16:30 uur
AZ Alkmaar
2:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Berry Powel 25. / Kopbal  (Henk Dijkhuizen)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Markus Henriksen 41. / Schot met rechts  (Aron Jóhannsson)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Aron Jóhannsson 59. / Kopbal  (Steven Berghuis)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Guus Hupperts 70. / Schot met links

90'
Samenvatting tweede helft Een enorm spannende slotfase levert uiteindelijk geen winnaar op in Kerkrade. Roda JC en AZ spelen met 2-2 gelijk en daar schiet de thuisploeg niks mee op. Jóhannsson maakte na een uur spelen de 2-1, waar tien minuten later Guus Hupperts de gelijkmaker binnenschoot en het publiek weer hoop gaf. Roda kon niet doordrukken en het lukte niet om de overwinning binnen te slepen. Nog drie wedstrijden en twee punten achterstand op NEC. Het wordt een spannend slot van het seizoen!
90'
90'
Hoe kan je hem missen Jóhannsson! Aron Jóhannsson had een doelpunt op zijn schoen liggen, maar met een karatetrap schiet de spits de bal naast het doel! Dit had een doelpunt en dus een overwinning moeten zijn voor AZ!
88'
Roda JC geeft alles in de slotfase en het publiek kan de spanning bijna niet meer aan. Bij elke beslissing van scheidsrechter Braamhaar die ook maar iets in het nadeel van Roda is, fluit het publiek zich stuk. Veel helpt het niet, want het staat nog steeds 2-2.
87'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Marc Höcher
87'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Mark-Jan Fledderus
84'
Wat een grote kans voor Aron Jóhannsson, door de mooie actie van Gudmundsson aan de linkerkant. De IJslandse spits krijgt zijn voet net niet goed tegen de bal, waardoor hij over het doel schiet.
82'
Gele kaart voor Esteban (AZ Alkmaar)
Esteban werd geraakt door Ramos en reageert dan op de centrale verdediger. Krijgt een gele kaart van de scheidsrechter.
82'
Geel-rode kaart voor Guy Ramos (Roda JC Kerkrade)
Ramos reageert op de reactie van Esteban en laat zich dus uitlokken door de doelman van AZ. Ramos krijgt geel en mag vertrekken, want het is zijn tweede gele kaart.
82'
Wat een zinderende slotfase hier in Kerkrade. De spanning is ondragelijk voor de supporters van Roda JC, want hier moet gewonnen worden. Esteban wordt bij een hoekschop in de lucht geraakt door Ramos. Die reageert zich af op Ramos en beide spelers krijgen geel. Dat betekent dat Ramos moet vertrekken!
79'
Het Roda JC publiek begint weer te morren en Eric Braamhaar is het mikpunt daarvoor. Ook Berghuis krijgt het een en ander te horen, omdat hij op de grond zit met last. Tijd rekken in de ogen van het thuispubliek, maar Berghuis kan er wel om lachen.
76'
Grote kans voor Guus Hupperts en Roda JC maar de doelpuntenmaker verprutst deze kans. Berry Powel liep rechts naast hem vrij, maar Hupperts besluit zelf uit te halen. Een goed schot, maar Esteban zit er goed bij en klemt de bal.
74'
De strijd wordt weer feller naarmate we dichter bij het einde van de wedstrijd komen. Duels worden niet uit de weg gegaan en zeker bij Roda JC kleunen ze er hard in. Ze moeten wel, want degradatie zou een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de club opleveren.
72'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Mitchel Paulissen
72'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Davy De Beule
70'
Doelpunt voor Roda JC Kerkrade, 2:2 door Guus Hupperts
De gelijkmaker van Guus Hupperts en het is 'game on' in Kerkrade! De vrije trap van Roda wordt weg gebokst door Esteban, maar dat doet de doelman recht in de voeten van Hupperts. Zoals zo vaak dit seizoen schiet hij raak en neemt hij de Limburgse ploeg op sleeptouw!
70'
Roda JC krijgt een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Fledderus wordt gehaakt door Berghuis en denkt aan een penalty. Braamhaar oordeelt het goed en legt hem er buiten.
65'
Vierde hoekschop al voor Roda, na een prachtig schot van Fledderus. Die ging net naast door Esteban, waardoor de thuisploeg een hoekschop kreeg. Die wordt bij de eerste paal weggewerkt door AZ en het vervolg is ook niet om over naar huis te schrijven van Roda. Doeltrap AZ.
62'
Het publiek was muisstil bij de treffer van Jóhannsson. Velen zagen het niet meer zitten en de duizenden supporters in het geel en zwart kunnen de spanning bijna niet meer aan. Een vrije trap voor Fledderus nu, maar die bal belandt in de handen van Esteban.
59'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:2 door Aron Jóhannsson
Een lesje in effectiviteit krijgt Roda JC hier van AZ, want dit is de tweede kans en ook het tweede doelpunt. Steven Berghuis kapt Van Peppen prachtig uit en geeft de bal voor met zijn zwakkere rechter. Jóhannsson anticipeert goed en kopt bij de eerste paal raak: 2-1 voor AZ.
59'
Berry Powel wordt weer eens gevonden in het strafschopgebied, ditmaal door een uitstekende voorzet van aanvoerder Fledderus. Powel komt met zijn hoofd bij de bal, maar kan er geen richting meer aan geven. Doeltrap voor Esteban.
56'
Een overtreding van Van Peppen op de enkels van Berghuis. Dat is ook wel een vrije trap, maar het Roda publiek is woest! Zij wilden dan ook een vrije trap of een penalty voor de overtreding van Hoedt op Powel even daarvoor. Dat doet Braamhaar niet en krijgt zo het publiek tegen zich.
53'
Aan de andere kant is Aron Jóhannsson weg voor AZ en hij moet Letschert van zich afduwen. Dat lukt hem niet en het duel blijft tot de rand van de zestien doorgaan. Dan komt Esteban invliegen, om met een sliding de bal weg te schoppen. Roda komt daar goed weg!
52'
Berry Powel is daar weer gevaarlijk in het strafschopgebied van AZ! Anouar Kali schiet de bal in de zestien, waar Powel knap wegdraait bij de jonge Wesley Hoedt. De spits wil dan uithalen, maar een sliding van Elm voorkomt een doelpoging.
49'
Wesley Hoedt maakt zijn debuut in de Eredivisie vanmiddag, als vervanger van de vermoeide en teleurstellende Celso Ortiz. Hoedt wordt centraal achterin geposteerd, waardoor Viergever doorschuift naar de linksbackpositie.
46'
AZ heeft afgetrapt voor het begin van de tweede helft en ook hier een flitsende start! Haye wordt aangetikt in de lucht en krijgt een vrije trap, maar AZ was er met drie man uit aan de linkerkant. AZ boos op Braamhaar, dat hij geen voordeel gaf, maar een vrije trap nu aan AZ.
46'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Wesley Hoedt
46'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Celso Ortíz
46'
45'
Samenvatting eerste helft Het staat 1-1 bij Roda JC tegen AZ en dat is niet helemaal terecht. Roda JC was de betere ploeg in de eerste helft en de treffer van Powel was dan ook verdiend. Uit het niets scoorde Henriksen de 1-1 op slag van rust en zo gaan beide teams naar de kleedkamer om vijftien minuten rust te pakken. Straks de tweede helft.
45'
45'
Twee minuten blessuretijd krijgen we erbij in Kerkrade vanmiddag. Beide ploegen lijken wel rijp voor de rust dus Eric Braamhaar zal zo wel affluiten. Een prima moment voor de rust overigens, want beide partijen worden feller en de irritatie loopt erg op bij de spelers.
44'
Roda JC schuift nu op in de slotfase van de eerste helft. Fledderus aan de linkerkant, nu Kali in balbezit en die probeert Powel te bereiken. De bal wordt aangeraakt door een speler van AZ en de thuisploeg krijgt nu een hoekschop.
41'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:1 door Markus Henriksen
En daar is de treffer dan voor AZ, maar hij komt wel uit de lucht vallen! De vrije trap van Berghuis wordt slecht weggewerkt door Roda en Henriksen schiet van de rand van de zestienmeter snoeihard in de kruising. De gelijkmaker met nog vier minuten in de eerste helft: 1-1.
38'
AZ wil net voor de rust nog een doelpunt maken en gooit de gashendel nog maar eens open. Viergever schuift op en passt naar Berghuis. Die maakt daar een overtreding op Van Peppen en moet oppassen. De buitenspeler heeft namelijk al een gele kaart. Vrije trap voor Roda JC.
35'
Roda JC heeft meer dan zestig procent balbezit na een half uur spelen en al zes schoten op doel van AZ gevuurd. De statistieken van AZ? Minder dan dertig procent balbezit en geen enkele doelpoging. Het is sprekend voor de wedstrijd tot zover in Kerkrade.
33'
Anouar Kali zet de lijnen uit op het middenveld bij Roda JC. Dat doet de middenvelder vaak erg goed, kijkend naar dit seizoen in de Eredivisie. Voor het gevoel kan Kali een stapje hoger spelen, als verdedigend middenvelder erg nuttig en aanwezig bij Roda.
