FC Groningen Zaterdag, 21. September 2013
19:45 uur
RKC Waalwijk
4:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Nick van der Velden 68. / Schot met rechts  (Género Zeefuik)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Género Zeefuik 70. / Kopbal
2 : 1 Torinfos in de Ticker Aurélien Joachim 73. / Schot met links  (Rémy Amieux)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Krisztián Adorján 90. / Schot met rechts
4 : 1 Torinfos in de Ticker Michael de Leeuw 90. / Schot met rechts  (Nick van der Velden)

90'
Samenvatting:
FC Groningen heeft een slechte wedstrijd in een ruime overwinning weten om te zetten. Na een erg teleurstellende eerste helft, was er nog niet gescoord in de Euroborg. Wel moest RKC Waalwijk met tien man verder na een terechte rode kaart voor Ivens. Ondanks de man meer situatie, kon de thuisploeg geen vuist maken. Pas nadat er ongeveer een uur was gespeeld, nam de druk van Groningen toe. Dit leidde tot twee doelpunten van de Groningers in twee minuten. Een minuut later scoorde RKC echter alweer de aansluitingstreffer. Het duel bleef daarom tot de laatste minuten spannend. In blessuretijd besliste FC Groningen de wedstrijd pas door nog twee keer te scoren.
90'
90'
Doelpunt voor FC Groningen, 4:1 door Michael de Leeuw
In de slotminuut zelfs nog een doelpunt! Na een vrije trap van Van der Velden, wordt De Leeuw bij de tweede paal helemaal vrijgelaten. Die schiet vervolgens knap binnen: 4-1.
90'
Doelpunt voor FC Groningen, 3:1 door Krisztián Adorján
Daar is dan de beslissing! Adorján krijgt de bal op het middenveld aangespeeld en loopt zonder hinder richting het doel van Seda. Nadat hij nog knap een RKC-verdediger uitspeelt, schiet hij met buitenkant voet de bal achter Seda. Goede goal van de Groningen-speler.
90'
Gele kaart voor Jean-David Beauguel (RKC Waalwijk)
Beauguel krijgt een gele kaart nadat hij zijn noppen op de voet van zijn tegenstander zet.
90'
Wissel in bij FC Groningen -> Richairo Živković
90'
Wissel uit bij FC Groningen -> Género Zeefuik
90'
Zeefuik krijgt nog een grote kans in de slotminuut van de officiële speeltijd. Na slecht wegwerken door de RKC verdediging belandt de bal voor de voeten van Zeefuik. Zijn schot kan vervolgens maar net geblokt worden.
88'
Duits ontsnapt in korte tijd twee keer aan een gele kaart. Een gevaarlijke sliding en een harde beuk van de aanvoerder blijven onbestraft.
87'
In het zestienmetergebied krijgt Zeefuik de bal aangespeeld. Uit de draai lost hij een schot op doel, maar zijn poging lijkt nergens op.
84'
Fluitconcerten in de Euroborg als FC Groningen het niet weet en de bal achterin rondspeelt.
83'
Het is RKC dat in de slotfase op zoek is naar een doelpunt, dit tot onvrede van het thuispubliek.
80'
Duits speelt een lange bal naar Joachim. Hij neemt de bal knap mee maar schiet vervolgens hoog over. Knappe loopactie van de Luxemburger die zichzelf zo een prima kans verschaft.
78'
FC Groningen lijkt de draad weer even kwijt na de tegengoal van RKC Waalwijk. De vrije man wordt plotseling niet meer gevonden en combinaties mislukken.
74'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Jean-David Beauguel
74'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Romeo Castelen
73'
Doelpunt voor RKC Waalwijk, 2:1 door Aurélien Joachim
De wedstrijd is nog helemaal niet gespeeld zo blijkt. Snel na de 2-0 scoort RKC uit een vloeiende counter. Joachim speelt de bal op de middenlijn naar Amieux aan de linkerflank. Joachim loopt zelf door, het strafschopgebied in, en krijgt de bal terug van Amieux. Tussen twee Groningen-verdedigers schiet de spits van de bezoekers knap raak. De inzet van dichtbij was onhoudbaar voor Bizot. Zo is de spanning weer helemaal terug in de wedstrijd!
