RKC Waalwijk Zaterdag, 7. December 2013
19:45 uur
SC Cambuur
2:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Robert Braber 16. / Schot met rechts  (Kenny Van Hoevelen)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Michiel Hemmen 33. / Kopbal  (Marcel Ritzmaier)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Michiel Hemmen 37. / Schot met rechts  (Wout Droste)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Sander Duits 53. / Penalty

90'
Na negentig minuten voetbal gaan beide teams met een punt naar huis en daar schieten ze allebei niet zoveel mee op. Na zeventien minuten werd de score geopend door Robert Braber, die namens RKC de 1-0 maakte. Na een halfuur spelen kwam spits Michiel Hemmen van Cambuur op stoom en maakte twee treffers, zodat de rust werd bereikt met een 2-1 voorsprong voor Cambuur. Sander Duits schoot in de tweede helft nog een penalty raak, waardoor de eindstand op 2-2 belandde.
90'
90'
Aurélien Joachim of Sander Duits. Beide spelers van RKC achter de bal voor de laatste kans op een doelpunt in dit duel. Het wordt de Luxemburger Joachim, maar hij schiet de bal tegen zijn medespeler op die in de muur stond en daardoor gaat de kans voorbij. Scheidsrechter Braamhaar fluit af en beide teams gaan met een punt naar huis.
90'
Gele kaart voor Lucas Bijker (SC Cambuur)
Rémy Amieux leek op het doel van doelman Nienhuis af te stormen, maar werd op de rand van de zestien neergehaald door verdediger Lucas Bijker. Daardoor komt de counter van RKC tot een halt en krijgt Bijker een gele kaart. Staat nog een vrije trap voor RKC.
89'
Cambuur zet alles op alles in de laatste minuten om de 3-2 te forceren, maar ze hebben het zwaar in Waalwijk. Met tien man kan RKC niet veel meer dan tegenhouden en hopen dat het 2-2 blijft. Drie minuten worden erbij geteld door de arbitrage van vanavond. Nog drie spannende minuten dus voor het RKC-publiek.
86'
RKC wordt nu op de eigen helft gedrukt door Cambuur, dat volledig van de man meer situatie gebruik wil maken. Alle veldspelers bevinden zich nu op de helft van de bezoekende ploeg. De bal komt in het zestienmetergebied, maar Hemmen maakt een overtreding en RKC krijgt de vrije trap. Doelman Arjan van Dijk neemt zijn tijd met de uittrap.
83'
Geel-rode kaart voor Damiano Schet (RKC Waalwijk)
Een domme tweede gele kaart voor Schet. Nadat hij eerder El Makrini naar de grond werkte bij het doelpunt van Duits, daar steekt hij nu zijn been uit rond de middenlijn, om zijn tegenstander te tackelen. Braamhaar vindt het genoeg voor een tweede gele kaart en dus rood. Schet mag vertrekken, met nog zeven minuten officiële speeltijd.
81'
Zojuist een grote kans voor RKC en nu zijn de bezoekers dichtbij een doelpunt. Het is de Oostenrijkse huurling van PSV, Marcel Ritzmaier, die het maar eens probeert van twintig meter. Een prima schot met zijn linker en doelman Arjan van Dijk kan de bal maar net naast het doel tikken met zijn linkerhandschoen.
78'
Grote kans voor de thuisploeg! Mitch Apau zet de turbo aan op de rechterflank en rent zijn tegenstander eruit. Zijn voorzet bereikt spits Jean-David Beauguel, die de bal meteen klaar legt voor Schet. De buitenspeler legt de bal klaar voor zijn linkerbeen en schiet! Nienhuis ziet de bal laat komen en kan er nog net een redding uitgooien, om de voorsprong voor RKC te voorkomen.
75'
Met nog een kwartier te gaan is de spanning nog volop aanwezig bij de duizenden toeschouwers in Waalwijk vanavond. Met een gelijkspel schieten beide teams niet veel op, dus zal er nog wat moeten gebeuren op het veld. Cambuur kan nog wisselen, RKC is door al zijn wissels heen.
72'
Veel schoten lost Cambuur niet in de tweede helft op het doel van RKC, maar na bijna een halfuur voetballen komt de ploeg dan toch tot een paar kansen. Eerst een schot van Lukoki, die geblokt wordt door verdediger Gouano. Meteen daarna volgt een schot van Bart van Brakel, maar die gaat hopeloos naast het doel van Arjan van Dijk.
