NEC Nijmegen Zaterdag, 25. Februari 2017
19:45 uur
Sparta Rotterdam
0:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Paco van Moorsel 33. / Schot met rechts  (Denzel Dumfries)

90'
Een zwak NEC was simpelweg niet bij machte om de verdediging van Sparta te slechten. In de eerste helft creëerde de ploeg al niets, in de tweede helft was dat nog minder. Sparta scoorde ook niet, waardoor het bij 0-1 blijft.
90'
90'
Wat een drama-invalbeurt van El Azzouzi! Hij kreeg net al een aardige kans, daarvoor een levensgrote en nu zowaar nog een grotere. Hij krijgt na wederom een diepe bal van Sanusi alle ruimte om aan te nemen op de zestien. Hij peert de bal echter met een volley over.
90'
Voor Sparta is het nu vrouwen en kinderen eerst. De ploeg ramt elke bal die bij de verdediging komt hard naar voren. Er komen echter vier minuten blessuretijd bij.
88'
Bijzonder om te zien hoeveel ruimte El Azzouzi in de slotfase krijgt. De ingevallen spits mag aannemen en dribbelen in de zestien, maar zijn beslissende pass naar een teamgenoot is slordig.
85'
Hij staat nog geen dertig seconden in het veld! Zakaria El Azzouzi loste Pušić en kwam direct één op één met Delle na een geweldige pass van Sanusi. De nieuwe spits krijgt de bal echter niet langs de Franse goalie.
85'
Wissel in bij Sparta Rotterdam -> Zakaria el Azzouzi
85'
Wissel uit bij Sparta Rotterdam -> Martin Pušić
84'
Sparta won al elf wedstrijden op rij niet in de Eredivisie, de laatste keer dat de drie punten voor Sparta waren was van begin november 2016, toen sc Heerenveen verslagen werd op Het Kasteel.
81'
Gele kaart voor Roy Kortsmit (Sparta Rotterdam)
Kortsmit trekt maar wat graag de driepunter over de streep en incasseert geel voor tijdrekken.
78'
Flink wat wissels moeten voor een spannende slotfase zorgen. NEC is nog aanvallender gaan voetballen, Sparta bracht vooral frisse krachten.
75'
Gele kaart voor Denzel Dumfries (Sparta Rotterdam)
Dumfries stapt uit naar de zijlijn, maar is te laat met zijn ingreep op Mohamed Rayhi.
74'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Reagy Ofosu
74'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Julian von Haacke
74'
Wissel in bij Sparta Rotterdam -> Mathias Pogba
74'
Wissel uit bij Sparta Rotterdam -> Jerson Cabral
74'
Wissel in bij Sparta Rotterdam -> Florian Pinteaux
74'
Wissel uit bij Sparta Rotterdam -> Calero
69'
Ongelooflijk, dat moet de 0-2 zijn! Een vrije trap wordt richting de tweede paal gekopt, Calero staat daar helemaal vrij. De Spanjaard maait van dicht bij het doel over de bal heen.
68'
Gele kaart voor Wojciech Golla (NEC Nijmegen)
Golla gaat op de bon, hij raakt Van Moorsel hard.
66'
NEC heeft veel de bal in deze fase, maar de ploeg weet niet goed hoe het Sparta uit elkaar moet spelen.
63'
Sparta kan de punten meer dan goed gebruiken in de strijd tegen degradatie, ADO Den Haag pakte gisteren een punt en is daardoor de Rotterdammers tot op een punt genaderd.
59'
Gele kaart voor Paco van Moorsel (Sparta Rotterdam)
Doelpuntenmaker Van Moorsel gaat op de bon. Hij gaat het luchtduel aan met Dumić en gebruikt daarbij zijn arm. Goed genoeg voor geel vindt de scheidsrechter.
55'
Door de wissels is NEC wat aanvallender gaan voetballen. Het blijft echter wachten op de eerste goede kans voor de Nijmegenaren.
51'
Vroege wissels zijn altijd interessant. Het kan een wedstrijd beslissen, maar op het einde van de wedstrijd kan het ook problemen opleveren. Bij elk blessuregeval moet Hyballa zijn laatste wisselmogelijkheid gebruiken.
48'
Prima opgelet van Kortsmit! Een lange bal van achteruit wordt op waarde geschat door NEC, maar de doorgelopen Kadıoğlu komt niet aan de bal, omdat de goalie van Sparta snel uit zijn doel is.
47'
NEC-trainer Peter Hyballa laat er geen gras over groeien, hij wisselt twee keer in de rust. Robin Buwalda wordt vervangen door Ali Messaoud, Taiwo Awoniyi lost de onzichtbare Kévin Mayi af. Door de wisselingen speelt NEC met vier verdedigers en vier middenvelders.
46'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Ali Messaoud
46'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Robin Buwalda
