AFC Ajax Dinsdag, 26. Januari 2016
20:45 uur
Heracles Almelo
0:0
Dp.
geen

90'
Samenvatting tweede helft
Ajax begon explosief aan de tweede helft en hield, net als in de eerste helft, constant de tegenstander onder druk. Het probleem bij Ajax was dat de laatste pass niet goed genoeg was waardoor echte kansen ook amper gecreëerd werden. Invallers Viktor Fischer en Lasse Schöne waren nog het gevaarlijkst, maar ook zij kregen de bal niet in het netje. Ajax speelt dus met 0-0 gelijk en dat is een tegenvallend resultaat voor de lijstaanvoerder.
90'
Einde wedstrijd
90'
Er komen drie minuten aan blessuretijd bij.
87'
Laatste wissel van de wedstrijd. Iliass Bel Hassani gaat bij Heracles naar de kant en wordt in de laatste minuten vervangen door Paul Gladon.
87'
Wissel in bij Heracles Almelo -> Paul Gladon
87'
Wissel uit bij Heracles Almelo -> Iliass Bel Hassani
85'
En weer een dot van een kans voor Ajax. Fischer kan de zestien in dribbelen, maakt dan net een beweging te veel waardoor hij zijn inzet tegen een verdediger schiet.
85'
Goede voorzet van Mitchell Dijks. De linksback geeft een vroege voorzet die bij de tweede paal bijna kan worden ingekopt door de andere invaller, Lasse Schöne. Zijn inzet gaat net over.
84'
In de tegenstoot krijgt Viktor Fischer een kansje. De invaller komt vanaf rechts en dribbelt naar binnen. Hij besluit met rechts te schieten, maar zijn schot wordt gekeerd door Castro.
83'
Daar komt Ajax goed weg. Eerst is er de fout in de verdediging van Ajax, waardoor Heracles ineens in een twee tegen twee situatie komt. Te Wierik wil schieten, maar glijdt dan net uit.
78'
Gele kaart voor Wout Droste (Heracles Almelo)
De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor Wout Droste van Heracles. De verdediger vangt Riechedly Bazoer op terwijl die langs hem heen wil. Het komt Droste op geel te staan.
77'
Ajax dringt aan. Riedewald is mee naar voren gekomen. Krijgt de bal op zijn linker, maar kan niet tot een schot komen en loopt zich dan dood in het groepje Heracles spelers.
76'
Ook Heracles wisselt. Brahim Darri is uit het veld gegaan en voor hem in de plaats is Robin Gosens gekomen.
76'
Wissel in bij Heracles Almelo -> Robin Gosens
76'
Wissel uit bij Heracles Almelo -> Brahim Darri
75'
Twee wissels aan de kant van Ajax. Veltman lijkt niet verder te kunnen, geeft de aanvoerdersband aan Nemanja Gudelj en laat zich vervangen door Ricardo van Rhijn. Thulani Serero vervangt Daley Sinkgraven.
75'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
75'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Daley Sinkgraven
74'
Wissel in bij AFC Ajax -> Ricardo van Rhijn
74'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Joël Veltman
74'
Typisch weer. Darri dribbelt op tegenstander Veltman af, maar wanneer hij naar binnen wil snijden, glijdt de kleine aanvaller uit en is de kans verkeken.
70'
Doelman Bram Castro wil van bal wisselen. De bal zou lek zijn volgens de doelman en hij kan rekenen op een fluitconcert van het publiek. De doelman heeft wel gelijk en er moet een nieuwe bal aan te pas komen.
68'
Slecht uitverdedigen bij Ajax. De Amsterdammers leveren de bal zo in bij Brahim Darri, die de bal eigenlijk moet afspelen aan de mee opgekomen Fledderus, maar Darri gaat voor eigen succes en schiet slap naast.
67'
Heracles neemt de tijd. Ook nu, wanneer Ramon Zomer een vrije trap neemt in op eigen helft, rekt hij tijd. Het publiek begint de fluiten en Higler geeft Zomer een waarschuwing.
62'
Mooie combinatie tussen Milik en Fischer, waarbij laatstgenoemde de bal terugkrijgt in de zestien, maar Fischer krijgt de bal iets onder zich waardoor hij niet tot een schot kan komen.
60'
Van der Hoorn komt daar vervelend op zijn schouder terecht na een kopduel met Weghorst. De verdediger blijft even liggen, maar kan het spel snel hervatten na een korte behandeling.
59'
Twee wissels. Bij Heracles vervangt Jaroslav Navratil de andere middenvelder Peter van Ooijen. Bij Ajax gaat de onzichtbare Younes naar de kant, terwijl Viktor Fischer de omgekeerde weg maakt.
58'
Wissel in bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
58'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Amin Younes
58'
Wissel in bij Heracles Almelo -> Jaroslav Navratil
58'
Wissel uit bij Heracles Almelo -> Peter van Ooijen
58'
Bruns haalt bal van de lijn
Uit een corner van Ajax wordt de bal ingekopt door Arkadiusz Milik, maar zijn inzet wordt van de lijn gehaald door Thomas Bruns.
57'
Het ontbreekt bij Ajax nog steeds aan de laatste pass. Nu komt El Ghazi wederom door aan de rechterkant, maar de voorzet komt dan niet bij Milik terecht. De Pool doet er alles aan om voor zijn tegenstander te komen, maar kan niet in schieten.
53'
Inmiddels is Nick Viergever ook gaan warmlopen. De verdediger kan, als het nodig is, Riedewald vervangen wanneer die niet door kan.
48'
Ai, ook Riedewald huppelt wat in de verdediging. De centrale verdediger van de Amsterdammers lijkt ergens last van te hebben.
48'
Ook de volgende kans is voor Ajax. Bazoer krijg de bal laag ingespeeld, draait open met voor zijn linker en schiet heel verrassend op doel. Castro ziet de bal van ver aankomen en vangt de bal gemakkelijk.
47'
Anwar El Ghazi draait daar even heel mooi weg van zijn tegenstander. De vleugelspeler gaat dan op volle snelheid richting goal, laat wat tegenstanders achter zich en gaat voor eigen succes. Bram Castro heeft geen moeite met de inzet.
46'
Het duel in Amsterdam is weer hervat. Geen wisselingen aan beide kanten. Wel liep Mitchell Dijks in de rust zijn spieren nog even los. Ook Ricardo van Rhijn was bezig met een warming-up, maar dat lijkt allemaal uit voorzorg te zijn.
46'
Aanvang tweede helft
45'
Samenvatting eerste helft
Het spelbeeld in de eerste helft was duidelijk. Ajax domineerde op de helft van de bezoekers en met name Anwar El Ghazi maakte het de verdediging van Heracles lastig. Toch schort het nog aan echte, grote kansen. Daley Sinkgraven mocht na een mooie aanval een schot lossen vanaf de zestien, maar Castro bracht daar redding. Bazoer was dichtbij een wereldgoal, maar zijn schot eindigde in het zijnet.
45'
Einde eerste helft
45'
Er komt één minuut aan extra tijd bij.
43'
Opvallend is de bedrijvigheid van Daley Sinkgraven. De middenvelder was weer fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen en krijgt vandaag de voorkeur in de basis boven Donny van de Beek. Sinkgraven is zowel defensief als aanvallend nadrukkelijk aanwezig.
41'
Ajax heeft het tot nu toe moeten hebben van wat kleine kansjes. Zo kreeg Sinkgraven een keer de mogelijkheid om vanaf de zestien te vuren, Bazoer probeerde het een keer van grotere afstand. Dichtbij kwamen de Amsterdammers nog niet.
38'
Milik gaat neer in de zestien en wanneer hij op de grond zit zwaait hij met zijn armen richting Higler. Hij vindt dat er een overtreding wordt gemaakt, maar er leek weinig aan de hand.
35'
Na 35 minuten spelen de eerste keer dat Weghorst in stelling wordt gebracht. Na een slechte bal van Cillessen, belandt de bal bij Fledderus die gelijk de bal voorgeeft aan de spits van Heracles. Die komt, door goed verdedigen van Riedewald, niet in balbezit.
32'
Na een ruim half uur spelen is dit het spelbeeld: Ajax domineert en speelt veelvuldig op de helft van Heracles. De bezoekers kunnen daar weinig tegenin brengen en gokken op de counter met de snelheid van Darri.
31'
Wat een KNAL van Bazoer!
Bazoer dribbelt langs wat verdediger en besluit dan met zijn rechter hard uit te halen. Met een mooie streep gaat de bal richting de kruising, maar de bal verdwijnt aan de verkeerde kant van het net.
27'
El Ghazi ontsnapt weer bij Fledderus en krijgt de bal nog net voor. Zijn voorzet komt alleen weer niet bij een medespeler terecht. De acties van El Ghazi zijn goed, alleen het vervolg. Daar schort het nog een beetje aan.
22'
Heracles probeert in de spelopvatting wat rust te pakken. Daarmee zal het proberen het tempo van de Amsterdammers wat naar beneden te brengen.
20'
Gudelj legt aan voor een corner, die richting de vijf meterlijn wordt getrapt. Daar komt Mike van der Hoorn inlopen, maar hij kopt de bal ruim over het doel.
19'
Castro moet voor het eerst plat
Sinkgraven komt op randje zestien in balbezit en schiet dan ineens met zijn rechter op het doel van Bram Castro. De bal gaat niet genoeg naar de hoek, waardoor Castro redding kan brengen.
18'
Prachtige lange bal in de loop bij El Ghazi. De buitenspeler gaat op snelheid richting de zestien, geeft de bal dan half hoog voor richting tweede paal, maar Heracles-verdediger Mike te Wierik schiet de bal over eigen doel heen, voordat Milik erbij kan komen.
17'
Mitchell Dijks is alweer de tweede speler binnen een korte tijd die uitglijdt op het veld van de ArenA. Het zorgt voor een snelle omschakeling van Heracles, maar loopt uit niets uit.
13'
Mark-Jan Fledderus moet weer een overtreding maken op El Ghazi. Terwijl Higler naar de aanvoerder van Heracles loopt, geeft Bazoer aan dat het al zijn derde overtreding is. Higler geeft Fledderus een vermaning, maar houdt de kaarten op zak.
12'
Er komt geen echte kans uit de vrije trap, zojuist verdient door El Ghazi. Wout Weghorst moet meeverdedigen en houdt Mike van der Hoorn in de gaten. Laatstgenoemde gaat binnen de zestien neer, maar Higler vindt het niet voldoende voor een overtreding.
11'
Anwar El Ghazi zoekt opnieuw Fledderus op, niet de eerste keer deze wedstrijd. Nu wordt El Ghazi gestopt door een overtreding van de Heraclied. Een vrije trap volgt.
10'
Joël Veltman is dus de vervanger van Kenny Tete vanavond. Ook vervangt Veltman Davy Klaassen als aanvoerder. De verdediger is ook de Ajacied met de meeste speelminuten bij Ajax dit seizoen.
6'
Het is Ajax wat vol druk zet in de eerste minuten. De backs verlaten hun positie snel om druk vooruit te zetten. Het zorgt ervoor dat Heracles moeilijk de bal in de ploeg kan houden.
2'
Anwar El Ghazi heeft voor de eerste keer zijn duel gewonnen van Heracles-aanvoerder Mark-Jan Fledderus. El Ghazi glipt buitenom en geeft dan laag voor, maar zijn voorzet wordt door Arek Milik gemist.
1'
Het balletje rolt deze avond voor het eerst over het Amsterdamse gras.
1'
Aanvang wedstrijd
De spelers zijn er klaar voor. Scheidsrechter Higler gaat zo met beide aanvoerders tossen om de aftrap. Veel plezier bij het volgen van dit duel.
Opstellingen
Hoewel normaal gesproken Ricardo van Rhijn de tweede rechtsback is in de selectie van Ajax, kiest Frank de Boer vanavond niet voor Van Rhijn, maar voor Mike van der Hoorn. Joël Veltman verkast naar de backpositie, terwijl Van der Hoorn in het hart van de verdediging gaat spelen. Daarnaast doet Frank de Boer een beroep op Daley Sinkgraven, die weer fit is om te starten. Dat gaat ten koste van Donny van de Beek, die op zijn beurt op de bank plaatsneemt. Bij Heracles geen wijzigingen ten opzichte van de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen De Graafschap van afgelopen weekend.
Voorbeschouwing
Vanavond begint de speelronde twintig van de Eredivisie. Een drukke periode dus voor de Eredivisieploegen die in ruim een week tijd, drie wedstrijden moeten spelen. Ajax ontvangt vanavond in de eigen Amsterdam ArenA het Heracles Almelo van John Stegeman, dat dit seizoen buitengewoon goed presteert. Kan Ajax de drie punten voorsprong ook na deze speelronde behouden? We gaan het vanavond zien.

