14:30 uur
PEC Zwolle
4:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Doke Schmidt 6. / Kopbal  (Jop van der Linden)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Erik Falkenburg 15. / Schot met rechts  (Jeffrey Rijsdijk)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Jarchinio Antonia 57. / Schot met links  (Jeffrey Rijsdijk)
4 : 0 Torinfos in de Ticker Jop van der Linden 70. / Penalty
4 : 1 Torinfos in de Ticker Stef Nijland 74. / Schot met rechts

90'
Het is afgelopen in Deventer! Het zal voorgekomen zijn in de dromen van de thuisfans, maar dat Go Ahead Eagles zo makkelijk van PEC Zwolle wint hadden ze nooit verwacht. Doke Schmidt, Erik Falkenburg, Jarchinio Antonia en Jop van der Linden scoren allemaal één keer. Stef Nijland deed nog iets terug, waardoor de eindstand 4-1 is.
90'
90'
Gele kaart voor Mawouna Amevor (Go Ahead Eagles)
Nog een gemene overtreding van Mawouna Amevor op het einde. De invaller loopt door op Darryl Lachman en gaat op z'n enkel staan. Pol van Boekel trekt geel.
88'
Gele kaart voor Mateusz Klich (PEC Zwolle)
88'
Dit is een overwinning die de fans van Go Ahead Eagles lang bij zal blijven. Voor het eerst sinds een lange tijd een IJsselderby op het hoogste, Nederlandse niveau en ze staan gewoon met 4-1 voor.
85'
Foeke Booy heeft door dat zijn ploeg het moeilijk heeft en wil voorkomen dat PEC Zwolle een tweede treffer kan scoren. Hij wisselt daarom verdedigend: Xander Houtkoop gaat eruit en Lars Lambooij komt in het veld.
85'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Lars Lambooij
85'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Xander Houtkoop
82'
Ryan Thomas schiet op de paal! De jongeling wordt aangespeeld op de zestien en aarzelt niet. Hij vuurt de bal af richting de linkerhoek, maar raakt dus het aluminium. Go Ahead Eagles moet nu echt oppassen dat ze PEC Zwolle niet terug in de wedstrijd laten komen.
79'
Misschien is het de onervarenheid of zelfs de zenuwen, maar Go Ahead Eagles voetbalt niet goed meer de laatste minuten. Ze hebben geluk gehad met die penalty, want 4-1 voetbalt toch een stuk fijner dan 3-1.
75'
Na het doelpunt van PEC Zwolle gaat doelpuntenmaker Erik Falkenburg naar de kant. Joey Godee vervangt hem.
74'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Joey Godee
74'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Erik Falkenburg
74'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 4:1 door Stef Nijland
Nou, daar komt PEC Zwolle toch nog even terug. Er moeten nog gekke dingen gebeuren voordat de uitploeg terug in de wedstrijd komt, maar Stef Nijland scoort de eerste Zwolse treffer. Een afgeslagen corner ramt hij met rechts in de linkerhoek.
73'
Deze 4-0 tussenstand is een evenaring van de grootste overwinningen in deze IJsselderby. Er zijn echter nog twintig minuten te spelen en PEC Zwolle lijkt er geen zin meer in te hebben.
71'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Mawouna Amevor
71'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Sjoerd Overgoor
70'
Doelpunt voor Go Ahead Eagles, 4:0 door Jop van der Linden
En de bal gaat erin! Jop van der Linden schiet de bal in de linkerhoek en Diederik Boer gaat de verkeerde kant op. 4-0, wat een monsterscore!
69'
Penalty Go Ahead Eagles! Giovanni Gravenbeek maakt hands en scheidsrechter Pol van Boekel wijst naar de stip.
66'
Zo krijg je als ploeg vijftien treffers tegen in vijftien wedstrijden en zo sta je met 3-0 achter tegen Go Ahead Eagles, dat zelf 36 treffers tegen kreeg.
63'
De laatste wissel van PEC Zwolle is een aanvallende. Stef Nijland komt erbij in de aanvalslinie. Hij vervangt Mustafa Saymak.
63'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Stef Nijland
63'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Mustafa Saymak
60'
Zo vaak start hij niet in de basisopstelling, maar Jeffrey Rijsdijk bewijst met twee assists zijn waarde voor Go Ahead Eagles.
57'
Doelpunt voor Go Ahead Eagles, 3:0 door Jarchinio Antonia
Dit lijkt mij de beslissing in de wedstrijd! Go Ahead Eagles komt er snel uit via Jeffrey Rijsdijk en Xander Houtkoop. Laatstgenoemde zet voor op Rijsdijk, die de bal breed tikt naar Jarchinio Antonia. De aanvaller blijft kalm en schiet de 3-0 in het lege doel.
56'
Gele kaart voor Deniz Türüç (Go Ahead Eagles)
De derde gele kaart van de wedstrijd is voor Deniz Türüç. Hij begaat een overtreding op Giovanni Hiwat.
55'
Een klein hoogtepuntje voor PEC Zwolle. Een rush van Darryl Lachman zet de verdediging van Go Ahead Eagles onder druk, maar van buiten de zestien schiet de centrale verdediger naast.
53'
Ook in de tweede helft begint Go Ahead Eagles sterk. PEC Zwolle moet een andere aanpak gebruiken, maar heeft het nog steeds moeilijk in Deventer.
50'
In de eerste helft deden de backs Xandro Schenk en Doke Schmidt het vooral erg goed tegen hun directe tegenstander. Als ze dit in de tweede helft kunnen voorzetten halen ze de angel uit de aanval van PEC Zwolle.
47'
Jesper Drost lag er lang uit met een blessure en wordt daarom na een helft spelen vervangen. De aanvaller mist wedstrijdritme en ook conditioneel zit het nog niet helemaal goed. Hij wordt vervangen door Mateusz Klich.
46'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Mateusz Klich
46'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Jesper Drost
46'
45'
Gejuich bij het rustsignaal in de Adelaarshorst. Go Ahead Eagles staat met 2-0 voor vanwege een ijzersterk begin. Doke Schmidt kopte een vrije trap van Jop van der Linden in en na een lange bal kon Erik Falkenburg zelfs de 2-0 prikken. PEC Zwolle komt niet in de wedstrijd en creëerde maar 1 kans. Mustafa Saymak schoot een voorzet van Rochdi Achenteh echter over.
45'
42'
De eerste echte kans voor PEC Zwolle na ruim veertig minuten voetballen. Rochdi Achenteh komt eigenlijk voor de eerste keer deze wedstrijd langs zijn tegenstander en met de voorzet bereikt hij Mustafa Saymak. Die schiet bij de eerste paal snel op doel, maar Eloy Room ziet de bal over de kruising vliegen.
41'
Dat PEC Zwolle beter in de wedstrijd komt heeft ook te maken met het feit dat Go Ahead Eagles achteruit loopt. De thuisploeg vindt de 2-0 voorsprong wel prima zo en gokt op de counter. Erik Falkenburg blijft voorin staan, maar Xander Houtkoop en Jarchinio Antonia blijven rond de middenlijn plakken.
38'
Een thuisoverwinning voor Go Ahead Eagles is meer dan welkom. Al drie thuiswedstrijden op rij werd er niet gewonnen. De ploeg speelde twee keer gelijk en verloor eenmaal.
35'
Gele kaart voor Bart Vriends (Go Ahead Eagles)
Poeh, Bart Vriends kleunt er hard in tegen Ryan Thomas. De jongeling kent nu ook de donkere zijde van een derby. Thomas legt de bal breed, maar met een late sliding raakt Vriends de enkels van het talent. Een terechte gele kaart voor de verdediger van Go Ahead Eagles.