70'
Wissel in bij SC Cambuur -> Paco van Moorsel
70'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Erik Bakker
68'
Waar RKC na de gelijkmaker leek te gaan domineren, is het nu Cambuur dat het meeste balbezit heeft en het meeste gevaar creëert. Vooral via de rechterflank, waar Lukoki staat, wordt de aanval opgezet. De voorzet van Lukoki is prima, maar Hemmen staat niet scherp en zo kan Prince Désir Gouano de bal wegkoppen.
65'
Statistieken uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst, maar misschien mogen de supporters van RKC zich wel opmaken voor nog een doelpunt deze avond. Cambuur heeft namelijk in zijn laatste drie uitduels telkens drie doelpunten moeten incasseren. Zowel tegen AZ (3-1), ADO Den Haag (3-0), als tegen Vitesse (3-0) moet de doelman drie keer vissen.
62'
Als je een leger nodig hebt, moet je in Friesland bij Cambuur Leeuwarden op bezoek gaan, want trainer Lodeweges heeft de verdedigingslinie nu prima op orde. De vier verdedigers en drie middenvelders op de eigen helft staan kort op elkaar en zorgen ervoor dat RKC enorm veel moeite heeft om een aanval op te zetten. Doelman Nienhuis heeft dus even een rustige periode.
59'
De spelers van RKC hebben veel werk verzet om de 2-2 tot stand te krijgen, maar zullen ook het komende halfuur nog in de hoogste versnelling moeten spelen. Erwin Koeman heeft namelijk al drie keer moeten wisselen en moet het dus met de huidige elf veldspelers doen.
56'
RKC heeft de smaak te pakken en blijft druk houden op de verdediging van Cambuur. De bezoekers lijken ietwat geshockt van de tegentreffer en moeten nu zorgen dat ze niet nog meer schade oplopen. Lodeweges moet een plan verzinnen om zijn ploeg op de rails te krijgen.
54'
Gele kaart voor Wout Droste (SC Cambuur)
Naast Schet krijgt ook Wout Droste een gele kaart voor het opstootje dat ontstond in het doelgebied van Cambuur. Schet wilde de bal snel pakken, El Makrini voorkwam dat en Droste duwde Schet weg. Voor die duw geeft Braamhaar nu een gele kaart.
53'
Gele kaart voor Mohamed El Makrini (SC Cambuur)
53'
Gele kaart voor Damiano Schet (RKC Waalwijk)
Schet wil de bal uit het doel halen, maar wordt daarbij gehinderd door El Makrini die tijd wil rekken. Braamhaar vindt dat Schet daarbij te ver is gegaan en toont hem de gele kaart.
53'
Doelpunt voor RKC Waalwijk, 2:2 door Sander Duits
Aanvoerder Sander Duits mag aanleggen voor de 2-2 voor RKC en benut de strafschop zoals hij dat al zo vaak deed. Met een schijnbeweging laat hij Nienhuis in de rechterhoek duiken, waar hij zelf de bal in de linkerhoek laat verdwijnen: RKC op gelijke hoogte met nog ruim een halfuur te spelen.
52'
Strafschop voor RKC! Een prima aanval over de rechterkant van RKC met de voorzet van Damiano Schet, die de bal keurig in de voeten van Robert Braber legt. De middenvelder schiet vervolgens tegen de arm van Cambuur-speler El Makrini op, waarop Braamhaar een strafschop aan RKC toekent.
49'
De eerste minuten van de tweede helft zijn rommelig van beide partijen. Keurig positiespel is normaal ook geen beschrijving van RKC of Cambuur, maar vanavond is het iets minder verzorgd dan normaal. Lange ballen vliegen over het veld, de teams wisselen om de minuut van balbezit en trainers kijken hopeloos toe. Het is te hopen voor de toeschouwers dat het spel wat beter wordt in het verdere verloop van de tweede helft.
46'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Arjan van Dijk
46'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Jan Šeda
46'
Het publiek heeft de stoeltjes weer gevonden, iedereen zit er weer klaar voor en beide teams staan weer op het veld. Braamhaar heeft zojuist gefloten voor het begin van de tweede helft tussen RKC en Cambuur Leeuwarden. De thuisploeg kijkt tegen een achterstand aan en het is afwachten of de toespraak van Erwin Koeman in de rust geholpen heeft.
