AZ Alkmaar Zaterdag, 6. December 2014
18:30 uur
Go Ahead Eagles
2:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Aron Jóhannsson 25. / Schot met rechts  (Dabney dos Santos)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Dabney dos Santos 70. / Schot met rechts  (Mattias Johansson)

90'
AZ heeft een verdiende en degelijke 2-0 winst geboekt op Go Ahead. Na een 1-0 ruststand begon Kowet agressief, maar leidde dat tot weinig gevaar. AZ bleef beter en zag uitblinker Dabney de 2-0 maken. De wedstrijd was beslist en werd professioneel uitgespeeld door de ploeg van John van den Brom.
90'
90'
Bijna nog de aansluitingstreffer! Opnieuw is het Deniz Türüç die het vanaf afstand probeert.
90'
Bijna 3-0 door Hupperts! Dit is de counter waar AZ op zat te wachten. Op aangeven van Aron Jóhannsson krijgt Guus Hupperts een kans maar mist deze.
90'
De wedstrijd is bijna afgelopen en gespeeld. Go Ahead heeft de hoop opgegeven en AZ kan zo feest gaan vieren.
89'
Gele kaart voor Lesly de Sa (Go Ahead Eagles)
De invaller staat vol op de voet van Celso Ortíz.
87'
Schitterend moment in het AFAS Stadion voor iedereen die AZ waardeert. Uitblinker en jongeling Dabney krijgt een applauswissel. Zijn vervanger is Steven Berghuis die zo nog vijf minuten mag spelen na een langdurige blessure.
87'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Steven Berghuis
87'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Dabney
84'
Go Ahead dringt aan richting het doel van Esteban. Toch weet AZ de 'Trots van de IJssel' van het doel te houden. Gaan er nog goals vallen in de slotfase?
82'
Kan Kowet nog wat laten zien in de slotfase? Voorlopig lijkt AZ eerder naar de 3-0 te counteren.
79'
Een dubbele wissel bij het team van John van den Brom. Uitblinkers Haye en Tanković krijgen rust waardoor Elm en Hupperts het de laatste tien minuten nog mogen laten zien.
79'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Viktor Elm
79'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Thom Haye
79'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Guus Hupperts
79'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Muamer Tanković
78'
Afstandsschot van Nemanja Gudelj gekeerd door Mickey van der Hart. Wat kan de aanvoerder van AZ toch heerlijk van afstand schieten.
75'
Kans voor Kolder! Dit was dan toch de mogelijkheid op de aansluitingstreffer. Marnix Kolder mag vrij aanleggen in het strafschopgebied maar schiet tegen een verdediger van AZ op.
71'
De wedstrijd lijkt na deze treffer toch gespeeld. De eerste treffer in dienst van AZ voor Dabney is een bevrijding voor de thuisploeg. Door de uitbreiding van de score zal er meer zekerheid zijn bij de rood-witten.
70'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:0 door Dabney
Een kroon op het werk van de jonge middenvelder. Na weer een goede actie van Tanković komt de bal terecht bij Mattias Johansson. De rechtsback haalt uit, ziet zijn schot gekeerd worden en legt af op Dabney. Het talent van AZ plaatst de bal vervolgens in de rechterhoek en zorgt voor de 2-0.
69'
Toch weer AZ wat voor opschudding zorgt bij het doel van Van der Hart. Dabney schiet na een mooie actie en dito voor zet van Muamer Tanković voorlangs.
68'
Waar is het AZ van de eerste helft? Het team van John van den Brom speelt nu zeer afwachtend en is slordig in de passing. Go Ahead kan nu gaan profiteren.
65'
Daar is Marnix Kolder! Sjoerd Overgoor stuurt de bal diep richting Fernando Lewis die Mattias Johansson eenvoudig opzij zet. De voorzet van Lewis is op maat waarna Kolder net naast kopt.
64'
Ook Steven Berghuis gaat zich opwarmen voor een invalbeurt. De voorhoedespeler van AZ keert terug na drie maanden blessureleed.
63'
Gele kaart voor Nemanja Gudelj (AZ Alkmaar)
De aanvoerder van AZ pakt geel na het vasthouden van Fernando Lewis. Een aanval wordt hiermee doorbroken.
62'