34'
Het loopt nog steeds niet geweldig bij PEC Zwolle - er gaat vooral veel fout in de passing - maar de aanval wordt wel steeds meer gezocht. Echt uitgespeelde kansen zijn er nog niet gecreëerd, maar voor Ron Jans zal het fijn zijn om te zien dat zijn spelers niet meer achter de feiten aanlopen.
31'
Door zijn doelpunt is Erik Falkenburg nu topscorer van Go Ahead Eagles. De middenvelder – die vanmiddag in de aanval staat – scoorde al zeven keer in de Eredivisie.
28'
Met de inbreng van Maikel van der Werff probeert PEC Zwolle weer wat macht te krijgen over de aanvallers van Go Ahead Eagles. Het is even afwachten hoe de wissel uitpakt natuurlijk.
25'
Het is heel interessant om te zien hoe de aanval van Go Ahead Eagles fungeert in deze wedstrijd. Normaal razen Xander Houtkoop en Jarchinio Antonia langs de zijlijn, maar ze spelen vanmiddag iets meer teruggetrokken. Omdat Erik Falkenburg ook als valse spits fungeert hebben de centrale verdedigers van PEC Zwolle het moeilijk om beslissingen te maken. Daarom wisselt de uitploeg al snel in de wedstrijd. De niet zo wendbare Joost Broerse - die ook al geel op zak had - wordt vervangen door Maikel van der Werff.
25'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Maikel van der Werff
25'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Joost Broerse
24'
PEC Zwolle heeft het moeilijk tegen Go Ahead Eagles. De Zwolse formatie komt er niet aan te pas en weet daarom ook weinig kansen te creëren. Een prima middag voor Eloy Room en zijn collega's in de verdediging dus.
21'
In de voorgaande wedstrijden kreeg PEC Zwolle 168 kansen tegen. Van deze kansen gingen er slechts vijftien in, waardoor het percentage kansen-doelpunten maar negen procent bedraagt. Go Ahead Eagles kreeg in het eerste kwartier drie kansen en benutte er daar twee van.
18'
In het seizoen 1984/1985 won Go Ahead Eagles met 4-0 van PEC Zwolle, dat toen nog PEC Zwolle ’82 heette. In het seizoen 2005/2006 boekte PEC Zwolle weer de grootste overwinning op Go Ahead Eagles. Thuis won het toen met 4-0.
15'
Doelpunt voor Go Ahead Eagles, 2:0 door Erik Falkenburg
Het staat gewoon 2-0 voor Go Ahead Eagles! Een lange bal op Jeffrey Rijsdijk kan heel makkelijk gegeven worden en als Rijsdijk dan ook nog niet eens wordt aangepakt gaat het wel heel simpel. Rijsdijk wil aannemen, maar geeft pardoes een assist op Erik Falkenburg. Die komt snel voor zijn man en tikt de 2-0 onder Diederik Boer door.
14'
Heel opvallend dat PEC Zwolle zo snel een treffer tegen krijgt. De uitploeg staat erom bekend goed op de nul te kunnen spelen en kreeg dit seizoen ook maar zestien tegentreffers tegen. Alleen Ajax deed het beter. De Amsterdammers kregen maar vijftien doelpunten tegen.
11'
Een snelle treffer in deze wedstrijd en dat is niet zo gek eigenlijk. Go Ahead Eagles en PEC Zwolle scoren dit seizoen namelijk erg snel in de Eredivisie. De thuisploeg scoorde nu zes keer in de eerste vijftien minuten en staat daarmee bovenaan. PEC Zwolle scoorde vier keer in het eerste kwartier.
8'
Gele kaart voor Joost Broerse (PEC Zwolle)
Een vroege gele kaart voor Joost Broerse, die de bal ongelukkig met de hand aanraakt. Hij wil de bal van Jarchinio Antonia afpakken met een sliding. Dit lukt, maar hij glijdt door en maakt hands. De scheidsrechter geeft meteen geel, maar hij had hier moeten zien dat het per ongeluk ging. Een vroege gele kaart voor de centrale verdediger dus.
