3:0
(Heenwedstrijd 0:0)
1 : 0 Torinfos in de Ticker Tjaronn Chery 24. / Schot met links
2 : 0 Torinfos in de Ticker Hans Hateboer 33. / Schot met links
3 : 0 Torinfos in de Ticker Tjaronn Chery 61. / Schot met links  (Hans Hateboer)

90'
De supporters van FC Groningen bestormen het veld! Het is na precies negentig minuten spelen afgelopen. De Trots van het Noorden speelt volgend seizoen in de voorronde van de Europa League.
90'
90'
Zal Björn Kuipers nog blessuretijd aan de wedstrijd toevoegen?
88'
Michael de Leeuw is dicht bij de vierde treffer van FC Groningen. Een voorzet van Filip Kostić belandt tussen Esteban en de invaller, en via De Leeuw gaat de bal naast het doel.
87'
Wissel in bij FC Groningen -> Género Zeefuik
87'
Wissel uit bij FC Groningen -> Richairo Živković
84'
Een publiekswissel voor Tjaronn Chery. De aanvallende middenvelder was vandaag met twee doelpunten wederom belangrijke voor de Groningers.
84'
Wissel in bij FC Groningen -> Yoëll van Nieff
84'
Wissel uit bij FC Groningen -> Tjaronn Chery
83'
Gele kaart voor Mattias Johansson (AZ Alkmaar)
De rechtsback gaat hard door op Filip Kostić en ziet dat met geel bestraft worden.
82'
De wedstrijd wordt op laag tempo uitgespeeld. FC Groningen laat in balbezit de bal rustig rondgaan, AZ dringt nauwelijks meer aan.
80'
Het wordt voor FC Groningen de derde keer dat de club via de play-offs Europees voetbal bereiken. Een puike prestatie van de noordelingen.
77'
De wave gaat nu ook rond. Dan weet je het wel.
76'
Een groot feest in de Euroborg. Leuzen als 'We gaan Europa in' en 'Het is stil aan de overkant' worden veelvuldig gezongen.
74'
Wissel in bij FC Groningen -> Michael de Leeuw
74'
Wissel uit bij FC Groningen -> Nick van der Velden
73'
Mooi schot, knappe redding! Invaller Danny Gorter haalt hard uit richting de linker kruising, maar Marco Bizot weet met een mooie duik de 1-3 te voorkomen.
72'
Uit een corner van Nick van der Velden krijgt Eric Botteghin een kopkans. De Braziliaan kopt de bal echter recht in de handen van Esteban.
71'
Zo, aardige uithaal van Jeffrey Gouweleeuw. De centrale verdediger van AZ stoomt op en haalt vanaf 25 meter uit. Het schot gaat een meter naast de linker kruising.
68'
AZ lijkt de handdoek in de ring te gooien. FC Groningen heeft niets te dulden van de AZ-aanvallers en blijft moeiteloos overeind.
66'
Markus Henriksen probeert namens AZ wat terug te doen. De Noor schiet op aangeven van Aron Jóhannsson richting het doel, maar Marco Bizot heeft weinig moeite met de inzet.
64'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Donny Gorter
64'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Simon Poulsen
63'
Het feest in de Euroborg is losgebarsten. Het kan (bijna) niet meer misgaan voor FC Groningen!
61'
Gele kaart voor Tjaronn Chery (FC Groningen)
Tjaronn Chery trekt na de 3-0 zijn shirt uit, wat hem logischerwijs een gele kaart oplevert.
61'
Doelpunt voor FC Groningen, 3:0 door Tjaronn Chery
Het is afgelopen! Tjaronn Chery maakt zijn tweede en de derde van FC Groningen. De aanvallende middenvelder ontvangt de bal van Hans Hateboer, draait naar zijn linkerbeen en schiet 'm vervolgens hard in de rechterhoek. Esteban zat er nog wel aan, maar kon de bal niet naast het doel tikken.
60'
Er is een uur gespeeld in de Euroborg. AZ heeft nog dertig minuten om twee doelpunten te maken. Gezien het aantal kansen dat de bezoekers tot nu toe heeft gekregen, wordt dat erg lastig.
57'
FC Groningen verzuimt uit een kansrijke situatie een schot te lossen. Richairo Živković geeft een slim balletje op Rasmus Lindgren, die binnen het strafschopgebied in schietpositie komt. De ervaren middenvelder wil echter niet zelf schieten en speelt de bal af, maar hij levert de bal in bij een verdediger van AZ.
56'
Wat kan Dick Advocaat doen? De AZ-trainer heeft weinig spelers op de bank die deze wedstrijd wat kunnen forceren. Tweede spits Denni Avdić is geblesseerd.
55'
Net zoals in de eerste helft, heeft AZ in de eerste minuten van de tweede helft veel balbezit. Je hebt echter het gevoel dat het AZ aan venijn ontbeert in deze wedstrijd.
53'
Ha, die Esteban. Van een meter of vijfendertig haalt Tjaronn Chery uit. In plaats van de bal te vangen, neemt de doelman van AZ de bal op zijn borst aan.
51'
Aan de andere kant een mogelijkheid voor de thuisploeg. Filip Kostić geeft vanaf links de bal lekker voor richting Richairo Živković, die zijn voet niet tegen de bal krijgt. Zijn directe tegenstander lukt dat wel, waardoor FC Groningen een hoekschop krijgt.
49'
De eerste poging van AZ in de tweede helft komt op naam van Mattias Johansson. De rechtsback schiet de bal vanaf een meter of twintig ongevaarlijk naast het doel van Marco Bizot.
47'
Gele kaart voor Jeffrey Gouweleeuw (AZ Alkmaar)
De verdediger van AZ gaat hard door op Nick van der Velden en raakt alleen de benen van de FC Groningen-aanvaller. Daarvoor slingert Björn Kuipers hem op de bon.
46'
Beide ploegen zijn ongewijzigd aan de tweede helft begonnen.
46'
45'

