Roda JC Kerkrade Zaterdag, 13. Februari 2016
19:45 uur
FC Twente
0:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Chinedu Ede 62. / Schot met links  (Jeroen van der Lely)

90'
Ook de tweede helft was zeer teleurstellend in Kerkrade. Uiteindelijk was één geniale pass van invaller Van der Lely op de scorende Ede genoeg om de wedstrijd te beslissen in het voordeel van Twente. De Tukkers halen door de zege Roda in op de ranglijst en staan nu op de dertiende plek.
90'
90'
De hoekschop levert niets op en daardoor kan Twente er met de bal vandoor. Het zijn Ziyech en Cabral die het niet goed uitspelen, anders was het duel beslist geweest.
90'
Van Duinen raakt de bal niet! De bal valt goed voor de aanvaller van Roda, maar hij mist de bal in kansrijke positie. Het levert Roda wel een corner op.
90'
Er komen vier minuten extra tijd bij. Roda gooit nog één keer alles in de strijd.
88'
Nog twee minuten officiële speeltijd op de klok in Kerkrade. Roda lijkt er niet heel veel geloof meer in te hebben. Echter de bal hoeft maar één keer goed te vallen voor de club uit het diepe zuiden van Limburg.
87'
Beide ploegen hebben voor het laatst gewisseld. Bij FC Twente is huurling Zawada in de ploeg gekomen voor EL Azzouzi. Aan de zijde van Roda is Rutjes de laatste hoop van trainer Kalezić.
86'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Nathan Rutjes
86'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Georgiy Zhukov
86'
Wissel in bij FC Twente -> Oskar Zawada
86'
Wissel uit bij FC Twente -> Zakaria el Azzouzi
82'
Roda gaat vol op de aanval spelen! Verdediger Gullón verlaat het veld voor stormram Ngombo, die de laatste weken al eens succesvol was tijdens zijn invalbeurten. Kan hij het vanavond ook ?
81'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Maecky Ngombo
81'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Marcos Gullón
80'
Goede actie van Cabral! De rechtsbuiten trekt weer eens naar binnen, maar schiet net als in de eerste helft voorlangs.
79'
Waar de ene vleugelverdediger van Twente (Schilder) in de rust geblesseerd in de kleedkamer bleef, gaat nu de andere vleugelverdediger van het veld. Ter Avest is licht aangeslagen en wordt vervangen door Bijen.
79'
Wissel in bij FC Twente -> Peet Bijen
79'
Wissel uit bij FC Twente -> Hidde ter Avest
77'
Van Hyfte probeert het eens! Vanaf ruim twintig meter haalt de aanvoerder van Roda aan voor een schot dat een kleine meter over het doel van Marsman zeilt.
71'
Bruno Uvini heeft al een aantal vijandige schoten geblokt. Nu lukt het de Braziliaan om een poging van Tom van Hyfte onschadelijk te maken.
70'
En daar is de eerste wissel. Faik, die weinig in het spel voorkwam, verlaat het veld voor de van FC Utrecht overgekomen Peterson.
70'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Kristoffer Peterson
70'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Hicham Faik
68'
Roda heeft nog geen antwoord op de treffer van de bezoekers. Kalezić heeft al wel een aantal spelers uit de dug-out gestuurd voor een warming-up. Met nog ruim twintig minuten te gaan kunnen we de eerste wissels van de Limburgers zo dadelijk gaan verwachten.
65'
De hele wedstrijd zijn de massaal meegereisde Twente-fans al goed te horen, maar nu gaat het feestje helemaal los in het bezoekersvak.
62'
Doelpunt voor FC Twente, 0:1 door Chinedu Ede
En daar is het langverwachte openingsdoelpunt! Van der Lely stoomt op en heeft een perfecte pass in huis, waarmee hij Chinedu Ede vrij speelt. De Duitser weet oog-in-oog met Van Leer wel raad met het buitenkansje en schuift de Tukkers op een 0-1 voorsprong.
60'
Countermogelijkheid Roda! Twente verliest de bal op de helft van Roda, dat loert op de tegenstoot en er via Milec, Poepon en Van Duinen razendsnel uitkomt. Een pass op de volledig vrijstaande Van Duinen is echter te hard, waardoor de counter vertraging op loopt. Uiteindelijk krijgt Milec nog wel een kans, maar het is Felipe Gutiérrez die goed verdedigt.
55'
In de tweede helft golft het spel op en neer, maar van kansen is nog geen sprake geweest. Het is wachten op het openingsdoelpunt.
