19:45 uur
Roda JC Kerkrade
2:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Mattias Johansson 25. / Schot met links
1 : 1 Torinfos in de Ticker Wiljan Pluim 29. / Schot met rechts  (Krisztián Németh)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Aron Jóhannsson 39. / Schot met rechts  (Celso Ortíz)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Vasil Shkurtaj 90. / Schot met rechts  (Frank Demouge)

90'
Na 90 minuten voetbal in Alkmaar staat er een 2-2 op het scorebord. Roda JC speelde ruim 70 minuten met twee man meer na rode kaarten voor Gudelj en Viergever. Toch kwam de ploeg twee keer op achterstand. AZ verdedigde sterk en counterde prima. Twee counters leverden in de eerste helft doelpunten op voor de thuisploeg. Tussendoor maakten de Limburgers de 2-1. Na rust was het spelbeeld hetzelfde: de bezoekers vielen aan en AZ counterde gevaarlijk. Roda creëerde enkele goede kansen, maar wist tot in de laatste minuut van de reguliere speeltijd de gelijkmaker niet te maken. In de 90e minuut bepaalde invaller Shkurtaj de eindstand op 2-2.
90'
90'
Een afstandsschot van Dijkhuizen dat over vliegt, is het laatste voetbalmoment hier vanavond in Alkmaar.
90'
Geel-rode kaart voor Bart Biemans (Roda JC Kerkrade)
Biemans krijgt zijn tweede gele kaart na opnieuw een overtreding op de goed spelende Beerens. Zo is het elf tegen tien in de blessuretijd die rest.
90'
Doelpunt voor Roda JC Kerkrade, 2:2 door Vasil Shkurtaj
Toch is daar nog de gelijkmaker voor Roda JC! Demouge gebruikt sterk zijn lichaam en legt de bal klaar voor invaller Shkurtaj. Van binnen de zestien schiet hij de bal met binnenkant voet achter Esteban.
88'
De bezoekers blijven maar kansen missen. Nu is het Demouge die na mistasten van Esteban een goede voorzet van Fledderus rakelings naast kopt. Als Roda zulke kansen blijft missen, wint het nooit.
87'
De laatste ploeg die met negen man een overwinning in de Eredivisie wist te behalen was Feyenoord in 2003.
85'
Gele kaart voor Bart Biemans (Roda JC Kerkrade)
Biemans krijgt geel nadat hij Beerens onderuit duwt/trekt.
85'
Na goed voorbereidend werk van Demouge kan Kali uithalen vanaf randje zestien. Hij schiet echter ruim naast.
83'
Bonevacia raakt de buitenkant van de paal! Een schot van Bonevacia vanaf de rand van het strafschopgebied ketst naast via de buitenkant van de paal. Daar kon Esteban alleen maar naar kijken, gelukkig voor hem en AZ helpt de paal een handje.
81'
Brood is uitgewisseld en dus zijn het de elf die nu op het veld staan die voor Roda nog een of meer punten uit Alkmaar mee moeten nemen.
80'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Vasil Shkurtaj
80'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Krisztián Németh
79'
Demouge gaat naar de grond in het strafschopgebied en wil een strafschop maar Wiedemeijer geeft er geen.
77'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Markus Henriksen
77'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Aron Jóhannsson
75'
Een schot van Fledderus vanaf iets meer dan twintig meter vliegt maar net langs de paal. Goede poging van de aanvoerder van Roda.
72'
Opnieuw mist Roda een grote kans! Fledderus zet vanaf links laag voor en Höcher schiet van dichtbij in. Met zijn benen weet Esteban Höcher van scoren af te houden. De speler van Roda JC kan het nauwelijks geloven dat dit geen doelpunt is.
68'
Een vrije trap van zo'n 25 meter afstand wordt door Guðmundsson over de kruising gekruld. Van zulke mogelijkheden moet de thuisploeg het natuurlijk hebben nu het met slechts negen man speelt.
64'
Weer mist Németh een grote kans maar hij staat buitenspel. Toch is het opvallend dat hij wederom de bal na een grote mogelijkheid niet tussen de palen weet te krijgen.
62'
Het spelbeeld is in het eerste kwartier na rust hetzelfde als voor rust. Roda JC maakt het spel maar creëert weinig kansen en AZ verdedigd en loert op de counter.
61'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Viktor Elm
61'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Maarten Martens
57'
Kali komt net tekort om een bal die door Demouge werd verlengt, richting het doel te schieten. De druk van de Limburgers neemt toe.
55'
Wiedemeijer is de gebeten hond als het AZ-publiek van mening is dat Hupperts een overtreding maakt op Martens. De scheidsrechter ziet er geen overtreding in en laat doorspelen.
53'
Een grote kans wordt door Németh naast geschoten. Fledderus geeft vanaf de achterlijn de bal voor. Esteban slaat de bal weg waarna de bal voor de voeten van de in de zestien staande Németh belandt. Voor een leeg doel schiet hij de bal echter naast.
50'
Een lange bal op spits Jóhannsson levert bijna een derde doelpunt op voor AZ. Kurto is echter alert en plukt de bal knap van de voeten van Jóhannsson. Zo is AZ toch ook vlak na rust weer gevaarlijk.
47'
Roda-trainer Brood heeft in de rust ingegrepen door Demouge en Höcher in het veld te brengen en zo een stuk aanvallender te gaan spelen. Vanwege het numerieke overwicht is dit een logische gedachtengang.
46'
45'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Marc Höcher
45'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Arnaud Sutchuin
45'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Frank Demouge
45'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Wiljan Pluim
45'
Een knotsgekke eerste helft in Alkmaar heeft twee rode kaarten en drie doelpunten opgeleverd. Wiedemeijer zette al vroeg zijn stempel op het duel door twee AZ-spelers met rood van het veld te sturen. Toch kwam de thuisploeg op voorsprong, maar lang kon het niet van de voorsprong genieten want enkele minuten later stond het alweer gelijk. De druk van Roda JC nam toe naarmate de tweede helft vorderde en AZ trok zich terug op eigen helft. Maar weer scoorde AZ, uit een prima counter maakte Jóhannsson de 2-1.
45'
45'
Gele kaart voor Arnaud Sutchuin (Roda JC Kerkrade)
Sutchuin krijgt geel na het vasthouden van zijn tegenstander.
44'
Enkele goede voorzetten van Martens leveren gevaarlijke momenten voor het Roda-doel op, maar een doelpunt blijft uit. Wuytens is het dichtst bij, maar Kurto weet zijn kopbal uit zijn doel te slaan.
42'
Een voorzet van Hupperts wordt door Pluim maar net over gekopt. Esteban had echter wel zijn vingertoppen nodig om die inzet over het doel te werken. Uit de corner die volgt, krijgt Németh een grote kans maar hij werkt de bal voorlangs.
39'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:1 door Aron Jóhannsson
En AZ staat weer voor! Pluim verspeelt simpel de bal aan Ortiz. Die bedient vervolgens spits Aron Jóhannsson. In de zestien kapt hij zijn directe tegenstander uit en speelt de bal in de verre hoek achter Kurto. Ondanks de numerieke minderheid staat de thuisploeg toch weer voor, knap gecounterd!
37'
Veel spelers van Roda JC staan voor het doel als Fledderus vanaf links de bal voor kan zetten. Hij doet dit laag en dus kan AZ makkelijk opruimen. Dat had Fledderus beter moeten doen.
36'
Alle veldspelers bevinden zich al enkele minuten op de helft van AZ. De thuisploeg trekt zich massaal terug terwijl Roda geduldig een gaatje zoekt in de verdedigende stellingen van AZ.
32'
Een schot van Hupperts vanaf ruim twintig meter afstand is te optimistisch en vliegt dan ook over het doel van Esteban.
31'
Zo gebeurt en van alles in het eerste half uur van deze wedstrijd. Ondanks dat we niet veel kansen kunnen noteren, valt er genoeg te beleven: twee rode kaarten en twee doelpunten.
29'
Doelpunt voor Roda JC Kerkrade, 1:1 door Wiljan Pluim
Lang heeft AZ niet van de voorsprong kunnen genieten, het is alweer gelijk! Németh wordt in de spits aangespeeld met de rug naar het doel en besluit terug te leggen op de inlopende Pluim. Dit blijkt een goede keuze want met binnenkant voet schiet Pluim de bal laag in het doel. Esteban zit er nog wel aan, maar kan de bal niet genoeg naar de zijkant slaan: 1-1.
25'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Mattias Johansson
Met negen man komt AZ op voorsprong! Een voorzet vanaf rechts van Beerens wordt slecht weggewerkt en belandt voor de voeten van verdediger Mattias Johansson. Die bedenkt zich niet en schiet de bal in de verre hoek achter de verbouwereerde Kurto.
24'
Gele kaart voor Guus Hupperts (Roda JC Kerkrade)
Hupperts krijgt geel als hij Guðmundsson onderuit schopt.
21'
Het AZ-publiek is het duidelijk niet eens met de beslissingen van scheidsrechter Wiedemeijer en laat dit merken middels spreekkoren. Als dit lang doorgaat, wordt de wedstrijd misschien wel tijdelijk gestaakt.
19'
AZ moet verder met negen man! Ook Gudelj krijgt een directe rode kaart na een harde overtreding op Kali. De speler van AZ trapt hard op de voet van de Roda-middenvelder. Wiedemeijer staat er dicht op en trekt zonder te twijfelen de tweede rode kaart binnen zeven minuten.