46'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Taiwo Awoniyi
46'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Kévin Mayi
46'
45'
NEC kreeg na vijftien minuten de ideale mogelijkheid om op 1-0 te komen, maar Breinburg miste een penalty nadat Von Haacke werd neergelegd door Dijkstra. Sparta pakte wat initiatief, maar drukte niet door. Via de eerste goedlopende aanval was het direct raak voor de uitploeg, Dumfries bereikte Van Moorsel, die raak schoot.
45'
44'
Er komt zo één minuut extra tijd bij. Een korte blessurebehandeling, het penaltymoment en de goal is daar debet aan.
41'
Gele kaart voor Ryan Sanusi (Sparta Rotterdam)
Ryan Sanusi tikt Von Haacke van achteren aan, goed voor de eerste gele kaart van de wedstrijd.
39'
Zo.. Ferdi Kadıoğlu heeft alle vrijheid om een voorzet te geven en zowel Dumić als Wojciech Golla staat nog in de zestien na een aanvallende vrije trap. De jonge middenvelder plaatst de bal echter dicht bij de cornervlag aan de overkant.
35'
NEC zet meteen wat meer druk op de bal, misschien had de wedstrijd dit openingsdoelpunt van de uitploeg wel nodig.
33'
Doelpunt voor Sparta Rotterdam, 0:1 door Paco van Moorsel
De eerste goede aanval van de avond wordt beloond met een doelpunt! Jerson Cabral bedient Denzel Dumfries op goede wijze, de rechtsback loopt vervolgens door en behoudt het overzicht. Hij vindt Paco van Moorsel op de rand van de zestien en met rechts schiet hij raak in de rechterhoek: 0-1!
30'
Sparta wat dichter bij een goal dan NEC, maar echte grote kansen zijn het nog niet in Nijmegen. Michel Breuer kan zijn hoofd tegen een vrije trap van Dijkstra zetten, maar de bal wordt daarna nog aangeraakt, waardoor Joris Delle simpel kan oppakken.
27'
Er zitten vanavond 11.207 toeschouwers in de Goffert, minder dan drie weken terug tegen Go Ahead Eagles.
24'
Tekenend voor de fase van de wedstrijd? Dijkstra probeert een vrije trap vanaf dertig meter in één keer onder de lat te strepen, maar de poging gaat meer dan kansloos over het doel.
22'
Het thuispubliek begint wat te morren. NEC speelt slordig en had natuurlijk enkele minuten geleden op voorsprong moeten komen vanaf de penaltystip.
18'
Op 22 januari scoorde Breinburg twee keer vanaf de strafschopstip, tegen Roda JC. Hij zorgde met zijn rake penalty's voor de eindstand: 2-0.
16'
Penalty gemist door Gregor Breinburg, NEC Nijmegen
De strafschop gaat er niet in! Gregor Breinburg is normaal gesproken een goede penaltynemer, maar als hij de linkerhoek kiest ligt Roy Kortsmit knap in de weg! Het blijft 0-0.
15'
Penalty NEC!! Mart Dijkstra zet een tackle in en raakt Julian von Haacke, die gretig naar de grond gaat.
14'
Dat leek de eerste kans te worden voor Sparta, maar Dario Dumić blokt een inzet van Martin Pušić. De aanvaller van de uitploeg zocht de verre hoek met een geplaatst schot.
11'
Beide ploegen zien veel van de bal in de eerste tien minuten, maar kansen zijn er nog niet gecreëerd. Het aftasten en vinden van de juiste tegenstander om te dekken is nu achter de rug.
8'
Er kan gesteld worden dat trainer Alex Pastoor zijn spelers spaart voor de komende wedstrijd in de beker, maar de Rotterdammers vechten ook tegen degradatie in de competitie. Van spelers sparen mag geen sprake zijn.
6'
Bij Sparta is het toch bijzonder dat Loris Brogno en Zakaria el Azzouzi op de bank zitten. Zij zijn de topscorers van Sparta, met zeven en vijf doelpunten in de Eredivisie. Ook Thomas Verhaar (vier), Craig Goodwin (drie) en Mathias Pogba (drie) scoorden veel en zitten op de bank. Calero is de meest scorende Spartaan in het veld momenteel, hij maakte er twee.
3'
NEC begint met vijf man achterop, maar dan in de Nederlandse variant op het Wereldkampioenschap in Brazilië. Twee backs die veelvuldig mee op mogen komen en ook gezien kunnen worden als middenvelder en flankspeler.
1'
De opstellingen
Bij thuisploeg NEC is vooral op het middenveld gewisseld. Omdat Janio Bikel geschorst is, brengt Peter Hyballa Ferdi Kadıoğlu. De jongeling is aanvallender ingesteld dan Bikel, waardoor Julian von Haacke als extra slot op de deur wordt ingebracht.