52'
Aii de invaller raakt een dieptepass verkeerd en lanceert daarmee Milec. De voorzet van de vleugelspeler kan echter worden weggewerkt.
46'
Daar gaan we weer! We zijn begonnen aan de tweede helft met één wissel. Schilder is geblesseerd in de kleedkamer achtergebleven en voor hem is Van der Lely in de ploeg gekomen.
46'
Wissel in bij FC Twente -> Jeroen van der Lely
46'
Wissel uit bij FC Twente -> Robbert Schilder
46'
45'
Het is rust in het Parkstad Limburg Stadion, waar de wedstrijd tussen Roda en Twente nog niet werd opengebroken. Beide ploegen creëerden hier en daar wel wat kansen, maar van grote mogelijkheden is nog geen sprake geweest. Hopelijk gaan de doelnetten in het tweede bedrijf wel bewegen!
45'
Geen blessuretijd in Kerkrade en dat betekent dat we gaan rusten.
42'
Roda kan counteren na gepruts van Ziyech. De Twente-middenvelder verliest de bal knullig en enkele seconden later kan Faik daardoor uithalen. De poging van de middenvelder mist echter het venijn en eindigt in de handen van Nick Marsman.
40'
Nog vijf minuten tot aan de rust. Zojuist schoot Milec met zijn linker twee meter voor het Twente-doel langs. Van echt grote kansen is in de eerste veertig minuten geen sprake geweest.
37'
Een slimmigheidje van El Azzouzi zorgt ervoor dat hij het doel onder vuur kan nemen! De jonge aanvaller geeft een licht duwtje aan de ervaren Arjan Swinkels en ziet zijn poging vervolgens in het zijnet belanden.
30'
Gele kaart voor Kamohelo Mokotjo (FC Twente)
De eerste prent van de wedstrijd is een feit als Georgiy Zhukov onderuit wordt gemaaid door Mokotjo. De Zuid-Afrikaan staat nu op drie gele kaarten dit seizoen.
29'
Een minuutje later kan Zakaria El Azzouzi aanleggen voor zijn eerste schot na enkele goede combinaties op het Twentse middenveld. De poging van de Ajax-huurling gaat hoog over.
28'
Cabral probeert het weer eens. Ditmaal kan de aanvaller uithalen vanaf 25 meter, maar zijn schot kan betiteld worden als afzwaaier.
26'
Ruim een kwart wedstrijd gespeeld in Limburg, waar de motregen inmiddels is omgezet in een flinke regenbui. Beide ploegen hebben al wat kansjes gehad, maar het is Roda dat het gevaarlijkste is.
23'
De spelers van Twente zijn woest als Manschot niet fluit voor een overtreding van Van Duinen op Cabral. De Tukkers dachten recht te hebben op een strafschop, maar bij nader inzien was de overtreding buiten de zestien. Desondanks fluit Manschot niet en kent hij Twente even later een corner toe.
21'
Nu is het Twente dat gevaarlijk wordt! Jerson Cabral komt naar binnen en haalt uit met zijn linker, maar het is Benjamin van Leer die goed redding brengt op het schot van de dribbelaar.
19'
Roda heeft in de openingsfase het meeste gevaar. Martin Milec staat helemaal vrij als Rydell Poepon hem bedient, maar het is Schilder die goed oplet en op het allerlaatste moment vol overgave zijn lichaam voor het schot gooit. Het levert Roda een hoekschop op.
13'
Kans voor Faik! Hicham Faik kan uithalen vanaf randje zestien als Robbert Schilder een voorzet van Georgiy Zhukov niet goed wegwerkt. De poging van de middenvelder gaat centimeters langs de rechterpaal.
12'
Roda wil een strafschop! Van Duinen krijgt de bal aangespeeld en staat op zes à zeven meter met de rug tegen het doel en een verdediger in zijn nek, die de aanvaller uiteindelijk ten val brengt. Manschot vindt het echter te weinig voor een penalty.
11'
De eerste minuten van de wedstrijd is het balbezit veelal voor Roda. Er zitten ruim vijftien duizend mensen in het stadion. Het uitvak is met 750 supporters volledig uitverkocht.
7'
Het eerste gevaar komt van de schoen van Mike van Duinen. De aanvaller van Roda JC ziet zijn schot echter stranden op het been van een Twente-verdediger.
3'
Voor de wedstrijd was er een minuut stilte vanwege het overlijden van oud-Roda-speler Leo Ehlen (62).
1'
We zijn van start! Scheidsrechter Jeroen Manschot heeft de wedstrijd in gang gezet.
1'
Opstellingenbericht:
Roda JC met zeven winteraanwinsten in de basis