30'
Gele kaart voor Steven Berghuis (AZ Alkmaar)
Berghuis mag van geluk spreken dat hij geen rode kaart van Braamhaar krijgt. Hij glijdt weg in duel met Van Peppen en besluit de linksback van Roda JC dan maar een flinke trap te geven. Pijn bij Van Peppen en een gele kaart voor Berghuis.
30'
Esteban lijkt niet echt zeker van zijn zaak onder de lat bij AZ. De Costa Ricaan is een bron voor onrust bij terugspeelballen en het is te hopen voor AZ dat de keeper niet gaat blunderen vanmiddag.
28'
Roda JC voelt het zelfvertrouwen terugkomen in de ploeg. De supporters op de tribune gaan massaal achter hun ploeg staan en daar gaan de spelers in het geel en zwart alleen maar beter van voetballen. AZ oogt wat vermoeid en heeft moeite om overal op het veld druk te zetten.
25'
Doelpunt voor Roda JC Kerkrade, 1:0 door Berry Powel
Een ontzettend knap doelpunt van Powel en wat een belangrijk doelpunt ook! Henk Dijkhuizen met de prima voorzet vanaf de rechterkant en Powel komt voor zijn tegenstander Gouweleeuw. De lange spits kopt de bal prima binnen, Esteban kansloos en de thuisploeg op 1-0!
23'
De jonge Thom Haye is in het veld gekomen voor de geblesseerde Roy Beerens. Dit is het derde optreden dit seizoen voor de pas 19-jarige Haye. Talent van de club wordt hij in Alkmaar genoemd, wij zijn benieuwd!
21'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Roy Beerens
21'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Thom Haye
21'
Roy Beerens is opnieuw op de grond gaan zitten en de buitenspeler heeft dan toch teveel last van zijn kuit. Hij krijgt nu de verzorger van AZ bij zich en Advocaat gaat Beerens nu wel wisselen is de verwachting.
19'
Timo Letschert kreeg begin april te horen dat Roda langer met hem door wil gaan en de verdediger staat nu nog twee seizoenen onder contract in Kerkrade. Daar mogen de fans blij mee zijn, want Letschert straalt vanmiddag de onverzettelijkheid uit die Roda JC nodig heeft in deze fase van het seizoen.
17'
Wat een kans voor Powel! Roda gaat beter spelen en Van Peppen stuurt Guus Hupperts weg, die overgestoken is van de rechterkant. Hupperts ontwijkt doelman Esteban en geeft de bal voor. Daar staat Berry Powel, maar die kopt de bal over het doel heen. Dit had 'em moeten zijn voor de thuisploeg!
15'
Roda JC moet het hebben van de snelheid van Guus Hupperts en de kracht van Berry Powel voorin. Dat zijn de mogelijkheden voor de thuisploeg. Tot nu toe zijn die twee al wel in het spel betrokken, maar op de kans van Hupperts na, is er nog niks gecreëerd.
13'
AZ neemt nu de controle over de bal en de wedstrijd na dertien minuten spelen. Dat moet de ploeg dan iets zorgvuldiger doen, want AZ is nu de bal weer kwijt. Berry Powel wordt dan onderuit gehaald door Gouweleeuw en Roda krijgt opnieuw een vrije trap.
10'
Blessure nu voor Roy Beerens. Spelen de jongens van AZ dan toch teveel wedstrijd dit seizoen? De vijftig duels komt in zicht voor sommige spelers en bij Beerens schiet het er nu in zijn kuit in. Hij moet even naar de kant, maar kan de wedstrijd wel vervolgen.
9'
Kurto wordt opgejaagd door Aron Jóhannsson en moet de bal ver trappen. Dat doet hij goed richting Powel, die de bal bij zich kan houden. Maar dan wordt er een overtreding op een Roda-speler, waardoor de thuisploeg een vrije trap krijgt.
6'
Vrije trap voor Roda JC en Mark-Jan Fledderus plaats zich dan achter de bal. Vorig seizoen scoorde de aanvoerder in de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Sparta, om Roda in de Eredivisie te houden. Nu schiet Fledderus ook mooi over de muur, maar net niet hard genoeg om het Esteban lastig te maken.
4'
Viktor Elm ligt geblesseerd op de grond en de lange Zweed grijpt naar zijn hoofd. Hij is geraakt in duel met Sutchuin en blijft liggen. Scheidsrechter Braamhaar laat het spel even doorgaan, maar besluit nu toch om af te fluiten en Elm te laten behandelen.
1'
We hebben afgetrapt in het Parkstad Limburg Stadion tussen Roda JC en AZ en meteen de eerste kans voor Roda. Berry Powel kopt de bal door en Hupperts mag na acht seconden schieten op doel. Gelukkig voor AZ gaat die poging net voorlangs. De toon is gezet!
1'

