FC Groningen Zondag, 8. December 2013
14:30 uur
ADO Den Haag
1:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Michiel Kramer 32. / Schot met rechts  (Mathias Gehrt)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Johan Kappelhof 79. / Schot met rechts
1 : 2 Torinfos in de Ticker Tom Beugelsdijk 83. / Kopbal  (Ricky van Haaren)

90'
Samenvatting

ADO Den Haag heeft met 2-1 gewonnen in Groningen. In de eerste helft was Groningen heer en meester, maar in de tweede helft speelde de thuisploeg ontzettend matig. Pas in de 79e minuut werd de wedstrijd weer interessant, toen Johan Kappelhof de gelijkmaker aantekende. Vier minuten later kwam ADO echter alweer op voorsprong dankzij een kopbal van Tom Beugelsdijk. Groningen speelde te matig om aanspraken te maken op een punt.
90'
90'
Gele kaart voor Roland Alberg (ADO Den Haag)
Onbegrijpelijk. Alberg doet niks, maar krijgt geel van scheidsrechter Gözübüyük. Fluit een matige wedstrijd.
90'
Van Duinen haalt nog maar eens uit en dwingt Bizot tot een fraaie redding. Dat was een werelddoelpunt geweest, als die had gezeten.
90'
De scheidsrechter trekt er nog vier minuten blessuretijd bij.
89'
Wat een misser! Texeira had moeten scoren na een voorzet van Kostić. De spits zet zijn voet tegen de bal, maar weet de bal onvoldoende richting mee te geven. Hoe is het mogelijk?
89'
Nog een paar minuten te spelen in de Euroborg. Kan FC Groningen nog op gelijke hoogte komen?
87'
Weer een kans voor Gehrt. Langzamerhand moet ADO deze wedstrijd gewoon naar zich toe gaan trekken. De Hagenaars hebben veel meer kansen gecreëerd dan de thuisploeg. Gehrt probeert het deze keer met een volley, maar zijn poging gaat naast.
84'
Gele kaart voor Johan Kappelhof (FC Groningen)
Kappelhof begaat een overtreding om de counter eruit te halen en krijgt geel.
84'
De paal! Wat een knotsgekke slotfase. Het is Kappelhof die kan schieten en de paal raakt.
83'
Doelpunt voor ADO Den Haag, 1:2 door Tom Beugelsdijk
ADO komt weer op voorsprong. Beugelsdijk speelt een sterke wedstrijd en kopt ADO op voorsprong uit een hoekschop van Van Haaren: 1-2.
82'
Wat een kans! ADO krijgt een grote kans om weer op voorsprong te komen. Van Duinen ontsnapt aan de rechterkant en zoekt Alberg voor het doel. De pass komt niet aan, waardoor de kans is verkeken. Dit had de 2-1 moeten zijn.
81'
Letschert heeft het veld verlaten bij FC Groningen en is vervangen door David Texeira. Van de Looi wil winnen!
79'
Wissel in bij FC Groningen -> David Texeira
79'
Wissel uit bij FC Groningen -> Timo Letschert
79'
Doelpunt voor FC Groningen, 1:1 door Johan Kappelhof
Groningen is op gelijke hoogte gekomen. Kirm probeert vanuit een moeilijke hoek Coutinho te verschalken. De doelman brengt redding, maar de bal komt voor de voeten van Johan Kappelhof terecht. De verdediger twijfelt niet en schiet de bal verwoestend hard in het doel: 1-1.
77'
Kans voor Groningen. Letschert geeft de bal voor vanaf de rechterflank. Živković kan koppen, maar zijn poging gaat over het doel van Coutinho.
77'
Het Haags kwartiertje is inmiddels begonnen. ADO zal de voorsprong niet meer weg mogen geven.
76'
Eerste wissel bij ADO. Maurice Steijn haalt Kramer naar de kant en brengt Roland Alberg.
75'
Wissel in bij ADO Den Haag -> Roland Alberg
75'
Wissel uit bij ADO Den Haag -> Michiel Kramer
74'
Het publiek van Groningen zingt 'alles of niets', gaat Van de Looi daarin mee? David Texeira zit nog op de bank bij de Trots van het Noorden.
72'
De Leeuw brengt veel passie en strijd, maar lijkt de enige te zijn bij de thuisploeg.
70'
FC Groningen moet snel gaan scoren, anders kan ADO de score weleens gaan verdubbelen.
69'
Weer een kans voor ADO. Van Duinen heeft oog voor de meegelopen Meijers, die de bal krijgt van de spits. Meijers schiet vanuit een moeilijke hoek, maar raakt het zijnet.
68'
Oef! ADO moet op 2-0 komen. Aardige combinatie van de Hagenaars, uiteindelijk kan Van Haaren vanaf de rand van de zestien meter uithalen. De poging van de middenvelder komt in de handen van Bizot terecht. Hier had ADO meer uit moeten halen.
68'
Nee, de tweede helft is niet erg enerverend. De wedstrijd kan wel weer een doelpunt gebruiken om de spanning enigszins terug te laten keren.
65'
Gele kaart voor Krisztián Adorján (FC Groningen)
Invaller Adorján staat nog maar vijf minuten in het veld, maar heeft de gele kaart al te pakken. Hij begaat een overtreding op Kramer.
62'
Trainer Erwin van de Looi komt met twee aanvallende middenvelder en hoopt daarmee de wedstrijd in handen te krijgen.
60'
Gele kaart voor Timo Letschert (FC Groningen)
Letschert begaat een overtreding op Van Haaren en krijgt de gele kaart.
60'
Wissel in bij FC Groningen -> Krisztián Adorján
60'
Wissel uit bij FC Groningen -> Tom Hiariej
60'
Wissel in bij FC Groningen -> Michael de Leeuw
60'
Wissel uit bij FC Groningen -> Tjaronn Chery
57'
Er komt een dubbele wissel aan bij FC Groningen. De Leeuw en Krisztián Adorján staan klaar om in te vallen.
55'
Het publiek in Groningen is ontevreden en scandeert de naam van Michael de Leeuw.
54'
De eerste poging in de tweede helft is een feit. Aaron Meijers stoomt op vanaf de linkerflank en brengt de bal bij Van Duinen. De spits kan uiteindelijk schieten, maar ziet zijn poging een meter of twee naast het doel belanden.
52'
ADO begint al vroeg met tijdrekken. De Hagenaars hebben waarschijnlijk weinig geloof in een tweede treffer.
50'
FC Groningen scoorde dit seizoen 24 van haar 30 goals in de tweede helft. ADO Den Haag staat dus nog wat te wachten.
46'
We zijn weer begonnen in Groningen. ADO Den Haag heeft afgetrapt.
46'
45'

ADO Den Haag staat tegen de verhouding in op voorsprong. Het spel golfde op en neer in de eerste helft, maar Groningen had een licht overwicht. De thuisploeg kwam echter niet tot scoren en moest in de 32e minuut toezien hoe Michiel Kramer, na een mooie pass van Mathias Gehrt, de bal achter doelman Marco Bizot tikte.
45'
45'
Gele kaart voor Mathias Gehrt (ADO Den Haag)
Gehrt probeert een counter van Groningen te voorkomen en begaat een slimme overtreding. Gözübüyük geeft hem hiervoor de gele kaart.
45'
Chaos voor het doel van Groningen. Een voorzet van Gehrt dwingt Bizot tot boksen. De bal komt voor de voeten terecht van Bakker die uithaalt. Het schot wordt geblokt en komt voor de voeten van Kramer terecht. Ook de poging van de spits kan worden gestopt. Groningen ontsnapt.
43'
Nog een paar minuten tot de rust. Kan FC Groningen voor de theepauze nog de gelijkmaker produceren?
41'
Zuiverloon besluit om eens vanuit de tweede lijn te gaan schieten, maar zijn schot wordt gekraakt. Geen groot gevaar voor Groningen.
39'
ADO trekt zich na de voorsprong steeds meer terug op de eigen helft, waardoor het voor Groningen een stuk moeilijker voetballen is.
36'
Opstootje tussen Kostić en Vito Wormgoor. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük moet het brandje blussen, waarna het duo weer verder kan.
35'
Tegen de verhouding in is ADO Den Haag op voorsprong gekomen. Ondanks het feit dat de bezoekers een aantal kansen hebben gekregen, was Groningen de beste ploeg.
32'
Doelpunt voor ADO Den Haag, 0:1 door Michiel Kramer
ADO komt op voorsprong in Groningen. Mathias Gehrt speelt een lange bal op Kramer, die de bal met de borst meeneemt. Kramer tikt de bal vervolgens langs de uitkomende Bizot en scoort de 0-1.
31'
Wat een poeier! Een afgezwaaide bal komt voor de voeten van Maikel Kieftenbeld terecht. De middenvelder twijfelt niet en poeiert de bal op doel. Coutinho zweeft naar de hoek en brengt redding.
29'
Het spel golft in het eerste half uur op en neer, maar Groningen heeft een licht overwicht.
27'
Živković! De spits lijkt te gaan scoren, maar Beugelsdijk is de rots in de branding en voorkomt op het laatste moment dat Živković na een goede pass van Kirm kan schieten.
26'
Grote kans voor ADO Den Haag. De Hagenaars komen er voetballend goed uit. Dion Malone kan vanaf de linkerkant op doel schieten of voorgeven. De middenvelder twijfelt te lang en produceert een schot/voorzet. Kans verkeken.
22'
Aardige mogelijkheid voor de thuisploeg. Een counter via Letschert en Živković komt voor de voeten van Kostić terecht. De Serviër komt vanaf de rechterkant naar binnen en haalt verwoestend hard uit met zijn linkerbeen. Coutinho heeft veel moeite met het schot, maar brengt wel redding.
19'
Vrije trap van Ricky van Haaren. De poging van de middenvelder vliegt echter enkele meters naast het doel van Marco Bizot.
14'
Oei! Bijna de 1-0 voor Groningen. Het is Richairo Živković die van dichtbij, na een voorzet van Andraž Kirm, de thuisploeg op voorsprong kan zetten. Een goede redding van Gino Coutinho en verdedigend werk van Tom Beugelsdijk voorkomt dit.
13'
Groningen tikt de bal inmiddels rustig achterin rond. Dit zorgt nog niet voor veel spektakel in de Euroborg.
11'
Kramer mag vandaag overigens in actie komen omdat hij in beroep is gegaan tegen de schorsing die hij kreeg van de tuchtcommissie.
8'
Oef! Bijna komt ADO op voorsprong. Michiel Kramer ontsnapt aan de rechterkant. De lange spits geeft de bal voor, maar speelt hem achter Van Duinen. Danny Bakker komt op tijd in het strafschopgebied en krijgt een grote schietkans. De middenvelder ziet zijn inzet over het doel verdwijnen. Wat een misser.
7'
Centrale verdediger Timo Letschert speelt vandaag als rechtsback. Hij is de vervanger van Stéfano Magnasco, die vandaag geschorst is.
5'
Groningen kan niet gevaarlijk worden uit de hoekschop. Mike van Duinen gaat er in de counter met de bal vandoor, maar stuit op de Groningse defensie.
4'
Filip Kostić laat van zich horen. Hij dolt Gianni Zuiverloon en gaat richting de achterlijn. Zijn voorzet kan geblokt worden. Hoekschop Groningen.
3'
De eerste poging is van de bezoekers. Dion Malone schiet vanuit de tweede lijn, maar zijn poging gaat huizenhoog over.
3'
Tjaronn Chery staat vanmiddag in het team van FC Groningen. De aanvallende middenvelder wordt gehuurd van ADO Den Haag.
1'
Ook in Groningen werd er voor aanvang een minuut stilte gehouden wegens het overlijden van Nelson Mandela.
1'
We zijn begonnen in de Euroborg. FC Groningen heeft afgetrapt.
1'

