FC Groningen Zondag, 9. Maart 2014
14:30 uur
Feyenoord
0:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Ruben Schaken 15. / Schot met rechts  (Terence Kongolo)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Stefan de Vrij 49. / Kopbal  (Tonny Vilhena)

90'
Samenvatting

Feyenoord heeft een vrij gemakkelijke overwinning op FC Groningen geboekt. De Rotterdammers kwamen al vroeg op voorsprong en kwamen daarna amper nog in de problemen. Vlak na rust kreeg FC Groningen een grote kans, maar Mulder bracht redding. Twee minuten later scoorde Feyenoord de beslissende 2-0, waarna de wedstrijd over en uit was.
90'
90'
Braamhaar telt er nog twee minuten blessuretijd bij.
89'
Nog een kansje voor Feyenoord na een goede vooractie van Boëtius. Vormer kan schieten, maar zijn poging wordt geblokt door Botteghin.
88'
Er werd zojuist omgeroepen door de speaker dat iedereen in het stadion moet blijven zitten na afloop van deze wedstrijd, omdat het buiten het stadion onrustig zou zijn. Bizar.
87'
Waar Van de Looi wel naar Voetbal.com luistert, daar negeert Koeman ons. Tweede wissel bij Feyenoord. Ruud Vormer is de vervanger van Vilhena.
86'
Wissel in bij Feyenoord -> Ruud Vormer
86'
Wissel uit bij Feyenoord -> Tonny Vilhena
84'
Koeman heeft nog twee wisselmogelijkheden, maar de hoofdtrainer van Feyenoord lijkt niet van plan deze nog te gebruiken.
83'
Wat een ontzettend matige vrije trap van Chery. De middenvelder schiet de vrije trap op kniehoogte in de muur.
82'
Vrije trap voor FC Groningen op een mooie plek. Overtreding van Clasie.
78'
Poging van Adorján, die van een meter of dertig schiet. Simpele redding voor Mulder.
75'
Alles of niets bij FC Groningen. Verdediger Lorenzo Burnet heeft het veld verlaten. Aanvaller Kirm is, zoals gezegd, zijn vervanger.
75'
Wissel in bij FC Groningen -> Andraž Kirm
75'
Wissel uit bij FC Groningen -> Lorenzo Burnet
74'
Feyenoord heeft de wedstrijd onder controle en lijkt hem rustig uit te willen spelen.
73'
Het lijkt erop dat Kirm zo dadelijk inderdaad gaat invallen. Van de Looi luistert naar Voetbal.com.
70'
Groningen lijkt onmachtig vandaag. Van de Looi heeft nog één wisselmogelijkheid achter de hand. Misschien kan Andraž Kirm nog wat forceren?
68'
Gele kaart voor Tjaronn Chery (FC Groningen)
Chery gaat over de schreef en haalt Immers hard onderuit. Braamhaar geeft hem terecht de gele kaart.
67'
Daar is-ie dan toch nog. De kersverse international Boëtius vervangt Te Vrede.
66'
Wissel in bij Feyenoord -> Jean-Paul Boëtius
66'
Wissel uit bij Feyenoord -> Mitchell te Vrede
65'
Al twee hoekschoppen van Feyenoord op rij kan Bizot de bal vrij gemakkelijk uit de lucht plukken. Matige corners dus.
63'
Tweede wissel bij Groningen. Van der Velden heeft het veld verlaten. Krisztián Adorján is zijn vervanger.
62'
Wissel in bij FC Groningen -> Krisztián Adorján
62'
Wissel uit bij FC Groningen -> Nick van der Velden
61'
Kans voor Vilhena, die combineert met Schaken en vervolgens uithaalt. Redding Bizot.
60'
Een doelpunt van FC Groningen zal de spanning in de wedstrijd doen terugkeren. Maar op dit moment is de wedstrijd zo dood als een pier.
59'
Het was overigens alweer de vierde treffer van De Vrij dit seizoen. Niet slecht voor een verdediger.
56'
Met een overwinning van Feyenoord gaan de Rotterdammers vanmiddag weer over PSV heen. De Eindhovenaren staan twee punten voor op Feyenoord.
53'
FC Groningen dacht overigens aan buitenspel van De Vrij, maar dat was niet het geval. Geldig doelpunt van Feyenoord.
52'
De wedstrijd staat op zijn kop. FC Groningen leek op gelijke hoogte te komen, maar twee minuten later ligt de bal aan de andere kant in het netje.
49'
Doelpunt voor Feyenoord, 0:2 door Stefan de Vrij
Hoe is het mogelijk? Wat een geklummel voor het doel van Groningen. Het is uiteindelijk Tonny Vilhena die vanaf de rand van het strafschopgebied richting doel schiet. De Vrij kan vervolgens de bal met het hoofd in het doel verlengen: 0-2.
47'
Wat een kans! Groningen kwam bijna op gelijke hoogte. Kostić geeft de bal voor vanaf de linkerflank. Género Zeefuik kan de bal verlengen, waardoor invaller Živković een grote kans krijgt. Het schot van de invaller wordt gekeerd door doelman Mulder. Dit had zomaar de gelijkmaker kunnen zijn.
47'
Groningen heeft gewisseld in de rust. Tom Hiariej is in de kleedkamer achter gebleven. Richairo Živković is zijn vervanger.
46'
We zijn weer begonnen in Groningen. Feyenoord heeft afgetrapt.
46'
Wissel in bij FC Groningen -> Richairo Živković
46'
Wissel uit bij FC Groningen -> Tom Hiariej
46'
45'

Feyenoord staat met 1-0 voor. Daar is ook alles mee gezegd. FC Groningen worstelt vooral met zichzelf en ook Feyenoord presteert niet bijster goed. Na een kwartier spelen kwamen de Rotterdammers op voorsprong na een briljante pass van Terence Kongolo, die Ruben Schaken in stelling bracht. De aanvaller verschalkte vervolgens doelman Marco Bizot. Maar echt grote kansen kregen Feyenoord en FC Groningen daarna niet meer.
45'
45'
Knullig balverlies van Eric Botteghin geeft Feyenoord een kans. Kongolo weet Te Vrede te vinden, maar zijn poging wordt gered door Bizot.
45'
Scheidsrechter Eric Braamhaar trekt er nog één minuut blessuretijd bij.
44'
Matige sfeer trouwens in de Euroborg. Dat was vroeger op 't Oosterpark wel anders.
42'
Nog een paar minuten spelen tot de rust. Kan FC Groningen nog voor de theepauze de gelijkmaker forceren?
40'
Kansje voor Feyenoord. Schaken geeft de bal voor vanaf de linkerflank. Lex Immers kan koppen, maar kan te weinig kracht achter de bal zetten. Makkelijke redding voor Bizot.
39'
Vrij matig duel in Groningen. Na de openingstreffer van Feyenoord lijken de Rotterdammers het wel goed te vinden, terwijl Groningen worstelt met zichzelf.
35'
Oei! Dat was een aardige kans voor FC Groningen. Van der Velden staat niet buitenspel, maar moet uitwijken naar de linkerkant. Erwin Mulder komt zijn doel uit om het de aanvaller van Groningen moeilijk te maken. Van der Velden kan daardoor niet tot scoren komen.
34'
FC Groningen is ontzettend slordig in balbezit. Telkens als het lijkt dat de Groningers gevaarlijk kunnen worden, volgt er een matige pass, waardoor Feyenoord het weer over kan nemen.
32'
Filip Kostić lag geblesseerd op de grond. Maar de Serviër lijkt door te kunnen.
30'
Dit had Feyenoord beter uit moeten spelen. Clasie combineert met Schaken. De aanvoerder probeert vervolgens Te Vrede te bereiken, maar dat gaat mis. Was dat wel gelukt, dan had Te Vrede hoogstwaarschijnlijk de 2-0 achter doelman Bizot geschoten.
27'
Kongolo is de beginfase weer de beste speler van Feyenoord. Hoelang zal het duren voordat Louis van Gaal hem als 'rookie' opneemt in de selectie van Oranje?
25'
Het grasveld ligt er dan wel niet al te best bij. Er schijnt wel een heerlijk zonnetje in Groningen. Ideaal voetbalweer.
24'
Feyenoord heeft de overhand in dit duel. Echt veel kansen weten de Rotterdammers nog niet te creëren. Het spel van Groningen geeft nog niet thuis.
22'
Oef! Feyenoord wordt weer gevaarlijk door middel van een spelhervatting. De vrije trap van Clasie wordt goed teruggekopt door Kongolo. Stefan de Vrij kan uithalen vanaf een meter op tien, maar zijn poging wordt geblokt.
19'
Jean-Paul Boëtius zit overigens op de bank omdat hij woensdagavond tegen Frankrijk nog ruim zeventig minuten in actie komt voor Oranje. Trainer Koeman wil Boëtius niet overbelasten.
18'
Toch een meesterzet van trainer Ronald Koeman? Kongolo speelt bij balbezit op het middenveld en bij balverlies als verdediger. De jongeling was zojuist met een heerlijke pass misschien wel voor tachtig procent verantwoordelijk voor de treffer van Schaken.
