10.03.2014 11:53

Ajax en FC Twente winnen niet, NEC nieuwe hekkensluiter

Frank de Boer waarschuwde voorafgaand aan de wedstrijd tegen SC Cambuur dat de titel nog niet binnen was en na het duel bleek zijn waarschuwing niet voor niets te zijn geweest. Ajax speelde in speelronde 27 gelijk tegen Cambuur en zag ook concurrent FC Twente dure punten verspelen: de Tukkers verloren in de Adelaarshorst van Go Ahead Eagles. De grote verliezer van het weekend is echter de nieuwe nummer laatst, NEC. We blikken terug!

Slap Ajax niet langs SC Cambuur

‘Tien, tien, tien’, riep het Ajax-publiek toen het duel met SC Cambuur twee minuten oud was. De Ajacieden kwamen door een doelpunt van Siem de Jong al heel vroeg op een 1-0 voorsprong. Ajax probeerde door te drukken en kreeg in de beginfase veel kansen op de 2-0, maar Cambuur-doelman Leonard Nienhuis was een sta-in-de-weg. De Amsterdammers scoorden de hele wedstrijd niet meer, maar de bezoekers uit Leeuwarders deden dat verrassend genoeg wel: een kleine tien minuten na rust kopte Martijn Barto de bal achter Jasper Cillessen en bezorgde hij daarmee zijn team een knap punt in Amsterdam.

Go Ahead stunt tegen FC Twente

Waar het vorige week Go Ahead Eagles net niet lukte tegen PSV (2-3), liep het zondagmiddag tegen FC Twente wel goed af. In de Adelaarshorst was een doelpunt van Jarchinio Antonia in de 33e minuut genoeg voor de Eagles om te stunten tegen een topploeg. De club uit Enschede probeerde in de tweede helft nog wel de gelijkmaker te forceren, maar Go Ahead hield knap stand. De Tukkers, die optimaal konden profiteren van het puntenverlies van Ajax, zijn nu zelfs naar de derde plaats gezakt en zien Feyenoord (1 punt achterstand) en PSV (2 punten achterstand) naderen.

Roda JC draagt laatste plaats over aan NEC

De wedstrijd waar het afgelopen weekend het meest op het spel stond was het duel tussen Roda JC en NEC. De Kerkraders hadden al zes wedstrijden op rij niet gewonnen en moesten zaterdagavond in eigen huis winnen in de strijd om lijfsbehoud. Dat gebeurde ook. In het Parkstad Limburg Stadion versloeg het team van Jon Dahl Tomasson NEC met 3-1. De Nijmegenaren hadden de nederlaag te danken aan doelman Kalle Johnsson, die bij de 1-0 blunderde en er ook bij de 2-0 niet goed uitzag. Door de verliespartij is NEC nu de nieuwe hekkensluiter van de Eredivisie. Het staat onderin de competitie dicht bij elkaar, dus er zijn nog volop kansen voor de club uit Nijmegen om de laatste plaats in de laatste zeven speelronden te verlaten.

Vitesse neemt tweede plaats over

Het ging een tijdje niet goed met Vitesse, maar door drie overwinningen op rij staan de Arnhemmers weer op de tweede plaats. Afgelopen zaterdagavond speelde het team van Peter Bosz op het ‘Avondje NAC’ in Breda en won het met 1-2. Na de wedstrijd ging het met name over de wijze waarop de 1-2 viel. Om de wissel van Rydell Poepon mogelijk te maken trapte NAC de bal uit, maar Vitesse vond dat geen reden om de bal terug te geven en hield de bal in bezit.  Uit de aanval die volgde maakte Mike Havenaar een doelpunt, dat later het winnende bleek te zijn. Met name NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar wond zich op na de actie van Vitesse en sprak na afloop van een ‘respectloos Vitesse’.

‘Pellè-loos’ Feyenoord wint in Euroborg

Zonder de geschorste Graziano Pellè won Feyenoord zondagmiddag vrij eenvoudig van FC Groningen. Trainer Ronald Koeman opteerde in de Euroborg voor een verrassende 5-3-2 formatie en dat pakte goed uit voor de Rotterdammers. Via Ruben Schaken kwam Feyenoord al binnen een kwartier spelen op voorsprong in Groningen. Het slechte veld zorgde er voor dat beide teams hun positiespel niet goed konden uitvoeren. Desondanks besliste Stefan de Vrij al vroeg in de tweede helft de wedstrijd door de 2-0 te maken tegen het machteloze FC Groningen. De Rotterdamse club blijft door de overwinning meedoen om de 2e plaats. De achterstand van nummer vier Feyenoord op op runner-up Vitesse bedraagt drie punten.

PSV blijft winnen

Door een reeks overwinningen heeft PSV zich aangesloten bij de top van de Eredivisie. De Eindhovenaren wonnen zaterdagmiddag hun zesde achtereenvolgende wedstrijd, door in het Philips Stadion FC Utrecht met een minimaal verschil aan de kant te zetten: 1-0. Het team van Phillip Cocu had veel vaker moeten scoren tegen het zwakke Utrecht, maar enkel Jürgen Locadia trof in de 51e minuut het doel. In de slotfase van de wedstrijd begonnen de bezoekers uit de Domstad te geloven in een puntje, maar zoals wel vaker dit seizoen hield PSV-doelman Jeroen Zoet zijn ploeg op de been. De Eindhovense club heeft nog zeven wedstrijden om de top vier binnen te dringen, wat met de huidige vorm zeker mogelijk is.