1 : 0 Torinfos in de Ticker Mohamed El Makrini 32. / Kopbal  (Bart van Brakel)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Kevin Conboy 38. / Kopbal  (Ryan Koolwijk)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Tobias Haitz 71. / Eigen goal

90'
Cambuur wint de zespunten wedstrijd op een gelukkige manier. Ruim een kwartier voor tijd zorgde Ritzmaier met een van richting veranderd schot voor de 2-1 en dat bleek voldoende voor de overwinning. NEC kon na de treffer van de Oostenrijker niet echt gevaarlijk meer worden en ziet door het verlies het gat met Cambuur tot zes punten groeien.
90'
90'
90'
Hemlein schiet de vrije trap langs de muur, maar ook langs de paal.
90'
Aan de andere kant wordt Higdon vlak voor de Cambuur zestien gevloerd. Nijhuis geeft NEC een vrije trap op een mooie plek.
90'
Oh, oh, Lukoki . Hemmen zet de rechtsbuiten alleen voor de keeper. Lukoki speelt de Johnsson ook uit, maar schiet te slap in waardoor Palsson kan ruimen.
90'
De extra tijd bedraagt drie minuten. Kan NEC nog wat doen?
88'
Het is uiteindelijk Dijkstra die de vrije schop neemt. Zijn inzet gaat net over.
88'
Gele kaart voor Hans Mulder (NEC Nijmegen)
Mulder loopt te vroeg in op de vrije trap van Ritzmaier.
88'
Hemmen gaat naar de grond na een duel met Palsson. Cambuur krijgt een vrije trap op zo'n 20 meter van de goal.
86'
Ondanks dat NEC moet aanvallen, gebeurt dat nog niet. Ze kunnen de spreekwoordelijke vuist nog niet maken.
85'
Wissel in bij SC Cambuur -> Robert van Boxel
85'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Marlon Pereira
82'
Daar was bijna de beslissing Lukoki houdt voorin de bal goed vast en legt breed op Ritzmaier. De Oostenrijker krult de bal naar de verre hoek, maar Johnsson kan er nog net zijn hand achter krijgen en tikt de bal over de lat.
78'
Anton Janssen denkt pompen of verzuipen. Hij brengt stormram en clubtopscorer Michael Higdon in.
78'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Michael Higdon
78'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Søren Rieks
75'
Wissel in bij SC Cambuur -> Mart Dijkstra
75'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Martijn van der Laan
71'
Doelpunt voor SC Cambuur, 2:1 door Tobias Haitz (eigen doelpunt)
71'
Eindelijk een momentje van lichte opwinding. Foor bereikt met een steekpass Chrisoph Heimlein, maar de Duitser schiet in kansrijke positie in de handen van Zeinstra.
69'
Wissel in bij SC Cambuur -> Kevin Brands
68'
NEC is trouwens al een half jaar op zoek naar uit-overwinning. De laatste keer dat de Nijmegenaren buitenshuis wonnen was in februari toen Willem II verslagen werd.
66'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Christoph Hemlein
66'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Jakob Jantscher
63'
De wedstrijd kabbelt voor, met een Cambuur dat licht het veldoverwicht heeft. Maar al met al wordt het duel er niet leuker op.
60'
Ritzmaier, Riztmaier... De jonge Oostenrijker wil achter zijn standbeen een pass geven. Als hij technisch onderlegd was, had hij niet bij Cambuur gevoetbald, maar ergens anders. Volgende keer dus achterwege laten.
57'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Navarone Foor
57'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Kevin Conboy
56'
De ploegen hebben momenteel wat moeite iemand te vinden in het zelfde shirt. Er wordt heel veel balverlies geleden.
53'
De save van Zeinstra zou de hele wereld over zijn gegaan, als hij dat op Old Trafford had gedaan. Het tragische is, is dat hij in het Cambuur-stadion doet tijdens een Nederlands degradatieduel is.
51'
Een absolute wereldsave van Zeinstra! De vrije trap die NEC kreeg na de gele kaart van Van der Laan wordt ingebracht door Jakub Jantscher. Conboy verlengt die vrije schop achter zijn standbeen en denkt zijn tweede van de avond te hebben gemaakt. Hij heeft echter buiten Harm Zeinstra gerekend die de bal op wonderbaarlijk wijze uit de goal ranselt.
50'
Gele kaart voor Martijn van der Laan (SC Cambuur)
En weer is Alireza Jahanbakhsh het slachtoffer van een Cambuur-tackle. Hij dreigt door te komen over de rechterkant van het veld, maar wordt onderuit geschoffeld door Van der Laan.
49'
Gele kaart voor Mohamed El Makrini (SC Cambuur)
El Makrini haalt Jahanbakhsh hard onderuit en krijgt terecht een gele kaart voorgeschoteld.
46'
46'
Cambuur en NEC gaan rusten met een 1-1 stand. De wedstrijd is absoluut niet goed, maar er is veel strijd en het speel gaat lekker op en neer. Cambuur kwam na iets meer dan een half uur op voorsprong na een doelpunt van El Makrini. De openingstreffer werd vijf minuten later ongedaan gemaakt door een doelpunt van Conboy, waardoor de stand na 45 minuten in evenwicht is.
45'
44'
Gele kaart voor Michiel Hemmen (SC Cambuur)
Een voorzet van NEC wordt naar de zijkant verwerkt waar Hemmen de bal in ontvangst neemt. Waarom de grensrechter denkt dat hij in buitenspelpositie staat, is mij een raadsel en ook Hemmen is dat ontgaan. In woord en gebaar laat hij weten het er niet mee eens te zijn. In een poging ook Nijhuis op andere gedachten te brengen, resulteert in een gele kaart voor commentaar op de leiding.
44'
Cambuur en NEC graven zich dus absoluut niet in. Gezien de positie op de ranglijst van de ploegen is dat absoluut een compliment waard.
42'
Eerlijk is eerlijk. De wedstrijd is nog steeds niet goed, maar het is een open wedstrijd met onderling veel strijd en kansen. Dat maakt het een leuke pot om naar te kijken.
38'
Doelpunt voor NEC Nijmegen, 1:1 door Kevin Conboy
Net nu Cambuur in het initiatief lijkt te nemen is het NEC dat op gelijke hoogte komt. Een goed aangesneden voorzet van Ryan Koolwijk komt bij Conboy. De Deen torent hoog boven zijn directe bewaker uit en kopt binnen. 1-1!
37'
Cambuur lijkt los te zijn en stoomt steeds gevaarlijker op richting de goal van NEC.
34'
Bijna 2-0! Een indraaiende vrije trap wordt door Rieks bijna in zijn eigen doel geschoten. Maar hij schiet net naast.
32'
Doelpunt voor SC Cambuur, 1:0 door Mohamed El Makrini
Uit een corner zorgt Mohamed El Makrini voor de openingstreffer. De hoekschop wordt door Bart van Brakel de zestien ingeslingerd en El Makrini kopt steenhard raak en zet daarmee de thuisploeg op voorsprong.
30'
Gele kaart voor Ryan Koolwijk (NEC Nijmegen)
Koolwijk haalt een opstomende Van Der Laan onderuit. Een vrije trap rest.
28'
Ook Zeinstra moet nu aan het werk. Koolwijk komt in een mooie positie en zijn schot is ook gevaarlijk. De debuterende goalie bokst de bal echter naar de zijkant.
27'
Dat had de openingstreffer moeten zijn! Van Moorsel komt door over links en vindt de geheel vrijstaande Lukoki op de punt van de zestien. De Ajax-huurling doet alles goed en zijn schot met links laat Johnsson ook kansloos, maar hij heeft echter Palsson over het hoofd gezien. De IJslander duikt met een uiterste krachtinspanning de bal voor de lijn weg.
25'
Opgelegde kans Cambuur Een goede aanval, eindelijk, van Cambuur. Een voorzet van Lukoki wordt met het hoofd terug gelegd door Van Moorsel. Hemmen haalt in een keer uit maar Johnsson staat op de goede plek en kan de bal keren.
22'
De wedstrijd begint steeds meer als een degradatieduel te ontwikkelen. Weinig echte kansen, geen goed voetbal, maar wel met een hoop strijd. Er is niet echt een bovenliggende partij aan te wijzen, vooralsnog.
18'
De vrije trap die NEC kreeg na de gele kaart van Van Brakel wordt goed ingeschoten Jantscher. Dat mag ook gezegd worden van de parade van Zeinstra. Hij bokst de bal keurig naar buiten.
17'
Gele kaart voor Bart van Brakel (SC Cambuur)
De eerste kaart van de wedstrijd is voor Bart van Brakel (debutant aan de kant van Cambuur). Mulder wil doorstomen naar de Friese zestien, van Brakel is hem even kwijt en herstelt zijn fout door de Ex-Willem II speler een pootje te haken.
15'
De corner van Ritzmaier levert echter geen gevaar op. Zijn voorzet zeilt over alles en iedereen heen.
14'
Goede redding Johansson Ritzmaier vuurt een dwarrelbal af, die maar ternauwernood kan terugboksen. De rebound wordt door de NEC-defensie tot hoekschop getikt.
11'
Het niveau is vooralsnog wat je van een zespunten wedstrijd mag verwachten. Niet goed en de teams lijken zenuwachtig.
9'
Haitz blijft heel rustig. Een voorzet vanaf links wordt door Haitz over zijn eigen achterlijn geschoten. Met een verkeerde beweging had dat zomaar anders kunnen zijn afgelopen.
7'
Eerste testje voor Zeinstra. Koolwijk dreigt in een goede schotpositie te komen, maar Zeinstra is alert en plukt de bal voor de voeten van de NEC aanvoerder weg.
6'
Het stadion in Leeuwarden is goed gevuld. De Cambuur-fans laten zich ook al goed horen.
2'
En dat is het eerste gevaar voor Cambuur. De spits draait weg van NEC-debutant Hans Mulder en neemt met een droge knal het doel van NEC onder vuur. Johnsson kan de bal net naast tikken. Uit de aansluitende corner kunnen de Leeuwarders niet gevaarlijk worden.
1'
En we zijn onderweg in Leeuwarden. Opvallend is dat keeper Nienhuis vlak voor de wedstrijd heeft moeten afhaken met een blessure. Harm Zeinstra maakt daardoor zijn debuut onder de lat bij Cambuur
1'
We zijn weer begonnen. De teams beginnen ongewijzigd aan de tweede helft.
Kelderduel in Leeuwarden

Goedenavond iedereen! Ik ben Jesper Davelaar en ik verzorg vanavond voor jullie het verslag bij Cambuur Leeuwarden-NEC.

Al in de veertiende speelronde van de Eredivisie staat er een heuse zespunten wedstrijd op de rol. In Leeuwarden ontvangt Cambuur (16e met twaalf punten) NEC (18e, met negen punten). Een nederlaag voor een van beide is zo vroeg in het seizoen nog niet desastreus, maar een overwinning op een directe concurrent verschaft in ieder geval, voorlopig, wat lucht onderin.

Minst productieve ploeg, tegen gammelste verdediging

Cambuur-NEC is niet alleen een wedstrijd tussen de nummer zestien en achttien, maar ook tussen de slechtste aanval en de slechtste verdediging. Cambuur trof in de voorgaande dertien competitiewedstrijden slechts elf keer doel, een gemiddelde van 0,85 goals per wedstrijd. Michiel Hemmen is de Friese clubtopscorer met vier doelpunten. De enige andere speler die, op Hemmen na, meer dan een keer scoorde is er tegen NEC niet bij. Erik Bakker scoorde twee keer dit seizoen, maar moet vanwege een wedstrijd schorsing het duel van de tribune bekijken. NEC kreeg dit seizoen al 35 treffers om de oren. Een gemiddelde van 2,69 tegendoelpunten per wedstrijd. Het is dan ook niet opmerkelijk dat de Nijmegenaren dit seizoen nog geen enkele keer de ‘nul’ wisten te houden. En ook in de laatste dertien wedstrijden van vorig seizoen kreeg de NEC-defensie telkens een doelpunt te verwerken.

Onderlinge geschiedenis in evenwicht

De onderlinge geschiedenis in Leeuwarden kan op een bierviltje worden geschreven. Twee keer eerder troffen de ploegen elkaar in Leeuwarden en twee keer werd het gelijk. De laatste keer dat de ploegen elkaar in het Hoge Noorden troffen was op 2 februari 2000. Het duel eindigde toen in 0-0.

Weinig personele problemen

Zowel Cambuur als NEC hebben een nagenoeg fitte selectie. Zoals eerder vermeld moet Cambuur Erik Bakker missen, maar ook Lucas Bijker kan niet meedoen. Gisteren op de training kreeg hij een schop op zijn enkel en daarom kan hij er ook niet bij zijn. Bij NEC ontbreken Marcel Stutter (enkelblessure) en Rens van Eijden (ziek). Daan Disveld en Samuel Stefanik keren na blessures echter weer terug in het keurkorps van trainier Anton Janssen.

Ik wens jullie veel plezier bij het zespunten duel tussen Cambuur en NEC. De wedstrijd staat onder leiding van Bas Nijhuis.