AFC Ajax Zondag, 28. Februari 2016
16:45 uur
AZ Alkmaar
4:1
Dp.
1 : 0 Torinfos in de Ticker Arkadiusz Milik 14. / Schot met links  (Nemanja Gudelj)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Davy Klaassen 28. / Schot met rechts  (Amin Younes)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Davy Klaassen 53. / Schot met rechts
3 : 1 Torinfos in de Ticker Vincent Janssen 65. / Schot met links  (Markus Henriksen)
4 : 1 Torinfos in de Ticker Arkadiusz Milik 90. / Schot met links  (Davy Klaassen)

90'
Samenvatting tweede helft:

Ajax kwam aan het begin van de tweede helft op 3-0 en leek de buit binnen te hebben, maar door een rode kaart van Anwar El Ghazi werd het toch nog spannend in Amsterdam. Vincent Janssen zorgde nog voor de 3-1, maar Ajax kwam niet meer in de problemen. De thuisploeg kwam vlak voor tijd via Arkadiusz Milik zelfs op 4-1.
90'
Einde wedstrijd
90'
Doelpunt voor AFC Ajax, 4:1 door Arkadiusz Milik
Met een man minder op het veld komt Ajax vlak voor tijd nog op 4-1! Arkadiusz Milik staat buitenspel, maar wordt niet afgevlagd. Hij troeft Ron Vlaar af en schiet vervolgens de bal achter Sergio Rochet.
87'
Gele kaart voor Dabney dos Santos (AZ Alkmaar)
Dabney Dos Santos is de volgende speler die op de bon gaat. De aanvaller begaat een overtreding op Joël Veltman en krijgt geel.
83'
Het lijkt nier meer te gaan gebeuren in Amsterdam. Ondanks dat Anwar El Ghazi zijn team dom benadeelde, is Ajax eigenlijk nauwelijks in de problemen gekomen.
80'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Robert Mühren
80'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Ben Rienstra
77'
Ook dit schot levert AZ niets op. Alireza Jahanbakhsh probeert het van een afstandje, maar via een Ajax-been is de poging van de AZ'er een prooi voor Jasper Cillessen.
75'
Nog een kwartier officiële speeltijd in de Amsterdam ArenA. Ajax staat met een man minder, maar AZ slaagt er nauwelijks in om gevaarlijk voor het doel van Jasper Cillessen te komen.
74'
Wissel in bij AFC Ajax -> Thulani Serero
74'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Riechedly Bazoer
73'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Thom Haye
73'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Joris van Overeem
72'
Goed ingegrepen van Jasper Cillessen! Alireza Jahanbakhsh breekt aan de rechterkant door en geeft een harde, lage voorzet. Cillessen let goed op en voorkomt dat een AZ'er de bal kan binnenprikken.
70'
Bij AZ begint het gevoel te leven dat er nog wat te halen valt vandaag. De Amsterdammers proberen de boel nu potdicht te houden wat, los van de goal van Vincent Janssen, aardig lukt.
67'
Wissel in bij AFC Ajax -> Ricardo van Rhijn
67'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Amin Younes
65'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 3:1 door Vincent Janssen
Met een fantastisch doelpunt komt AZ terug in de wedstrijd. Met een lange bal wordt Vincent Janssen bereikt, na een 'kopbaléén-tweetje' met Markus Henriksen oog in oog met Jasper Cillessen komt. Janssen blijft rustig en schiet de bal in de lange hoek.
62'
Een trieste aftocht voor Mattias Johansson. Ondersteund door iemand van het medische team van AZ gaat hij richting de catacomben. Het lijkt op het eerste oog om een serieuze blessure te gaan.
60'
Ajax moet het met een man minder nog een halfuur zien vol te houden. De Amsterdammers zijn de eerste minuten zonder Anwar El Ghazi in ieder geval probleemloos doorgekomen.
59'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Derrick Luckassen
59'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Mattias Johansson
57'
Ai! Dit ziet er heel slecht uit. Mattias Johansson landt verkeerd na een kopduel met Arkadiusz Milik. Daardoor lijkt de rechtsback zich aan zijn knie te blesseren.
54'
Geel-rode kaart voor Anwar El Ghazi (AFC Ajax)
Oei, wat onnodig en dom van Anwar El Ghazi! De buitenspeler loopt Ridgeciano Haps omver en krijgt zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. De wedstrijd leek gespeeld, maar dit biedt natuurlijk mogelijkheden voor AZ.
53'
Doelpunt voor AFC Ajax, 3:0 door Davy Klaassen
Dit lijkt de beslissing in de wedstrijd! Nadat Anwar El Ghazi balverlies lijdt in het strafschopgebied van AZ, kan Davy Klaassen de bal oppikken. Hij versnelt langs twee AZ'ers en schiet vervolgens raak in de korte hoek.
50'
Het is een rustig begon van de tweede helft. AZ probeert wel wat dwingender te zijn, maar Ajax komt niet in de problemen.
46'
Beide ploegen zijn ongewijzigd aan de tweede helft begonnen.
46'
Aanvang tweede helft
45'
Samenvatting eerste helft:

AZ verloor in 2016 nog geen duel, maar het lijkt erop dat de club uit Alkmaar in Amsterdam voor het eerst dit kalenderjaar onderuit gaat. Ajax voetbalt een stuk makkelijker en staat op een verdiende 2-0 voorsprong. Arkadiusz Milik en Davy Klaassen maakten tot nu toe de doelpunten.
45'
Einde eerste helft
44'
Bijna de 3-0! Bij de 2-0 was Amin Younes de aangever en Davy Klaassen de afmaker, nu zijn de rollen bijna omgedraaid. Vlaar voorkomt met een mooie sliding echter dat het schot van de Duitser richting de doellijn gaat.
42'
Gele kaart voor Ben Rienstra (AZ Alkmaar)
De middenvelder van AZ begaat een overtreding op Mitchell Dijks en ziet dat met geel bestraft worden.
40'
Aardige poging van Vincent Janssen! AZ begint wat dreigender te worden. Ditmaal is het Janssen die vanaf links naar binnentrekt en de bal in de lange hoek probeert te plaatsen. Via de voet van Mike van der Hoorn gaat de bal over de achterlijn. De corner die volgt levert AZ niets op.
39'
Jasper Cillessen voor het eerst! Nick Viergever stopt Vincent Janssen uitstekend af, maar Ben Rienstra kan een afvallende bal oppikken. De middenvelder probeert vanaf twintig meter in de lange hoek te schieten, maar Cillessen is alert en werkt de inzet naar de zijkant toe.
35'
Amin Younes is verreweg de meest dreigende speler tot nu toe. De Duitser is niet altijd even gelukkig in zijn acties, maar draait Mattias Johansson tot nu toe helemaal dol.
32'
Het team van John van den Brom komt er tot nu toe niet aan te pas in de Amsterdam ArenA. Jasper Cillessen heeft na iets meer dan een halfuur spelen eigenlijk nog niets te doen gehad.
28'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:0 door Davy Klaassen
Ajax verwachtte waarschijnlijk een lastige middag, maar het gaat tot nu toe vrij eenvoudig voor de nummer twee van de Eredivisie. Nadat Davy Klaassen een teenlengte te kort komt om te scoren, kan Amin Younes de bal oppikken. Hij wacht even tot Klaassen terugkomt van buitenspelpositie en bedient zijn aanvoerder vervolgens. Van dichtbij scoort hij.
27'
Goed werk van Joël Veltman! De verdediger werkt een snel dalende bal goed weg en voorkomt dat een AZ'er kan socren.
26'
Dit biedt misschien mogelijkheden voor AZ! Het team van trainer John van den Brom krijgt een vrije trap naast het strafschopgebied. Onder meer Ron Vlaar meldt zich voorin.
24'
Weer is Ajax dreigend! Met een achterwaartse kopbal verlengt Davy Klaassen een vrije trap van Nemanja Gudelj. Sergio Rochet lijkt verrast, maar de inzet van de aanvoerder van Ajax eindigt op het dak van het doel.
22'
Alle AZ'ers hebben zich in het strafschopgebied gemeld, maar niemand houdt Riechedly Bazoer in de gaten! De middenvelder staat naast Nemanja Gudelj en krijgt de bal. Hij probeert in één keer uit te halen, maar raakt de bal niet goed.
21'
Ajax krijgt een vrije trap naast het strafschopgebied na een overtreding van Ben Rienstra op Anwar El Ghazi. Nemanja Gudelj gaat achter de bal staan.
18'
Dé kans op de 2-0! Amin Younes verzuimt de score te verdubbelen! De buitenspeler kapt in het strafschopgebied Mattias Johansson af en heeft daarna beide hoeken voor het uitkiezen. De Duitser schiet in de korte hoek, maar Sergio Rochet tikt de bal net naast.
16'
Goede kans voor Mitchell Dijks! De linksback stoomt op en haalt met rechts uit. Zijn inzet gaat een meter naast het doel van goalie Sergio Rochet.
14'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Arkadiusz Milik
De eerste echte kans van de wedstrijd is meteen een doelpunt! Nemanja Gudelj gaat de één-twee aan met Davy Klaassen en krijgt de bal terug. De oud-AZ'er passt de bal vervolgens goed voor het doel, waar Arkadiusz Milik opduikt en scoort.
9'
Aan de andere kant lost Alireza Jahanbakhsh een schot, maar ook zijn poging smoort in het strafschopgebied. Beide doelmannen hoeven voorlopig niet in actie te komen.
9'
Dat ziet er dreigend uit! Joël Veltman bereikt Arkadiusz Milik, die op de rand van het strafschopgebied besluit uit te halen. Het schot van de Pool wordt geblokt door Ron Vlaar. Amin Younes aanspelen - die aan de linkerkant stond - was waarschijnlijk een betere optie geweest.
7'
Ajax vraagt om een strafschop nadat Stijn Wuytens in het strafschopgebied Arkadiusz Milik onderuit glijdt, maar scheidsrechter Serdar Gözübüyük laat het spel doorgaan.
5'
Opvallend is dat trainer Frank de Boer spits Arkadiusz Milik weer een basisplaats heeft gegeven. De Pool wordt dit seizoen in de topwedstrijden meestal op de bank gezet.
3'
Ajax heeft de taak om vanmiddag de achterstand op PSV terug te brengen tot één punt. De Eindhovenaren wonnen gisteravond met 2-0 van ADO Den Haag en staan nu vier punten los.
1'
Aanvang wedstrijd
Voorbeschouwing