Een dubbele wissel aan de kant van Go Ahead. Door twee aanvallende wijzigingen hoopt Foeke Booy wat meer creativiteit en stootkracht te creëren richting het doel van Esteban.
61'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Lesly de Sa
61'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Alex Schalk
61'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Marnix Kolder
61'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Jules Reimerink
58'
Een schot van Thom Haye van grote afstand wordt eenvoudig gepakt door keeper Mickey van der Hart (Go Ahead).
57'
De vraag is voor wie Marnix Kolder zo het veld in gaat komen. Topscoorder Alex Schalk is deze wedstrijd namelijk redelijk onzichtbaar.
54'
De bezoekers worden gevaarlijker en zijn de tweede helft agressiever gestart. De spanning blijft hoog door de kleine voorsprong.
53'
Gele kaart voor Mattias Johansson (AZ Alkmaar)
Het is dezelfde overtreding als die net van Jop van der Linden. Nu gaat Mattias Johansson in de fout waardoor hij een aanval van Go Ahead tegenhoudt.
51'
Lat geraakt door Reimerink! Jeffrey Gouweleeuw speelt de bal zomaar in de voeten van Deniz Türüç. De middenvelder van Kowet stoomt op en geeft de steekpass op Jules Reimerink. Zijn poging gaat vervolgens via Esteban en lat over het doel.
50'
Het aantal toeschouwers in het AFAS Stadion bedraagt vanavond 15.188.
49'
Gele kaart voor Jop van der Linden (Go Ahead Eagles)
De verdediger van Go Ahead belet de doorgang van Muamer Tanković en krijgt terecht de gele kaart van Pieter Vink.
49'
Ondertussen is Marnix Kolder begonnen aan zijn warming-up. De eigenlijke aanvoerder zal straks invallen na een maand absentie vanwege een ribblessure.
46'
Bijna 2-0 voor AZ! Door een blunder van Sjoerd Overgoor is AZ er ineens met vier spelers uit. Dabney krijgt de kans bij het betreden van het strafschopgebied om te scoren. De poging van de jongeling is een half schot/voorzet waardoor Bart Vriends de bal nog over het eigen doel kan schieten.
46'
Geen wissels aan beide kanten, dat betekent dat de wedstrijd met dezelfde 22 spelers verder gaat.
46'
45'
De eerst helft was vrij eenvoudig in het voordeel van AZ. Na een rustige openingsfase kwamen de 'Kaaskoppen' na twintig minuten los. Na een aantal kansen wist Aron Jóhannsson het doel te vinden op een voorzet van Dabney. Na het doelpunt bleef de thuisploeg de wedstrijd dicteren en was Go Ahead machteloos.
45'
42'
De rust nadert in het AFAS Stadion. Er is maar één ploeg die de kansen creëert en wil voetballen, dat is AZ. Er heerst absolute controle bij de rood-witten.
41'
Mooi geplaatst schot van Dabney! Is dit de opvolger van Adam Maher bij AZ? De jongeling speelt voorlopig een prima wedstrijd. Dabney onderstreept dat met een geplaatst schot wat net over het doel verdwijnt.
38'
Afstandsschot van Deniz Türüç! De middenvelder van Go Ahead Eagles besluit het eens van grote afstand. Keeper Esteban heeft de situatie echter onder controle en redt de inzet.
37'
Dit zijn kansen Jóhannsson! Een voorzet vanaf rechts wordt gemist door Jop van der Linden waardoor Aron Jóhannsson zomaar de bal in zijn voeten krijgt. De spits schrikt van de grote kans en is besluiteloos waardoor het gevaar uitblijft.
36'
Muamer Tanković is zonder meer een van de uitblinkers voor AZ. De spits is bij veel aanvallen betrokken en werkt tot het naadje.
33'
De ploeg van John van den Brom heeft de zaakjes voorlopig goed op orde. Er wordt mooi en attractief gevoetbald waardoor de kansen op uitbreiding van de score toenemen.
30'
Schitterende actie Muamer Tanković! Geheel op eigen kracht kapt de spits van AZ enkele spelers uit om zichzelf vervolgens vrij te spelen voor een schot. De poging gaat vervolgens maar net langs de tweede paal af.
29'
Go Ahead Eagles heeft aangetoond dat ze beschikken over een enorme dosis aan veerkracht. In de vorige uitwedstrijd bij Vitesse werd namelijk knap een punt behaald na een 2-0 achterstand. Voorlopig hebben de Deventenaren nog geen kans.