70'
Doelpunt voor FC Groningen, 2:0 door Género Zeefuik
En al snel is het ook 2-0! Uit een corner kopt Kappelhof op de lat. Zeefuik is vervolgens het meest attent en kopt de teruggesprongen bal van dichtbij binnen. De wedstrijd lijkt nu wel gespeeld.
70'
Higler maakt een praatje met Koeman die commentaar heeft op de leiding. Hij besluit de trainer van RKC niet naar de tribune te sturen.
68'
Doelpunt voor FC Groningen, 1:0 door Nick van der Velden
Daar is het doelpunt dat niet uit kon blijven. Na een mooie combinatie legt Zeefuik de bal panklaar voor de inkomende Van der Velden. Op de rand van de zestien schiet hij de bal schitterend in de kruising, Seda was kansloos.
66'
Een voorzet van Burnet wordt paniekerig weggewerkt door de RKC-verdediging. Als het zo door gaat, is het een kwestie van tijd voordat FC Groningen scoort.
64'
Gigantische mogelijkheid voor De Leeuw. Twee meter vanaf het RKC-doel kan hij scoren maar hij laat de bal bij zijn aanname van de voet afspringen. Wat een kans!
63'
De druk van de thuisploeg begint eindelijk toe te nemen. Seda weet tot nu toe echter alle ballen nog te vangen.
61'
Joachim toont aan dat hij ook niet te beroert is om mee te verdedigen. De opgekomen Kappelhof wordt door de spits van RKC van schieten afgehouden. Goed gedaan door Joachim.
61'
Koeman is zo slim om Tavares te wisselen voordat hij zijn tweede gele kaart krijgt.
60'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Kenny Anderson
60'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Mickäel Tavares
59'
Een kopbal van Botteghin kan makkelijk worden gevangen door Seda. Ze zullen bij Groningen met wat beters moeten komen om de doelman van RKC te verslaan.
58'
Tavares mag van geluk spreken dat hij geen tweede gele kaart krijgt na een overtreding op Kostić. Higler geeft de RKC-verdediger zijn laatste waarschuwing.
54'
Adorján heeft een mooi schot in huis vanaf de rand van het strafschopgebied. Seda gaat gestrekt maar ziet de bal naast zijn doel vliegen.
54'
Nu FC Groningen met een man meer speelt, moeten zij nog meer dan in de eerste helft het spel maken. Dit lukt de ploeg nog niet en dus houdt de verdediging van RKC makkelijk stand. Via de counter proberen de bezoekers voor gevaar te zorgen, maar ook dit wil nog niet vlotten.
50'
Gele kaart voor Johan Kappelhof (FC Groningen)
De verdediger van FC Groningen krijgt geel na een harde sliding op de benen van Joachim.
48'
Hiariej probeert de bal, na goed werk van Zeefuik, vanaf 25 meter op goal te schieten. Hij raakt de bal echter helemaal verkeerd en zijn afzwaaier vliegt ruim naast.
47'
Burnet maakt zijn eerste spelminuten nadat hij door zijn trainer vanwege disciplinaire redenen uit de selectie was gezet. Hij is nu dus weer in genade aangenomen en zal aan de linkerflank voor meer dreiging moeten gaan zorgen.
46'
Van de Looi heeft ingegrepen door Troost-Ekong van het veld te halen. Hij blijft echter met vier verdedigers spelen, ook nu de thuisploeg een man meer heeft.