6'
Doelpunt voor Go Ahead Eagles, 1:0 door Doke Schmidt
Het begin dat deze wedstrijd nodig heeft! Het geeft maar aan hoe belangrijk het trainen van standaardsituaties is. Jop van der Linden legt een vrije trap vanaf links bij de eerste paal, waar Doke Schmidt precies op het juiste moment een loopactie maakt. Hij schampt de bal met het hoofd, maar dat is genoeg om Diederik Boer te passeren. 1-0 voor Go Ahead Eagles!
5'
Alleen al om de sfeer in de Adelaarshorst wil je dat zowel PEC Zwolle als Go Ahead Eagles in de Eredivisie blijft. Deze derby hoort thuis op het hoogste niveau.
4'
Maar laten we de fans van PEC Zwolle niet vergeten. Het uitvak zit stampvol en ook daar wordt gezongen. Het keiharde geroep van "Zwolle" wordt afgewisseld met "Eagles". Het geeft aan dat de ambiance heel erg goed is.
3'
Wow, wat een sfeer in het begin van deze wedstrijd. Het hele stadion - met uitzondering van het uitvak - is aan het springen. Het liedje "En wie niet springt die is voor Zwolle" verklaart dit tafereel. Dit kan nog wel eens een hele mooie wedstrijd worden. Derby met een hoofdletter D.
1'
Na de - deze week - gebruikelijke minuut stilte is Go Ahead Eagles - PEC Zwolle begonnen. De minuut stilte voor de wedstrijd is natuurlijk voor Nelson Mandela, die eerder deze week overleed.
1'
Misschien wel dé wedstrijd van het jaar voor het thuispubliek in Deventer. De IJsselderby wordt weer afgewerkt in de Eredivisie. Go Ahead Eagles en PEC Zwolle staan vandaag tegenover elkaar. Mijn naam is Jos Boesveld en ik doe verslag van deze derby.

Op 21 december 2012 stonden beide ploegen voor het laatst tegenover elkaar, maar op dit podium is de winst misschien nog wel belangrijker. Go Ahead Eagles kan de drie punten goed gebruiken. De thuisploeg staat nog in de veilige zone in de Eredivisie, maar het verschil tussen veilig en indirecte degradatie bedraagt maar drie punten. De Eagles beschikken tegen PEC Zwolle over een bijna fitte selectie. Sjoerd Overgoor keert terug in de basisopstelling nadat hij vorige week ziek was, maar Marnix Kolder moet ook deze wedstrijd aan zich voorbij laten gaan. Vorige week stond Joey Godee in de spits, maar dit is Foeke Booy niet bevallen. Hij kiest nu voor een aanvallende linie met Jarchinio Antonia, Xander Houtkoop en Erik Falkenburg. Laatstgenoemde redde tegen Heracles Almelo een punt voor zijn ploeg.

PEC Zwolle opende het seizoen geweldig, maar kwam de laatste vier wedstrijden tot een gelijkspel. In de laatste elf wedstrijden werd zelfs maar één keer gewonnen, waardoor het sprookje dat Eredivisie heet al een beetje neigt naar een heel klein nachtmerrietje. Toch is er ook genoeg reden om positief te zijn over PEC Zwolle. De ploeg kreeg – net als Ajax – slechts vijftien doelpunten tegen in vijftien wedstrijden. Daarnaast kan het in de favoriete opstelling voetballen. Jesper Drost begint weer eens in de basisopstelling en dit is een opsteker voor de Zwolse formatie.

Een beladen derby in de Eredivisie, gekker moet het niet worden. Of het ook daadwerkelijk gaat spoken in Deventer is nog maar de vraag, maar de voorspellingen beloven veel goeds voor de neutrale toeschouwer.