FC Utrecht Woensdag, 2. April 2014
18:45 uur
SC Cambuur
1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Jacob Mulenga 56. / Schot met rechts  (Steve De Ridder)

90'
Björn Kuipers fluit voor het einde van de wedstrijd. FC Utrecht wint in eigen huis met 1-0 van Cambuur Leeuwarden. Jacob Mulenga beslist het duel met de enige treffer van vanavond in de Galgenwaard en zo wint Utrecht kostbare punten in de strijd tegen degradatie.
90'
90'
Drie minuten extra speeltijd heeft de ploeg van Henk de Jong nog om een doelpunt te maken, maar dat lijkt er niet in te zitten. De spelers van Cambuur hebben alles gegeven, maar konden vandaag niet winnen van de thuisploeg uit Utrecht. De winst is voor Wouters en zijn elftal.
89'
Gele kaart voor Tommy Oar (FC Utrecht)
Oar is niet de gemene speler die je zou verwachten, maar toch pakt de Australiër hier en daar een kaart. Ook hier is hij weer te laat en verdwijnt hij in het boekje van Kuipers. Oar mist door al die gele kaarten het duel komend weekend tegen ADO Den Haag.
87'
Jacob Mulenga wordt door de speaker omgeroepen tot Man van de Wedstrijd en dat tot groot genoegen van de ruim 17.000 supporters vanavond in de Galgenwaard. De grote spits scoorde het enige doelpunt tot dusver.
85'
Gele kaart voor Martijn van der Laan (SC Cambuur)
Van der Laan maakt een overtreding op spits Agudelo van Utrecht en Kuipers fluit voor een vrije trap. Dat doet hij op aangeven van de grensrechter en Van der Laan gaat verhaal halen bij de man met de vlag. Kuipers tolereert dat niet en trekt geel voor de verdediger.
83'
FC Utrecht controleert de wedstrijd na die rode kaart van Bijker na een uur spelen. Cambuur probeert het wel op de counter, maar Utrecht is met een man meer gewoon sterker. Het is wachten op de tweede treffer van de thuisploeg.
80'
Daar is de vervanger van Bulthuis al: Christian Dorda mag de laatste tien minuten van de wedstrijd gaan volmaken.
79'
Wissel in bij FC Utrecht -> Christian Dorda
79'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Dave Bulthuis
78'
Dave Bulthuis ging het kopduel met Hemmen aan, maar Hemmen sprong niet. Daardoor belandt de linksback hard op de grond en raakt hij geblesseerd. Onder begeleiding van de verzorger naar de zijkant, maar het ziet er niet goed uit voor Bulthuis. Wouters kan maar vast de vervanger klaarzetten.
75'
Volgende kans voor FC Utrecht als de hoekschop van Toornstra bij Mathieu Delpierre belandt. De lange Fransman springt hoog, kopt hard maar hij kopt de bal wel naast het doel van Cambuur. Doeltrap voor de Friezen.
73'
Cedric van der Gun is erbij gekomen en dat zorgt meteen voor gevaar voorin bij FC Utrecht. De kleine aanvaller maakt het Leeuwin en Van der Laan aardig lastig en schiet op doel terwijl hij door de verdedigers gehinderd wordt. De bal gaat naast het doel van Nienhuis.
72'
Wissel in bij FC Utrecht -> Juan Agudelo
72'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Steve De Ridder
72'
Wissel in bij FC Utrecht -> Cedric van der Gun
72'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Jacob Mulenga
69'
Henk de Jong gaat het toch omgooien en brengt Marlon Pereira als extra verdediger in de ploeg. Buitenspeler Jody Lukoki wordt daarvoor naar de kant gehaald en Cambuur gaat nu vooral de lange bal proberen, richting Hemmen en Ogbeche.
69'
Wissel in bij SC Cambuur -> Marlon Pereira
69'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Jody Lukoki
66'
Een veel te harde tackle van Bijker en een rode kaart als gevolg. Cambuur heeft twee aanvallende wissels gebruikt en nu mag de linksback ineens douchen. Gaat De Jong een verdediger inbrengen of blijft het team zo staan de komende twintig minuten zoals het staat?
66'
Rode kaart voor Lucas Bijker (SC Cambuur)
Bijker gaat vol door op de enkel van Adam Sarota en de verdediger krijgt direct rood van Björn Kuipers.
63'