Speelronde 25 van de Eredivisie wordt afgesloten met dé kraker van het weekend. Het in topvorm verkerende AZ gaat op bezoek bij Ajax, dat moet winnen om de achterstand op PSV weer terug te brengen tot één punt. Mijn naam is Vincent Houttuin en ik doe verslag van dit duel. Je kunt een uur voor aanvang van de wedstrijd hier de opstellingen vinden.

Titelkandidaat Ajax

Het ziet ernaar uit dat we een spannende ontknoping van de competitie krijgen. PSV en Ajax ontlopen elkaar dit seizoen weinig. De Amsterdammers lieten na de winterstop dure punten liggen tegen Heracles Almelo (0-0) en Roda JC (2-2), maar daarna won het team van trainer Frank de Boer achtereenvolgens van Feyenoord (2-1), FC Groningen (2-1) en Excelsior (3-0). PSV doet het beter in de tweede seizoenshelft en is daarom de koploper van de Eredivisie.

De spoeling is dun in de verdediging van Ajax. John Heitinga zette een punt achter zijn profcarrière en Kenny Tete en Jaïro Riedewald zijn langdurig geblesseerd. De Boer kan tegen AZ wel weer over Mike van der Hoorn beschikken, die terugkeert van een schorsing. Verder is Robert Murić opnieuw opgenomen in de wedstrijdselectie. De Kroaat debuteerde vorige weeek tegen Excelsior.

Ongeslagen AZ

AZ is bezig aan een geweldige opmars. De Alkmaarders begonnen de tweede seizoenshelft als de nummer twaalf van de competitie, maar inmiddels bezet AZ de derde plek. Het team van trainer John van den Brom scoort erop los; met Vincent Janssen als aanvalsleider scoort AZ sinds de winterstop gemiddeld vaker dan drie keer per wedstrijd.

Dat AZ goed presteert heeft ongetwijfeld ook te maken met de komst van Ron Vlaar. De club uit Alkmaar verloor nog geen enkel duel met de ervaren verdediger op het veld. Hij vormt samen met de van Willem II overgekomen Stijn Wuytens een uitstekend centraal duo. Vlaar maakte het afgelopen weeken tegen FC Groningen (4-1) zijn eerste goal voor AZ.

In Alkmaar

Ajax en AZ namen het in de eerste speelronde van de Eredivisie ook tegen elkaar op. De Amsterdammers begonnen het seizoen overtuigend door met 0-3 in het AFAS Stadion te winnen. Grote man aan Ajax-zijde was toen Anwar El Ghazi, die twee keer scoorde. Nemanja Gudelj maakte het derde doelpunt.
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner