PEC Zwolle Woensdag, 12. Augustus 2015
19:45 uur
SC Cambuur
2:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Dirk Marcellis 31. / Schot met links  (Lars Veldwijk)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Sheraldo Becker 33. / Schot met links  (Wouter Marinus)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Erik Bakker 70. / Schot met links
2 : 2 Torinfos in de Ticker Sjoerd Overgoor 77. / Schot met links  (Erik Bakker)

90'

PEC Zwolle scoorde twee keer voor rust, maar na de theepauze was het SC Cambuur dat twee keer het doel trof. Eerst was het Erik Bakker die de bal in het doel schoot, niet veel later tekende Sjoerd Overgoor voor de gelijkmaker.
90'
90'
De verdediger van PEC Zwolle en aanvaller van SC Cambuur krijgen geel na een klein opstootje.
90'
Gele kaart voor Bram van Polen (PEC Zwolle)
90'
Gele kaart voor Valmir Berisha (SC Cambuur)
90'
Valmir Berisha bijna met de 3-2! Dat scheelt helemaal niets. Mikhail Rosheuvel geeft een goede lage voorzet op de Zweed, die de bal tegen Kevin Begois schiet.
90'
Erik Bakker ligt met kramp op het veld. Ron Jans grapt: "Henk, wisselen?". Maar dat mag niet meer, want SC Cambuur heeft al drie keer gewisseld.
90'
De extra tijd bedraagt drie minuten. Krijgen we nog een winnaar in het IJsseldeltastadion?
88'
Daar zien we voor het eerst Valmir Berisha. Hij gebruikt zijn lichaam goed in het duel met Bram van Polen en schiet vervolgens de bal in het zijnet.
85'
SC Cambuur krijgt een vrije trap op een interessante plek. Het is Bart Schenkeveld die in de rug van Bartholomew Ogbeche springt en daarom een overtreding tegen krijgt.
84'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Stef Nijland
84'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Lars Veldwijk
82'
Bij PEC Zwolle staat Stef Nijland klaar om in te vallen. De aanvaller maakte vorig seizoen een hattrick tegen SC Cambuur.
80'
Hoekschop voor PEC Zwolle, nadat een pass van Lars Veldwijk net niet bij Sheraldo Becker aankomt.
80'
De huidige situatie doet denken aan het begin van de wedstrijd. SC Cambuur heeft balbezit en PEC Zwolle wacht af.
78'
Een debutant bij PEC Zwolle: Abdel Malek El Hasnaoui. Hij is overgekomen van Ajax, waar hij niet in aanmerking kwam voor de hoofdmacht.
78'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Abdel Malek El Hasnaoui
78'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Rick Dekker
77'
Wissel in bij SC Cambuur -> Furdjel Narsingh
77'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Mikhail Rosheuvel
77'
Doelpunt voor SC Cambuur, 2:2 door Sjoerd Overgoor
Daar is gelijkmaker van de Leeuwarders! Het is een knap doelpunt van SC Cambuur. Sjoerd Overgoor zet de aanval op, speelt Erik Bakker in en krijgt de bal terug. Met de buitenkant van de schoen verschalkt hij vervolgens Kevin Begois.
74'
Marvin Peersman probeert het maar eens. De invaller stoomt op en zodra hij in schietpositie komt, twijfelt het niet. Het schot van de verdediger is echter een prooi voor Kevin Begois.
74'
SC Cambuur zet druk en gaat vol op zoek naar de gelijkmaker. PEC Zwolle zakt op zijn beurt in en gokt op de tegenaanval.
71'
Het zag er niet naar uit dat we een spannende slotfase zouden krijgen, maar met één doelpunt verschil lijkt het er toch op dat het een leuk einde van de wedstrijd wordt.
70'
Doelpunt voor SC Cambuur, 2:1 door Erik Bakker
SC Cambuur vindt twintig minuten voor tijd de aansluiting. Sander van de Streek geeft de bal voor en via een been van een verdediger van PEC Zwolle komt de bal bij Erik Bakker terecht, die het leder in het doel glijdt.
69'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Bart Schenkeveld
69'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Dirk Marcellis
66'
We zitten in de fase van de wedstrijd waarin het slotoffensief van SC Cambuur gaat beginnen. De Leeuwarders hebben nog Martijn Barto of Furdjel Narsingh achter de hand.
63'
SC Cambuur dicht bij de 2-1! Een hoekschop komt terecht bij Erik Bakker. De middenvelder haalt uit, maar ziet zijn schot naast getikt worden door Kevin Begois.
62'
Weer bijna Wouter Marinus! Hij heeft al een assist achter zijn naam, maar Marinus wil meer. Dit keer gaat de inzet van de jonge middenvelder voorlangs.
61'
We hebben SC Cambuur in de tweede helft nog maar weinig gezien. Sinds het openingsdoelpunt heeft PEC Zwolle de wedstrijd aardig onder controle.
60'
Bartholomew Ogbeche verhuist naar de linkerkant en Valmir Berisha, die zijn debuut maakt in de Eredivisie, is de nieuwe spits.
58'
Wissel in bij SC Cambuur -> Valmir Berisha
58'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Xander Houtkoop
58'
Wouter Marinus scoort bijna bij zijn debuut! De middenvelder krijgt per toeval de bal en vanuit een moeilijke hoek probeert hij doel te treffen, maar Leonard Nienhuis ligt in de weg.
55'
Met een fantastische lange bal wordt bijna Ben Rienstra bereikt, maar de middenvelder komt een teenlengte tekort om de bal aan te nemen.
52'
Drie aanvallers lopen warm bij SC Cambuur: Martijn Barto, Furdjel Narsingh en Valmir Berisha. Laatstgenoemde is transfervrij overgenomen van AS Roma.
51'
Een gevaarlijke aanval van SC Cambuur levert de bezoekers geen doelpunt op. Marlon Pereira geeft de bal voor op Xander Houtkoop, die de bal ruim voorlangs schiet.
50'
Gele kaart voor Ben Rienstra (PEC Zwolle)
De eerste kaart van de wedstrijd is voor de middenvelder van PEC Zwolle. Hij komt iets te wild in op Sjoerd Overgoor en wordt daarvoor bestraft.
48'
SC Cambuur krijgt een vrije trap naast het strafschopgebied van PEC Zwolle, na een overtreding van Thomas Lam op Mikhail Rosheuvel. Sjoerd Overgoor gaat achter de bal staan.
46'
De paal! Queensy Menig gooit de wedstrijd bijna in het slot! De buitenspeler trekt van links naar binnen en haalt hard uit richting de korte hoek, maar zijn schot gaat via de buitenkant van de paal over de achterlijn.
46'
Wissel in bij SC Cambuur -> Marvin Peersman
46'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Kai Heerings
46'
45'

PEC Zwolle begon zwak aan de eerste wedstrijd van het seizoen en de 0-1 hing meer in de lucht dan de 1-0. Toch was het de thuisploeg die op voorsprong kwam. Na een goede actie van Lars Veldwijk scoorde Dirk Marcellis, die daarmee zijn eerste Eredivisie-goal maakte. Even later verdubbelde Sheraldo Becker zelfs de score met een prachtdoelpunt. Het schot van een meter of 25 eindigde in de rechterkruising.
45'
45'
De extra tijd bedraagt één minuut.
44'
Maar daar was toch bijna de 2-1, nadat een schot van Xander Houtkoop via het been van Bram van Polen in het zijnet vliegt.
43'
We naderen het einde van de eerste helft en het lijkt erop dat we ook met deze stand gaan rusten. PEC Zwolle neemt even wat gas terug en ook de Leeuwarders lijken op dit moment niet vol voor de aansluitingstreffer te gaan.
41'
Een mooie aanval van PEC Zwolle wordt afgefloten wegens buitenspel. Dat is jammer, want de aanval via Rick Dekker, Lars Veldwijk, Queensy Menig en Wouter Marinus verliep soepel.
40'
Marvin Peersman loopt bij SC Cambuur warm. Het lijkt erop dat Vytautas Andriuškevičius in de rust wordt gewisseld. De Litouwer speelt een zwakke wedstrijd.
39'
Queensy Menig daagt Sjoerd Overgoor een beetje uit, die zich niet van de wijs laat brengen en een seconde later de bal van de aanvaller afsnoept.
38'
De doelpunten hebben PEC Zwolle vleugels gevonden. Waar de Zwollenaren eerst het initiatief aan SC Cambuur lieten, laat de thuisploeg nu goed aanvallend spel zien.
37'
SC Cambuur zoekt de aanval, maar de counters van PEC Zwolle zijn messcherp. Ditmaal is het Sheraldo Becker die uiteindelijk in schietpositie komt, maar zijn inzet is slap en wordt makkelijk gevangen door Leonard Nienhuis.
35'
Dat moet zelfs de 3-0 zijn! Lars Veldwijk wordt diep gestuurd en komt oog in oog met Leonard Nienhuis. Het stiftje van de nieuwe spits van de Zwollenaren wordt gekeerd door de doelman van SC Cambuur.
33'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 2:0 door Sheraldo Becker
Een fantastisch doelpunt van Becker! De aanvaller krijgt de bal op vijfentwintig meter van het doel en schiet de bal vervolgens fantastisch in de kruising, waarmee hij Leonard Nienhuis kansloos laat!
33'
SC Cambuur laat zich niet van de wijs brengen en zoekt na het tegendoelpunt meteen de aanval. Dat levert de Leeuwarders een hoekschop op.
31'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 1:0 door Dirk Marcellis
Na een halfuur spelen komt PEC Zwolle op voorsprong. Een vrije trap komt bij Lars Veldwijk terecht, die eerst Etiënne Reijnen omspeelt en vervolgens Dirk Marcellis bedient. De verdediger twijfelt niet en schiet de bal in het dak van het doel! Het is voor Marcellis pas zijn eerste doelpunt in de Eredivisie!
30'
Mikhail Rosheuvel zorgt voor veel dreiging bij SC Cambuur, maar zijn schoten en voorzetten zijn tot op heden nog niet geslaagd.
29'
Het spel is weer hervat.
28'
Ai! Kai Heerings wil de bal naar voren trappen, maar in de baan van het schot loopt Wouter Marinus, die de bal vol in zijn gezicht krijgt. Het spel wordt tijdelijk stilgelegd.
27'
Bart van Hintum brengt de bal voor, maar de hoge voorzet is een prooi voor Leonard Nienhuis.
26'
Levert dit PEC Zwolle een mogelijkheid op? Halverwege de helft van SC Cambuur krijgt de thuisploeg een vrije trap na een overtreding van Kai Heerings op Lars Veldwijk.
23'
Het lijkt erop dat bij PEC Zwolle het gevaar moet wegkomen bij Queensy Menig, die in het eerste kwart van de wedstrijd een goede indruk maakt.
