18.12.2016 14:20

Excelsior geeft zege uit handen tegen NEC

Excelsior en NEC hebben de eerste seizoenshelft met een 2-2 gelijkspel afgesloten. De Rotterdammers hadden het beste van het spel en verdienden de overwinning, maar gaven tot twee keer toe een voorsprong weg.

Het publiek op Woudestein zag hoe Excelsior op de vroege zondagmiddag uit de startblokken flitste. De thuisploeg dicteerde het spel vanaf het eerste fluitsignaal en kwam na iets meer dan tien minuten op een verdiende 1-0 voorsprong. Het slordig spelende NEC verloor op de eigen helft de bal aan Excelsior, dat binnen enkele tellen voor het doel van keeper Joris Delle stond. Op aangeven van Kevin Vermeulen tikte Stanley Elbers uiteindelijk het leder in het lege doel.

De Rotterdammers bleven na de openingstreffer domineren, maar slaagden er niet in om de score uit te breiden. Naarmate de eerste helft vorderde kwam NEC beter in de wedstrijd. Een kopbal van Julian von Haacke werd nog gekeerd door Tom Muyters, maar de goalie had vlak voor rust geen antwoord op een inzet van Jay-Roy Grot. De vervanger van de lichtgeblesseerde Kévin Mayi ontdeed zich van Henrico Drost en knalde de bal vanaf een meter of twintig in de korte hoek: 1-1.

NEC hoopte na rust door te drukken, maar het was Excelsior dat al vroeg in de tweede helft weer de leiding nam. Khalid Karami ontsnapte aan de aandacht van Mohamed Rayhi, liep het strafschopgebied in en knalde de bal vervolgens achter de kansloze Delle. Het zwak spelende NEC slaagde er niet in een vuist te maken en mocht van geluk spreken dat Excelsior twintig minuten voor tijd niet op 3-1 kwam. Nadat Vermeulen de paal raakte, schoot Nigel Hasselbaink in de rebound raak. Het doelpunt ging wegens buitenspel echter niet door.

Waar Excelsior op jacht ging naar een derde doelpunt, kwam NEC een kwartier voor tijd weer op gelijke hoogte. Een hoekschop van Ferdi Kadıoğlu kwam terecht bij Dario Dumić, die de bal met links aannam en met rechts onberispelijk achter Muyters schoot. Beide ploegen gingen in het restant van de wedstrijd op zoek naar een derde goal, maar een winnaar kwam er niet. Excelsior eindigt door het gelijkspel de eerste seizoenshelft met zestien punten, NEC heeft er drie meer.