Voor FC Groningen is de eerste helft perfect gelopen. Hoewel de thuisploeg niet geweldig speelt, staat het wel met 2-0 voor. Tjaronn Chery maakte uit de eerste kans van de Groningers de 1-0. Tien minuten later verdubbelde Hans Hateboer de score, al was daar wel een blunder van Esteban voor nodig.
45'
45'
Aan de andere kant bijna de 1-2! Met een goede steekpass bereikt Markus Henriksen Aron Jóhannsson, die één op één met Marco Bizot komt. De hoek waaruit de Amerikaan moet schieten is lastig, maar omdat er niemand vrij staat moet hij het toch proberen. Het schot gaat tussen de palen, maar tegen Bizot aan.
44'
Richairo Živković krijgt de bal er niet in! De jonge spits leek de 3-0 te maken nadat Filip Kostić een strakke voorzet gaf. Esteban krijgt er nog een handje tegenaan, waardoor Živković bij de tweede paal de bal nét niet kan binnen tikken.
42'
Als je kijkt naar de doelpunten van FC Groningen, dan kan je niets anders concluderen dat AZ het aan zichzelf te danken heeft. Bij het doelpunt van Tjaronn Chery verdedigde Jeffrey Gouweleeuw niet goed en bij de treffer van Hans Hateboer zag de verdediging van AZ er niet goed uit én blunderde Esteban.
40'
AZ heeft nog altijd een licht overwicht, maar het lukt de Alkmaarders niet om dat in kansen (en doelpunten) uit te drukken. Op een kans van Markus Henriksen in de tiende minuut na, hebben de bezoekers nog niets gecreëerd.
39'
Een klein kansje van Filip Kostić levert FC Groningen niets op. In de tegenaanval ontvangt de 21-jarige linksbuiten de bal en vanuit een moeilijke hoek probeert hij de 3-0 te maken. Het schot is niet goed en hobbelt een aantal meter naast het doel van Esteban.
38'
Weer een afstandsschot van AZ. Ditmaal is het niet Steven Berghuis die uithaalt, maar een andere langharige: Nemanja Gudelj. De poging van de Serviër gaat meters naast én over het doel van Marco Bizot.
37'
Helemaal verdiend is de 2-0 gezien de verhoudingen niet, maar dat deert natuurlijk niemand in de Euroborg. Op de 725 bezoekende supporters van AZ na.
35'
Het feest in de Euroborg is begonnen. De sfeer was in het eerste halfuur - waarschijnlijk door de spanning - niet geweldig, maar dat is nu wel anders.
33'
Doelpunt voor FC Groningen, 2:0 door Hans Hateboer
Wat een geklungel in de verdediging van AZ en wat een fout van Esteban! In eerste instantie mislukt een combinatie tussen Hans Hateboer en Tjaronn Chery, maar omdat de verdediging van de Alkmaarders de bal niet goed wegwerkt, krijgt de rechtsback 'm weer voor de voeten. Hateboer haalt met links (zijn chocoladebeen) uit en het lijkt geen fantastisch schot, maar Esteban blundert en laat de bal door.
31'
Gele kaart voor Esteban (AZ Alkmaar)
De doelman van AZ doet zijn beklag bij Björn Kuipers, nadat aan de andere kant van het veld Eric Botteghin in het strafschopgebied een beuk aan Aron Jóhannsson gaf. De scheidsrechter liet echter gewoon doorspelen. Het klagen kost Esteban een gele kaart.
31'
Bijna de 2-0! Dat scheelt niet veel! In de counter krijgt Filip Kostić de bal en samen met Richairo Živković komt hij in een twee tegen twee situatie. De linkspoot gaat eerst naar buiten en kapt vervolgens weer naar zijn linkerbeen. Het schot dat volgt is keihard, maar gaat net naast.
28'
De bezoekers uit Alkmaar gaan niet bij de pakken neerzitten en behouden het initiatief in de wedstrijd. Het tempo wordt opgeschroefd door het team van Dick Advocaat.
26'
