FC Groningen
0:0
geen

90'
De tweede helft was een stuk leuker om naar te kijken dan de eerste, maar dat was ook niet heel moeilijk. Er waren wat meer kansen te noteren voor beide ploegen. Namens Groningen waren Rusnák en Maduro dicht bij een treffer en aan Roda-zijde was voornamelijk Faik erg dreigend. Padt moest meerdere malen handelend optreden om te voorkomen dat de middenvelder van Roda de bal tegen de touwen joeg. Gescoord werd er dus ook na rust niet.
90'
90'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Tim Blättler
90'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Nathan Rutjes
90'
Gele kaart voor Johan Kappelhof (FC Groningen)
Geel voor Kappelhof na een knullige overtreding in het strafschopgebied van Roda.
89'
Weer is Roda dreigend uit een hoekschop. Ditmaal belandt de bal voor de voeten van Sankoh, maar ook zijn schot smoort.
85'
Groningen krijgt de bal niet weg na een hoekschop van Van Son. De bal valt voor de voet van Faik en die haalt hard uit. Zijn schot wordt echter geblokt door Burnet.
83'
Maecky Ngombo is zojuist in het veld gekomen en de jonge Belg maakt zijn debuut in het eerste van Roda. Een leuk moment voor hem!
83'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Maecky Ngombo
83'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Richmond Boakye
82'
Wissel in bij FC Groningen -> Danny Hoesen
82'
Wissel uit bij FC Groningen -> Michael de Leeuw
79'
Een dreigend moment van Roda, maar Boakye vergeet zijn voet tegen het schot van Van Son te zetten. Het had overigens niet uitgemaakt want de spits van Roda stond buitenspel.
77'
Een flinke botsing tussen Kappelhof en Dijkhuizen. Met name Dijkhuizen heeft daar erg veel last van en blijft geblesseerd liggen. Het is te hopen voor Roda dat hij verder kan, het lijkt er in ieder geval wel op.
75'
Dit duel werd twee seizoenen geleden voor het laatst gespeeld in de Eredivisie. Destijds won FC Groningen in Limburg met 1-2. Het waren drie spelers van de bezoekers die voor de goals zorgden. Hans Hateboer werkte de bal al in de derde minuut in eigen goal waarna Richairo Živković en Filip Kostić de zege voor de bezoekers veilig stelden.
71'
Padt moet opnieuw aan de bak na een mooie vrije trap van Faik. De inzet van de middenvelder van Roda krult gevaarlijk richting de hoek, maar met een vuist slaat Padt het leder uit zijn doel.
69'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Jens van Son
69'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Mitchel Paulissen
65'
Mahi dolt zijn tegenstander aan de rechterflank en schiet vanuit een moeilijke hoek. In de korte hoek kan Van Leer redding brengen. Prima actie van de invaller die direct dreigend is.
64'
De wedstrijd komt eindelijk los zo lijkt het. Groningen is na de wissels wat aanvallender gaan spelen en heeft in deze fase de bal. Roda komt slechts nog spaarzaam aan de bal.
60'
Wissel in bij FC Groningen -> Bryan Linssen
60'
Wissel uit bij FC Groningen -> Jarchinio Antonia
60'
Wissel in bij FC Groningen -> Mimoun Mahi
60'
Wissel uit bij FC Groningen -> Hedwiges Maduro
59'
Weer een mooi schot van Faik! Hij legt het leder klaar voor zichzelf om vervolgens van ruim twintig meter uit te halen. Wederom is het Padt die met een stijlvolle duik die inzet uit de hoek haalt.
57'
Een fijne knal van afstand van Faik. Hij probeert het eens van ruim twintig meter afstand, maar opnieuw redt Padt met een knappe redding. Even daarvoor voorkwam Van Leer dat Maduro een kopbal van De Leeuw tot doelpunt promoveerde. Zowaar kansen voor beide ploegen in deze fase!
56'
Een kans voor Groningen! Een lobje van Tibbling valt achter de verdediging van Roda. Rusnák haalt van dichtbij ineens uit, maar schiet op de vuisten van Van Leer. Eindelijk is Groningen eens echt dreigend.
52'
De intenties bij FC Groningen om in de tweede helft aanvallend wel wat te laten zijn, lijken in ieder geval aanwezig. De ploeg zoekt na rust wat sneller de aanval, al levert het de bezoekers nog weinig op.
48'
