20:45 uur
AZ Alkmaar
4:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Alfreð Finnbogason 22. / Penalty
1 : 1 Torinfos in de Ticker Mattias Johansson 50. / Schot met rechts  (Aron Jóhannsson)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Alfreð Finnbogason 54. / Schot met links  (Pelé van Anholt)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Pelé van Anholt 56. / Schot met rechts  (Alfreð Finnbogason)
3 : 2 Torinfos in de Ticker Aron Jóhannsson 88. / Penalty
4 : 2 Torinfos in de Ticker Rajiv van La Parra 90. / Schot met rechts  (Alfreð Finnbogason)

90'
Het is afgelopen in Friesland! SC Heerenveen wint een mooie pot voetbal met 4-2. Alfreð Finnbogason was betrokken bij elk doelpunt van zijn club!
90'
90'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Sven Kums
90'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Hakim Ziyech
90'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 4:2 door Rajiv van la Parra
Daar is de beslissing in de wedstrijd! Een snelle uitbraak van SC Heerenveen eindigt met een doelpunt van Rajiv van la Parra. De invaller krijgt de bal buiten de zestien doorgespeeld van Alfreð Finnbogason en Van la Parra haalt met rechts schitterend uit in de rechterhoek.
90'
Een doorschietende corner van SC Heerenveen en wie anders dan Alfreð Finnbogason profiteert bijna. De slimme doelpoging van de spits gaat echter net over. Inmiddels zijn er vier minuten extra tijd bijgetrokken door scheidsrechter Pol van Boekel.
88'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 3:2 door Aron Jóhannsson
Het hart van Aron Jóhannsson zal even stil hebben gestaan, want de bal gaat via de vingertoppen van Kristoffer Nordfeldt en via de binnenkant van de paal binnen. Maar ook die doelpunten tellen, AZ komt vlak voor tijd op 3-2 en kan doorstoten naar een mogelijke gelijkmaker.
87'
Wederom een strafschop, maar nu voor AZ. Het gaat opnieuw om een handsbal, ditmaal van Rajiv van la Parra.
85'
AZ lijkt de wedstrijd niet meer naar zich toe te kunnen trekken. Zelfs met tien man weet SC Heerenveen nog kansen te creëren en het AZ moeilijk te maken. Aan de andere kant blijft de defensie van de Friezen scherp en niet te passeren.
81'
Gele kaart voor Hakim Ziyech (sc Heerenveen)
Hakim Ziyech krijgt een gele kaart nadat hij zijn tegenstander naar achteren trekt bij een lange bal. Steven Berghuis was weg, dus scheidsrechter Pol van Boekel kan niet anders dan de gele kaart trekken.
78'
Pele van Anholt is belangrijk voor SC Heerenveen omdat hij het kopduel van Aron Jóhannsson wint. De spits kon anders een teamgenoot bedienen of zelfs scoren, maar nu eindigt de voorzet in een corner. Die levert AZ niets op, dus de score blijft 3-1 in het voordeel van SC Heerenveen.
75'
De rode kaart brengt natuurlijk veel teweeg in Friesland. SC Heerenveen wisselt verdedigend, met Ramon Zomer voor Magnus Eikrem en AZ probeert juist een aanvallende impuls in te brengen met Willie Overtoom voor Markus Henriksen.
74'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Ramon Zomer
74'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Magnus Eikrem
74'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Willie Overtoom
74'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Markus Henriksen
72'
Rode kaart voor Mitchell Dijks (sc Heerenveen)
Wat gaat Mitchell Dijks daar in de fout! De linksback die gehuurd wordt van Ajax gaat op het middenveld fors in op Steven Berghuis. Dijks raakt zijn tegenstander van achteren en krijgt direct een rode kaart.
66'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Rajiv van la Parra
66'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Yanic Wildschut
66'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Steven Berghuis
66'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Roy Beerens
65'
De tweede helft is erg aantrekkelijk, met drie doelpunten in korte tijd. SC Heerenveen leidt met 3-1 en bij elk Fries doelpunt was Alfreð Finnbogason betrokken. Het is nog maar de vraag of de thuisploeg de spits kan behouden, het buitenland lonkt namelijk voor hem.
61'
Wat is hij toch belangrijk voor zijn ploeg. Alfreð Finnbogason kopt een korte voorzet van Magnus Eikrem bijna in de verre boek, maar AZ kan opgelucht ademhalen.
57'
Gertjan Verbeek grijpt in en gebruikt zijn routinier om de wedstrijd te kantelen. Jóhann Guðmundsson was werkelijk onzichtbaar deze wedstrijd en wordt vervangen door Maarten Martens.
57'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Maarten Martens
57'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Jóhann Guðmundsson
56'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 3:1 door Pele van Anholt
Nu gaat het toch wel erg snel met de treffers. Alfreð Finnbogason is ditmaal de aangever van het doelpunt. De spits maakt een actie aan de linkerkant van het veld, trekt de bal hard voor en vindt Pele van Anholt. De verdediger kan de bal hard in het lege goal schieten en zet de 3-1 op het scorebord.