46'
Wissel in bij FC Groningen -> Lorenzo Burnet
46'
Wissel uit bij FC Groningen -> William Troost-Ekong
46'
45'
Na een erg teleurstellende eerste helft is de stand tussen FC Groningen en RKC Waalwijk 0-0. Beide teams kwamen niet aan voetballen toe en uitgespeelde kansen vielen er nauwelijks te noteren. Wellicht dat de tweede helft een ander beeld geeft want al in de 37e minuut moest RKC met tien man verder. Na een domme en harde overtreding verliet Ivens met rood het veld. Na die kaart waren de bezoekers overigens wel het dichtst bij een doelpunt. Amieux raakte de paal na een verassend schot vanaf de zijkant. We zullen in de tweede helft zien of FC Groningen de fans tot tevredenheid kan stemmen, want tevreden zijn zij nu allesbehalve.
45'
45'
Het publiek van de thuisploeg is duidelijk ontevreden. Zelfs nu RKC met tien man speelt, zijn de Groningers zoekende.
42'
Koeman wil weer vier verdedigers op het veld hebben staan en daarvan wordt Jungschläger het slachtoffer.
42'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Frank van Mosselveld
42'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Peter Jungschläger
40'
Amieux raakt de paal! Na een mooi balletje van Joachim schiet Amieux verassend als hij bijna op de achterlijn staat. Ook Bizot had deze harde poging niet verwacht maar ziet tot zijn geluk dat de bal uiteenspat op de paal.
39'
De vrije trap van Kostić na die overtreding van Ivens vliegt maar net over het doel van Seda. De afstand, bijna dertig meter, was ook wel erg groot.
37'
Rode kaart voor Jonas Ivens (RKC Waalwijk)
Ivens maakt een harde tackle van achteren op Zeefuik en krijgt terecht de rode kaart van Higler.
36'
Het publiek van FC Groningen probeert hun ploeg naar voren te schreeuwen maar veel bereiken ze er tot dusver niet mee. Groningen lijkt inspiratieloos en komt niet tot uitgespeelde kansen.
33'
Joachim dolt twee spelers van FC Groningen en heeft alle tijd om uit te halen. Hij wacht echter te lang en schiet vervolgens tegen Troost-Ekong aan. Daar had de spits van RKC veel meer mee moeten doen.
29'
De aanvoerdersband is na de aftocht van Kieftenbeld naar Van der Velden gegaan.
29'
Wissel in bij FC Groningen -> Michael de Leeuw
29'
Wissel uit bij FC Groningen -> Maikel Kieftenbeld
27'
Groningen-aanvoerder Kieftenbeld is geblesseerd geraakt in een duel waarbij hij in de rug werd gelopen en moet al vroeg in de wedstrijd het veld verlaten.
25'
Na een goede actie van Zeefuik, die sterk zijn lichaam gebruikt, komt de bal bij Kappelhof. Het schot van Kappelhof wordt ternauwernood geblokt door een RKC-verdediger. Dat zag er gevaarlijk uit.
24'
Opnieuw staat Zeefuik buitenspel. Doordat hij snelheid mist, speelt hij vaak randje buitenspel. Dit maakt het logisch dat hij vaak wordt teruggefloten door Higler.
22'
Apau heeft een mooie steekpass in huis op Castelen. Van binnen de zestien schiet Castelen niet hard genoeg en Bizot kan het rollertje makkelijk pakken. De eerste uitgespeelde kans in deze wedstrijd is dus voor de bezoekers.
20'
De thuisploeg probeert met voorzetten vanaf de flanken spits Zeefuik te bereiken. De voorzetten zijn echter niet goed genoeg en worden telkens makkelijk gevangen door Seda of weggekopt door de verdediging.
17'
Het Groningen-publiek begint al vroeg in de wedstrijd te fluiten als hun ploeg de bal achterin rond blijft spelen.
15'
FC Groningen moet het spel maken maar heeft hier moeite mee omdat RKC al vroeg druk zet op de Groningers. Tot nu toe levert dit spelbeeld dan ook nog geen uitgespeelde kansen op.
