sc Heerenveen Zaterdag, 19. Oktober 2013
Vitesse
2:3
1 : 0 Torinfos in de Ticker Alfreð Finnbogason 43. / Hakbal  (Rajiv van La Parra)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Kenny Otigba 49. / Kopbal  (Hakim Ziyech)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Lucas Piazón 54. / Schot met links  (Mike Havenaar)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Lucas Piazón 72. / dir. vrije trap
2 : 3 Torinfos in de Ticker Patrick van Aanholt 90. / Schot met links  (Lucas Piazón)

90'
Samenvatting

Vitesse heeft de overwinning in Heerenveen gestolen. Al vroeg in de tweede helft kwam Heerenveen door een doelpunt van Kenneth Otigba op een 2-0 voorsprong. Ondanks het feit dat Lucas Piazón niet veel later de 2-1 wist te scoren leek er niet veel aan de hand voor de Friezen. Heerenveen verzuimde de score verder uit te bouwen, waardoor Vitesse bleef hopen. Een vrije trap van Piazón bracht Vitesse op gelijke hoogte en in de blessuretijd wisten de Arnhemmers zelfs de overwinning te stelen. Een schitterend doelpunt van Patrick van Aanholt bracht Vitesse in extase.
90'
90'
Doelpunt voor Vitesse, 2:3 door Patrick van Aanholt
Wat een heerlijk doelpunt van Vitesse. Valeri Kazaishvili opent op Piazón. De Braziliaan weet het overzicht te behouden en geeft de bal op de inlopende Patrick van Aanholt. De linksback van Vitesse plaatst de bal in de verre hoek. Schitterend doelpunt!
90'
Gele kaart voor Guram Kashia (Vitesse)
Ook Kashia heeft geen antwoord op de snelheid van Wildschut en moet een overtreding begaan. Wederom ziet Vitesse geel.
90'
De scheidsrechter trekt er nog drie minuten blessuretijd bij.
89'
Gele kaart voor Jan-Arie van der Heijden (Vitesse)
Jan-Arie van der Heijden heeft een overtreding nodig om Wildschut af te stoppen. Van der Heijden mist daarom volgende week het duel met Groningen.
88'
Kans voor Heerenveen. Otigba kopt een hoekschop van Magnus Eikrem over het doel.
84'
Beide coaches hebben voor de derde keer gewisseld. Giorgi Chanturia keert terug bij Vitesse na zijn lange schorsing.
83'
Wissel in bij Vitesse -> Giorgi Chanturia
83'
Wissel uit bij Vitesse -> Mike Havenaar
83'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Magnus Eikrem
83'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Hakim Ziyech
82'
Wat een misser! Wat een geweldige fout van Atsu. Hij levert de bal in bij Ziyech. De middenvelder staat oog in oog met Velthuizen en schiet de bal op doel. De bal gaat via het lichaam van Velthuizen op de lat. Dit had de 3-2 moeten zijn!
81'
Uche Nwofor is in de ploeg gekomen voor Van la Parra. De Nigeriaan maakt vanavond zijn debuut voor sc Heerenveen.
80'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Uche Nwofor
80'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Rajiv van la Parra
80'
Nog ruim tien minuten te spelen. Gaat deze wedstrijd nog een winnaar kennen?
76'
Gele kaart voor Mike Havenaar (Vitesse)
Havenaar komt wild in bij De Roon en krijgt daarom de gele kaart.
74'
Weer Finnbogason! De IJslandse spits wordt wederom goed gelanceerd. Oog in oog met doelman Velthuizen schiet Finnbogason de bal echter voorlangs. Dit is normaliter toch altijd een doelpunt bij Finnbogason?!
72'
Doelpunt voor Vitesse, 2:2 door Lucas Piazón
Vitesse is op gelijke hoogte gekomen. Wederom mag Piazón een vrije trap nemen. De Braziliaan brengt de bal scherp in en ziet vervolgens dat niemand de bal aanraakt. De bal vliegt daarom in het doel.
70'
Finnbogason! Mitchell Dijks heeft een mooie steekpass in huis en brengt Finnbogason in stelling. Velthuizen komt uit zijn doel, waardoor de IJslander voor een stift kiest. De bal gaat tussen de palen, maar kan voor de doellijn weggewerkt worden.
69'
Vitesse heeft veelal de bal en zoekt naar een opening in de Friese defensie. Kan Vitesse nog op gelijke hoogte komen?
67'
Wissel in bij Vitesse -> Valeri Kazaishvili
67'
Wissel uit bij Vitesse -> Marko Vejinović
66'
Een overwinning van sc Heerenveen zorgt ervoor dat de Friezen blijven meedraaien in de top. Als Twente van Ajax weet te winnen dan gaat sc Heerenveen niet alleen langs Feyenoord, dat met 2-2 gelijk speelde in Deventer, maar ook voorbij Ajax.
64'
Oef! Invaller Yanic Wildschut snelt voorbij drie tegenstanders. Hij krijgt vervolgens een opgelegde mogelijkheid om Heerenveen op een 3-1 voorsprong te zetten, maar zijn schot is te wild en gaat ver naast het doel. Dit had een doelpunt moeten zijn.
63'
Het tempo in de tweede helft ligt een stuk hoger, daarom is de wedstrijd een stuk attractiever geworden.
61'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Yanic Wildschut
61'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Luciano Slagveer
58'
Gele kaart voor Renato Ibarra (Vitesse)
Harde overtreding van Ibarra op Van la Parra. De rappe rechtsbuiten krijgt terecht de gele kaart.
57'
De paal! Kashia kopt direct na de grote mogelijkheid voor Ibarra op de paal. Hoekschop werd genomen door Atsu.
57'
Oei! Vitesse krijgt een grote mogelijkheid. Van der Struijk lanceert Ibarro, die alleen op de keeper af gaat. Nordfeldt is op tijd uit zijn doel om de stift van Ibarra tot hoekschop te verwerken.
54'
Doelpunt voor Vitesse, 2:1 door Lucas Piazón
Vitesse is terug in de wedstrijd. Havenaar staat op de achterlijn en geeft de bal voor op Piazón. De behendige Braziliaan draait weg bij zijn tegenstander en schiet de bal met links achter de doelman.
51'
Mogelijkheid voor Vitesse. Een hoekschop van Piazón wordt bijna in het doel gewerkt door Van der Struijk. De bal kan echter van de doellijn worden gehaald.
49'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 2:0 door Kenneth Otigba
Het is alweer raak! Ziyech neemt een hoekschop vanaf de linkerkant. Kenneth Otigba komt invliegen en kopt de bal snoeihard tegen de touwen. Doelman Velthuizen is kansloos.
49'
Laten we hopen dat de tweede helft wel vermakelijk zal worden.
47'
We zijn weer begonnen in Heerenveen. De ongelukkige Leerdam is vervangen door Frank van der Struijk.
46'
Wissel in bij Vitesse -> Frank van der Struijk
46'
Wissel uit bij Vitesse -> Kelvin Leerdam
46'
45'

