02.04.2014 20:38

FC Utrecht houdt de punten in eigen huis

In de strijd tegen degradatie pakte FC Utrecht vanavond drie belangrijke punten door Cambuur Leeuwarden te verslaan. Met een krappe 1-0 wonnen de Domstedelingen en dat was te danken aan het sterke optreden van Jacob Mulenga en een rode kaart voor Cambuur.

In de eerste helft liet Cambuur Leeuwarden zien dat het niet voor een gelijkspel naar Utrecht was gekomen. De ploeg die zoveel in het nieuws was de afgelopen dagen, had in het eerste kwartier het beste van het spel. Vooral de snelheid van Jody Lukoki en Elvis Manu leverden gevaar op, maar echt grote kansen kreeg de ploeg van Henk de Jong niet. FC Utrecht kreeg die kansen wel, bijvoorbeeld Jens Toornstra die tot tweemaal toe dichtbij was met een vrije trap. Ook schoot Adam Sarota met een prachtige volley op doel, maar zag Leonard Nienhuis de bal uit de kruising plukken. Zo werd de rust bereikt zonder doelpunten.

Twintig seconden verstreken in de tweede helft en Utrecht had al op 1-0 kunnen staan. Een schot door Mark van der Maarel werd geraakt door Van der Laan van Cambuur en die raakte de bal helemaal verkeerd. De bal belandde op de lat van Cambuur en zo kwamen de bezoekers daar goed weg. Het was de opmaat voor een spannende tweede helft met kansen voor beide teams. In de 56e minuut was het dan raak: Steve de Ridder stuurde Jacob Mulenga weg en de spits uit Zambia was koel voor het doel: 1-0 voor Utrecht. Na de openingstreffer was Cambuur nog wel dreigend, maar het verloor de wedstrijd in de 66e minuut. Een veel te harde tackle van linksback Lucas Bijker werd met rood gestraft door scheidsrechter Kuipers en zo leek de overwinning voor FC Utrecht dichtbij te komen. Cambuur was op de counter met tien man nog best gevaarlijk, maar FC Utrecht was de betere ploeg in de tweede helft.

Na negentig minuten floot Kuipers voor het einde van de wedstrijd. FC Utrecht pakt drie belangrijke punten in de strijd voor handhaving in de Eredivisie. De Domstedelingen komen zo op gelijke hoogte met Cambuur qua punten. Werk aan de winkel voor Henk de Jong, want volgende week mag de ploeg strijden in Nijmegen tegen concurrent NEC. Ook dat is weer een degradatieduel waar veel op het spel staat. FC Utrecht speelt op zondag uit bij ADO Den Haag. Met het voordeel dat ze kunnen terugkijken op een mooie wedstrijd tegen Cambuur, die met 1-0 gewonnen ging.