Van harte welkom bij de wedstrijd FC Groningen tegen ADO Den Haag. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe vandaag live verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijdgegevens kunt u de opstellingen van beide elftallen bekijken.

Hoogvlieger FC Groningen neemt het in eigen huis op tegen laagvlieger ADO Den Haag. De Groningers staan voorafgaand aan speelronde zestien op een keurige vijfde plaats, maar hebben slechts tien punten meer dan ADO Den Haag. De Hagenaars staan op de zestiende plaats en kwamen midweeks in actie tegen sc Heerenveen. ADO speelde met 1-1 gelijk en dat was een grote verbetering ten opzichte van het weekend, daarin werd met 4-0 verloren van Ajax.
Groningen kwam afgelopen weekend niet verder dan een 2-2 gelijkspel in Breda. De Groningers kwamen dankzij doelpunten van Giliano Wijnaldum en Michael de Leeuw terug van een 2-0 achterstand. Het team van Erwin van de Looi heeft een overwinning op ADO nodig om bovenin mee te blijven doen.

Het is de 23e keer dat dit duel op het programma staat. FC Groningen won zestien keer, terwijl ADO vier keer wist te winnen. De overige twee keer eindigde in een gelijkspel. De laatste keer dat ADO Den Haag wist te winnen in Groningen was in het seizoen 2006/2007. Dankzij doelpunten van Santi Kolk (2), Goran Bunjevcevic, Laurent Delorge en Richard Knopper werd het 2-5 voor ADO Den Haag. Vorig seizoen was FC Groningen met 2-1 te sterk voor de Hagenaars.

FC Groningen moet het doen zonder de geschorste Stéfano Magnasco, daarnaast kan trainer Van de Looi niet beschikken over de geblesseerden Género Zeefuik (hamstring), Nick van der Velden (lies), Nick Bakker (knie) en Henk Bos (knie).
Maurice Steijn moet het tegen Groningen doen zonder Kevin Jansen (knie) en Robert Zwinkels (buik). Daarnaast waren Danny Holla (hamstring) en Martijn de Zwart (enkel) onzeker voor het duel in de Euroborg, maar beide zullen niet in actie komen. Tom Beugelsdijk en Michiel Kramer keren terug na een schorsing.