PEC Zwolle Zondag, 24. Augustus 2014
12:30 uur
Vitesse
2:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Davy Pröpper 24. / Schot met rechts  (Zakaria Labyad)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Maikel van der Werff 65. / dir. vrije trap
2 : 1 Torinfos in de Ticker Stef Nijland 88. / Schot met rechts  (Jody Lukoki)

90'
Samenvatting

PEC Zwolle heeft de wedstrijd toch naar zich toe getrokken. Ook in de tweede helft leek Vitesse de wedstrijd onder controle te hebben. Na ruim een uur spelen kwam daar echter verandering in. Maikel van der Werff schoot een vrije trap achter doelman Eloy Room en vervolgens kwam PEC beter in de wedstrijd. De Zwollenaren kregen een aantal kansen, maar de verlossende 2-1 viel pas in de 88e minuut. Op aangeven van Jody Lukoki schoot invaller Stef Nijland de 2-1 tegen de touwen.
90'
90'
Vitesse zet veel druk en jaagt op een gelijkmaker.
90'
Scheidsrechter Higler telt er nog drie minuten blessuretijd bij.
89'
Vitesse heeft dit helemaal aan zichzelf te danken. Lange tijd hadden de Arnhemmers de wedstrijd onder controle, maar in de slotfase is PEC de betere ploeg.
88'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 2:1 door Stef Nijland
En daar is de voorsprong van PEC! Lukoki geeft de bal of op Nijland. De invaller schiet van dichtbij de bal in het dak van het doel: 2-1.
87'
Vitesse mag inmiddels blij zijn met een gelijkspel. PEC Zwolle heeft het initiatief en jaagt op de drie punten.
85'
Een opvallende wissel bij Vitesse. Rochdi Achenteh mag nog een paar minuten meespelen tegen zijn oude ploeg.
84'
Wissel in bij Vitesse -> Rochdi Achenteh
84'
Wissel uit bij Vitesse -> Zakaria Labyad
82'
Weer Drost! De middenvelder snelt voorbij zijn tegenstander en schiet vervolgens vanuit een moeilijke hoek. Room brengt redding.
82'
Zwolle is uitgewisseld. Trent Sainsbury komt voor Broerse.
80'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Trent Sainsbury
80'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Joost Broerse
80'
Oef! Dit was weer een grote mogelijkheid voor PEC. Drost brengt Nijland in stelling met een heerlijke steekbal, maar die vergeet de bal mee te nemen. Uiteindelijk komt Nijland toch in balbezit. Hij probeert het met een stift, maar ziet zijn poging naast het doel verdwijnen.
78'
Komt er nog een winnaar in Zwolle? Beide ploegen knokken in ieder geval voor de punten.
76'
Kopkans voor Vitesse. Labyad gooit een vrije trap voor de pot. Oliynyk kan koppen, maar ziet zijn poging in de handen van doelman Boer verdwijnen.
76'
De duels worden steeds feller. Higler moet oppassen dat dit duel niet uit de hand loopt.
74'
Daar is de huurling van Chelsea. McEachran is de vervanger van de onzichtbare Marko Vejinović.
74'
Wissel in bij Vitesse -> Josh McEachran
74'
Wissel uit bij Vitesse -> Marko Vejinović
72'
Vitesse raakt de controle kwijt, waardoor Vitesse-trainer Peter Bosz zo gaat ingrijpen.
71'
Zwolle is wakker! Weer is Lukoki te snel voor de verdediging van Vitesse. De rechtsbuiten probeert de bal af te geven op Stef Nijland, maar Room staat goed op te letten en weet de voorzet te onderscheppen.
68'
Dat scheelde maar een haartje! Eindelijk wordt de snelheid van Lukoki optimaal benut. De rechtsbuiten wordt gelanceerd en geeft een goede voorzet op Drost. De middenvelder kopt de bal vervolgens maar net naast.
67'
Het staat weer gelijk in Zwolle. Beide doelpunten werden van richting veranderd. Boer had wellicht nog redding kunnen brengen, maar Room was écht kansloos.
65'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 1:1 door Maikel van der Werff
Dat is pech voor Vitesse. PEC mag een vrije trap nemen op de rand van het strafschopgebied. De poging van Van der Werff wordt van richting veranderd, waardoor Room kansloos is: 1-1.
64'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Ryan Thomas
64'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Soufian Moro
64'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Stef Nijland
64'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Tomáš Necid
63'
Jeetje! PEC lijkt een grote kans te krijgen, maar Thomas Lam vergeet te schieten. De verdediger gaat de combinatie aan met Necid, krijgt de kans om uit te halen, maar wacht te lang.
61'
Jans gaat zo ingrijpen. Hij is een dubbele wissel aan het voorbereiden.
60'
Rienstra probeert het maar eens van grote afstand. De middenvelder mikt echter naast. Kansen creëren lukt niet bij PEC, dus hopen ze in Zwolle op een zondagsschot.
58'
Gele kaart voor Ben Rienstra (PEC Zwolle)
Ben Rienstra voorkomt een snelle vrije trap van Vitesse en krijgt daardoor geel van scheidsrechter Higler.
57'
Poging van Pröpper! De middenvelder van Vitesse kan koppen na een hoekschop van Labyad, maar zijn poging gaat ruimschoots over het doel.
54'
Broerse! Een vrije trap van de verdediger vliegt maar net over het doel van Room. De goalie van Vitesse was kansloos geweest als de poging van Broerse op tijd was gedaald.
53'
Waarom begint Oliynyk niet in de basis? De Oekraïner passeert heel makkelijk. Een aanwinst voor de Eredivisie.
51'
Het wil nog niet echt lukken bij PEC. Wellicht wordt het tijd voor een wissel? Ryan Thomas zit nog op de bank bij de Zwollenaren.
48'
Weer Leerdam! Leerdam had inmiddels al een hattrick kunnen hebben. De middenvelder van Vitesse probeert het, na een prima actie van Oliynyk, met een hakbal achter het standbeen, maar ziet zijn poging van de doellijn gehaald worden.
46'
We zijn weer begonnen in Zwolle. PEC heeft afgetrapt.
46'
45'