Een fijne bal van achteruit komt terecht bij Rusnák. Die kan de bal controleren en haalt uit. Zijn inzet wordt geblokt en de hoekschop die volgt levert de bezoekers niets op.
46'
De bal rolt weer in Kerkrade als de thuisploeg heeft afgetrapt. Beide ploegen zijn ongewijzigd aan deze tweede helft begonnen!
46'
45'
Een eerste helft om snel te vergeten. Beide ploegen speelden weinig klaar in het Parkstad Limburg Stadion en er viel welgeteld een echte kans te noteren. De bal belandde na een door Groningen slecht weggewerkte hoekschop voor de voeten van Paulissen en die haalde goed uit. Zijn inzet werd uit de hoek gehaald door Padt. Laten we hopen op een leukere tweede helft!
45'
42'
Nog een paar minuten en dan komt er een einde aan deze onthutsend zwakke eerste helft. Met name FC Groningen, vijfde in de Eredivisie, speelt nog weinig klaar in Kerkrade.
38'
Een kopkansje voor Boakye die van dichtbij zwak inkopt. Het hoeft echter allemaal niet meer want de spits van Roda heeft geduwd voordat hij de lucht in sprong.
36'
Opwinding in Kerkrade als de thuisploeg eindelijk een goede kans krijgt! Een door Groningen slecht weggewerkte hoekschop belandt op de rand van de zestien voor de voeten van Paulissen. Die haalt prima uit, maar Padt duikt de inzet van Paulissen uit de hoek.
35'
Gele kaart voor Tom Van Hyfte (Roda JC Kerkrade)
Geel voor Van Hyfte die Tibbling vastpakt en zo voorkomt dat Groningen om kan schakelen.
32'
Ruim een half uur gespeeld in Kerkrade en het niveau tot nu toe in deze wedstrijd is bedroevend laag. Beide ploegen maken veel fouten en komen maar niet tot echte kansen. Het is te hopen dat dit duel alsnog op gang komt.
29'
Ook Roda toont zich in aanvallend opzicht! Gyasi bereikt Van Hyfte en die geeft vanaf de achterlijn prima voor. Spits Boakye krijgt zijn hoofd echter niet tegen de bal en Padt hoeft dan ook niet in actie te komen. Prima gedaan van Gyasi en Van Hyfte in ieder geval.
26'
Antonia snelt er op rechts vandoor en speelt laag de in het Limburgse strafschopgebied staande Hateboer aan. Die heeft veel vrijheid om uit te halen, maar zijn inzet zeilt over de kruising. Dat was zowaar een mogelijkheid voor de bezoekers.
22'
Drost wordt aangespeeld op de rand van het strafschopgebied van Roda, draait om zijn as en haalt ineens uit. Met zo'n inzet moet je wat geluk hebben wil je op fantastische wijze scoren en dat geluk heeft Drost niet. Zijn inzet verdwijnt naast de goal van Van Leer.
18'
Het eerste dreigende moment van deze wedstrijd. Faik legt aan voor een vrije trap en vindt Sankoh. Die raakt de bal niet goed en zijn kopbal kan worden gevangen door Padt.
14'
Groningen toont zich langzaamaan steeds meer in deze wedstrijd. De ploeg van Van de Looi heeft het initiatief, maar is nog niet tot een uitgespeelde aanval gekomen. Voorzetten van Burnet kwamen niet aan bij De Leeuw en Drost.
11'
De Eredivisiewedstrijd tussen Roda JC en FC Groningen in Kerkrade is in het verleden 33 keer eerder gespeeld. Van die 33 ontmoetingen won de thuisploeg er twintig. De Groningers gingen zesmaal met de zege aan de haal. Zeven keer eindigde het dus gelijk bij deze ploegen.
7'
Een vrije trap voor Roda, na een overtreding van Maduro, kan de ploeg misschien wat opleveren. Paulissen gaat achter de bal staan, maar zijn voorzet wordt eenvoudig weggewerkt door de Groningse defensie.
5'
Een wat afwachtend begin van deze wedstrijd. Roda heeft de bal en zoekt voorzichtig de aanval. Groningen kijkt de kat uit de boom in Kerkrade waardoor deze wedstrijd nog op gang moet komen.
1'
Het is begonnen in Kerkrade als de bezoekers hebben afgetrapt! Weet Roda eindelijk weer eens te winnen of blijft Groningen voor de zevende wedstrijd op rij ongeslagen? Dat gaat nu blijken!
1'
Opvallendste wijziging in de opstelling is dat bij Roda Richmond Boakye weer in de spits staat. Hij was disciplinair geschorst, maar is in genade aangenomen en begint in de basis. Verder is er geen basisplaats voor Bart Biemans. Bij Groningen geen wijzigingen in de basiself. Mimoun Mahi keert terug op de bank na een blessure.