Bij Sparta keert Denzel Dumfries terug in de basisopstelling, hij vervangt Bart Vriends. Op het middenveld krijgt Ryan Sanusi zijn basisplaats terug, terwijl Martin Pušić genoeg indruk maakte om zijn eerste basisplaats van het seizoen een vervolg te geven.
De strijd tegen degradatie komt steeds dichterbij voor NEC en al helemaal voor Sparta. Ploegen onderin beginnen punten te pakken in de laatste weken, waardoor die gevreesde achttiende, zeventiende of zestiende plek aan komt spoken. De winnaar van dit duel kan voorlopig opgelucht ademhalen. Mijn naam is Jos Boesveld en ik volg dit duel in Nijmegen.

Thuisploeg NEC sloot zaterdag een pittige periode van vier wedstrijden af zonder winstpartij. Feyenoord, Go Ahead Eagles, PEC Zwolle en PSV waren de afgelopen tegenstanders van NEC, vooral de verliespartij tegen toenmalig hekkensluiter Go Ahead Eagles kwam als een verrassing in de Goffert. De komende drie wedstrijden speelt NEC tegen ploegen die er niet heel florissant voorstaan op de ranglijst, Sparta, Heracles Almelo en ADO Den Haag, waardoor het nu tijd wordt om te oogsten.

Sparta heeft al helemaal lang niet meer gewonnen. De laatste driepunter dateert alweer van begin november 2016, toen sc Heerenveen werd verrast op Het Kasteel: 3-1. Sindsdien verloor Sparta acht keer, tegenover drie gelijke spelen. De Rotterdammers zijn met deze resultaten flink afgezakt op de ranglijst van de Eredivisie. De ploeg van trainer Alex Pastoor speelt hierna ook wedstrijden tegen Feyenoord en Vitesse, waardoor het de komende weken al helemaal lastig wordt om punten te pakken.

Blessures en schorsingen
Sparta kent geen personele problemen voor het duel met NEC. De promovendus kan gebruikmaken van elke selectiespeler. Voor thuisploeg NEC is dit wel anders. Jay-Roy Grot en Mikael Dyrestam kampen met knieklachten en liggen voorlopig uit de roulatie. Daarnaast is Janio Bikel geschorst voor het duel vanavond. De middenvelder kreeg vorige week tegen PSV zijn vijfde gele kaart van het seizoen en is daarmee automatisch geschorst.

Eind 2006 was het de laatste keer dat Sparta op bezoek bij NEC wist te winnen. Jeffrey Vlug en Yuri Rose zorgden toentertijd voor de overwinning, Romano Denneboom scoorde nog tegen: 1-2. Sindsdien speelden NEC en Sparta nog drie keer tegen elkaar in Nijmegen, acht keer troffen de ploegen elkaar in totaal. In drie van die ontmoetingen trok Sparta aan het langste eind, waaronder de wedstrijd eerder dit seizoen. Thomas Verhaar en Zakaria el Azzouzi scoorden toen: 2-0.