Vitesse gaat rusten met een 1-0 voorsprong in Zwolle. De wedstrijd kwam maar moeilijk opgang. Beide ploegen speelden in een te laag tempo, waardoor er weinig kansen werden gecreëerd. Na 24 minuten spelen kwam Vitesse op voorsprong. Davy Pröpper zag zijn schot aangeraakt worden, waardoor doelman Diederik Boer kansloos was: 0-1. Vervolgens kwam de wedstrijd een beetje los. Kelvin Leerdam had zijn ploeg op 0-2 moeten zetten, maar verzuimde te scoren. PEC Zwolle creëerde geen grote uitgespeelde kansen.
45'
45'
Scheidsrechter Higler telt er nog twee minuten blessuretijd bij.
43'
Goede poging van Vako! Labyad brengt Qazaishvili in stelling. De aanvaller komt vanaf de linkerkant naar binnen en haalt uit met rechts. Boer brengt redding.
42'
Er komt eindelijk leven in de brouwerij! Een opstootje waarin Van der Werff en invaller Oliynyk ruzie krijgen wordt afgesloten met geel voor Pröpper en Bram van Polen.
41'
Gele kaart voor Bram van Polen (PEC Zwolle)
41'
Gele kaart voor Davy Pröpper (Vitesse)
40'
Gele kaart voor Guram Kashia (Vitesse)
Daar is het eerste geel van de wedstrijd. Guram Kashia deelt een tik uit aan Tomáš Necid en krijgt geel van scheidsrechter Dennis Higler.
39'
De hoekschop van Lukoki kan makkelijk worden weggewerkt door de Arnhemmers. Aanvallend gezien is het nog erg pover aan de kant van PEC.
39'
Eindelijk etaleert Lukoki zijn snelheid. Hij gaat makkelijk voorbij Kruiswijk, maar produceert een matige voorzet. PEC krijgt wél een hoekschop.
36'
Komt dat schot! De bal komt na een afgeslagen vrije trap terecht voor de voeten van Joost Broerse. De verdediger schiet met scherp en brengt Room in de problemen. De bal gaat echter niet in het doel.
35'
PEC Zwolle kan nog geen vuist maken wanneer het in de buurt van het strafschopgebied van Vitesse komt. PEC Zwolle-trainer Ron Jans moet iets verzinnen om daar verandering in te brengen.
33'
Het tempo is nog steeds niet al te hoog, waardoor er hoogstwaarschijnlijk maar weinig doelpunten zullen vallen in Zwolle.
31'
Vitesse is, gebaseerd op het eerste half uur, licht de bovenliggende partij. De Arnhemmers hebben het meeste balbezit en de beste mogelijkheden gehad. Bovendien staat Vitesse op voorsprong.
30'
Kansje voor Jesper Drost. De middenvelder van PEC krijgt de bal van Thomas Lam, maar wacht te lang met uithalen. PEC krijgt nog wel een hoekschop, maar wordt daaruit niet gevaarlijk.
29'
Oliynyk gaat spelen op de linkerflank, waardoor Labyad nu op rechts gepositioneerd staat.
29'
Traoré heeft het veld geblesseerd verlaten en wordt vervangen door Denys Oliynyk.
28'
Wissel in bij Vitesse -> Denys Oliynyk
28'
Wissel uit bij Vitesse -> Bertrand Traoré
27'
Traoré loopt inmiddels trekkebenend over het veld. Hoelang gaat de aanvaller dit nog volhouden?
26'