15'
Doelpunt voor Feyenoord, 0:1 door Ruben Schaken
Mooie treffer van Feyenoord. Een subtiel passje van Terence Kongolo brengt Ruben Schaken in stelling. De aanvaller staat oog in oog met doelman Bizot en weet hem vrij gemakkelijk te verschalken: 0-1. Schaken mag Kongolo bedanken. De pass was mooier dan de treffer zelf.
13'
Het veld in Groningen ligt er vandaag iets beter bij dan voorgaande weken, maar nog altijd is de grasmat in de Euroborg niet geweldig.
12'
Feyenoord-clubtopscorer Graziano Pellè (twintig goals) scoorde zeven keer in 2014 en is daarmee de meest scorende speler van de Eredivisie. Pellè zit vandaag echter zijn eerste van vier duels schorsing uit.
11'
FC Groningen kreeg dit seizoen al negen strafschoppen tegen waarvan er acht verzilverd werden. Geen enkele andere club kreeg zoveel penalty’s tegen.
10'
Tjaronn Chery maakte in de vorige speelronde tegen SC Cambuur de duizendste thuistreffer van FC Groningen in de Eredivisie.
9'
Eerste gevaar van FC Groningen. Nick van der Velden schiet met links, maar zijn poging gaat huizenhoog over.
9'
Feyenoord heeft sinds de jaarwisseling nog geen enkele keer de nul gehouden (acht duels op rij).
8'
FC Groningen maakte slechts zes goals in de acht duels na de winterstop. Alleen hekkensluiter Roda JC maakte er minder (vier).
7'
Rommelige openingsfase tot dusver. Feyenoord lijkt iets beter.
7'
FC Groningen is één van de slechtst presterende ploegen in 2014. De ploeg pakte slechts zes punten uit acht duels (W1, G3, V4). Alleen Go Ahead en Roda JC presteerden slechter met vijf en vier punten uit acht duels.
6'
Weer gevaar van Rotterdamse zijde. Wederom een vrije trap van Clasie die voor gevaar zorgt. Bizot kan ingrijpen voordat Mitchell te Vrede kan schieten.
6'
De Rotterdammers scoorden 32 goals in de eerste helft van alle gespeelde duels, het meeste van alle clubs. Ajax en AZ volgen op respectabele afstand met 24 goals.
5'
Feyenoord is de best presterende club in de Eredivisie gerekend over de eerste 45 minuten van alle duels. De Rotterdammers zouden dan lijstaanvoerder zijn met 53 punten uit 26 duels, met Ajax op acht punten achterstand.
4'
Feyenoord is ongeslagen in zijn laatste drie uitduels (Roda JC 1-2, NAC 1-1 en FC Twente 2-2).
3'
De laatste keer dat de Groningers thuis van Feyenoord wonnen was op 30 oktober 2011. Dat was tevens de grootste thuiszege op de Rotterdammers ooit, de eindstand was destijds 6-0.
2'
Eerste mogelijkheid is voor Feyenoord. Een vrije trap van aanvoerder Jordy Clasie komt op het hoofd van Stefan de Vrij terecht. Met enige moeite kan Marco Bizot redding brengen.
2'
FC Groningen heeft uit en thuis in de Eredivisie vier duels op rij niet gewonnen van Feyenoord.
1'
We zijn begonnen in de Euroborg. FC Groningen heeft afgetrapt.
1'
Opmerkelijk. Jean-Paul Boëtius is gepasseerd door trainer Ronald Koeman. Feyenoord speelt met vijf verdedigers. Sven van Beek is de vervanger van de zieke Daryl Janmaat. Verder spelen ook Stefan de Vrij, Joris Mathijsen, Bruno Martins Indi en Terence Kongolo.

