06.12.2015 18:37

Roda JC en Groningen komen niet tot scoren

Jesper Drost (l.) weet zijn lichaam slim te gebruiken en houdt daarmee Ard van Peppen van zich af tijdens Roda JC - FC Groningen. (06-12-2015)

Roda JC en FC Groningen hebben het publiek in Kerkrade zondagmiddag een slechte wedstrijd voorgeschoteld. Grote kansen voor beide ploegen waren schaars en de 0-0 eindstand was dan ook logisch.

Het treffen in Limburg kwam moeizaam op gang en het duurde dan ook lang voordat er een eerste echte mogelijkheid viel te noteren.  Het eerste half uur was het aankijken niet waard en dreigende momenten waren schaars. Jesper Drost en Hans Hateboer schoten namens Groningen niet tussen de palen en aan Roda-zijde kreeg Richmond Boakye zijn hoofd niet tegen een goede voorzet van Tom van Hyfte.

De laatste tien minuten voor rust zette Roda wat aan en dat leverde de ploeg de enige grote kans van de eerste helft op. Een hoekschop werd slecht weggewerkt door de bezoekers waardoor de bal voor de voeten van Mitchel Paulissen viel. Van net buiten het Groningse strafschopgebied haalde hij prima uit, maar Groningen-doelman Sergio Padt dook de inzet van Paulissen stijlvol uit de hoek.

Na een bedroevend slechte helft van met name FC Groningen kwam de wedstrijd tien minuten na rust eindelijk los. In die fase waren er plots kansen voor beide ploegen. Een lobje van Simon Tibbling viel achter de verdediging van Roda waardoor Albert Rusnák van dichtbij Roda-goalie Benjamin van Leer aan het werk zette. De keeper van de Limburgers redde met de vuisten. Amper een minuut later voorkwam Van Leer dat Hedwiges Maduro een kopbal van Michael de Leeuw tot doelpunt promoveerde. Aan de andere kant kon ook Padt zich onderscheiden. Hij redde tweemaal knap op fraaie afstandsschoten van Hicham Faik.

Van de Looi bracht met nog een half uur op de klok Mimoun Mahi en Bryan Linssen in het veld en dat resulteerde bijna direct in gevaar. Mahi dolde zijn tegenstander op de rechterflank en schoot vervolgens uit een moeilijke hoek in. In de korte hoek bracht Van Leer redding. Ook collega Padt kon weer aan de bak, wederom op een schot van Faik. Met een vuist sloeg Padt de vrije trap van de Roda-middenvelder uit zijn doel.

In de slotfase zette met name Roda nog aan en dat leverde nog kansen op voor Faik en Gibril Sankoh. Faik kreeg de bal voor de voeten na een hoekschop van Jens van Son en haalde hard uit. Zijn inzet werd echter geblokt door Lorenzo Burnet.  Vlak voor het einde smoorde ook een inzet van Sankoh in het Groningse strafschopgebied. Gescoord werd er zodoende niet meer en dus eindigde het in 0-0. Daarmee schieten beide ploegen weinig op. Roda blijft veertiende en Groningen blijft vijfde.

Door: Roel Egberts