11'
Een mooie vrije trap van Van der Velden vanaf een meter of 20 wordt door Seda mooi uit de kruising gehouden. Eindelijk wat opwinding in de Euroborg na een gezapige eerste tien minuten voetbal.
7'
De aanvallers van Groningen staan in de openingsfase vaak buitenspel. In drie minuten wordt het spel drie keer stilgelegd vanwege buitenspel van een Groningen-speler.
5'
Troost-Ekong maakt vandaag overigens zijn officiële debuut voor FC Groningen.
2'
Gele kaart voor Mickäel Tavares (RKC Waalwijk)
Al snel een gele kaart voor Tavares nadat hij Kieftenbeld vasthoudt op de rand van de zestien.
1'
RKC Waalwijk heeft afgetrapt in een bij lange na niet uitverkochte Euroborg. We zijn begonnen!
1'
Goedenavond en welkom bij de wedstrijd tussen FC Groningen en RKC Waalwijk die zal starten om kwart voor acht. Het duel in de Groningse Euroborg staat onder leiding van scheidsrechter Dennis Higler. Mijn naam is Roel Egberts en ik zal vanavond voor u verslag doen van deze wedstrijd.

Voor aanvang van het duel is FC Groningen terug te vinden op de tiende plaats van de ranglijst. De Groningers wonnen twee wedstrijden, verloren twee wedstrijden en speelden twee keer gelijk. Bij winst vindt FC Groningen de aansluiting met de (sub)top en bij verlies zal de ploeg blijven hangen in de middenmoot. De noordelingen zullen goed voor de dag willen komen nadat ze vorige week de Derby van het Noorden verloren op bezoek bij SC Heerenveen. Toch zal dat volgens FC Groningen-trainer Erwin van de Looi niet gemakkelijk worden. “We moeten morgen echt goed zijn om te winnen van RKC”, zo zei hij een dag voorafgaand aan de wedstrijd. RKC Waalwijk heeft tot dusverre vijf punten weten te behalen en kunnen bij winst op een gelijk puntenaantal komen als FC Groningen. De Waalwijkers zullen er vanavond alles aan doen om de onderste regionen van de ranglijst te verlaten. Een gelijkspel is daarvoor niet genoeg en dus telt alleen winst. Net als de Groningers verloor RKC haar laatste duel: in Utrecht werd met 2-1 verloren van de plaatselijke FC.

De thuisploeg mist vanavond aardig wat spelers. Timo Letschert en Tjaronn Chery kregen vorige week beiden een rode kaart en zijn dus geschorst. Daarnaast zijn Rasmus Lindgren, Henk Bos, David Texeira en Nick Bakker geblesseerd. Emil Johansson is ziek en ontbreekt ook in de Groningse selectie. De Brabanders missen net als Groningen ook een aantal spelers. Trainer Erwin Koeman kan geen beroep doen op de geblesseerden Imad Najah, Mart Lieder, Dennis Rommedahl en de zieke Rodney Sneijder. De opstellingen van beide elftallen zijn te vinden onder het kopje wedstrijddetails.

FC Groningen is thuis nog ongeslagen: tegen FC Utrecht werd gewonnen en Ajax werd met een punt naar huis gestuurd. RKC Waalwijk wist dit seizoen nog geen uitwedstrijd te winnen. Zoals geschreven werd er afgelopen weekend verloren van FC Utrecht. Eerdere uitwedstrijden tegen FC Twente en NEC werden gelijkgespeeld. Het duel tussen FC Groningen en RCK Waalwijk in Groningen stond in de Eredivisie twintig keer eerder op het programma. De Waalwijkers wisten maar liefst acht maal te winnen in de Euroborg. De thuisploeg trok zeven maal aan het langste eind. Vorig seizoen eindigde de wedstrijd na drie penalty’s in een 2-1 thuiszege voor FC Groningen.