Eén ding is zeker: we krijgen vandaag geen verlenging. AZ had tot nu toe niets te dulden van FC Groningen, maar staat toch op achterstand. Het team van Dick Advocaat moet nu (minimaal) één keer scoren.
24'
Doelpunt voor FC Groningen, 1:0 door Tjaronn Chery
Eén kans, één doelpunt! Tjaronn Chery met een heerlijk doelpunt. Een lange bal wordt niet goed weggewerkt door de verdediging van AZ, waardoor de aanvallende middenvelder de bal kan oppikken. Chery speelt Jeffrey Gouweleeuw voorbij en knalt vervolgens de bal hard in de lange hoek.
22'
Dat had AZ beter moeten uitspelen. Maikel Kieftenbeld, waardoor Aron Jóhannsson de bal kan oppikken. Op een meter of dertig voor het doel van FC Groningen is het vier tegen vier, maar de Amerikaan zoekt de drukte op waardoor de thuisploeg snel weer een overtal creëert en de bal weer verovert.
21'
Weer een poging van Steven Berghuis, weer van ver en weer een paar meter naast. De buitenspeler heeft een goed schot in de benen, maar de afstand is net iets te groot.
20'
Deze wedstrijd heeft een doelpunt nodig. Beide ploegen nemen op dit moment weinig risico, wat de amusementswaarde van het duel niet ten goede komt.
17'
Simon Poulsen wil een strafschop, maar die krijgt 'ie niet. De Deen krijgt in het strafschopgebied een zetje van Eric Botteghin, maar dat is voor Björn Kuipers geen reden om naar de stip te wijzen.
15'
Schot(je) van Steven Berghuis. De linkspoot beproeft zijn geluk en haalt uit vanaf een meter of dertig. Marco Bizot hoeft niet in actie te komen, want de bal gaat een meter of twee naast het doel.
14'
AZ heeft het initiatief in deze wedstrijd overgenomen van FC Groningen. De Alkmaarders zetten vroeger druk en hebben meer balbezit dan de Groningers.
12'
Aan de andere kant volgt het eerste gevaar voor het doel van AZ! Tjaronn Chery neemt vanaf de rechterkant van het veld een vrije trap en gooit 'm halfhoog in het strafschopgebied. Steven Berghuis probeert de bal met zijn hak weg te werken, maar de bal schiet door. Esteban moet daardoor in actie komen en dat doet de AZ-goalie prima.
10'
Het levert AZ de eerste kans van de wedstrijd op! Richairo Živković schat een hoge bal niet goed in, waardoor Markus Henriksen de bal in het strafschopgebied kan ontvangen. Het schot dat daarop volgt gaat door de benen van een FC Groningen-speler en richting de korte hoek. Marco Bizot moet zich strekken en tikt de bal uit de korte hoek.
10'
Hoekschop voor AZ nadat Johan Kappelhof de bal niet goed wegwerkt.
8'
Marco Bizot reageert alert. Aron Jóhannsson speelt Hans Hateboer in het strafschopgebied door de benen en bereikt bijna de achterlijn, ware het niet dat de FC Groningen-doelman eerder bij de bal is.
6'
Het zou vandaag ook zomaar het afscheid van Maikel Kieftenbeld kunnen zijn. De verdedigende middenvelder heeft een aflopend contract en het is nog niet duidelijk of hij volgend jaar ook zijn wedstrijden in de Euroborg speelt.
5'
FC Groningen nam voor de wedstrijd afscheid van Krisztián Adorján. De Groningers besloten de optie tot koop voor de Liverpool-huurling niet te lichten.
4'
Geen spetterend begin van de wedstrijd. FC Groningen begint behoudend en AZ laat de thuisploeg het spel maken.
2'
Als FC Groningen- en AZ-supporter is dit natuurlijk een fantastische wedstrijd. Er staat veel op het spel, de ambiance is geweldig en het weer is heerlijk.
1'
FC Groningen heeft afgetrapt! We zijn begonnen!
1'
Bij AZ ontbreken twee basisspelers: Roy Beerens en Viktor Elm. De buitenspeler kampt met een kuitblessure, de Zweed is ziek.