Wat een misser! Vitesse had hier de voorsprong moeten verdubbelen. Vako zet Leerdam alleen voor de keeper. De middenvelder probeert te schieten met links, maar gaat onderuit terwijl hij de bal trapt. De poging van Leerdam gaat daardoor ruimschoots naast, dat had de 0-2 moeten zijn.
24'
Doelpunt voor Vitesse, 0:1 door Davy Pröpper
Daar is toch de voorsprong van Vitesse. Davy Pröpper krijgt op de rand van het strafschopgebied de bal van Labyad. De middenvelder besluit te schieten. De poging van Pröpper wordt van richting veranderd, waardoor Boer kansloos is: 0-1.
22'
De paal! Een grote mogelijkheid voor Vitesse. Kelvin Leerdam kan koppen na een hoekschop van Labyad. De middenvelder mikt de bal echter op de paal, waardoor het 0-0 blijft in Zwolle.
20'
Josh McEachran begint vandaag op de bank bij Vitesse. De middenvelder werd afgelopen week op huurbasis overgenomen van Chelsea.
18'
... Daardoor ontstaan er ook telkens fases waarin één ploeg probeert aan te vallen. In de counter ligt weliswaar ruimte, maar daar is nog niet van geprofiteerd.
17'
Beide ploegen proberen de bal in de ploeg te houden, dus er is telkens een fase van balbezit voor PEC of Vitesse...
16'
Arnold Kruiswijk moet vandaag Lukoki zien af te stoppen. Gek genoeg heeft PEC nog enkele keer geprobeerd de snelheid van de rechtsbuiten te benutten.
15'
Het tempo blijft laag in deze wedstrijd. Uitgespeelde kansen zijn er dan ook nog niet geweest.
12'
Eerste poging van Vako! Traoré brengt Valeri Qazaishvili in stelling. De spits staat op ongeveer dertien meter van het doel, maar produceert een slap schot. Boer kan daardoor redding brengen, maar daar had meer ingezeten.
12'
PEC en Vitesse lijken niet veel voor elkaar onder te doen. Er is nog geen ploeg met een duidelijk overwicht.
10'
Kevin Diks maakt vandaag zijn debuut voor Vitesse. De jongeling maakt zijn debuut omdat de Braziliaan Wallace geblesseerd is.
7'
Oef! Bijna komt PEC Zwolle op voorsprong. Een hoekschop van Jody Lukoki komt bij Maikel van der Werff terecht. De verdediger haalt uit en dwingt doelman Eloy Room tot een goede redding.
6'
Weer een afstandsschot van Vitesse. Deze keer is het Bertrand Traoré die een poging waagt, maar wederom kan Boer redding brengen.
6'
Beide teams spelen vooralsnog in een te laag tempo, waardoor het moeilijk is om kansen te creëren.
4'
De eerste poging van de wedstrijd komt van de voet van Zakaria Labyad. De middenvelder schiet van afstand, maar de poging vormt geen probleem voor doelman Diederik Boer.
3'
Vlak voor de aftrap begon het ontzettend hard te regenen in Zwolle. Inmiddels schijnt de zon weer. Welkom in Nederland!
2'
Piet Velthuizen is er vanmiddag niet bij. De doelman van Vitesse is vanochtend vader geworden en wordt onder de lat vervangen door Eloy Room.
1'
We zijn begonnen in Zwolle! Vitesse heeft afgetrapt.
1'

