1 : 0 Torinfos in de Ticker Roy Beerens 3. / Schot met rechts  (Nick Viergever)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Youness Mokhtar 39. / Schot met rechts
1 : 2 Torinfos in de Ticker Youness Mokhtar 90. / Kopbal  (Roberto Rosales)

90'
Een wedstrijd die eigenlijk geen winnaar verdiende, krijgt in de allerlaatste minuut toch nog een winnaar. In een open tweede helft had Twente het beste van het spel en was ook de gevaarlijkste ploeg. De wedstrijd leek af te stevenen op een remise, maar in de allerlaatste minuut zag de AZ-defensie Mokhtar over het hoofd en de linksbuiten kon vogeltje vrij de 1-2 en dus de winst binnenkoppen.
90'
90'
Jawel! Er komt een winnaar. Rosales komt mee op over de rechterkant van het veld en gaat de combinatie aan met Tadic. Laatstgenoemde geeft de bal terug aan de rechtsback en Rosales ziet Mokhtar helemaal vrij staan. De linksbuiten wordt door niemand gehinderd en kopt de bal tegen de touwen: 1-2 voor Twente!
90'
Doelpunt voor FC Twente, 1:2 door Youness Mokhtar
90'
De blessuretijd bedraagt drie minuten? Komt er nog een winnaar?
90'
Gutierrez haalt maar eens uit vanaf 25 meter. Zijn harde schot levert Esteban nog de nodige moeite op, maar kan in twee instanties de bal vangen.
89'
Gele kaart voor Jesús Corona (FC Twente)
Corono vloert Henriksen en voorkomt daarmee dat AZ snel kan uitbreken.
87'
Daar was Corona met een momentje. De lichtvoetige Mexicaan krijgt de ruimte om te schieten en doet ook. Zijn schot met links vanaf de rechterkant van het veld gaat maar net voorbij de goal.
86'
Op de schoten op de lat van Twente na, zijn beide ploegen niet echt gevaarlijk worden. Maar dat wilt niet zeg dat het saai is. AZ en Twente geven alles en het is een lekkere open wedstrijd.
82'
De wedstrijd wordt boeiender en boeiender. Beide teams willen vol voor de winst gaan.
79'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Denni Avdić
79'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Aron Jóhannsson
78'
Wissel in bij FC Twente -> Dico Koppers
78'
Wissel uit bij FC Twente -> Robbert Schilder
77'
Dusan Tadic krijgt de ruimte op te stomen en doet dat ook. Zijn schot met buitenkant linkerwreef zeilt net voorbij de paal.
75'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Steven Berghuis
75'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Jóhann Guðmundsson
74'
Twente raakt twee keer de lat in vijf seconden tijd! Jesus Corona omspeelt Viergever met een goede individuele actie. Mokhtar staat vrij rond het vijfmeter gebied, maar poeiert op de lat. In de rebound schiet Ebecilio (via Wuytens) ook op de lat, waarna AZ kan uitverdedigen.
73'
De hoekschop van Gudmundsson kan echter niet voor gevaar zorgen.
72'
Mattias Johannsson stormt op aan de rechterkant van het veld. Zijn voorzet wordt door Bjelland tot hoekschop verwerkt.
69'
Wissel in bij FC Twente -> Jesús Corona
69'
Wissel uit bij FC Twente -> Shadrach Eghan
68'
Eghan grijpt naar zijn hamstring en maakt het gebaar dat hij gewisseld wilt worden. Jesus Corona maakt zich op om in te vallen.
66'
Het spel golft lekker op en neer, maar zowel AZ als Twente kunnen niet cht gevaarlijk worden.
62'
Eigenlijk is de corner en ook het schot uit de afgeslagen hoekschop van Gudmundsson is niet goed. Johannsson maakt er met zijn borst nog het van en zet Marsman op het verkeerde been. Zijn inzet gaat alleen een metertje naast.
62'
Nick Viergever probeert vanaf links een bal voor te zetten. De voorzet wordt echter geblokt door Rosales en AZ krijgt een hoekschop.
57'
Uit de aansluitende corner kan Twente niet gevaarlijk worden en de AZ-defensie kan eenvoudig uitverdedigen.
56'
Wuytens is attent na een voorzet van Tadic. De Serviër geeft vanaf links een bal hard voor. Wuytens blijft rustig en schiet de bal over zijn achterlijn, voordat Mokhtar gevaarlijk kan worden.
55'
Eghan probeert Roy Beerens te imiteren, maar zijn volley ontbeert snelheid en hoogte. Esteban kan de bal eenvoudig vangen.
53'
De tweede helft heeft vooralsnog wat moeite om op op gang te komen. De teams lijken wat minder fel dan het einde van het eerste bedrijf.
51'
Gele kaart voor Roberto Rosales (FC Twente)
