23.11.2013 22:00

Cambuur duwt NEC dieper in de zorgen

Victor Palsson en Christoph Hemlein krijgen een nieuwe tik met de 2-1 nederlaag tegen Cambuur Leeuwarden (23-11-2013)

NEC blijft in de hoek zitten waar de klappen vallen. Deze keer verloor de hekkensluiter bij concurrent Cambuur: 2-1. Marcel Ritzmaier kroonde zich met een van richting veranderd schot als matchwinner bij de Leeuwarders.

Cambuur en NEC lieten zien waarom de beide ploegen onderaan bungelen. De ploegen hadden veel moeite om spelers in hetzelfde shirt te vinden en de uitgespeelde kansen waren er niet tot in het eerste deel van de wedstrijd.

Tot de 25e minuut. Een goed uitgespeelde aanval werd door Michiel Hemmen ingeschoten, maar prima gekeerd door Kalle Johnsson. Even later was de NEC-goalie kansloos op een inzet van Jody Lukoki. De rechtsbuiten schoot goed binnen na een dito voorzet van Paco van Moorsel. Johnsson kreeg echter hulp van Victor Palsson die de bal van de lijn werkte.

Cambuur kwam uiteindelijk toch op voorsprong. Een hoekschop van de debuterende Bart van Brakel werd steenhard ingekopt door Mohamed El Makrini. Lang konden de Leeuwarders niet van de voorsprong genieten, want vijf minuten later was het Kevin Conboy die een voorzet van Ryan Koolwijk binnenkopte.

In de tweede helft moesten de opwindende momenten met een vergrootglas worden gezocht. Alleen de save van de eveneens debuterende Cambuur-goalie Harm Zeinstra op een inzet van Conboy, was er een om van te watertanden. De wedstrijd leek dood te bloeden, totdat Ritzmaier vanaf 25 meter besloot uit te halen. Zijn inzet werd door NEC'er Tobias Haitz van richting veranderd en liet daarmee Johnsson kansloos: 2-1.

NEC was daarna niet meer bij machte om de aanval te zoeken. Zo hing de 3-1 eerder in de lucht dan de gelijkmaker. Met name Lukoki kreeg een uitgelezen mogelijkheid om zijn ploeg naar veilige haven te schieten, maar zijn inzet was te slap. De enige mogelijkheid voor NEC was een vrije trap op twintig meter van de goal, maar die werd door Christoph Heimlein naast geschoten.

Door de overwinning in deze zespuntenwedstrijd slaat Cambuur een groot gat met NEC. De Friezen staan nu op 16 punten. NEC is na deze wedstrijd uiteraard nog steeds rode lantaarndrager. De Nijmeegse formatie blijft op negen punten staan en is op zoek naar de broodnodige punten. De eerst volgende mogelijkheid voor NEC is volgende week thuis tegen AZ. Cambuur gaat dan op zoek bij Vitesse.