19'
Rode kaart voor Nemanja Gudelj (AZ Alkmaar)
16'
Jóhannsson scoort bijna! Na een prima voorzet vanaf de rechterflank schiet de aanvaller de bal in een keer door richting het doel van Kurto. Die kan de bal ternauwernood keren, maar hij voorkomt wel de openingstreffer voor AZ.
13'
Al na twaalf minuten spelen, moet de thuisploeg met tien man verder. Aan de rechterflank trekt Viergever de doorgebroken Hupperts onderuit. Wiedemeijer trekt een rode kaart en zet zo zijn stempel op dit duel.
12'
Rode kaart voor Nick Viergever (AZ Alkmaar)
9'
Een schot van grote afstand van Gouweleeuw levert de eerste hoekschop van de wedstrijd op. En die is gelijk gevaarlijk! Gudelj verlengt de corner waarna Viergever net tekort komt om de bal bij de tweede paal tot doelpunt te promoveren. Dat zag er gevaarlijk uit!
7'
Langdurig balbezit voor Roda JC, het blijft echter voornamelijk bij rondspelen. Een voorzichtig begin van deze wedstrijd.
3'
Veel pijn bij Bonevacia na een overtreding van Gudelj. Na een korte blessurebehandeling, kan de Roda-speler verder spelen.
2'
Bij de bezoekers ontbreekt reservekeeper De Winter op de bank, hij zit ziek thuis.
1'
Wiedemeijer fluit voor het begin van de wedstrijd en AZ trapt af in het eigen AFAS Stadion. We zijn begonnen!
1'
Na een weekend interlandvoetbal wordt er weer gevoetbald in de Eredivisie! Goedenavond, en welkom bij de wedstrijd tussen AZ en Roda JC die zal starten om kwart voor acht. Het duel, dat wordt gespeeld in het AFAS Stadion van AZ, staat onder leiding van scheidsrechter Reinold Wiedemeijer. Mijn naam is Roel Egberts en ik zal deze zaterdagavond voor u live verslag doen van deze wedstrijd.

Voorafgaand aan de ontmoeting tussen beide elftallen is AZ terug te vinden op een knappe tweede plaats van de ranglijst. De ploeg van coach Dick Advocaat staat, na het 2-2 gelijkspel tegen Feyenoord van twee weken geleden, slechts één puntje achter op koploper Vitesse. Wint het vanavond van Roda JC, dan staat het in ieder geval een dag bovenaan aangezien de ploeg uit Arnhem zondagmiddag pas speelt. Het team uit Kerkrade vinden we terug in de middenmoot. Met zeventien punten uit dertien duels staat Roda op de elfde plek. De Limburgers kenden de afgelopen speelronden een goede periode maar werden twee weken geleden door Go Ahead Eagles weer met beide benen op de grond gezet: in eigen huis werd met 1-4 verloren. Ondanks het verschil op de ranglijst, is het verschil in punten niet groot. Roda JC heeft maar zes punten minder dan de Alkmaarders. Mochten de bezoekers winnen, dan lonkt de subtop weer.

AZ-trainer Advocaat kan vanavond over een nagenoeg fitte selectie beschikken. Enkel Eli Babalj en Dirk Marcellis kunnen niet spelen. Babalj is niet wedstrijdfit en Marcellis heeft een knieblessure. Danny Gorter is weer hersteld van een schouderblessure, maar zit niet bij de selectie. “Het team draait goed, dus ik heb nog geen reden om hem bij de wedstrijdselectie te halen”, aldus Advocaat. Een dergelijke luxe kan Roda-trainer Ruud Brood zich niet veroorloven. Hij mist maar liefst vijf (potentiële) basisspelers. Guy Ramos, Davy de Beule en Martijn Monteyne zijn alle drie langdurig geblesseerd. Bovendien ontbreken ook Kees Luijckx en Ard van Peppen vanwege een schorsing. Vooral in de defensie is het dus puzzelen geweest voor Brood. Wie bij de Limburgers in die defensie staan, is te lezen onder het kopje ‘wedstrijddetails’. Hier zijn namelijk de complete opstellingen van beide teams te vinden.

De wedstrijd tussen AZ en Roda JC in Alkmaar stond in competitieverband 31 maal eerder op het programma en de statistieken zijn in het voordeel van de thuisploeg. AZ won zestien keer terwijl de bezoekers slechts zeven maal wonnen. Ook vorig jaar wonnen de Alkmaarders. Dankzij drie doelpunten van Jozy Altidore en één van Erik Falkenburg werd Roda met een 4-0 nederlaag terug naar Limburg gestuurd. Vanavond verwacht Roda-trainer Brood opnieuw een lastige wedstrijd voor zijn elftal. “AZ is een goed team dat moeilijk te verslaan is. Als ze al zwakke plekken hebben, dan zijn die moeilijk te traceren. Het is namelijk een compleet en uitgebalanceerd elftal”, zo sprak hij voorafgaand aan het duel. Of hij gelijk krijgt, gaan we deze zaterdagavond zien.