Roda JC-trainer Darije Kalezić heeft het systeem van zijn ploeg de afgelopen weken volledig omgegooid en van een 4-4-2 formatie gewijzigde naar een 3-5-2 systeem. Nieuwelingen Martin Milec en Jordy Buijs staan in de achterhoede en worden ondersteund door Arjan Swinkels.

Op het middenveld krijgen winteraanwinsten Marcos Gullón, Ugur Inceman, Georgy Zhukov ondersteuning van Hicham Faik en Tom van Hyfte, terwijl ook de voorhoede bestaat uit winterversterkingen: Rydell Poepon en Mike van Duinen.

Twente speelt in dezelfde formatie als waarin het de laatste weken veelal acteert. Dat betekent dat Ajax-huurling Zakaria El Azzouzi wederom in de basis staat, met aan zijn zijde Jerson Cabral en Chinedu Ede, die veelal van positie zullen gaan wisselen met spelmaker Hakim Ziyech.
Voorbeschouwing:
Goedendag beste voetbalfans,
Ik heet u van harte welkom bij het zuidelijkste Eredivisieduel van speelronde 23, oftewel dat tussen Roda JC Kerkrade en FC Twente. Beide ploegen staan laag op de ranglijst, maar pakten al aardig wat punten na de winterstop. Blijft Roda voor de vijfde opeenvolgende keer ongeslagen of is het Twente dat haar vierde overwinning in 2016 pakt? Vanaf 19.45 uur gaan we het zien in het Parkstad Limburg Stadion.

Van alle Nederlandse clubs was Roda JC veruit het actiefst tijdens de winterse transferperiode. Vorige week op bezoek bij ADO Den Haag (2-2) stonden er met Jordy Buijs, Ugur Inceman, Marcos Gullón, Martin Milec, Georgiy Zhukov, Rydell Poepon en Mike van Duinen liefst zeven spelers in de basis nieuwelingen in de basis. Met het grote aantal nieuwelingen zijn de geelzwarten al vier duels op rij ongeslagen.

Opvallend genoeg wist nieuwbakken spits Poepon tijdens de veertien wedstrijden die hij speelde tegen Twente nog geen enkele keer te winnen (G2, V12). Van Duinen heeft meer succes tegen de ploeg uit het oosten. Tijdens zijn voorgaande drie wedstrijden tegen Twente scoorde de oud-aanvaller van ADO Den Haag telkens. Tevens kan Roda hoop putten uit een goede thuisbalans tegen Twente, waarin 21 van de 46 thuisduels werden gewonnen en er slechts twaalfmaal werd verloren.

FC Twente zal op haar beurt echter met veel vertrouwen afreizen naar het diepe zuiden. De Tukkers wonnen in 2016 al van Heracles Almelo (4-0), FC Utrecht (3-1) en boekten vorige week hun eerste uitzege bij sc Heerenveen (1-3). Met Zakaria El Azzouzi (gehuurd van Ajax) werd er een spits aan de selectie toegevoegd die een goede klik lijkt te hebben met spelmaker Hakim Ziyech en de opgebloeide Jerson Cabral, terwijl de ploeg ook defensief haar zaken beter op orde lijkt te hebben. De thuiswedstrijd eerder dit seizoen werd door de club uit Enschede met 2-1 gewonnen van Roda.

Zaterdag zal Twente het moeten doen zonder Stefan Thesker (geopereerd aan een tumor), Jari Oosterwijk (hartoperatie), Giorgos Katsikas (knie), Torgeir Børven (mist wedstrijdritme) en Sonny Stevens (niet wedstrijdfit). Roda mist op haar beurt Tomi Juric (knie), Rostyn Griffiths (hamstring), Ard van Peppen (bil) en Daniel da Silva (rug).

De wedstrijd zaterdagavond staat onder leiding van Jeroen Manschot. Zodra de opstellingen bekend zijn, vindt u deze onder het kopje ‘Wedstrijddetails’.