De blessuretijd betreft 3 minuten.
88'
Hemmen! Een goede kans van Manu wordt door Hemmen niet lekker geraakt en hij schiet op 6 meter van het doel de bal naast. Heel Leeuwarden had bij deze actie gehoopt op meer.
85'
Cambuur oogt wat vermoeid in deze laatste fase van de wedstrijd. Daardoor lijkt AZ in deze eindfase meer aanspraak te maken op de overwinning.
82'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Aron Jóhannsson
82'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Denni Avdić
81'
Tot twee keer toe grote kansen voor Cambuur. Eerst is het Manu die alleen op de keeper af komt maar niet tot scoren komt. Vervolgens is het een vrije trap die binnen de zestien terecht komt voor de voeten van een Cambuur speler. AZ treedt goed op en voorkomt een treffer.
79'
Manu kan bijna de gevaarlijke vrije trap van Ritzmaier binnenkoppen. Met wat geluk weet Esteban een hand tegen de bal te zetten waardoor het leder niet in het doel verdwijnt. Het dreigt een spannend slot te worden met kansen over en weer.
78'
Elm verliest op het middenveld de bal. Hij speelt de bal zomaar in de voeten van aanvaller Ogbeche. AZ heeft een overtreding nodig om hem af te stoppen.
76'
Gele kaart voor Jody Lukoki (SC Cambuur)
73'
Assistent Haar is naar de tribune verbannen naar aanleiding van het afgekeurde doelpunt. Hij liep protesterend het veld op en dat is niet toegestaan.
71'
Afgekeurd doelpunt! Een grandioze uithaal van Elm wordt door keeper Nienhuis tegen gehouden. De keeper heeft de bal niet vast en omdat er een speler van AZ hard inkomt op de keeper geeft de scheidsrechter een vrije trap voor Cambuur.
69'
Manu! Daar is hij dan! Langs de verdediging en komt via de zijkant op het doel af. De hoek is klein en misschien te lastig voor Manu want hij schuift de bal voorlangs. Een grote kans voor Cambuur eindigt in een doeltrap.
68'
Goede mogelijkheid voor Avdic die na een voorzet vanaf de rechterkant net tekort komt om de bal te raken. Keeper Nienhuis kan het leder makkelijk onderscheppen.
65'
Het tempo neemt wat af en beide elftallen zoeken wat voorzichtiger de aanval op. Wie scoort die wint, zo'n wedstrijd lijkt het! Zowel Cambuur als AZ wil in ieder geval op de nul spelen wat de aanvallen wat beperkt.
62'
Wissel in bij SC Cambuur -> Bartholomew Ogbeche
62'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Paco van Moorsel
62'
Wissel in bij SC Cambuur -> Michiel Hemmen
62'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Martijn Barto
57'
Het is zoeken bij Cambuur en AZ. Toch komen de Friezen er via Lukoki weer eens uit. De huurling van Ajax geeft de bal voor en dan ontstaat er een merkwaardig moment. Het lijkt op een terugspeelbal op Esteban, maar scheidsrechter Janssen lijkt aan te geven dat de terugspeelbal niet met opzet was. Daar is lang niet iedereen het mee eens.
54'
Ook Steven Berghuis moet het veld vroegtijdig verlaten vanwege een blessure. Met de Europa League op het programma voor komende week komen de blessures hoogst ongelegen. Tot nu toe is het dus twee keer verplicht wisselen voor AZ. Advocaat heeft nog maar één wissel te gaan voor de resterende 35 minuten.
53'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Donny Gorter
53'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Steven Berghuis
50'
Nieuwe kans voor Cambuur. Bijker krijgt via een mooie combinatie de bal op de cirkel van het zestien meter gebied. Hij haalt aan maar schiet de bal ruimschoots over. Zonde van de aanval.
47'
Wat een schitterende aanval van Cambuur. Ritzmaier laat zoals zo vaak dit seizoen zien over een schitterende passing te beschikken. Hij speelt Barto door de lucht aan op de rand van de zestien. Laatstgenoemde heeft een droomdoelpunt in gedachten en wil de bal uit de lucht op doel schieten. Barto raakt te bal verkeerd waarna het leder over de achterlijn rolt voor een doeltrap.
46'
We zijn weer los. Geen wissels in de rust. Kunnen beide elftallen de tweede helft tot scoren komen? We wachten het af.
46'
45'
Rust samenvatting
In een aantrekkelijke wedstrijd zijn beide teams nog niet tot scoren gekomen. Er waren wat kleine kansen, maar die zijn niet voldoende uitgespeeld of het ontbrak aan scherpte voor het doel. Het meest opvallende moment is toch wel de mogelijke strafschop die Ritzmaier had kunnen krijgen.
45'
45'
3 minuten blessuretijd door alle blessurebehandelingen.
45'
De zoveelste hoekschop voor Cambuur. Ook deze hoekschop is niet gevaarlijk. AZ kan het daaruit verkregen balbezit ook niet omzetten in een gevaarlijke counter. Het verspeelt uiteindelijk eenvoudig de bal en dan is het een doeltrap voor Cambuur.
42'
Na een voorzet twee spelers vervelend in aanraking met keeper Esteban. Manu en Poulsen blijven beide even op de grond liggen voor verzorging. Beide spelers kunnen na een behandeling weer verder.
36'
Heel Leeuwarden wil graag een penalty als Ritzmaier een klein duwtje krijgt op de rand van het zestien meter gebied. Hij krijgt een kleine duw in de rug maar scheidsrechter Janssen vindt dit niet voldoende voor een strafschop.
33'
De vrije trap die Cambuur mag nemen op ongeveer 18 meter gaat in de muur en zorgt niet voor gevaar. Cambuur kan er alleen nog een corner uithalen. Ook deze is niet gevaarlijk.
32'
Gele kaart voor Mattias Johansson (AZ Alkmaar)
Een pittige overtreding van Johansson op Ritzmaier.
31'
Uit dode spelmomenten kan AZ nog niet echt gevaarlijk worden. De corners zijn ondermaats en kunnen makkelijk verdedigt worden door de Friezen.
27'
Cambuur komt er keer op keer goed uit en zorgt daarmee ook voor gevaar voor het doel van AZ. Tot nu toe een aantrekkelijke wedstrijd om te zien. Zoals al het hele seizoen graaft Cambuur zich niet in maar voetballen ze vrijuit en zoeken ze de aanval.
26'
De geblesseerde Beerens wordt vroegtijdig gewisseld. Voor hem is Jóhann Guðmundsson in het veld gekomen. Een fikse tegenvaller voor Advocaat om al zo vroeg in de wedstrijd te moeten wisselen.
26'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Jóhann Guðmundsson
26'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Roy Beerens
23'
Berghuis is net zoals de laatste weken ook nu gevaarlijk aan de rechterkant. Hij krijgt de bal bij Gudelj die vanaf een meter of twintig uit kan halen. Zijn strakke schot over de grond is een eenvoudige prooi voor keeper Nienhuis.
19'
Berghuis komt gevaarlijk door en wil vanaf de rand van het zestien meter gebied op doel schieten. Bij gebrek aan zuiverheid gaat zijn harde schot ruim over.
17'
Wat een kans! We hebben het nog niet gezegd of daar is zo'n gevaarlijke uitval van Cambuur. Ze spelen het echter slecht uit waardoor het niet tot een doelpoging komt. De daaropvolgende corner levert niets op door goed keeperswerk van Esteban.
15'
AZ lijkt wat meer balbezit te krijgen en Cambuur focust zich vooral op de snelle uitvallen. Op dit moment staat Cambuur onder druk en zelfs Lukoki verdedigt mee.
10'
De eerste tien minuten zijn voorbij gevlogen. Het spel vliegt op en neer en we hebben de eerste kansen ook al kunnen noteren. Dit beloofd wat voor de rest van de wedstrijd als dit zo doorgaat.
9'
Gudelj is weer terug in de wedstrijd. Trekkebenend heeft hij het veld weer kunnen betreden. We spelen dus weer elf tegen elf.
8'
Gudelj is voor een blessurebehandeling van het veld. Hij lijkt zijn enkel verzwikt te hebben het is nog de vraag of hij nog weer terug kan komen in de wedstrijd.
6'
Manu! De spits van Cambuur ontworstelt zich van zijn verdediger en komt tot een schot. Hij schiet niet zuiver genoeg en de bal gaat naast.
5'
Daar is de eerste kans van Cambuur. Barto kan de bal na een goede voorzet van Lukoki op het doel koppen, maar de kopbal is een eenvoudige prooi voor Esteban.
3'
Een penibel moment achterin bij AZ. Door een communicatiefout tussen Poulsen en keeper Esteban komt AZ bijna in de problemen. Poulsen let net op tijd op en kan de bal wegwerken.
2'
We zijn begonnen in Leeuwarden. Een prachtige dag om te voetballen en laten we hopen dat beide elftallen een mooie wedstrijd op de mat leggen.
1'
Normaal gesproken is een wedstrijd tussen SC Cambuur en AZ een duel tussen een degradatie- en een titelkandidaat. Niet in dit seizoen hoor, want SC Cambuur voetbalt fris en fruitig in de middenmoot en AZ strijdt alleen voor de restjes rondom het Europese voetbal. Deze wedstrijd begint om 14.30 en staat onder leiding van Ed Janssen.