Van harte welkom bij de wedstrijd PEC Zwolle tegen Vitesse. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe live verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijddetails kunt u vanaf ongeveer één uur voor aanvang de opstellingen van beide elftallen bekijken.

PEC Zwolle

PEC Zwolle is doorgegaan met waar ze vorig seizoen mee geëindigd zijn. Goed voetballen en vooral wedstrijden winnen. De Johan Cruijff Schaal werd gewonnen van Ajax, terwijl ook de eerste twee competitiewedstrijden, FC Utrecht (2-0) en FC Dordrecht (2-1), met winst afgesloten werden. Afgelopen donderdag kwam PEC niet verder dan 1-1 tegen Sparta Praha, maar de Zwollenaren hadden dat duel eigenlijk moeten winnen. Vitesse is dus gewaarschuwd.

Vitesse

Bij Vitesse loopt het allemaal nog niet zo soepel. De Arnhemmers begonnen vorig seizoen goed, maar tegen het einde van het seizoen kwam men in een diep dal terecht. Vooralsnog is Vitesse nog niet uit dat dal omhoog geklommen. De eerste competitiewedstrijd ging verloren met 4-1 van Ajax. De ploeg van trainer Peter Bosz was weliswaar onfortuinlijk, maar de einduitslag staat. Vorige week leek Vitesse te gaan winnen van SC Cambuur, maar in de slotfase scoorde Bartholomew Ogbeche de gelijkmaker. Mocht Vitesse in Zwolle wederom punten laten liggen, dan kunnen we langzamerhand spreken over een ‘crisis’ in Arnhem.

Historie

De wedstrijd PEC Zwolle – Vitesse werd zes keer eerder gespeeld in de Eredivisie. Twee keer won PEC. Tweemal was Vitesse de bovenliggende partij en eveneens twee keer eindigde het in een gelijkspel. De laatste keer dat Zwolle won is echter alweer een tijdje geleden. Op 31 augustus 2002 wonnen de Zwollenaren met 1-0 dankzij een doelpunt van Richard Roelofsen.

Vorig seizoen won Vitesse met 2-1 in Zwolle. Al na drie minuten spelen kwamen de Arnhemmers op voorsprong dankzij een treffer van Christian Atsu. Zeven minuten later scoorde Guyon Fernandez de gelijkmaker. Het duel leek te eindigen in een gelijkspel, maar in de blessuretijd schoot Patrick van Aanholt Vitesse naar een overwinning. Opvallend genoeg zullen de drie doelpuntenmakers van vorig seizoen deze keer niet in actie komen. Atsu (Everton), Fernandez (NNB) en Van Aanholt (Sunderland) zijn niet meer actief voor PEC noch Vitesse.