Feyenoord Zondag, 10. November 2013
16:30 uur
AZ Alkmaar
2:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Aron Jóhannsson 17. / Schot met rechts  (Jóhann Guðmundsson)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Mitchell te Vrede 48. / Schot met rechts
2 : 1 Torinfos in de Ticker Lex Immers 51. / Kopbal  (Daryl Janmaat)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Aron Jóhannsson 57. / Penalty

90'
Na 94 minuten vindt Bas Nijhuis het dan mooi geweest: 2-2 is de einduitslag bij dit duel tussen Feyenoord en AZ. De wedstrijd begon mooi voor AZ, toen Jóhannsson de score opende 17 minuten. Feyenoord kon in de eerste helft nog niet tot scoren komen, maar dat maakte ze in de tweede helft ruimschoots goed. Drie minuten na rust maakte Mitchell te Vrede de gelijkmaker en weer drie minuten later kopte Lex Immers de 2-1 binnen. Na een klein uur spelen kende Nijhuis een penalty toe aan AZ, na het vasthouden van Daryl Janmaat bij Beerens. Opnieuw was het de IJslandse Amerikaan Aron Jóhannsson die Mulder wist te verslaan, ditmaal vanaf de penaltystip dus: 2-2. Beide ploegen een puntje en genoeg om over na te praten op de zondagavond. Een mooie voetbalmiddag en een gelijkspel als uitslag tussen Feyenoord en AZ.
90'
90'
Vier minuten extra speeltijd bij dit duel. Advocaat is niet blij met die beslissing van de vierde man en gaat verhaal halen. Ondertussen pompt Feyenoord die bal in de zestien, waar inmiddels alle kopspecialisten staan opgesteld: Te Vrede, Mathijsen, De Vrij en Armenteros, allemaal zijn ze er. Maar AZ werkt die bal weg: spannende slotminuten.
90'
Een nieuwe hoekschop in de laatste minuten van het duel tussen Feyenoord en AZ. Opnieuw Clasie achter de bal, die richting de tweede paal gaat. Gekopt door Stefan de Vrij, gered door doelman Esteban.
89'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Denni Avdić
89'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Aron Jóhannsson
87'
Feyenoord wil koste wat kost de drie punten binnenslepen in het duel met AZ en gaat opnieuw in de aanval. De bal gaat over rechts naar Ruben Schaken. De vleugelspeler zorgt al bijna negentig minuten voor een moeilijke middag voor Nick Viergever. De reserve-aanvoerder van AZ, Martens is gewisseld, zorgt met een sliding wel voor een corner, door een voorzet van Schaken te blokken.
84'
AZ heeft ook het tijdrekken uitgevonden in dit duel. Aanvoerder Maarten Martens verlaat tergend langzaam het veld voor de wissel met Elm, maar ook Esteban neemt alle tijd bij het hervatten van het spel. AZ speelt nog steeds op de counter en lijkt zich neer te leggen bij het behalen van een puntje in Rotterdam.
83'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Viktor Elm
83'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Maarten Martens
81'
Een counter van Feyenoord: dat hebben we niet vaak gezien deze middag. Nu, met nog tien minuten op de klok, gebeurt dat wel onder aanvoering van Ruben Schaken. Immers stuurde de buitenspeler met een omhaal weg aan de rechterkant en Schaken is dan snel. Hij laat Viergever struikelen met zijn kapbeweging en kan dan door richting Esteban. Drie medespelers staan voor het doel, maar Schaken schiet zelf en dat schot wordt geblokt door Wuytens.
78'
Een blessure bij Celso Ortíz legt het spel even stil en dat gaf Koeman de gelegenheid om Armenteros erin te brengen. De Zweed, van Cubaanse afkomst, vervangt de moegestreden Boëtius. Ortíz staat inmiddels weer, dus we kunnen het spel hervatten.
78'
Wissel in bij Feyenoord -> Samuel Armenteros
78'
Wissel uit bij Feyenoord -> Jean-Paul Boëtius
75'
Feyenoord voert de druk op in het laatste kwartier en probeert het weer over de linkerflank. Daar staat Boëtius nog steeds opgesteld en de linksbuiten geeft een prima voorzet. Te Vrede duikt net onder die bal door en in de daaropvolgende aanval moet Esteban redding brengen op het schot van Boëtius.
72'
Tonny Vilhena speelde niet zo'n goede wedstrijd en wordt er nu afgehaald door Ronald Koeman. Zijn vervanger heet Otman Bakkal voor de laatste twintig minuten. Benieuwd of Bakkal Feyenoord dat beetje extra creativiteit op het middenveld kan bezorgen.
72'
Wissel in bij Feyenoord -> Otman Bakkal
72'
Wissel uit bij Feyenoord -> Tonny Vilhena
69'
AZ zet aan, met nog twintig minuten te spelen. Eerst de kopbal van Gudelj, op de voorzet van Maarten Martens. Nu het schot van Celso Ortíz, dat via het lichaam van een Feyenoord-speler tot hoekschop wordt gepromoveerd. De hoekschop levert geen gevaar op voor Feyenoord, zodat de ploeg van Ronald Koeman zich weer op aanvallen kan richten.
66'
Lex Immers heeft al gescoord vandaag en probeerde er nog eentje in te prikken. De voorzet van Ruben Schaken was prima en de Haagse middenvelder won het luchtduel van Wuytens. De bal kon hij echter niet genoeg richting meegeven, zodat de bal op het dak van het doel belandde.
63'
AZ heeft met de gelijkmaker een paar minuten terug, de aanvalsdrang van de thuisploeg kunnen onderdrukken. Feyenoord laat zich nu wat de les lezen door AZ, want het is de ploeg van Dick Advocaat die de dienst uitmaakt in de Kuip. Nu een bal in de zestienmeter van Viergever, die door iedereen gemist wordt. Behalve dan door Gudmundsson die op de rand het het doelgebied staat en schiet, maar wanhopig de bal in de derde ring trapt.
60'
Het is nog niet de wedstrijd van aanvoerder Jordy Clasie. Een gele kaart achter zijn naam en nu voor de tweede keer een poging op het doel van Esteban. En voor de tweede keer gaat de poging meters naast. De scherpte ontbreekt bij de aanvoerder van Feyenoord vandaag.
57'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:2 door Aron Jóhannsson
Het afmaken is al net zo koel als de gevoelstemperatuur in het land waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht. Jóhannsson schiet de strafschop keurig in de rechterhoek. Mulder zat er dichtbij, maar kon de bal niet meer keren: 2-2.
57'
Strafschop voor AZ! Janmaat houdt Roy Beerens vast die de zestienmeter in was gedribbeld. De vleugelspeler wil langs de rechtsback glippen, maar die houdt Beerens vast en Nijhuis geeft de penalty.
54'
AZ moet zichzelf even herpakken, want dit had Advocaat niet zien aankomen toen hij zijn praatje in de rust hield. Verdedigen en counteren waren de woorden die AZ door de tweede helft moesten loodsen, maar die strategie kan de prullenbak in. De ploeg moet zijn wonden likken en proberen om tot scoren te komen, anders blijven de punten in Rotterdam.
51'
Doelpunt voor Feyenoord, 2:1 door Lex Immers
En dan gaat het hard voor Feyenoord: Janmaat zorgt met zijn rushes over de rechterkant voor veel gevaar en nu krijgt de rechtsback dan eindelijk de kans om een voorzet te geven. De bal bereikt Immers die moeilijk bij de bal kan, maar toch knap de bal in de verre hoek stuurt. Esteban is kansloos en Feyenoord op voorsprong!
48'
Doelpunt voor Feyenoord, 1:1 door Mitchell te Vrede
Feyenoord begint sterk aan de tweede helft en komt verdiend op gelijke hoogte: 1-1 door Mitchell te Vrede. De hoekschop van Clasie komt bij De Vrij die goed kopt richting het doel. Esteban lijkt de bal dan te hebben, maar de bal glipt door zijn handen en belandt voor de voeten van Te Vrede. Een echte spits laat zo'n kans niet onbenut en hij schiet de bal in de linkerhoek: 1-1 in de Kuip!
46'
De tweede helft is begonnen tussen Feyenoord en AZ. Dezelfde 22 spelers hebben het gras van de Kuip weer betreden. Benieuwd of Feyenoord de kansen in de tweede helft wel kan benutten en of de Alkmaarders kunnen profiteren van de ruimte achterin bij de Rotterdammers.
46'
45'
Een minuut extra speeltijd werd bij de wedstrijd opgeteld door Nijhuis en zijn team, maar Feyenoord heeft daar niet van kunnen profiteren: 1-0 staat het nog steeds in het voordeel van AZ. Aron Jóhannsson is de doelpuntenmaker voor de ploeg van Dick Advocaat. Verder valt vooral het goede spel van doelman Esteban op, die het doel tot nu toe keurig schoon houdt. Na 45 minuten de voorsprong voor AZ en Feyenoord moet aan de bak.
45'
44'
Mitchell te Vrede speelt tot nu toe een behoorlijk duel als spits van Feyenoord. Ook Te Vrede is een prima aanspeelpunt, gebruikt sterk zijn lichaam en heeft al twee keer op doel mogen vuren. Maar hij zet zichzelf nog niet in de schijnwerpers tegen de club, waar hij zijn jaren heeft doorgebracht in de jeugdopleiding.
41'
Gele kaart voor Mattias Johansson (AZ Alkmaar)
Leuk voor de mensen die de statistieken moeten bij werken, want beide 'Jóhanssonnen' staan nu in het boekje van Nijhuis met een gele kaart achter hun naam. De rechtsback haalde Boëtius net buiten het strafschopgebied neer.
39'
Het publiek in Rotterdam is weer tot bedaren gekomen. Na de gele kaarten voor Clasie en Immers, tien minuten geleden, begon het publiek zijn frustratie op de scheidsrechter te richten. Dingen over de moeder van Nijhuis waren te horen in de Kuip, waarmee het publiek zich niet van zijn beste kant laat zien. Gelukkig concentreert de massa zich nu weer op het voetbal.
36'
Lex Immers trekt, sleurt en buffelt over het veld heen als een echte box-to-box middenvelder en nu werkt hij met een sliding de bal over de zijlijn, voordat Martens bij de bal kan komen. De Belg springt op om Immers te ontwijken en belandt daarbij lelijk op het been van de middenvelder van Feyenoord. Martens verontschuldigt zich en helpt Immers overeind; het spel kan verder.
33'
Feyenoord houdt het overwicht in dit duel en probeert nu over links de aanval op de zetten. Vilhena bereikt Boëtius en menig Feyenoord gaat dan op de banken staan. De vleugelspeler liet vorig seizoen al van zich spreken en heeft ook dit seizoen leuke dingen laten zien. Nu is de voorzet van Boëtius prima, maar er staat niemand opgesteld bij de tweede paal, dus gaat de kans voorbij.
30'
Het duel wordt wat harder en feller en dat is te begrijpen, gezien het spelbeeld. Feyenoord is de betere ploeg, creëert veel kansen maar weet vooralsnog niet te scoren. Dat het AZ wel gelukt is, zorgt voor frustratie: zowel voor de spelers in het veld, als voor de supporters rondom het veld.
27'
Esteban houdt AZ op de been door twee goede reddingen. Eerst het schot van Te Vrede in de zestienmeter en vervolgens pakt hij ook de poging van Lex Immers. De Costa Ricaan is in vorm en is blij met de reddingen en moedigt zijn ploeggenoten aan!
27'
Gele kaart voor Jordy Clasie (Feyenoord)
In reactie op de gele kaart van Martins Indi gaat aanvoerder Clasie verhaal halen bij Nijhuis. Dat doet hij door de arbiter aan het shirt te trekken en daarvoor krijgt Clasie ook een gele kaart.
27'
Gele kaart voor Bruno Martins (Feyenoord)
Martins Indi maakt een overtreding en krijgt daarvoor de vrije trap tegen. Dat is op zich niet het probleem, maar de reactie van de verdediger kost hem een kaart. Martins Indi slaat de bal boos weg en krijgt daarvoor de kaart van Nijhuis.
24'
Feyenoord domineert in deze fase van de wedstrijd. AZ heeft zijn hoop gevestigd op de counter, wat niet onlogisch is bij een voorsprong in de Kuip. Het lukt de thuisploeg vooralsnog nog niet om te scoren, kansen zijn er genoeg.
21'
Opnieuw een grote kans voor Feyenoord. Uit een vrije trap van Clasie krijgt Stefan de Vrij de kans om 1-1 te maken, maar de verdediger schuift de bal voor het doel van AZ langs. De Vrij slaat een paar keer wanhopig op de grond. Ook hij beseft dat dit de gelijkmaker had moeten zijn.
19'
Feyenoord probeert zich snel terug te knokken in dit duel en doet dat over de rechterkant met Schaken en Janmaat. Laatstgenoemde bereikt aanvoerder Clasie, die het maar eens probeert van twintig meter. Het idee is prima, de afronding is slecht. De bal schiet tien meter naast het doel van Esteban.
17'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:1 door Aron Jóhannsson
Schitterende opening van Roy Beerens naar de rechterkant, naar Jóhann Guðmundsson. De IJslander kapt Vilhena uit en geeft de bal voor op zijn landgenoot Jóhannsson, die de voorzet koelbloedig afmaakt. 1-0 voor AZ en de achtste treffer van het seizoen voor Aron Jóhannsson.
15'
AZ voetbalt als een ploeg die bovenin wil meedraaien: goed positiespel, de rust bewaren en wachten op de kans die zal komen. Feyenoord gaat stevig de duels aan, vooral Immers en Clasie vervullen deze rol erg goed. nu Viergever en Wuytens die met z'n tweeën als linksbuiten een voorzet proberen te geven, maar dat lukt niet en dan is Feyenoord weg. Immers krijgt de kans om te scoren, maar ziet dat Gouweleeuw de bal voor de doelmond haalt. Een goed begin van dit duel.
12'
Gele kaart voor Aron Jóhannsson (AZ Alkmaar)
De IJslander Jóhansson had een paar minuten terug een duel verloren van Jordy Clasie en blijkbaar zat de spits van AZ daar nog mee. Een overtreding op de middenvelder van Feyenoord kost Jóhansson nu een gele kaart: zijn tweede van het seizoen wat betreft gele kaarten.
11'
Leuk feitje voor de doelman van AZ: Esteban staat voor de 118e (!) keer achter elkaar onder de lat bij AZ. Snel uitgerekend kom je dus op minstens drie seizoenen aan Eredivisie-wedstrijden uit. Je zou maar tweede doelman van AZ zijn: Yves de Winter zau niet blij zijn met deze statistiek.
9'
De vrije trap voor AZ, na een overtreding van Joris Mathijsen. Maarten Martens brengt de bal keurig in het doelgebied, maar niemand snapt de ideeën van de Belg en de bal verdwijnt treurig over de achterlijn. Doeltrap voor Erwin Mulder.
6'
Grote kans voor Feyenoord! Mitchell te Vrede laat zien dat hij meteen belangrijk is voor de Rotterdammers. Hij krijgt de bal moeilijk aangespeeld, maar fungeert goed als targetman door de bal bij zich te houden. Hij legt de bal klaar voor Boëtius, die de bal meteen passt naar Vilhena. De middenvelder was het zestienmetergebied binnengeslopen en heeft de kans op de 1-0. Hij zoekt de verre hoek, maar ziet dat Esteban de bal keurig uit het doel houdt. Grote kans binnen zes minuten voor de thuisploeg.
4'
Beide ploegen beginnen rustig aan het duel. Het is geen eenrichtingsverkeer, maar beide teams proberen op te bouwen en rustig hun aanval op te zetten. Dat lukt AZ nog niet, maar Feyenoord wel. Lex Immers vuurt van twintig meter op het doel van Esteban, maar zijn schot wordt geblokt en dat heeft een hoekschop als gevolg. Clasie neemt die hoekschop, maar dat is geen gevaar voor AZ: de bal wordt opgeruimd.
1'
We hebben afgetrapt in de Kuip voor een regenachtig duel tussen Feyenoord en AZ. Feyenoord gaat meteen in de aanval en zoekt op de flank Boëtius. Het gaat terug naar Vilhena en zo behoudt Feyenoord het balbezit in de eerste minuut van dit duel.
1'
Goedenmiddag dames en heren. Welkom bij het slotstuk van een voetbalvolle zondagmiddag op deze 10 november. Speelronde 13 is bijna ten einde, maar het mooiste duel hebben we bewaard tot het laatst. In de Kuip neemt Feyenoord het op tegen AZ uit Alkmaar. Scheidsrechter vandaag is Bas Nijhuis en uw verslaggever heet Brent van Ooijen.

Zou het aan de nieuwe trainer Dick Advocaat liggen of toch aan de spelersgroep van AZ, dat de ploeg op dit moment de tweede positie in de Eredivisie bezet? Sinds het ontslag van trainer Gertjan Verbeek lijkt er een bepaalde druk van de spelersgroep af te zijn gevallen. Discipline heeft plaatsgemaakt voor lekker voetballen. Dat doet AZ dan ook voortreffelijk: er werd in de maand oktober maar eenmaal verloren (FC Groningen 2-1 AZ, 6 oktober) en driemaal gewonnen. Cambuur, Zwolle en ADO Den Haag werden met goed voetbal aan de kant gezet. Niet de grootste namen in het Nederlandse voetbal, maar toch liet AZ zien dat de controle en de rust terug was in het elftal.

Feyenoord beleefde een slechte start van het seizoen. Er werd verloren van FC Twente en Ajax in augustus en de ploeg kwam maar moeizaam op gang. Nu, in speelronde 13, staat de ploeg van Ronald Koeman op een keurige vijfde positie, twee punten achter de Alkmaarse tegenstander van vanmiddag.

De Rotterdammers moeten ook vanmiddag de topscorer van het elftal, Graziano Pellè, missen in de spits. De Italiaan moet nog steeds toekijken vanwege zijn schorsing. Armenteros of Te Vrede zal de positie in de punt van de aanval overnemen, tot Pellè weer mee mag spelen. Bij AZ moeten de doelpunten vooral komen van de IJslander Aron Jóhansson. De spits scoorde al zevenmaal in de competitie en hoopt dat aantal vandaag nog ietsjes uit te breiden. Rond half vijf zal er afgetrapt worden in de Kuip voor deze topper in de Eredivisie tussen Feyenoord en AZ.

Bij de opstellingen heeft u inmiddels kunnen zien dat Mitchell te Vrede is opgesteld als spits van Feyenoord en dat betekent dat Samuel Armenteros vanmiddag op de bank zit. Het regent hard in Rotterdam, kort voor de aftrap. Dan kan een belangrijke factor zijn voor dit duel, we wachten het af!