26'
AZ dus terecht op voorsprong. De bezoekers uit Deventer weten even niet waar ze het moeten zoeken.
25'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Aron Jóhannsson
Kansen worden uitbetaald voor de thuisploeg. Weer een fraaie aanval via Tankovic en Dabney waardoor spits Jóhannson een niet te missen kans krijgt bij de eerste paal. Met de rechtervoet zet de Amerikaan zijn ploeg op voorsprong.
24'
Fantastische vrije trap van Nemanja Gudelj! De specialiteit van de Serviër wordt maar weer eens getoond. Gudelj krult een vrije trap vanaf achttien meter heerlijk richting Van der Hart. De goalie van Go Ahead tikt de bal prachtig over.
23'
Zo zijn de kansen nu na een kwart wedstrijd voor de Alkmaarders. De defensie van Go Ahead Eagles krijgt het drukker.
21'
Hard schot van Tankovic ! Een corner van AZ wordt niet goed verwerkt door Jeffrey Rijsdijk bij de eerste paal. De bal belandt daardoor voor de voeten van Muamer Tanković. De spits van AZ schiet echter over het doel.
20'
Bijna eigen doelpunt Go Ahead! Het gaat lekker aan de linkerzijde bij AZ. De combinatie tussen Haye, Tankovic en Haps levert fraai voetbal op. Laatstgenoemde ziet zijn voorzet bijna tot doelpunt verwerkt worden door Xandro Schenk van Go Ahead.
18'
Schot van Dabney! De eerste goede aanval van AZ is een feit. Via Muamer Tanković komt de bal op de zestien in de voeten van Dabney. De jonge aanvallende middenvelder ziet zijn schot gekeerd worden door Van der Hart.
16'
Nu heeft de ploeg van Foeke Booy veelvuldig balbezit. AZ wacht af en loert met de snelle voorhoedespelers op de counter in eigen huis. Het eerste kwartier van de wedstrijd is vrij geruisloos voorbij gegaan.
13'
De bezoekers uit Deventer nemen de regie een klein beetje over in Alkmaar. De eerste grote kans viel na precies tien minuten, maar werd gemist door Jules Reimerink.
10'
Kans voor Jules Reimerink! Terwijl Fernando Lewis de bal (terwijl die al over de achterlijn is) voorgeeft vanaf de linkerkant ontstaat er veel verwarring in de defensie van AZ. Wesley Hoedt en Ridgeciano Haps botsen waardoor Reimerink een grote kans krijgt. De rechtsbuiten van Go Ahead schiet vanaf vijf meter in het zijnet.
10'
Na tien minuten spelen zijn er nog geen noemenswaardige momenten te noteren. AZ heeft voorlopig de controle over de bal, maar weet nog weinig te creëren richting het doel van Mickey van der Hart.
7'
De eerste opzet tot een aanval is een feit. Thom Haye geniet veel vrijheid en geeft een keurige steekbal op Aron Jóhannsson. De spits van AZ twijfelt, wacht lang en ziet de bal via zijn been over de achterlijn rollen.
6'
Het AFAS Stadion is vanavond weer sfeervol als vanouds. De fans van AZ klappen vrolijk het uitgevouwen programmaboekje tegen hun handen.
3'
AZ heeft het meeste balbezit in de eerste minuten van de wedstrijd. Met de vijfde plaats op de rangschikking is de thuisploeg de favoriet vanavond tegen het lager geklasseerde Go Ahead.
2'
De beer is los in Alkmaar! Hopelijk wordt het een aantrekkelijk duel tussen AZ en Go Ahead Eagles vanavond.
1'
Viktor Elm en Celso Ortíz worden voor de aftrap gehuldigd vanwege hun 100e wedstrijd in dienst van AZ. Eerstgenoemde neemt plaats op de bank, Ortíz staat op het middenveld.
De spelers van beide teams betreden het veld in het AFAS Stadion. De wedstrijd zal binnen enkele minuten beginnen!
Bij de thuisploeg vervangt zoals eerder genoemd Ridgeciano Haps de geblesseerde Simon Poulsen. Verder gebruikt John van den Brom hetzelfde basisteam als in de gewonnen wedstrijd vorige week bij SC Cambuur. In de opstelling van Go Ahead zijn twee wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van vorige week. Deniz Türüç speelt in plaats van Sander Duits. Türüç mag weer eens starten na een schorsing en wat reservebeurten. De andere wijziging is die op de linksbackpositie. Xandro Schenk vervangt Giliano Wijnaldum die niet bij de selectie zit vanwege een blessure.