46'
45'
Het is rust bij RKC-Cambuur bij een stand van 1-2. De Friezen op voorsprong door een opleving van Michiel Hemmen na een half uur spelen. Eerst kopt de spits uit een hoekschop raak en drie minuten later verschalkt hij doelman Šeda met een geplaatst schot. De score werd na een kwartier echter geopend door Robert Braber van RKC. 1-2 na 45 minuten voetbal en nog genoeg spanning over voor de tweede helft.
45'
45'
Twee minuten extra speeltijd worden bijgeteld door scheidsrechter Eric Braamhaar en dat betekent dat Cambuur nog een hoekschop kan nemen. Ritzmaier opnieuw achter de bal, maar ditmaal is het een slechte hoekschop en kan hij makkelijk weggewerkt worden door de verdediging van RKC.
44'
Jean-David Beauguel lijkt nu een soort Pellè-rol te vervullen in de spits bij RKC. Als je dat donkere haar en de Italiaanse uitstraling wegdenkt, zie je een fysiek sterke spits die een bal opvangt en naar links of naar rechts verplaatst. Doelpunten vallen er nog niet door het spel van Beauguel, maar misschien kan dit een geheim wapen voor de ploeg van Koeman worden.
41'
Cambuur neemt de tactiek van RKC over bij voorsprong: balbezit koesteren, geen gekke dingen doen en het tempo laag houden. Niet leuk voor het publiek, maar wel een methode om de rust met een 2-1 voorsprong te halen. Nog vier minuten voor de ploeg van trainer Dwight Lodeweges.
38'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Imad Najah
37'
Doelpunt voor SC Cambuur, 1:2 door Michiel Hemmen
Cambuur profiteert optimaal van het overtal op het veld en scoort voor de tweede keer binnen vijf minuten. Opnieuw is het Michiel Hemmen en de bal komt opnieuw vanaf de rechterkant. Verdediger Wout Droste is mee opgekomen en geeft een prima voorzet in het zestienmetergebied. Mitch Apau van RKC lijkt die bal te kunnen wegwerken, maar mist de bal volledig. Daardoor kan Hemmen aannemen en de bal achter doelman Jan Šeda plaatsen: 2-1 voor de bezoekers.
35'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Evander Sno
35'
Castelen verliet tien minuten geleden het veld met een blessure en nu is Evander Sno erbij gaan zitten. Als Sno op het veld gaat zitten, gaan de gedachten meteen terug naar een aantal jaar geleden toen de grote middenvelder hartproblemen had. Nu gaat het om zijn been, maar het is ernstig genoeg om een wissel aan te vragen. Sno moet ervan af en RKC speelt even met tien man.
33'
Doelpunt voor SC Cambuur, 1:1 door Michiel Hemmen
De gelijkmaker voor Cambuur Leeuwarden en het is de spits Michiel Hemmen die het doelpunt maakt. De hoekschop vanaf de rechterkant wordt getrapt door linkspoot Marcel Ritzmaier. De Oostenrijker swingt de bal met een mooie curve bij de eerste paal, waar Hemmen de bal prima binnenknikt. Het staat gelijk in het Mandemakers Stadion: 1-1.
31'
Cambuur vindt het dit seizoen lastig om in uitduels het net te vinden. De ploeg van Dwight Lodeweges wacht nog altijd op de eerste uitzege en heeft pas twee doelpunten gemaakt buiten het eigen stadion.
28'
Daar is Beauguel bijna met een doelpunt! Hij staat in de spits geposteerd en heeft Joachim naar de linkerkant verdreven. Schet komt nu vanaf rechts en geeft een steekpass op de Franse spits. Gelukkig voor Cambuur is doelman Nienhuis snel zijn doel uit om de bal te klemmen.
25'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Jean-David Beauguel
25'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Romeo Castelen
25'
RKC is nu in de periode aanbeland van het consolideren. De bal rond spelen, het balbezit heilig verklaren en de tegenstander maar laten komen. Nu gaat de bal over de zijlijn, omdat Romeo Castelen er toch bij gaat zitten. Hij heeft teveel last van die actie in de eerste minuten van de wedstrijd en moet nu geblesseerd het veld verlaten. Zijn vervanger is de Franse spits Jean-David Beauguel.