Heerenveen staat met 1-0 voor. Het is nog geen hoogstaande wedstrijd. Er werden dan ook amper grote kansen gecreëerd. Heerenveen kreeg tweemaal een mogelijkheid door slecht verdedigen van Vitesse. Maar faalde in de afronding.
Vitesse werd gevaarlijk door middel van een vrije trap van Lucas Piazón, maar de Arnhemmers scoorden niet in de eerste helft. Kelvin Leerdam gaf vlak voor rustig op een knullige manier een hoekschop weg., daardoor kun Alfreð Finnbogason uiteindelijk de Friezen op voorsprong zetten.
45'
45'
De scheidsrechter trekt er nog één minuut blessuretijd bij.
45'
Het antwoord op de vraag is dus ook gelijk beantwoord. Een volmondig ja! Finnbogason scoort uit het niets de 1-0 voor sc Heerenveen.
43'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:0 door Alfreð Finnbogason
Heerenveen is op voorsprong gekomen. Leerdam geeft op knullige wijze een hoekschop weg. De corner wordt kort genomen en vervolgens voor het doel geslingerd door Van la Parra. Finnbogason kan de bal met de hak achter doelman Velthuizen werken. Leerdam zal zich nog wel even achter de oren krabben!
41'
Nog een aantal minuten tot de rust. Gaat er voor de pauze nog gescoord worden?
39'
Kans voor Vitesse. Kashia kan een hoekschop vanaf de rechterkant vrij inkoppen. Nordfeldt brengt redding.
38'
Patrick van Aanholt wordt licht aangetikt door Marten de Roon. Hij blijft geblesseerd op de grond liggen, maar lijkt door te kunnen gaan.
36'
Vitesse loert veelal op de counter. De Arnhemmers proberen optimaal gebruik te maken van de snelheid van Atsu en Renato Ibarra. Heerenveen heeft tot dusver enkel kansen weten te creëren na verdedigingsfouten van Vitesse.
34'
Het is nog geen hoogstaande wedstrijd in Heerenveen. Een doelpunt zou deze wedstrijd goed doen.
30'
Wat een heerlijke pass van Hakim Ziyech op Rajiv van la Parra. Kelvin Leerdam is echter op tijd om de voorzet van Van la Parra te blokken.
28'
Er worden veel kleine overtredingen gemaakt, daardoor ligt het tempo in deze wedstrijd niet al te hoog.
26'
Wat een kans! Finnbogason krijgt een grote mogelijkheid. Davy Pröpper verliest slordig de bal, waardoor deze voor de voeten van Finnbogason komt. De IJslander heeft de tijd en ruimte om uit te halen, maar Velthuizen kan redding brengen.
24'
Mogelijkheid voor Vitesse. Atsu komt vanaf de linkerkant naar binnen gelopen en besluit op doel te schieten. Het schot van de Ghanees is hard, maar vormt geen probleem voor Nordfeldt.
21'
Eindelijk een aardige poging van de Arnhemmers. Na de overtreding van Joey van den Berg mag Piazón wederom een vrije trap nemen. De bal ligt nu op de rand van de zestien meter. De Braziliaan schiet de bal hard op het doel, maar Kristoffer Nordfeldt kan redding brengen.
20'
Gele kaart voor Joey van den Berg (sc Heerenveen)
Van den Berg begaat een overtreding op Piazón en krijgt daarvoor de gele kaart.
18'
Steeds wanneer Heerenveen gevaarlijk dreigt te worden gaat het op het allerlaatste moment mis. Luciano Slagveer lijkt te ontsnappen, maar tikt de bal te ver voor zich uit waardoor Vitesse kan verdedigen.
14'
Vitesse lijkt voor de eerste keer gevaarlijk te worden. Piazón mag een vrije trap nemen, maar zijn poging verdwijnt in de muur.
12'
Eerste mogelijkheid is voor Heerenveen. Atsu gaat in de fout, waardoor Alfreð Finnbogason in balbezit kan komen. De spits omspeelt Guram Kashia en schiet vervolgens in de verre hoek. Piet Velthuizen kan redding brengen.
10'
Atsu speelt vanavond vanuit de rug van diepe spits Mike Havenaar, terwijl Lucas Piazón vanaf de linkerflank komt. Marko Vejinović heeft de rol van controleur overgenomen van Theo Janssen.
8'
Het is niet te verwachten dat de wedstrijd vanavond in een 0-0 gelijkspel eindigt. De wedstrijden in het Abe Lenstra Stadion zorgt dit seizoen veelal voor een doelpuntenfestijn. Zo werd Ajax bijvoorbeeld op een 3-3 gelijkspel gehouden.
7'
Beide elftallen hebben moeite met het creëren van kansen. Het is nog wachten op de eerste mogelijkheid van de wedstrijd.
4'
Christian Atsu staat vanavond voor de eerste keer in de basis bij Vitesse, de Arnhemmers huren de rappe aanvaller van Chelsea.
3'
Het regent ontzettend hard in Heerenveen. Hopelijk is dat niet van invloed op de wedstrijd.
1'
We zijn begonnen in het Abe Lenstra Stadion. Heerenveen heeft afgetrapt.
1'