Roy Beerens snelt voorbij Rosales en de Chileen corrigeert dat door hem onderuit te halen. Een gele kaart is zijn deel.
46'
De tweede helft is begonnen. Beide teams komen ongewijzigd uit de kleedkamer.
46'
46'
Een enerverende wordt afgesloten met een 1-1 stand. AZ schoot uit de startblokken door een schitterende treffer van Roy Beerens. Daarna bleef AZ de gevaarlijkste ploeg, maar het was Twente dat vlak voor rust op gelijke hoogte kwam. Een schot van Eghan werd slecht verwerkt door Esteban en Mokhtar was er als de kippen bij om de gelijkmaker tegen de touwen te schieten.
45'
43'
Esteban ziet er weer niet goed uit. Op een voorzet van Tadic bokst hij de bal zo in de voeten van Eghan. De Ghanees kan echter niet op doel schieten waardoor het vooralsnog gelijk blijft.
39'
Doelpunt voor FC Twente, 1:1 door Youness Mokhtar
Oh, oh Esteban. De doelman van AZ grabbelt op een houdbaar schot van Eghan. Youness Mokhtar is er als de kippen bij om in de rebound toe te slaan. De vervanger van Quincy Promes maakt hiermee zijn eerste doelpunt voor Twente.
35'
Gele kaart voor Jan Wuytens (AZ Alkmaar)
Ebecilio snelt langs Wuytens, maar de Belg trekt de middenvelder onderuit en ontvangt daarvoor een prent.
33'
Beerens wordt weggestuurd door Gudmundsson, maar Beerens heeft te veel handelingen nodig om gevaarlijk door te stomen richting Marsman. Zijn schot met links mist naast kracht ook precisie en gaat uit.
28'
Marsman houdt Twente op de been! Rechtspoot Beerens komt vanaf links naar binnen en vuurt af op het Twentse doel. Marsman tikt de bal uit het doel en over de achterlijn.
27'
AZ begint langzaam het initiatief in de wedstrijd te nemen. De 2-0 hangt eerder in de lucht dan de gelijkmaker.
24'
Doelpunt AZ! Nee, wacht, is afgekeurd . Aron Johannsson rondt een goede voorzet van Viergever af, maar op het moment van spelen stond hij buitenspel. Doelpunt terecht afgekeurd.
23'
Daar stond het bijna 2-0! Ortiz besluit van een meter of 25 uit te halen, maar zijn schot wordt van richting veranderd en door die curve caramboleert de bal bijna in het duel. De deklat biedt redding voor Twente, maar moet wel een hoekschop toestaan.
19'
Gele kaart voor Robbert Schilder (FC Twente)
AZ kan de corner eenvoudig uitverdedigen en dreigt zelfs gevaarlijk te counteren. Schilder voorkomt dat met een harde tackle en een hoog geheven been. De linksback krijgt de eerste gele kaart van de wedstrijd.
18'
Eerste momentje voor FC Twente. Na een rommelige situatie in het AZ-strafschopgebied krijgt Felipe Gutierez de bal in zijn bezit. Hij omspeelt Esteban, maar de Costa Ricaanse keeper blijft goed op de been, waardoor hij Gutierez naar een buiten dringt. De Chileen schiet vervolgens tegen Estenban op en houdt daar een corner aan over.
16'
Viergever lijkt gewoon verder te kunnen. Hij loopt weer als een kievit.
13'
Nick Viergever blesseert zichzelf na een tackle op Tadic. De AZ-aanvoerder trekkebeent, maar het speelt vooralsnog verder. Wel loopt Ridgeciano Haps warm als voorzorgsmaatregel.
12'
Aron Johannsson lijkt één-op-één met Marsman te komen, maar Pieter Vink fluit voor een overtreding. De Amerikaan duwde Bjelland met zijn arm ondersteboven.
10'
Op de schitterende treffer na in de 3e minuut van Beerens, is er tot nu toe niet veel te genieten. Het spel is in evenwicht.
7'
Vandaag zijn er twee jubileums te vieren. Zowel Johann Berg Gudmundsson (AZ) als Roberto Rosales (Twente) spelen hun 100e wedstrijd voor hun club.
3'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Roy Beerens
Mag ik zag zeggen dat dit een schitterend doelpunt is? Ja, dat mag ik! Een fantastische treffer van Roy Beerens breekt direct de wedstrijd open. Nick Viergever geeft een voorzet vanaf links op Beerens. De rechtsbuiten neemt de bal aan op de borst en zonder dat deze de grond raakt haalt hij in een keer uit. Zijn schot belandt met een mooi boogje over Marsman en in het doel. AZ leidt al vroeg in de wedstrijd!
1'
En de balt rolt in Alkmaar! De 35e AZ-Twente is begonnen.
1'
Beide teams staan op het veld, maar ook in Alkmaar wordt er begonnen met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de donderdag overleden Nelson Mandela.
Aan- of afhaken voor AZ en Twente