22'
RKC met een gevaarlijke kans en nu is het Schet aan de linkerkant van het veld die voor het gevaar zorgt. Hij brengt de bal laag in met zijn rechterbeen, in de richting van Joachim. De Luxemburger staat niet bekend om het bedenken van creatieve oplossingen, maar probeerde in dit geval achter het standbeen de bal op doel te krijgen. Dat lukte aardig, maar Leeuwin stond op de goede plek en ramde de bal weg.
19'
Cambuur Leeuwarden is hier niet gekomen om zomaar weggezet te worden door de thuisploeg en gaat meteen in de aanval na de tegentreffer. Hemmen wordt gezocht, maar de spits wordt niet gevonden door het middenveld van de Friezen.
16'
Doelpunt voor RKC Waalwijk, 1:0 door Robert Braber
De thuisploeg komt op voorsprong en dat gebeurt door het doelpunt van middenvelder Robert Braber. Een prima steekballetje van Kenny Van Hoevelen lanceert de middenvelder van RKC. Verdediger Leeuwin stapt net te laat voor buitenspel en Braber kan zo Nienhuis verschalken: 1-0 voor RKC.
15'
Cambuur komt steeds dichter bij het doel van RKC Waalwijk. Eerst was Hemmen dichtbij een treffer en nu schiet Bart van Brakel de bal net langs het doel van keeper Jan Šeda.
12'
Het kan een leuk avondje voor de thuissupporters worden, als je de statistieken erbij pakt. In elk thuisduel van de ploeg uit Waalwijk kwam het team van Erwin Koeman tot scoren: zeven thuiswedstrijden, twaalf doelpunten.
9'
RKC is de afgelopen jaren een stabiel elftal gebleken en dat komt mede door het grote aantal spelers dat al lang bij de club zit. Één daarvan is aanvoerder Sander Duits. De middenvelder verlengde deze week zijn contract tot de zomer van 2016. Daarmee hoopt de club ook een gebaar naar andere spelers te maken, om ook hun contract te verlengen.
6'
Trainer Erwin Koeman mag hopen dat zijn buitenspeler Romeo Castelen fit blijft in dit duel. Castelen probeerde net een hakje aan de rechterkant van het veld, maar gleed daarbij uit. Hij voelde even aan zijn hamstring, maar kan de wedstrijd wel gewoon hervatten. Koeman kan voor nu nog opgelucht ademhalen.
3'
Ook het thuispubliek heeft alvast een aanval kunnen meemaken op deze avond. De Luxemburger Aurélien Joachim is de man die de doelpunten moet gaan maken en na drie minuten voetbal was hij er dichtbij. Zijn schot vanaf de rechterkant wordt echter gepareerd door doelman Nienhuis.
1'
We zijn onderweg in het Mandemakers Stadion bij het duel tussen RKC en Cambuur. De bezoekende ploeg kiest neemt meteen het initiatief door Ritzmaier te zoeken op de linkerflank. Geassisteerd door Van Brakel komt de Oostenrijker tot een voorzet, die over iedereen heen zeilt.
1'
Goedenavond dames en heren en welkom in het Mandemakers Stadion in Waalwijk bij het duel in speelronde 16. De wedstrijd tussen RKC Waalwijk en Cambuur Leeuwarden gaat om 19:45 uur van start onder leiding van scheidsrechter Eric Braamhaar.

Voor RKC is dit duel een prima gelegenheid om de punten bij elkaar te schrapen. De ploeg van trainer Erwin Koeman staat namelijk op de voorlaatste positie, met maar één puntje voorsprong op hekkensluiter NEC. Cambuur staat op de veertiende positie, met twee punten meer dan de ploeg uit Waalwijk. RKC kan dus over Cambuur heen gaan bij winst vanavond.

RKC mist nog steeds Dennis Rommedahl en Mart Lieder. De Deense Rommedahl is nog niet fit genoeg en Lieder heeft last van de knie. De selectie van Cambuur is volledig intact en dus kan trainer Dwight Lodeweges op volle oorlogsterkte aantreden in Waalwijk.