SC Cambuur is dus aan een heel aardig seizoen bezig. Voetbalfans prijzen het voetbal van de Friezen en dit heeft het mede te danken aan huurlingen. SC Cambuur ging langs bij Ajax, Feyenoord en PSV en kreeg hiervoor Jody Lukoki, Marcel Ritzmaier en Elvis Manu. Zet hier een paar spitsen bij die altijd voor hun team werken en je hebt een prima scorend elftal. Toch zit het verdedigend ook goed in elkaar, want SC Cambuur hoeft met 38 tegendoelpunten alleen Ajax, FC Twente en Feyenoord voor zich te dulden. Dit betekent dat bijvoorbeeld PSV, Vitesse en AZ meer doelpunten tegen krijgen in de Eredivisie.

AZ is als enige ploeg in de Nederlandse competitie nog actief op meerdere fronten. Tot voor kort zelfs op drie fronten, maar de uitschakeling in de halve finale van de KNVB Beker kwam hard aan. AZ verloor met 0-1 in eigen huis van Ajax en kan zich daardoor focussen op de Eredivisie en de Europa League, waar de Alkmaarders in de kwartfinales spelen tegen het Portugese Benfica. In de Eredivisie moet het snel veel punten gaan pakken, komt het in het nieuwe voetbaljaar uit in één of andere vervelende voorronde van de Europa League, waar je tegen de plaatselijke nummer drie uit Azerbeidjan of Macedonië speelt.

Omdat AZ doordeweeks al heeft gespeeld ligt het voordeel mogelijk bij SC Cambuur. Een ding is echter zeker, dit wordt een wedstrijd tussen twee voetballende ploegen. Veel plezier!