Niet alleen Ogbeche komt er dus in, ook de andere spits Michiel Hemmen mag een halfuurtje meedoen in dit duel. Twee spitsen plus twee buitenspelers nu. Henk de Jong kiest duidelijk de aanval in Utrecht vanavond.
63'
Wissel in bij SC Cambuur -> Bartholomew Ogbeche
63'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Erik Bakker
63'
Wissel in bij SC Cambuur -> Michiel Hemmen
63'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Martijn Barto
59'
Cambuur lijkt wel geschrokken door het doelpunt van Mulenga en de ploeg van Henk de Jong is even van slag. Ogbeche is zich aan het warmlopen, omdat de effectiviteit voorin omhoog moet bij Cambuur.
56'
Doelpunt voor FC Utrecht, 1:0 door Jacob Mulenga
Het is 1-0 voor FC Utrecht en dat komt door het goede samenspel van De Ridder en Mulenga. De Belgische spits controleert de bal en geeft het leer vervolgens in de ruimte. Mulenga sprint erachteraan, ziet dat Leeuwin de bal mist en kan vervolgens koelbloedig afronden. Utrecht op voorsprong!
54'
Een hoekschop voor Cambuur en daarvoor meldt zich Marcel Ritzmaier. De Oostenrijker heeft een prima seizoen achter de rug en dat is PSV ook opgevallen. Die hebben Ritzmaier een vierjarig contract aangeboden. Met wat geluk zien we hem dus nog een tijdje in de Eredivisie. Uit de hoekschop van Ritzmaier ontstaat geen gevaar, Utrecht neemt over.
51'
Wat een kans voor Barto! De beste kans na rust voor Cambuur Leeuwarden en wat komt Utrecht daar goed weg! Rechtsback Droste is mee opgekomen en geeft een prima steekpass op Martijn Barto. De spits gaat om Ruiter heen, maar schiet de bal dan in het zijnet. Wat was hij dichtbij een treffer!
49'
De eerste vrije trap die Cambuur op doel kan schieten en Elvis Manu wil het graag proberen. Met rechts draait hij de bal over het muurtje van FC Utrecht heen, maar de bal verdwijnt over het doel van doelman Ruiter.
46'
We zijn onderweg in de tweede helft tussen FC Utrecht en Cambuur Leeuwarden. En binnen twintig seconden al een grote kans voor FC Utrecht. Verdediger Van der Laan raakt de bal verkeerd in de eigen zestien en ziet de bal op zijn eigen lat belanden. Bijna een doelpunt voor FC Utrecht!
46'
45'
Samenvatting eerste helft Cambuur had in het eerste kwartier de kansen om op voorsprong te komen, maar de ploeg van trainer Henk de Jong benutte die kansen niet. Ook Utrecht had de nodige kansen via Toornstra en Sarota, maar beide teams wisten niet tot scoren te komen. Een 0-0 stand bij de rust in de Galgenwaard.
45'
45'
De laatste minuut van de eerste helft loopt als FC Utrecht nog eenmaal in de aanval gaat. Toornstra probeert Mulenga te bereiken, maar dat mislukt. Overname van Cambuur en via Lukoki, wordt Martijn Barto bereikt. Barto geeft voor, maar die bal komt niet aan.
43'
Een beetje 'hotseknotse' voetbal in de laatste vijf minuten van de eerste helft, maar dat vindt Steve de Ridder alleen maar leuk. De lange bal van Bulthuis belandt bij de Belg en dan kan het vrij worstelen met van der Laan beginnen. De Ridder wint, legt de bal breed op Sarota, maar de Australiër geeft een slechte voorzet. Overname Cambuur.
41'
Opnieuw steekt de assistent-scheidsrechter zijn vlag in de lucht, omdat ditmaal Tommy Oar in buitenspelpositie staat. Ditmaal heeft de grensrechter het goed gezien en is de vrije trap voor Cambuur terecht.
38'
Dave de Ridder lijkt even gelanceerd te worden door Mulenga, maar de Ridder wordt afgevlagd voor buitenspel. Ten onrechte, want de Belgische spits stond op een lijn met de defensie van Cambuur. Een mogelijkheid om zeep geholpen door de arbitrage, vrije trap voor Cambuur.
35'
Dave Bulthuis heeft deze week zijn contract met FC Utrecht verlengd en de linksback ligt nu tot medio 2016 vast. Mooi voor de fans, want Bulthuis gaat voorop in de strijd en duelleert stevig. Ook nu weer ten opzicht van Lukoki, die het duel verliest.
32'