21'
Xander Houtkoop bijna met de 0-1! Daar was bijna de openingstreffer voor de bezoekers uit Leeuwarden. Bartholomew Ogbeche bereikt Houtkoop, die oog in oog komt met Kevin Begois. Met de punt van de schoen probeert hij de doelman te verschalken, maar Begois redt.
19'
Dat zag er gevaarlijk uit! Queensy Menig krijgt de bal in de tegenaanval, snijdt naar binnen en haalt uit. Het schot van de gehuurde Ajacied wordt echter gekraakt en bereikt dus nooit Leonard Nienhuis, laat staan het doel.
18'
De Leeuwarders krijgen een hoekschop nadat een schot van Xander Houtkoop wordt gekraakt.
18'
Het spel bevindt zich veel op helft van SC Cambuur, waar de bezoekers het balbezit hebben. Zij zoeken naar een opening, maar hebben moeite die te vinden.
15'
Sheraldo Becker gaat naar de grond na een botsing met Vytautas Andriuškevičius, maar er lijkt geen opzet in het spel te zijn.
15'
PEC Zwolle komt er af en toe uit, maar het is SC Cambuur dat het spel dicteert in het eerste kwartier.
12'
Een waarschuwing voor Erik Bakker, die een duw uitdeelt aan Queensy Menig. De huurling was bezig met een veelbelovende solo.
11'
De vrije trap komt uiteindelijk terecht bij Erik Bakker, wiens schot via een speler van PEC Zwolle naast gaat.
10'
SC Cambuur krijgt een vrije trap halverwege de helft van PEC Zwolle na een overtreding van Bram van Polen op Xander Houtkoop.
9'
Het is een levendig begin van de wedstrijd, want nu krijgt PEC Zwolle weer een mogelijkheid om te scoren. Of het een schot of een voorzet is, is niet duidelijk, maar de inzet van Wouter Marinus vliegt bijna in het doel.
7'
De beste mogelijkheid van de wedstrijd tot nu toe! Sander van de Streek wordt op het middenveld ingespeeld en hij gaat een één-twee aan met Xander Houtkoop. Vanaf een metertje of twintig haalt de middenvelder uit. Het schot van Van de Streek is niet hard genoeg om doelman Kevin Begois te verrassen.
7'
De Zwollenaren laten het initiatief aan SC Cambuur in de openingsfase van de wedstrijd.
5'
SC Cambuur met zijn eerste kans van de wedstrijd! Mikhail Rosheuvel ontvangt op de rechterkant de bal, trekt naar binnen en haalt met links uit. Het schot eindigt een metertje naast het doel van Kevin Begois.
4'
En weer bijna een mogelijkheid voor de thuisploeg, maar Sheraldo Becker vindt geen medespeler met zijn lage voorzet.
2'
Daar is het eerste kansje voor de thuisploeg! De corner komt terecht bij Thomas Lam, maar die komt niet tot een schot. Marlon Pereira ruimt de bal uit het strafschopgebied.
1'
Na een halve minuut spelen krijgt PEC Zwolle een hoekschop, nadat Mikhail Rosheuvel een voor zet van Bart van Hintum blokt.
1'
Dennis Higler fluit en PEC Zwolle trapt af; we zijn begonnen!
1'
SC Cambuur treedt vanavond in het Cambuurstadion aan met drie nieuwelingen: Sjoerd Overgoor, Kai Heerings en Xander Houtkoop. Furdjel Narsingh begint bij de Leeuwarders op de bank, want hij is nog maar net hersteld van een blessure. De verwachting is dat hij als invaller in het veld komt.
Bij PEC Zwolle zien we twee opvallende namen op het middenveld: Rick Dekker en Wouter Marinus. Dekker mocht vorig jaar al vier keer invallen in de hoofdmacht van de Zwollenaren, maar Marinus maakt vanavond zijn officiële debuut in de Eredivisie. Queensy Menig (gehuurd van Ajax) en Lars Veldwijk (gehuurd van Nottingham Forrest) maken hun debuut voor PEC Zwolle.