Een bijzonder goedemiddag hier vanuit Kerkrade. De laatste wedstrijd in speelronde 31 wordt gespeeld in het Parkstad Limburg Stadion en ziet Roda JC het opnemen tegen de bezoekers uit Alkmaar, AZ. Aftrap is rond de klok van 16:30 uur, de leidsman heet Eric Braamhaar en Brent van Ooijen zal voor u verslag doen van deze wedstrijd, hier op Voetbal.com.

Slechte reeks Roda JC

Roda JC staat op de rand van de afgrond in de Eredivisie. De club uit Kerkrade is één van de vijf ploegen die nog nooit gedegradeerd is (PSV, Ajax, Feyenoord en FC Utrecht zijn de andere vier), maar dit seizoen lijkt het erop dat Roda uit dat lijstje gaat verdwijnen. De ploeg van Jon Dahl Tomasson heeft een slechte reeks staan als het gaat om wedstrijden: van de laatste tien duels werden er negen (!) verloren. Alleen het degradatieduel tegen NEC won Roda met 3-1.

Veel heeft het niet geholpen, want Roda staat nog steeds op de achttiende plaats. NEC heeft gister een punt gepakt bij Cambuur (1-1), dus Roda moet vandaag winnen om in het spoor te blijven van de Nijmegenaren. Anders wordt rechtstreekse degradatie een feit voor de ploeg die nog nooit degradeerde uit de Eredivisie.

Goed seizoen AZ

AZ is met hele andere zaken bezig in de slotfase van het seizoen. De ploeg van Dick Advocaat staat op de zevende positie en kan bij winst in het spoor blijven van de nummer zes, sc Heerenveen. Die ploeg heeft bij een overwinning van AZ vanmiddag, nog maar één punt voorsprong op de Alkmaarders.

Ook is AZ nog als enige Nederlandse club actief in Europa. In de kwartfinales van de Europa League verloor AZ midweeks van Benfica (0-1) en volgende week zal het een enorm karwei worden in Portugal, om daar nog een mooi resultaat te halen. Advocaat noemde het seizoen al geslaagd met het behalen van de kwartfinales in Europa, de halve finale in de Beker en een mooie positie in het rechterrijtje. Maar AZ zal ook vanmiddag weer de gashendel volledig opentrekken tegen Roda JC.

Wedstrijdselecties

Bij AZ ontbreken drie spelers die normaal een basisklant zouden zijn. Dirk Marcellis ligt al langer buitenspel met een knieblessure en Simon Poulsen en Nemanja Gudelj zijn niet fit genoeg voor het duel met Roda. Beide spelers hebben klachten overgehouden aan het duel tegen Benfica en zullen hun rust pakken. Opvallend is dat aanvaller Jóhann Berg Gudmundsson vanmiddag de linksback is, als vervanger van Poulsen

Bij Roda ontbreken drie spelers: Anco Jansen en Frank Demouge hebben een knieblessure, terwijl Bart Biemans al sinds eind februari buitenspel ligt. Wie er wel meedoen aan dit duel kunt u rond 15:45 uur bekijken bij de Opstellingen.