Het laatste duel van speelronde vijftien in de Eredivisie is het treffen tussen Roda JC en FC Groningen. In het Parkstad Limburg Stadion te Kerkrade trappen beide elftallen om kwart voor vijf af. De man die deze wedstrijd in goede banen hoopt te gaan leiden, is scheidsrechter Ed Janssen. Mijn naam is Roel Egberts en ik houd u vanmiddag live op de hoogte van alle ontwikkelingen bij Roda – Groningen.

Roda JC
De Limburgse ploeg uit Kerkrade heeft al tien Eredivisieduels op rij niet meer gewonnen en maakt een vrije val op de ranglijst. Na vier gespeelde wedstrijden in de Eredivisie stond promovendus Roda namelijk op een meer dan keurige vierde plek. In de eerste vier speelronden won de ploeg van trainer Darije Kalezić van Heracles Almelo, De Graafschap en AZ en verloor het enkel van Vitesse. Tien wedstrijden verder vinden we de club uit Kerkrade terug op plek veertien en wachten de supporters al sinds eind augustus op een competitiezege. De laatste twee duels verloor Roda bovendien met ruime cijfers. Twee weken geleden was PEC in Limburg met maar liefst 0-5 te sterk voor het elftal van Kalezić en vorig weekend werd er met 3-0 verloren op bezoek bij sc Heerenveen. Hoogste tijd dus voor een overwinning voor Roda om zo niet nog verder af te zakken op de ranglijst.

Gelukkig was er ook nog goed nieuws in het zuiden van Nederland. Het financieel in nood verkerende Roda werd opgekocht door miljonair en fan van de club Frits Schrouff. Hij nam direct de schuldenlast van tien miljoen euro op zich waardoor Roda er financieel weer een stuk beter voor staat. Het betekent echter niet dat de club nu ineens allerlei paniekaankopen gaat doen, zo liet Roda zelf weten, want de ploeg zit en blijft zitten in de peniebele eerste categorie van de licentiecommissie van de KNVB. Dan weer naar de wedstrijd tegen Groningen. Trainer Kalezić beschikt over een nagenoeg fitte selectie voor het treffen van zondagmiddag. Alleen Tomi Jurić en Farshad Noor ontbreken in de selectie van Roda. Noor kampt met een voetblessure en Jurić met een liesblessure.

In tegenstelling tot de Limburgers vergaat het de Groningers de laatste weken een stuk voortvarender. De ploeg uit het Hoge Noorden is al zes Eredivisie-wedstrijden op rij ongeslagen. De laatste nederlaag dateert van ruim twee maanden geleden. Destijds kreeg FC Groningen een pak slaag op bezoek bij Vitesse (5-0). De afgelopen twee weken had de ploeg van coach Erwin van de Looi het allesbehalve makkelijk met tegenstanders De Graafschap en ADO Den Haag, maar gewonnen werd er wel, tweemaal met 2-1. Vorig weekend was invaller Danny Hoesen machtwinnaar door in de laatste minuut de winnende treffer binnen te schieten. Dankzij de goede reeks waarmee Groningen bezig is, staat de ploeg na veertien gespeelde wedstrijden op plek vijf. Mocht het vandaag winnen in Kerkrade dan kan het elftal van Van de Looi aan het einde van de zondag zelfs vierde staan. Heracles staat momenteel namelijk vierde en heeft twee punten meer dan de Groningers. De ploeg uit Almelo speelt vandaag de lastige uitwedstrijd tegen Feyenoord.

Voorafgaand aan het treffen met Roda was Van de Looi erg te spreken over de werklust en de winnaarmentaliteit van zijn elftal. “Als het voetballend soms niet lekker lukt, is het heel fijn een ploeg te hebben die knokt tot de laatste seconde en zo’n wedstrijd tegen ADO ‘er wel even uithaalt’. In voetbal gaat het toch ook om winnen en dat besef is er bij deze spelersgroep zeker”, aldus de trainer van Groningen. Er was deze week overigens goed nieuws voor Van de Looi want hij kan weer beschikken over de van een blessure teruggekeerde Mimoun Mahi. De aanvaller, topscorer van FC Groningen in de Eredivisie met vijf doelpunten, speelde ruim een maand geleden voor het laatst. Aanvoerder Rasmus Lindgren keerde deze week weer terug op het trainingsveld, maar voor hem komt het treffen met Roda nog te vroeg. Ook Tom Hiariej en Dino Islamović ontbreken in de selectie van Van de Looi. Het meespelen van Albert Rusnák is nog onzeker, hij heeft klachten aan zijn enkel.

Zodra de opstellingen van beide elftallen bekend zijn, kunt u deze vinden onder het kopje wedstrijddetails.