In de uitverkochte Euroborg vindt vandaag de finale van de play-offs om Europees voetbal plaats. FC Groningen en AZ gaan uitmaken wie volgend seizoen uitkomt in de voorronde van de Champions League. Het heenduel in Alkmaar eindigde in 0-0, dus het kan vandaag nog alle kanten op gaan in Groningen! Mijn naam is Vincent Houttuin en ik doe verslag van deze wedstrijd.

FC Groningen in topvorm

De favoriet in de finale van de play-offs is FC Groningen. Dat komt doordat de Groningers de laatste weken hebben bewezen in topvorm te verkeren. In de halve finale van de play-offs werd Vitesse op overtuigende wijze aan de kant gezet en in de laatste speelronden kwam het team van Erwin van de Looi elke keer als winnaar uit de strijd. FC Groningen heeft vandaag daarnaast het thuisvoordeel; de Euroborg zal vandaag bomvol zitten.

Stabiel AZ

FC Groningen is de favoriet vandaag, maar AZ zal zich niet zomaar aan de kant laten zetten. De Alkmaarders spelen het hele seizoen al degelijk en bereikten niet voor niets de kwartfinale van de Europa League. AZ schakelde in de vorige ronde van de play-offs de andere favoriet uit het hoge noorden, sc Heerenveen, uit. Dat was te danken aan de grote overwinning dat het elftal van Dick Advocaat in eigen huis behaalde (3-0).

Heenwedstrijd

De eerste wedstrijd in de finale van de play-offs eindigde in een teleurstellende 0-0. Het duel in het AFAS Stadion was verre van enerverend. FC Groningen kreeg via Kostic kansjes op een uitdoelpunt en de thuisploeg, AZ, kreeg via Aron Jóhannsson een aardige kopkans. De wedstrijd in Alkmaar was niet spectaculair, maar de uitslag biedt wel mogelijkheden voor een hele interessante return in Groningen.