Wat een kans voor Cambuur! De bezoekers op de counter en dat is met rappe jongens als Manu en Lukoki wel te doen! Manu steekt de bal op zijn maatje Lukoki en die moet dan afdrukken. Alleen de huurling van Ajax schiet de bal voorlangs: dit had de 1-0 moeten zijn voor Cambuur!
30'
FC Utrecht heeft het overwicht na een half uur spelen in de Galgenwaard. Van der Maarel nu met een lange inworp in het strafschopgebied. Die wordt door Cambuur uit de zestienmeter gewerkt en dan neemt Adam Sarota de bal vol op de pantoffel. Die vliegt via Nienhuis naast het doel: mooie poging!
27'
Opnieuw een mogelijkheid voor FC Utrecht en het is Jacob Mulenga met de kans. Zijn collega-spits Steve de Ridder verstuurt de steekpass en Mulenga probeert de verre hoek te vinden. Nienhuis voorkomt dat en zo ontsnapt Cambuur aan een achterstand.
25'
Bijna voor Toornstra! Ook de tweede poging van Toornstra gaat over het doel van Nienhuis. Alleen zat de aanvoerder deze keer wel een stukje dichterbij. Driemaal is scheepsrecht zullen de fans van FC Utrecht wel hopen.
24'
Gele kaart voor Mohamed El Makrini (SC Cambuur)
De middenvelder van Cambuur gaat te hard door op Tommy Oar en krijgt van scheidsrechter Kuipers terecht de gele kaart toegewezen.
24'
Opnieuw een vrije trap voor FC Utrecht en een gele kaart voor El Makrini. Die kwam veel te hard in op de benen van Tommy Oar. Een kans voor Toornstra om opnieuw gevaarlijk te zijn.
21'
Vrije trap voor Utrecht op dertig meter van het doel. Jens Toornstra is de aangewezen man, hij scoorde al vaker uit een vrije trap. Deze ligt wel erg ver van het doel af, maar Toornstra probeert het toch. De bal suist over en doelman Nienhuis van Cambuur mag de doeltrap nemen.
19'
De Friese storm is voor even gesust en zo krijgt FC Utrecht een kans om de organisatie op orde te brengen. In het eerste kwartier werd het middenvelder van Utrecht overlopen, maar nu staat het team van Jan Wouters weer goed.
16'
Opnieuw gevaar voor het doel van Utrecht, ditmaal veroorzaakt door een hoekschop. Marcel Ritzmaier trapt met links de hoekschop en die belandt bij Ramon Leeuwin. De aanvoerder probeert een omhaal, maar die mislukt en de bal rolt rustig over de achterlijn. Doeltrap voor Ruiter.
13'
Cambuur speelt aanvallend en vooral Manu speelt daarin een hoofdrol. De buitenspeler steekt de bal door de verdediging van Utrecht heen, in de baan van Barto. Van der Maarel is net eerder bij de bal en met een sliding zorgt hij ervoor dat de spits van Cambuur er niet bij komt. FC Utrecht staat onder druk!
10'
Gevaarlijk momentje voor het doel van FC Utrecht: Manu steekt het veld over en vindt aan de linkerkant Barto. De spits neemt aan, combineert nog een keer met Manu en wil dan schieten. Helaas voor hem tikt hij de bal net de ver voor zijn voeten, waardoor Ruiter in kan grijpen.
8'
Elvis Manu is de snelle jongen bij Cambuur aan de rechterkant, maar daar hebben ze bij Utrecht wat op gevonden. Dave Bulthuis is de vaste mandekker van Manu en dat doet hij met strijd en passie. Hij verliest nu een duel op snelheid, maar herstelt zich en wint uiteindelijk een doeltrap voor zijn keeper Ruiter.
5'
Tommy Oar is ijverig bezig in de eerste vijf minuten van dit duel. De Australiër staat als aanvallende middenvelder op papier, maar heeft een zwervende rol van Jan Wouters gekregen. Nu staat hij aan de linkerkant, probeert hij langs Droste te komen, maar het maximale wat hij eruit haalt is een hoekschop voor Utrecht.
2'
Jacob Mulenga is nog niet aan de bal geweest, maar wordt nu aardig weggestuurd door Sarota. Helaas voor de spits uit Zambia staat hij in buitenspelpositie: vrije trap voor Cambuur.
1'
Er is gefloten door scheidsrechter Björn Kuipers in de Galgenwaard en dat betekent dat we zijn begonnen bij het duel tussen FC Utrecht en Cambuur Leeuwarden! Cambuur met de lange bal meteen naar de spits Martijn Barto.
1'