Afgelopen zaterdag werden de eerste competitiewedstrijden van het seizoen afgewerkt, maar voor PEC Zwolle en SC Cambuur begint het Eredivisie-seizoen vanavond pas. In het IJsseldeltastadion spelen de Zwollenaren en Leeuwarders hun eerste competitieduel. Mijn naam is Vincent Houttuin en ik doe verslag van dit duel. Je kunt hier een uur voor aanvang van de wedstrijd de opstellingen vinden.

Het nieuwe gezicht van PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft in de zomer afscheid moeten nemen van veel sterkhouders. Onder meer Jody Lukoki (PFC Ludogorets Razgrad), Wout Brama (clubloos), Maikel van der Werff (Vitesse), Tomáš Necid (huurperiode ten einde), Jesper Drost (FC Groningen) en Warner Hahn (huurperiode ten einde) vertrokken bij de Zwollenaren.

PEC Zwolle versterkte zich daarentegen met onder anderen Lars Veldwijk (Nottingham Forrest, huur), Queensy Menig (Ajax, huur), Dirk Marcellis (NAC Breda), Bart Schenkeveld (Heracles Almelo), Boban Lazić (clubloos) en Abdel Malek El Hasnaoui (Jong Ajax).

De club uit Overijssel begon vorig seizoen met een debuut in Europa. Hoewel de Zwollenaren in de eerste wedstrijd van het tweeluik nog gelijkspeelden tegen Sparta Praha, werden zij in de uitwedstrijd uitgeschakeld na een 3-1 nederlaag. Het ging PEC Zwolle in de Nederlandse competities een stuk beter af. In de Eredivisie eindigden de Zwollenaren op de zesde plaats en in het bekertoernooi schopte het team van Ron Jans het tot de finale. Daarin was FC Groningen met 2-0 te sterk.

SC Cambuur vervangt vertrokken sterkhouders

Ook bij SC Cambuur vertrokken deze zomer de nodige spelers. Wout Droste (Heracles Almelo), Lucas Bijker (sc Heerenveen), Michiel Hemmen (BK Häcken), Daniël de Ridder (clubloos), en Mohamed El Makrini (Odense BK) liepen transfervrij de deur uit bij de Leeuwarders.

De technische staf van SC Cambuur heeft met Sjoerd Overgoor (Go Ahead Eagles), Xander Houtkoop (ADO Den Haag), Kai Heerings (FC Utrecht) en Marvin Peersman (FC Dordrecht) vervangers voor de vertrokken spelers aangetrokken. Daarnaast sloten zich een aantal talenten aan bij het team van Henk de Jong: Dominik Mašek (HSV), Valmir Berisha (AS Roma) en Jack Byrne (Manchester City, huur).

SC Cambuur beleefde vorig seizoen zijn beste seizoen in de Eredivisie ooit en behaalde 41 punten uit 34 wedstrijden. Daarmee eindigden de Leeuwarders op de twaalfde plaats. Het was de club uit de Friese hoofdstad daarnaast nog nooit gelukt om zich twee jaar achter elkaar in de Eredivisie te handhaven.

PEC Zwolle vernedert SC Cambuur

SC Cambuur liep vorig seizoen in het IJsseldeltastadion tegen zijn grootste nederlaag van het seizoen aan. PEC Zwolle liet niets heel van de Leeuwarders en won uiteindelijk met 6-1. Jesper Drost (inmiddels FC Groningen) en Maikel van der Werff (inmiddels Vitesse) maakten in de eerste helft de doelpunten. Na rust voerden Ryan Thomas en Stef Nijland (3x) de score nog eens op. Mikhail Rosheuvel maakte namens SC Cambuur de eretreffer.