Van harte welkom bij de wedstrijd sc Heerenveen tegen Vitesse. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe vandaag live verslag van deze wedstrijd. Onder de knop wedstrijdgegevens kunt u de opstellingen bekijken van beide elftallen.

Sc Heerenveen staat voorafgaand aan speelronde tien op de vijfde plaats en mag daar uitermate tevreden mee zijn. Het team van Marco van Basten heeft zelfs een wedstrijd minder gespeeld en als het de inhaalwedstrijd tegen ADO Den Haag weet te winnen, dan komen de Heerenveners op de gedeelde eerste plek te staan. De overwinning in de Friese derby, vlak voor de interlandperiode, bracht Heerenveen in extase. Door de afgelasting van de wedstrijd tegen ADO Den Haag heeft sc Heerenveen inmiddels al drie weken geen competitiewedstrijd gespeeld.
Vitesse staat op de zevende plek en dit is teleurstellend voor de Arnhemmers. Met name het verloren duel op het knollenveld van Den Haag is in het verkeerde keelgat geschoten bij de zwartgelen. Ook het duel met Feyenoord leverde Vitesse geen punten op, terwijl het team van Peter Bosz gedurende de tweede helft aanspraken maakte op minimaal één punt. Erwin Mulder bleek echter een te grote sta-in-de-weg voor Vitesse.

De wedstrijd sc Heerenveen – Vitesse werd 21 keer eerder gespeeld. Op basis van de historie is de thuisploeg favoriet. De Friezen wisten negen keer te winnen, terwijl Vitesse vijf keer met de winst aan de haal ging. De laatste keer dat Vitesse wist te winnen in Heerenveen was op 29 oktober 2008. De Arnhemmers wonnen met 2-0 dankzij treffers van Nicky Hofs en Santi Kolk. Vorig seizoen won sc Heerenveen met 2-1. Filip Đuričić wist de thuisploeg op voorsprong te zetten, maar Guram Kashia bracht voor rust de stand op gelijke hoogte. Direct na rust scoorde Alfreð Finnbogason de 2-1, daar bleef het ook bij.

Marco van Basten moet het doen zonder Christian Kum. De verdediger is ziek. De Arnhemmers kunnen niet beschikken over Theo Janssen. De middenvelder van Vitesse viel in het duel met Feyenoord geblesseerd uit. Inmiddels is het duidelijk geworden dat Janssen zijn voorste kruisband heeft afgescheurd. Janssen moet zich daarom richten op het volgende seizoen. Daarnaast kan Peter Bosz ook geen beroep doen op Jonathan Reis. De Braziliaan is nog altijd disciplinair geschorst. Marko Vejinović is de vervanger van de geblesseerde Janssen, terwijl ook Christian Atsu zijn opwachting maakt in de basis bij Vitesse.