Afgelopen weekend
Afgelopen weekend speelden zowel Ajax als Heracles op de zaterdagavond. Ajax wist door een vroege goal van Riechedly Bazoer op voorsprong te komen tegen Vitesse en de gehele wedstrijd die voorsprong te behouden. Wel verloor het Kenny Tete, die tegen de Arnhemmers een enkelblessure opliep en hij zal zo’n tien tot twaalf weken eruit liggen.

Ook Heracles wist zaterdagavond te winnen, zij het tegen een kleinere tegenstander dan de opponent van Ajax afgelopen weekend. Heracles won met 2-1, door een doelpunt van Brahim Darri en Thomas Bruns. Voor de Graafschaf deed Andrew Driver vlak voor tijd nog wat terug, maar Heracles hield de voorsprong vast en pakte daarmee de tiende overwinning van het seizoen.

Onderling resultaat
Eerder dit seizoen, in speelronde negen van de Eredivisie om precies te zijn, troffen beide ploegen elkaar ook. In Almelo won Ajax met 0-2. Toen opende Anwar El Ghazi de score na veertien minuten op aangeven van Davy Klaassen. Laatstgenoemde zal niet aan de aftrap verschijnen, vanwege een blessure. Het andere doelpunt kwam op naam van Nemanja Gudelj.

In het seizoen 2014/2015 werd het ook in Almelo 0-2 voor Ajax, terwijl in de eerdere ontmoeting de stand op 2-1 stond na negentig minuten in de Amsterdam ArenA. We moeten ver terug de geschiedenis in willen we de laatste overwinning van Heracles op Ajax in de Eredivisie tegenkomen. In het seizoen 1964/1965 wonnen de Heraclieden met 1-0 van Ajax.

Vanavond een hele andere wedstrijd, met twee ploegen die in vorm zijn. De opstellingen van beide ploegen zullen rond de klok van 19.45 uur bekend zijn, een uur later wordt er afgetrapt. Arbiter bij dit duel is Dennis Higler en mijn naam is Thomas Mulder en ik doe live verslag van dit duel. Heel veel plezier bij het volgen!
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner