10.11.2013 19:39

Een 2-2 ‘overwinning’ voor AZ in de wedstrijd tegen Feyenoord

Aron Johansson is onhoudbaar voor Daryll Janmaat. (10-11-2013)

'Één van de lastigste uitwedstrijden van dit seizoen.' Zo omschreef spits Aron Jóhannsson de wedstrijd tegen Feyenoord. Dat deed hij na een heerlijke zondagmiddagwedstrijd, waarin de IJslandse Amerikaan zelf tweemaal scoorde. Feyenoord scoorde ook twee keer en zo belandde de eindstand op een 2-2. Een gelijkspel waar AZ blij mee mag zijn, want Feyenoord was veel sterker in De Kuip.

In de eerste helft werd het verschil tussen beide teams nog niet snel duidelijk. In de eerste tien minuten gingen beide ploegen gelijk op en kansen waren er aan beide kanten. Tonny Vilhena was na zes minuten voetballen al dichtbij een treffer, maar doelman Esteban voorkwam dit met een prima redding.

Aan de andere kant viel wel bij de eerste poging meteen een doelpunt: een prima aanval via Roy Beerens en Joey Gudmundsson, bracht Jóhannsson in stelling en de Amerikaan opende de score na  zeventien minuten. Zuur voor Feyenoord, want de Rotterdammers waren de betere partij op dat moment.

Hoe groot het overwicht van Feyenoord ook was, de thuisploeg kwam niet tot scoren in de eerste helft. Dat tot frustratie van het publiek, dat zich begon te roeren op de tribunes na de vele kansen die niet benut werden. Mitchell te Vrede en Lex Immers waren dichtbij een doelpunt, maar beide vonden ze de uitstekend keepende Esteban op hun pad.

Ronald Koeman moest zijn groep motiveren in de kleedkamer, om te zorgen dat er nog iets behaald zou worden in dit duel. Dat bleek te helpen, want Feyenoord kwam in de tweede helft een stuk efficiënter voor de dag. Waar Feyenoord in de eerste helft niet wist te scoren, was het in het tweede bedrijf wel raak. Te Vrede, die de geschorste Graziano Pellé verving in de spits, werkte de bal koelbloeding in het doel na een fout van Esteban.

De Costa Ricaanse doelman mocht drie minuten na de gelijkmaker weer vissen, toen Immers in de 51e minuut voor de 2-1 zorgde. AZ leek compleet overrompelt door de snelle tegentreffers en de Alkmaarders leken dan ook compleet voor de slacht. Toch kwam AZ terug in de wedstrijd, omdat Daryl Janmaat Beerens vasthield in het strafschopgebied. Een penalty was het gevolg en die werd benut door Jóhansson.

Feyenoord ging na de gelijkmaker van AZ  vol in de aanval, maar wist in de laatste twintig minuten geen doelpunt te maken. AZ verdedigde gedisciplineerd en kon na 94 minuten tevreden terugkijken op de wedstrijd. Feyenoord zal dat niet doen, omdat de ploeg van Koeman vanmiddag 'gewoon' had moeten winnen gezien het spelbeeld in De Kuip.

Volgende week mag Feyenoord op revanche als het op bezoek gaat bij degradatiekandidaat RKC Waalwijk. AZ ontvangt in eigen huis Roda JC.