53'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 2:1 door Alfreð Finnbogason
SC Heerenveen stelt gelijk orde op zaken en komt via Alfreð Finnbogason weer op een voorsprong. Pele van Anholt schiet hard van een grote afstand op de vuisten van Esteban Alvarado, die alleen kan keren. Finnbogason is er snel bij om de 2-1 in te tikken.
50'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:1 door Mattias Johansson
Al vroeg na de rust komt AZ op gelijke hoogte! Mattias Johansson mag zo doorlopen richting het strafschopgebied van SC Heerenveen, combineert met zijn naamgenoot in de spits en komt oog in oog met Kristoffer Nordfeldt te staan. Met een harde knal in de rechterhoek is de 1-1 een feit in Friesland.
46'
Geen wissels bij SC Heerenveen en AZ, die de tweede helft dus ongewijzigd zijn begonnen.
46'
45'
SC Heerenveen voetbalt met de juiste passie om het AZ moeilijk te maken. Vooral in het eerste half uur werd de uitploeg bij vlagen weggespeeld. SC Heerenveen had echter hulp nodig om op voorsprong te komen. Jan Wuytens maakte hands, kreeg geel, maar gaf ook een penalty weg. Alfreð Finnbogason benutte de buitenkans en scoorde zo de enige treffer in de eerste helft.
45'
45'
De scherpte is er nog niet helemaal bij Alfreð Finnbogason, maar de spits blijft altijd op de juiste plekken staan. Pele van Anholt zet goed door op de rechterflank en bedient de aanvalsleider op maat, maar Finnbogason schiet ruim naast.
42'
SC Heerenveen kruipt weer uit de schulp en dan is Alfreð Finnbogason er natuurlijk als de kippen bij. De spits probeert een voorzet binnen te lopen, maar komt een schoenmaat tekort om de bal tot doelpunt te verwerken.
37'
De jeugdige spelers van SC Heerenveen vallen op deze wedstrijd. Luciano Slagveer is niet vies van druk zetten en maakt het tegenstander Nick Viergever moeilijk genoeg. Hakim Ziyech is aan het strooien met passes en bereikt zijn teamgenoten meerdere malen.
33'
AZ komt beter in de wedstrijd, getuigt de voorzet van Nick Viergever richting Viktor Elm. De verdediger weet zijn teamgenoot echter net niet te bereiken, maar anders staat het gewoon 1-1 in Friesland.
29'
Nemanja Gudelj is opeens heel dicht bij de gelijkmaker!
De middenvelder kopt uit een corner op de bovenkant van de lat. Daar komt SC Heerenveen dan toch goed weg.
28'
Nick Viergever probeert Jan Wuytens te bereiken met een terugspeelbal, maar ziet Alfreð Finnbogason over het hoofd. De spits van SC Heerenveen pikt op, maar is duidelijk nog niet de scherpe spits die hij kan zijn. Wuytens troggelt hem de bal af, maar het was wederom weer een gevaarlijk moment voor het doel van AZ.
26'
Natuurlijk is het pech voor AZ dat ze via een penalty op achterstand komen, maar de ploeg maakte ook geen aanspraak op een gelijkspel of voorsprong. Het voetbalt te simpel om het SC Heerenveen moeilijk te maken en de vlotte aanvalslinie van de Friezen maakte het de verdediging van AZ al meer dan eens moeilijk.
22'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:0 door Alfreð Finnbogason
Alfreð Finnbogason benut het buitenkansje en gaat vrolijk door waar hij afgelopen seizoen mee moest stoppen: Scoren. Jan Wuytens maakte dus hands na een voorzet en de bal ging op de stip. Finnbogason schiet hard in de rechterhoek en Esteban Alvarado is kansloos.
22'
Gele kaart voor Jan Wuytens (AZ Alkmaar)
22'
Strafschop SC Heerenveen! Jan Wuytens maakt hands en de bal gaat op de stip.
19'
Nemanja Gudelj test de reflexen van de Friese supporters door een vrije trap ver in de tribune te trappen. Geen gevaar voor AZ, maar een schot richting het doel van SC Heerenveen is al noemenswaardig voor de uitploeg.
17'
Hakim Ziyech krult een lange vrije trap direct richting de verre hoek, maar Esteban Alvarado lijkt meer in de wedstrijd te groeien en tikt de bal over. De corner die volgt levert SC Heerenveen niets op.
16'
Gele kaart voor Nick Viergever (AZ Alkmaar)
Hakim Ziyech zoekt snel de diepte en Nick Viergever ziet zich daarom genoodzaakt om Luciano Slagveer tegen te houden. Viergever krijgt daarom de eerste gele kaart van de wedstrijd.
16'
Een lekker strak afstandsschot van Marten de Roon belandt in de handen van Esteban Alvarado. De middenvelder van SC Heerenveen probeerde het van dertig meter, maar ditmaal was Esteban wel succesvol in zijn actie.
