18.05.2014 18:20

FC Groningen wint Europees ticket

FC Groningen speelt volgend seizoen in de voorronde van de Europa League. De Groningers versloegen zondag AZ met 3-0 en dat was na het 0-0 gelijkspel in Alkmaar genoeg om de finale van de play-offs om Europees voetbal te winnen.

Met dezelfde elf als in het vorige duel met AZ, begon het team van Erwin van de Looi aan de wedstrijd in de Euroborg. FC Groningen liet de afgelopen weken zien dat het in topvorm verkeert: in de laatste speelronden van de Eredivisie was FC Groningen niet te stuiten en dat gold ook voor de wedstrijden in de play-offs om Europees voetbal. Nadat Vitesse op overtuigende wijze werd uitgeschakeld (1-0 en 1-4) bleken de Groningers ook te sterk voor AZ.

Het begin van de wedstrijd in de Euroborg was niet goed. Beide ploegen begonnen afwachtend en er werden weinig kansen gecreëerd. Halverwege de eerste helft nam FC Groningen de leiding in de wedstrijd. De eerste kans die de thuisploeg kreeg, was meteen raak. Tjaronn Chery reageerde alert na zwak uitverdedigen van AZ, omspeelde Jeffrey Gouweleeuw en schoot de bal vervolgens onberispelijk langs Esteban. Tien minuten later verdubbelde Hans Hateboer de score nadat de AZ-verdediging de bal weer niet goed wegwerkte en Esteban het schot van de rechtsback onder zich door liet glippen.

AZ had gedurende de hele wedstrijd meer balbezit, maar creëerde weinig kansen. Ook in de tweede helft lukten het de Alkmaarders niet om FC Groningen-doelman Marco Bizot te testen. Daardoor bleef de verdediging van de Groningers moeiteloos overeind. Nadat er een uur was gespeeld, besliste Chery de wedstrijd. De man van de 1-0 schoot de bal vanuit een lastige hoek – net als bij zijn eerste doelpunt – de bal hard langs Esteban. AZ probeerde in het vervolg van de wedstrijd nog wel terug te komen, maar de krachten van de Alkmaarders leken op.

De Groningers zullen door het winnen van een Europees ticket een korte vakantie hebben. Op 17 juli begint voor FC Groningen het Europese avontuur. Dan komt de Trots van het Noorden uit in de tweede voorronde van de Europa League.