Goedenavond iedereen! Ik ben Jesper Davelaar en ik verzorg vanavond het commentaar bij AZ-FC Twente.

Zespunten wedstrijd

AZ en FC Twente treffen elkaar in Alkmaar voor een zespunten wedstrijd. Een term die normaal gesproken gereserveerd is voor wedstrijden in de kelder van de competitie, maar dat label mag toch ook op dit duel worden geplakt. AZ staat zesde met drie punten achterstand op de nummer drie FC Twente. Winst voor AZ voor betekent dat het zich voorlopig handhaaft in de subtop en mocht Twente winnen slaat de ploeg uit Enschede direct een gat van zes punten met de Alkmaarders en verliest bovendien koploper Vitesse en runner-up Ajax niet uit het oog. Voor beide ploegen is het dus belangrijk om een goed resultaat te halen.

Productieve teams

In het AFAS Stadion treffen twee teams elkaar waarvan hun aanvallers de afgelopen weken flink op stoom zijn. AZ heeft in de afgelopen zes wedstrijden minstens twee keer gescoord. In die periode was het Aron Johansson die het vaakst trefzeker was, hij maakte vijf doelpunten. FC Twente is de meest productieve ploeg van alle teams in de Eredivisie. 35 keer schoten de Twentenaren met scherp. Clubtopscorers zijn Luc Castaignos en , de tegen AZ afwezig, Quincy Promes. Ook opvallend is het aantal tegentreffers van de ploeg van trainer Michel Jansen. Vijftien keer kreeg Twente een tegentreffer en heeft daarmee de minst gepasseerde verdediging samen Ajax en –verrassend genoeg- PEC Zwolle.

Onderlinge geschiedenis

In Alkmaar troffen AZ en Twente elkaar 34 keer eerder. Vijftien keer won de thuisploeg en de bezoeker triomfeerden tien keer. Vorig jaar eindigde de wedstrijd in 0-3. Na de rust zorgde Nacer Chadli, Luc Castaignos en weer Nacer Chadli voor de doelpunten. De laatste keer dat AZ thuis van FC Twente won was op 27 februari 2011. Theo Janssen zorgde met een eigen doelpunt voor de openingstreffer voor AZ. Luuk de Jong dacht in de 89e minuut een punt te redden voor Twente door een laat doelpunt te maken, maar in de extra tijd zorgde Erik Falkenburg voor de winnende treffer.

Absenties

Zowel bij AZ als Twente ontbreken de nodige spelers. Bij de thuisploeg zit Nemanja Gudelj zijn tweede wedstrijd schorsing uit na zijn rode kaart tegen Roda JC. Ook zijn Dirk Marcellis en Viktor Elm geblesseerd en zitten daarom niet bij de wedstrijdselectie. FC Twente moet het doen zonder de eerder genoemde Promes, maar ook Wout Brama en de keepers Sonny Stevens en Sander Boschker zijn nog altijd niet beschikbaar.

De wedstrijd staat onder leiding van Pieter Vink. Ik wens jullie veel plezier toe.,