12'
Het is totaal nog niet de wedstrijd van Esteban Alvarado. De goalie verwerkt nu een vrije trap totaal onnodig tot corner. De bal ging ver naast en geen enkele speler van SC Heerenveen was in de buurt. De corner levert de thuisploeg niets op, een gelukje voor Esteban.
10'
Nu de eerste kans aan de andere kant. Viktor Elm staat opeens voor doelman Kristoffer Nordfeldt, maar de middenvelder kan net niet lekker bij de bal. Hij weet nog een schotje te produceren, maar de doelman schrikt hier niet van.
9'
Esteban Alvarado ziet er wederom niet goed uit bij een lange bal. De keeper komt uit terwijl hij nooit bij de bal kan. Luciano Slagveer is eerder bij de bal, zet voor op Alfreð Finnbogason, maar die raakt de bal verkeerd. Grote kans voor SC Heerenveen.
7'
SC Heerenveen en AZ openen de Nederlandse competitie rustig. De thuisploeg probeert op de juiste momenten druk te zetten, maar de verdediging van AZ komt hier op de meeste momenten goed uit.
3'
Ho, Esteban Alvarado gaat in de fout en speelt zomaar Yanic Wildschut van SC Heerenveen in! Wildschut schiet natuurlijk op doel, omdat de keeper er niet staat, maar het schot gaat te zacht.
1'
De eerste officiële wedstrijd van SC Heerenveen, maar niet voor AZ. De Alkmaarders namen het al op tegen Ajax in een strijd om de Johan Cruijff Schaal. Dat is verleden tijd, want nu is het SC Heerenveen - AZ in de Eredivisie.
1'
De laatste wedstrijd op deze zaterdagavond is een strijd tussen twee ploegen die voor de restantjes van de topclubs gaan. Een kampioenschap lijkt er dit jaar niet in te zitten voor de fans van SC Heerenveen en AZ, maar een gooi richting de vierde plek zit er best in. De eerste klap is een daalder waard en deze kan al worden uitgedeeld in de eerste speelronde. Mijn naam is Jos Boesveld en ik zal verslag doen van de wedstrijd SC Heerenveen – AZ.

SC Heerenveen presteert het elk jaar weer om talenten naar Friesland te halen. Zo waren Filip Đuričić en Alfreð Finnbogason vorig seizoen de grote mannen in het elftal van Marco van Basten. Đuričić kwam van het Servische Radnički Obrenovac en Finnbogason werd weggeplukt bij Sporting Lokeren. Dit seizoen moeten de Friezen het in ieder geval stellen zonder de Servische spelmaker. Đuričić werd weggekocht door Benfica en maakt dus geen onderdeel meer uit van SC Heerenveen. Finnbogason speelt nog wel in het blauw-witte shirt, maar veel clubs azen op de handtekening van de lange spits. Het is dus maar de vraag of de aankopen van SC Heerenveen voldoende zijn om opnieuw de uitgedeelde klappen op te vangen. Marco van Basten haalde met Magnus Wolff Eikrem een talentvolle middenvelder, die inmiddels bijna tien wedstrijden speelde voor zijn land Noorwegen. Ook de komst van Yanic Wildschut zal de harten van de fans hebben verwarmd. De van VVV-Venlo overkomen aanvaller stond anderhalf jaar geleden in de belangstelling van veel topclubs, maar kon zijn prima spel geen vervolg geven. Bij SC Heerenveen krijgt hij echter alle kans om zichzelf opnieuw te ontwikkelen. Naast die aankopen winkelden de Friezen bij Ajax. Linksback Mitchell Dijks werd voor een jaar gehuurd en doelman Chiel Kramer werd transfervrij aangetrokken als derde keeper.

AZ verloor net als SC Heerenveen een aantal belangrijke spelers. Fans van AZ zullen wat zakdoeken hebben versleten toen bekend werd dat PSV Adam Maher kocht. Ook spits Jozy Altidore kon niet in Alkmaar worden gehouden. De Engelse portemonnee werd getrokken door Sunderland, waardoor AZ wel weer over een volle kas beschikt. Jeffrey Gouweleeuw en Nemanja Gudelj werden onder andere aangetrokken, en deze week werd bekend dat er ook een vervanger voor Altidore is gehaald. Een bekende in de Eredivisie, want Denni Avdic speelt komend seizoen in het shirt van AZ. De lange aanvaller mag de strijd aangaan met Aron Jóhannsson, die in de Johan Cruijff Schaal nog tegen Ajax speelde. Ander positief nieuw is de terugkeer van Maarten Martens in diezelfde wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. De sterkhouder van AZ lag lang uit de roulatie, maar maakte in de openingswedstrijd van het Nederlandse seizoen dus weer speelminuten.

SC Heerenveen en AZ willen zo lang mogelijk meedraaien in de Nederlandse top. Daarom is deze wedstrijd ook zo belangrijk voor beide ploegen. Een goed moment om er eens goed voor te gaan zitten en te kijken wie het best heeft ingekocht.