twee een gooi gaan doen naar promotie. Er werd dan ook veel verwacht van het duel, waarin een overwinning noodzakelijk was voor Volendam om Sparta voorbij te gaan op de ranglijst.

De eerste helft was niet wat men ervan verwachtte. Beide ploegen creëerden een aantal armzalige kansjes, maar het stelde bijzonder weinig voor. Het gevaarlijkste moment kwam van de voet van Gyliano van Velzen, die in de 32ste minuut via doelman Roy Kortsmit de buitenkant van de paal raakte. Toch creëerde Sparta de meeste kleine kansjes. Veel leverde het niet op, waardoor de ruststand 0-0 was.

De tweede helft bood al een stuk meer. Deze was nog maar drie minuten oud toen de uitploeg op voorsprong kwam. Door een fout van Michel Breuer kon Soufiane Laghmouchi Kortsmit omspelen en beheerst binnenschieten. Dit maakte het verhaal voor Sparta een stuk ingewikkelder. Een lange periode in de wedstrijd was het voor de thuisclub vooral proberen, maar echt kansen creëerde de ploeg van Alex Pastoor niet.

Uit het niets kwam Sparta toch langszij. Paco van Moorsel knikte de bal in de 71ste minuut vakkundig de bal achter Hobie Verhulst, waarmee de 1-1 op het scorebord werd gezet. Ook in de slotfase was het Sparta dat het meeste aanviel. Een kwartier lang betaalde dat niet uit, maar in de 86ste minuut wel. Thomas Verhaar, Sparta's topscorer, speelde misschien wel de slechtste wedstrijd van het seizoen, maar zorgde toch voor de 2-1. Hij krulde feilloos een vrije trap binnen. In de blessuretijd maakte hij zelfs de 3-1 uit een penalty, waarmee de wedstrijd op slot werd gegooid.

Het leek lang een bedroevende avond te worden voor Sparta, maar in de laatste twintig minuten draaiden de Spartanen het volledig om. Door de 3-1 zege behoudt Sparta de koppositie in de Jupiler League en breidt de voorsprong op de nummer twee uit tot vijf punten. Die nummer twee is nu VVV-Venlo, aangezien Volendam door de nederlaag zakt naar een derde plek. Met een overwinning had het andere Oranje bovenaan gestaan in de Eerste divisie, dus in de spelersbus zal er gedurende de terugreis menig zuur gezicht te zien zijn.

Door: Nino Vermeulen