De strijd om lijfsbehoud in de Eredivisie wordt steeds heviger. Nog vier wedstrijden zijn er te spelen en vanavond is een van de vijf duels, een rechtstreekse confrontatie tussen twee clubs uit het rechterrijtje. FC Utrecht neemt het als nummer veertien op tegen Cambuur Leeuwarden, de ploeg die nu nog plek elf bezet. Kan Cambuur na alle commotie van de afgelopen dagen zich nog focussen op de wedstrijd?

Onrust in Leeuwarden

De club die ongetwijfeld het meest in beeld te zien was de afgelopen dagen is Cambuur Leeuwarden. Nadat trainer Dwight Lodeweges bekend maakte naar Heerenveen te verhuizen volgend seizoen, kwam er onvrede bij de supporters. Zoveel onvrede, dat een aantal hooligans besloten om naar het stadion te gaan en hun woede in woord en daad om te zetten in de richting van de Canadese trainer. Lodeweges besloot dinsdagavond om direct op te stappen en daarom zit assistent-trainer Henk de Jong tot het eind van het seizoen als hoofdcoach op de bank.

Sportief gezien kan Cambuur op een geweldige reeks leunen. Sinds 5 februari (verlies PSV 1-2) heeft de ploeg niet meer verloren in de Eredivisie, ondanks sterke tegenstanders als Ajax en AZ. De ploeg combineert een sterk collectief met individuele klasse en is zo bijna zeker van nog een seizoen in de Eredivisie. Als Cambuur vanavond wint, kan het niet meer rechtstreeks degraderen als hekkensluiter. De achterstand die Roda JC dan heeft, dertien punten, is niet meer in te halen met nog vier duels voor de boeg. Er staat dus wat op het spel voor de ploeg uit Leeuwarden.

Utrecht uit: altijd lastig

Maar daarvoor moet de ploeg wel afreizen naar de Galgenwaard in Utrecht en dat is niet de makkelijkste plek om punten te pakken. Utrecht verloor maar drie van de veertien thuisduels dit seizoen in de Eredivisie en is thuis altijd bereid om hard te werken. Het thuispubliek verwacht veel, om te beginnen handhaving in de Eredivisie. FC Utrecht staat veertiende: veel te laag voor een club met de ambities en de begroting van de Domstedelingen. FC Utrecht kan moed putten uit het feit dat Cambuur nog geen uitwedstrijd heeft gewonnen dit seizoen in de Eredivisie. Zes gelijke spelen en acht verliespartijen voor de Leeuwarders buitenshuis dit seizoen.

We trappen om 18:45 uur af in de Galgenwaard voor de confrontatie tussen FC Utrecht en Cambuur Leeuwarden. Scheidsrechter van dienst is Björn Kuipers en uw verslaggever vanavond is Brent van Ooijen. De opstellingen kan je een uur van tevoren vinden onder het kopje Wedstrijddetails .