Van harte welkom bij de wedstrijd FC Groningen tegen Feyenoord. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe live verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijddetails kunt u vanaf ongeveer een uur voor de wedstrijd de opstellingen bekijken.

Feyenoord

Frustratie. Dat is het woord dat binnenschiet als men momenteel denkt aan Feyenoord. Met name de frustratie van aanvoerder Graziano Pellè. Al is de Italiaan afgelopen week uit zijn functie ontheven en is Jordy Clasie tot aanvoerder benoemd. De spits ging tegen Heracles Almelo over de schreef. Liet zich gaan na afloop van FC Twente – Feyenoord en afgelopen week stond Pellè wederom in het middelpunt. De Italiaan deelde een elleboogstoot uit aan Joël Veltman en liet zich na afloop kennen door in een interview met FOX Sports interviewer Jan-Joost van Gangelen uit te maken voor Ajacied. Resultaat: Pellè is er de komende vier weken niet bij. De Rotterdammers staan voorafgaand aan speelronde 27 met 45 punten op de vierde plaats.

FC Groningen

FC Groningen moet het momenteel doen met 33 punten uit 26 wedstrijden. De Groningers staan met dat aantal voorafgaand aan speelronde 27 op de negende plaats. Niet slecht, maar ook niet bijster goed. Wisselvalligheid kenmerkt het spel van FC Groningen. De laatste drie wedstrijden van de ploeg van trainer Erwin van de Looi zegt eigenlijk genoeg. 1-0 winst op Go Ahead Eagles, 1-0 nederlaag tegen FC Utrecht en een 1-1 gelijkspel tegen SC Cambuur. Er valt geen pijl op te trekken. Bovendien wordt er vooral gesproken over het veld in de Euroborg. Die ligt er beroerd bij, waardoor goed voetbal bij voorbaat lijkt uitgesloten.

Historie

Opvallend. FC Groningen is op basis van de historie de favoriet. FC Groningen – Feyenoord werd 46 keer eerder gespeeld in de Eredivisie. Zeventien keer wonnen de Groningers, terwijl Feyenoord slechts vijftien keer aan het langste eind trok. De overige veertien keer eindigde vanzelfsprekend in een gelijkspel. Vorig seizoen werd het 2-2 in de Euroborg. Sekou Cissé (inmiddels Racing Genk) wist Feyenoord al vroeg in de wedstrijd op voorsprong te zetten, maar Leandro Bacuna (inmiddels Aston Villa) en Virgil van Dijk (inmiddels Celtic) brachten de Groningers op voorsprong. In de slotfase scoorde Bruno Martins Indi de gelijkmaker. Feyenoord wist eerder dit seizoen wel van Groningen te winnen. Dankzij een doelpunt van Pellè won Feyenoord met 1-0.

Blessures en schorsingen

Trainer Van de Looi kan tegen Feyenoord niet beschikken over Maikel Kieftenbeld. De middenvelder is geschorst. Daarnaast moet Groningen het doen zonder Michael de Leeuw (hamstring), Nick Bakker (knie) en Henk Bos (knie).
Feyenoord moet het zoals bekend doen zonder Pellè. De Italiaan is vier wedstrijden geschorst. Het meespelen van Daryl Janmaat is onzeker. De rechtsback is ziek.