06.12.2014 20:20

AZ boekt degelijk zege op Go Ahead Eagles

Dabney (r.) wordt bejubeld door doelpuntenmaker Aron Jóhannsson, want zij samen zorgen voor de 1-0 tegen Go Ahead Eagles. (06-12-2014)

AZ heeft zaterdagavond goede zaken gedaan door te winnen in het eigen stadion tegen Go Ahead Eagles. De goals waren mooi en opnieuw werden er geen tegendoelpunten geïncasseerd. Het duel eindigde in 2-0.

Op voorhand stonden twee spelers in de spotlight. Bij de thuisploeg was dat Nemanja Gudelj, de aanvoerder van AZ wist de laatste vijf wedstrijden vijf doelpunten te produceren. In Deventer hadden ze ook iemand die voor de goals zorgde. In de laatste drie wedstrijden maakte Alex Schalk namelijk drie goals. De vraag was of beide spelers hun team aan de hand konden nemen op zoek naar de punten.

De openingsfase van AZ - Go Ahead was rustig. Jules Reimerink kreeg na tien minuten een kans na een misverstand in de defensie van AZ. Dit moment zorgde ervoor dat het team van John van den Brom wakker werd. De rood-witten gingen voetballen en creëerden kansen. Veel van die mogelijkheden ontstonden via de linkerkant. De combinaties tussen Ridgeciano Haps, Thom Haye en Muamer Tankovic waren af en toe oogstrelend. Via een vrije trap was het bijna weer oogappel Gudelj die zijn ploeg op voorsprong zette. Zijn inzet werd echter nog prima gekeerd door doelman Mickey van der Hart.

Even later was het wel raak voor de Alkmaarders. Na weer een mooie combinatie tussen Tankovic en Dabney kwam de bal via laatstgenoemde op de voorvoet van Aron Jóhannsson. De spits kwam daarvoor goed voor zijn tegenstander en zorgde met één voetbeweging voor de 1-0. Na de openingsgoal controleerde AZ de wedstrijd en ging het rustig op zoek naar meer. Kansen kwamen er nog onder andere via afstandsschoten. De tegenstanders uit Deventer hadden behoudens een schot van Deniz Türüc weinig in te brengen in het eerste bedrijf. AZ Alkmaar mocht dan ook met een gerust hart de kleedkamer opzoeken.

In de tweede helft begon Go Ahead Eagles zeer agressief. Dit leidde tot enkele kansen en hectiek in de verdediging van AZ. De thuisploeg zakte ver terug en speelde grotendeels op eigen helft. Go Ahead ging beter voetballen en mocht zo hopen op de aansluitingstreffer. Na de dubbele wissel van Foeke Booy (Marnix Kolder en Lesley de Sa in plaats van Alex Schalk en Jules Reimerink) gingen de Deventenaren nog meer naar voren spelen.  Na kleine kansen wist Dabney de wedstrijd te beslissen in het voordeel van AZ. In de zeventigste minuut plaatste de jongeling de bal achter Mickey van der Hart op aangeven van Mattias Johansson. Dabney maakte zijn eerste goal voor AZ, maar nog belangrijker de 2-0 in de wedstrijd. Go Ahead wist er geen echt slotoffensief meer uit te persen waardoor de wedstrijd was gespeeld. Uitblinker Dabney kreeg nog een publiekswissel waardoor Steven Berghuis terugkeerde op het veld.

Go Ahead wist, ondanks de goede inzet, keeper Esteban nog maar nauwelijks op de proef te stellen. Door de vierde overwinning op rij nestelt AZ zich steviger in de subtop. Go Ahead Eagles verliest weer na drie ongeslagen wedstrijden en moet opletten voor de gevarenzone.

Door: Koen Larmit