Welkom bij de wedstrijd AZ – Go Ahead Eagles! Het duel in de vijftiende speelronde van de Eredivisie begint om 18.30 uur. Mijn naam is Koen Larmit en ik zal live verslag doen van de wedstrijd in Alkmaar. Ongeveer één uur voor de wedstrijd worden de opstellingen van beide teams gepresenteerd onder het kopje wedstrijddetails.

Alkmaar Zaanstreek
Het team van John van den Brom verkeert in een uitstekende vorm. De coach die uit de eerste vier duels het schamele aantal van drie punten behaalde doet het de laatste weken aanzienlijk beter. Zo werd er gewonnen van NAC, Vitesse en Cambuur. Daarnaast hield keeper Esteban Alvarado Brown in deze wedstrijden zijn doel schoon. Ook aanvoerder Nemanja Gudelj heeft de stijgende lijn te pakken, met vier goals in de laatste vier wedstrijden mag de Serviër zich tot topscoorder kronen.

Opsteker voor de Alkmaarders is de comeback van Steven Berghuis. De buitenspeler keert na drie maanden afwezigheid terug in de wedstrijdselectie. Berghuis, hersteld van een gebroken middenvoetsbeentje, zal niet starten vanaf het begin. Daarentegen zijn Simon Poulsen (kuitklachten) en Markus Henriksen (knieblessure) niet fit voor de wedstrijd van vanavond. Op de linksbackpositie zal Ridgeciano Haps de vervanger zijn van Poulsen. Haps, vorig jaar op huurbasis uitkomend voor Go Ahead, wordt beloond voor zijn inzet en goede vorm op de trainingen. Blijft AZ ongeslagen in het succesvolle 4-4-2 systeem? Bij winst scharen de rood-witten zich steviger in de subtop van de Eredivisie.

De bezoekers uit Deventer zijn eveneens goed in vorm. In de laatste drie wedstrijden behaalden de Deventenaren vijf punten. Zowel bij sc Heerenveen als bij Vitesse werd knap een punt behaald, gewonnen werd er thuis tegen NAC Breda. De nummer dertien van de ranglijst kan in de wedstrijd tegen AZ weer beschikken over Marnix Kolder. De aanvoerder moest de laatste maand verstek laten gaan door een onwillige spier in de ribbenkast. Peter van Ooijen ontbreekt nog vanwege een enkelblessure.

De vraag is of Marnix Kolder direct weer in de basis zal beginnen. Zijn vervanger, Alex Schalk, heeft zich namelijk in de laatste wedstrijden opgewerkt tot topscoorder van Kowet. De oud speler van NAC Breda wist de laatste drie wedstrijden drie keer het net te vinden. Voor Fernando Lewis wordt het in ieder geval een zeer bijzondere avond. De linksbuiten van Go Ahead wordt namelijk gehuurd van AZ. Een doelpunt van Lewis zal zorgen voor veel roering in het AFAS Stadion. Ook Giliano Wijnaldum keert terug op voor hem bekende bodem. De linksback speelde lange tijd voor AZ Alkmaar. De vraag is of het team van Foeke Booy opnieuw een knap resultaat gaat boeken in een uitwedstrijd. Met drie punten in Alkmaar zou de ‘Trots van de IJssel’ zichzelf een enorme dienst bewijzen en afstand nemen van de gevarenzone.

Veel plezier bij de wedstrijd tussen AZ Alkmaar en Go Ahead Eagles!